Όσοι ξυρίζονται καθημερινά, αφιερώνουν στο τελετουργικό 10 μήνες από τη ζωή τους, καλύπτοντας μια συνολική επιφάνεια 330 τ.μ. (Φωτογραφία: IMDb)

Μπορεί να ακούγεται κουφό, αλλά οι άντρες ξυρίζονταν απ’ τα προϊστορικά χρόνια. Οι τρόποι ευτυχώς εξελίχθηκαν και δεν χρειάζεται πλέον να καταφεύγουμε στον κοφτερό οψιδιανό λίθο. Ακόμα κι οι Ρωμαίοι ξυρίζονταν για λόγους ταυτοποίησης προσώπου. Ένα λείο σαγόνι τους διαφοροποιούσε από τους μουσάτους βαρβάρους. Και σήμερα, παρά τη μόδα με τα μούσια των χίπστερς, το 65% των ανδρών ξεχορτιαριάζεται καθημερινά. Ωστόσο είναι ακόμα πολλοί οι άνδρες που θεωρούν περιττή, για να μην πούμε γυναικεία υπόθεση, την ενυδάτωση. Και αυτό είναι ένα πραγματικό λάθος.

Έχει και συνέχεια…

Όσοι ξυρίζονται καθημερινά, αφιερώνουν στο τελετουργικό 10 μήνες από τη ζωή τους, καλύπτοντας μια συνολική επιφάνεια 330 τ.μ. Ο μέσος όρος ανάπτυξης μιας τρίχας είναι 0,3 έως 0,4 mm τη μέρα. Σε 3 χρόνια, τα γένια τους θα είχαν φτάσει το μισό μέτρο. Όμως, σε αντίθεση με τις γυναικείες γάμπες, το να ξυρίζεσαι συχνά δεν αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας. Μονάχα τη δυναμώνει. Ισχύει ό,τι και με το μαλλί: το να κουρεύεσαι συχνά δεν σημαίνει πως αυτό μεγαλώνει πιο γρήγορα.

Συν τοις άλλοις, η φύση είναι άδικη. Κάποιοι δεν χρειάζεται να ξυρίζονται καθημερινά, άλλοι πρέπει. Κι υπάρχουν κι οι ταλαίπωροι που υποχρεούνται να καταφεύγουν σ’ αυτό δις. Θέμα γενετικής προδιάθεσης, αλλά και εθνικότητας καμιά φορά. Το ίδιο ισχύει με την ενυδάτωση: Άλλοι έχουν κανονικό, ελαστικό δέρμα που χρειάζεται απλή καθαριότητα και φροντίδα και άλλοι διαθέτουν ξηρή επιδερμίδα που “διψάει” για υγρασία και περιποίηση πρωί και βράδυ.

Κανόνας: το ξύρισμα δεν πετυχαίνει σε ξηρή επιδερμίδα. Χρειάζεται ενυδάτωση πριν και μετά.

Repetitio est mater studiorum

Σε πρακτικά ζητήματα τώρα: το πρωινό ντουσάκι είναι στοιχειώδες για ένα τονωτικό και αναζωογονητικό ξύπνημα. Το ζεστό νερό προ-ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα του προσώπου. Προσφέρεται τότε για το ξύρισμα. Είναι η ιδανική στιγμή. Πριν, όμως, άμα προτιμάτε ξυριστική μηχανή, οφείλετε να το στεγνώσετε καλά. Μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά γι’ αυτό προτιμήστε το σεσουάρ από μια πολυχρησιμοποιημένη πετσέτα γεμάτη βακτήρια.

Στο τέλος της μέρας, το δέρμα είναι κουρασμένο, γι’ αυτό μπορεί να κοπεί ή να ερεθιστεί πιο εύκολα. Επ’ αυτού, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν. Επίσης, το καλοκαίρι, μη βγείτε στον ήλιο αμέσως μετά το ξύρισμα. Το δέρμα σας ενδέχεται να παραζεσταθεί και να βγάλει σπυράκια ή να κάνει πανάδες. Ένας λόγος παραπάνω η ενυδάτωση να συνοδεύεται και από αντιηλιακή προστασία τους μήνες με την εντονότερη ηλιοφάνεια.

