Q&A

Η δερμάτινη σόλα διατηρεί το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα να είναι πιο κομψή, κάτι που φαίνεται με την πρώτη ματιά στα παπούτσια του ιαπωνικού οίκου Hiro Yanagimachi. (Φωτογραφία: Hiro Yanagimachi)

Δερμάτινη σόλα

Παραδοσιακά, οι σόλες των παπουτσιών φτιάχνονται από δέρμα. Αυτό που χρησιμοποιείται είναι το μοσχαρίσιο. Η εσωτερική σόλα γίνεται συνήθως από το λαιμό του ζώου, ενώ η εξωτερική κόβεται από τη ράχη του, όπως και το τακούνι. Η ποιότητα του δέρματος εξαρτάται από την προέλευσή του, αλλά έχει να κάνει και με τη βυρσοδεψία του. Τα καλύτερα δέρματα έχουν υποστεί φυτική επεξεργασία με βάση δρύινες φλούδες ή καστανιά, η οποία πρέπει να είναι αργή και να διαρκέσει πολλούς μήνες. Πρόκειται για τον παλιό γνωστό τρόπο της λεγόμενης βυρσοδεψίας σε λάκκο.

Πλεονεκτήματα
Η δερμάτινη σόλα διατηρεί το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα να είναι πιο κομψή. Με το πέρασμα του χρόνου -στα καλά παπούτσια εννοείται- προσαρμόζεται άψογα στο σχήμα του ποδιού, κάνοντας το πατούμενο όλο και πιο άνετο και το περπάτημα απολύτως φυσικό. Επιπλέον, αερίζει πολύ καλύτερα τα πόδια, βοηθώντας τα να αναπνεύσουν. Ένα ζευγάρι παπούτσια με δερμάτινες σόλες σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή βάζοντας ένα κοστούμι ή σε κάποια επίσημη περίσταση. Μια δερμάτινη σόλα δεν θα πάψει ποτέ να είναι όμορφη, ενώ ταυτόχρονα θα δείχνει και το χρόνο που κυλάει, χαρίζοντας στο παπούτσι την προσήκουσα ευγένεια. Η γοητεία της δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής, αλλά έχει να κάνει και με τις αισθήσεις, αφού σε φέρνει σε άμεση επαφή με το έδαφος.

 

H εγγλέζικη φίρμα Dainite φτιάχνει καουτσουκένιες σόλες από το 1894 και προμηθεύει διάφορες μάρκες, όπως τον βρετανικό οίκο Loake. (Φωτογραφία: Loake)

Καουτσουκένια σόλα

H εγγλέζικη φίρμα Dainite φτιάχνει καουτσουκένιες σόλες από το 1894. Προμηθεύει μάρκες όπως Church’s ή η Crockett & Jones. Ο Ιταλός Vibram κατασκεύασε τις πρώτες του σόλες τη δεκαετία του ’30 ειδικά για παπούτσια πεζοπορίας και ορειβασίας. Αυτός ο τύπος σόλας εξακολουθεί ευρέως να φοριέται για υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά όλο και περισσότερο για καθημερινή χρήση μέσα στην πόλη.

Η τεχνική πλευρά μιας σόλας πρέπει να εξετάζεται με όρους χρήσης του παπουτσιού και όχι με όρους «θρησκείας».

Είδη λαστιχένιας σόλας
Οι σόλες αυτές μπορεί να είναι κατασκευασμένες είτε από φυσικό είτε από συνθετικό καουτσούκ. Η σόλα από κρεπ, για παράδειγμα, που χρησιμοποιείται στις désert boots, είναι μια καουτσουκένια σόλα. Οι κόκκινες σόλες που έχουν τα περισσότερα Buck (είδος Derby) κατασκευάζονται από κυτταρίνη. Οι σόλες μπορεί να είναι επίσης φτιαγμένες από πολυουρεθάνη (PU), από αιθυλένιο – παράγωγο του βινυλίου (EVA) ή ακόμα από θερμοπλαστικό υλικό, όπως το PVC. Καθεμιά απ’ αυτές τις σόλες έχει τις ιδιαιτερότητές της και τα πλεονεκτήματά της, όπως την ελαφράδα, την πρόσφυση, την ικανότητα να απορροφά το σοκ απ’ τα στραβοπατήματα κ.λπ.

Πλεονεκτήματα
Η καουτσουκένια σόλα προστατεύει καλύτερα από το κρύο και τη βροχή. Αυτό είναι και το βασικό της πλεονέκτημα. Έχει επίσης καλύτερη πρόσφυση. Από κει και πέρα, προστατεύει πιο αποτελεσματικά το πόδι απ’ τις ανωμαλίες του εδάφους και τα χτυπήματα, χαρίζοντας έτσι ένα μάξιμουμ άνεσης στο παπούτσι απ’ την πρώτη στιγμή. Είναι η ιδανική σόλα για το χειμώνα, για να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο χωρίς να φας καμιά γλίστρα ή για να βολτάρεις τα Σαββατοκύριακα κρατώντας τα πόδια σου στεγνά. Το δε καλοκαίρι, οι σόλες από κυτταρίνη σε ξεκουράζουν, γιατί είναι πολύ ελαφριές. Άρα οι καουτσουκιένιες σόλες είναι πολυχρηστικές, χώρια ότι μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα με καινούργιες σαν να έχουν ραφή Goodyear.

Συμπέρασμα

Κάθε τύπος σόλας έχει τα πλεονεκτήματά του. Είτε πρόκειται για αισθητική είτε για άνεση είτε για προστασία από το κρύο και τη βροχή. Από οπτικής άποψης, η δερμάτινη σόλα παραμένει η πιο κομψή. Βοηθάει το πόδι να αναπνεύσει και κάνει το βάδισμα πιο φυσικό. Μια σόλα από συνθετικό υλικό επιτρέπει να προσθέσεις μια πινελιά χρώματος στο σχέδιο του παπουτσιού, κάνει εξ αρχής ευκολοφόρετο το πατούμενο και προστατεύει καλύτερα από τα οργισμένα στοιχεία της φύσης. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή, αλλά πολλοί τύποι παπουτσιών που φοριούνται ανάλογα με την περίσταση. Η τεχνική πλευρά πρέπει να εξετάζεται με όρους χρήσης του παπουτσιού και όχι με όρους «θρησκείας».

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα μποτάκια τύπου Jodhpur είναι τα πιο όμορφα του κόσμου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top