Το 66% των ανδρών χρησιμοποιούν ξυραφάκι αντί για ξυριστική μηχανή. Γιατί διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια και χαρίζει πιο λείο δέρμα. Συμβουλές: Χρησιμοποιείτε ξυραφάκια μιας λάμας, αν οι τρίχες σας έχουν την τάση να φύονται υποδόρια. Τα ξυραφάκια να τα αλλάζετε κάθε 4 με 6 ξυρίσματα έως 10, αν είναι καλής ποιότητας. Ξυραφάκι σημαίνει βαθύτερο ξύρισμα, άρα και μεγαλύτερη απολέπιση. Η απολέπιση αποκαλύπτει το νέο δέρμα που χρειάζεται με τη σειρά του ενυδατική κρέμα για να καταπραϋνθεί και να “τραφεί”.

Καλά, μιλάμε για τζιτζί

Το 66% των ανδρών χρησιμοποιούν ξυραφάκι αντί για ξυριστική μηχανή, επειδή διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια και χαρίζει πιο λείο δέρμα. (Εικονογράφηση: Matt Taylor)

Το σημαντικό, όταν χρησιμοποιείτε ξυραφάκι είναι, προτού βάλετε μπρος, να ετοιμάσετε τα γένια να ξυπνήσουν. Αφιερώστε τους λίγα λεπτά ώστε να σφίξουν οι μύες και να ορθωθούν οι τρίχες. Πώς; Να τα περάσετε πρώτα με ζεστό νερό και καυτή πετσέτα και να τους κάνετε ένα μικρό μασάζ. Επίσης να τα αλείψετε με σαπούνι, αφρό, τζελ ή λάδι για ξύρισμα. Σε περίπτωση ερεθισμένου δέρματος, χρησιμοποιήστε πρώτα αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Κι αυτό γιατί έχουν την ιδιότητα να φουσκώνουν την τρίχα, πράγμα που τη μαλακώνει, ενυδατώνοντάς τη. Με άλλα λόγια το ξύρισμα δεν πετυχαίνει σε ξηρή επιδερμίδα. Χρειάζεται ενυδάτωση πριν και μετά.

Και τώρα αρχίζουμε. Οι μπαρμπέρηδες κάνουν δυο ξυρίσματα σε αντίθετη φορά. Το πρώτο προς την κατεύθυνση της τρίχας, το δεύτερο κόντρα, απ’ το λαιμό προς το σαγόνι. Το δεύτερο αντενδείκνυται σε ευαίσθητες επιδερμίδες και σε κυρίους κάτω των 30. Επειδή, όταν ξυριζόμαστε καθημερινά, περνάμε το ξυραφάκι καμιά 15αριά φορές πάνω-κάτω, πρέπει να προσέξουμε να μην ερεθιστεί το δέρμα μας. Φροντίζουμε λοιπόν η πίεση που ασκούμε να είναι ελαφριά και αργή και να ξεπλένουμε το ξυραφάκι μετά από κάθε πέρασμα για να μην στομώνει.

Αφού δεν αφήσετε ούτε λέπι, ξεπλύνετε το πρόσωπό σας πρώτα με ζεστό νερό και μετά με κρύο. Κάντε ένα περασματάκι με στυπτηρία. Επ’ ουδενί λοσιόν που περιέχουν οινόπνευμα, γιατί αφυδατώνουν το δέρμα. Και ούτε αντιβακτηριακά είναι, ούτε καταπραϋντικά. Αφήστε λοιπόν κατά μέρος προς ώρας την eau de toilette και το αρωματικό after-shave. Είναι η σειρά της πλήρους ενυδάτωσης.

Ενυδάτωση τώρα

Ενυδατώστε τη γοητευτική φάτσα σας αρμοδίως. Εξήγηση: μπορεί κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος τα νεκρά κύτταρα να κατευθύνονται προς τόπον χλοερόν, αλλά τα καινούργια εκτίθενται πρόωρα, οπότε αφυδατώνονται τάχιστα. Για να περιορίσετε τον κίνδυνο αλλεργιών, προτιμήστε προϊόντα για ευαίσθητα δέρματα. (Ακόμα και αν δεν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα).

Τώρα, οι πολύ ευαίσθητοι, πριν και μετά το ξύρισμα θα αλείψουν το πρόσωπό τους με διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) που θα έχουν διαλύσει σ’ ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ώστε να αποφύγουν κάθε πιθανότητα ερεθισμού, και θα αρωματιστούν με ροδέλαιο Χιλής, αυτό το θαυματουργό προϊόν που όχι μόνο καταπραΰνει αλλά θεραπεύει και τα κοψίματα. Ένα άλλο φυσικό επουλωτικό είναι ο πράσινος άργιλος. Αν δεν σκάψετε για να τον βρείτε σε μια απομακρυσμένη παραλία, υπάρχει και στα φαρμακεία. Περάστε τον στο πρόσωπό σας, αποφεύγοντας το περίγραμμα των ματιών. Αφήστε τον να δράσει για κάνα 10λεπτο και μετά ξεπλύνετε με νερό.

Για όλους τους υπόλοιπους, και για το καθημερινό τελετουργικό που δεν μπορεί να περιλαμβάνει γκριζοπράσινες μάσκες σαν να είστε ο Τζιμ Κάρεϊ, υπάρχει η λύση της καλής ενυδατικής κρέμας. Ο σκοπός δεν είναι τόσο ο αρωματισμός, όσο η βαθιά ενυδάτωση και προστασία που θα σου χαρίσει μετά το ξύρισμα και όχι μόνο. Αυτά προσφέρει η ενυδατική κρέμα προσώπου Moisturizing Plus Cream της FREZYDERM. Μια πλούσια και απαλή κρέμα για το πρόσωπο και το λαιμό, η οποία χαρίζει βαθιά ενυδάτωση και στα 3 επίπεδα της επιδερμίδας, χάρη στο σύμπλεγμα 3 τύπων υαλουρονικού οξέος, τα φυτικά εκχυλίσματα και τα ενεργά συστατικά σύκου που περιέχει.

Ο σκοπός της ενυδατικής κρέμας δεν είναι τόσο ο αρωματισμός, όσο η βαθιά ενυδάτωση και προστασία που θα σου χαρίσει μετά το ξύρισμα.

Εκτός από πραγματική πηγή ενυδάτωσης για τη διψασμένη επιδερμίδα, η κρέμα προστατεύει και το DNA του δέρματος από το οξειδωτικό stress και αυξάνει την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Με αποτέλεσμα οι πρώτες λεπτές γραμμές να συγκρατούνται και η επιδερμίδα να είναι πιο ελαστική. Άρα δύο σε ένα. Ή μήπως 3 σε 1; Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και το βασικό. Η αίσθηση που σου αφήνει είναι αυτή της υγείας και του σφρίγους, όχι της βαριάς πομάδας. Είναι αυτό το ζητούμενο στο τελετουργικό της καθημερινής, απολαυστικής περιποίησης του δέρματος.

Αν είστε άνω των 35 ετών είναι καλή ιδέα να επαναλαμβάνετε το τελετουργικό της ενυδάτωσης και το βράδυ. Ειδικά αν είστε ο τύπος που κάνει μπάνιο πριν από τον ύπνο, για να χαλαρώσει από το στρες της ημέρας. Αφού πλύνετε το πρόσωπό σας και ξεφορτωθείτε όλη τη «βρομιά» και το καυσαέριο που -πιστέψτε μας- έχει συσσωρεύσει ολημερίς, ενυδατώστε το με την Moisturizing Plus της FREZYDERM, κάνοντας απαλές, κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων. Θα νιώσετε σαν μωρό πέφτοντας στα σεντόνια και το πρωί θα ξυπνήσετε με το δέρμα σας να μοιάζει πολύ πιο ξεκούραστο απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει. Και πιο έτοιμο, για να αρχίσει εκ νέου το τελετουργικό με το ξυράφι.

Επιπλέον, μια με δυο φορές τη βδομάδα καλό είναι να κάνετε και μια απολέπιση με λούφα. Μην το σνομπάρετε, θα νιώσετε το πρόσωπό σας απίστευτα ελαφρύ αφού ξεφορτωθείτε όλο το σμήγμα. Και το δέρμα σας θα δεχτεί τα οφέλη της κρέμας στο εκατό τοις εκατό.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς ν’ ανακαλύψετε ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στυλ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top