Για να είναι τα πόδια σας ευτυχισμένα, η δερμάτινη σόλα διαθέτει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα. (Φωτό: Μasaruokuyama.com ).

Από πια μεριά κοιτάτε ένα παπούτσι για να το θαυμάσετε καλύτερα; Κάθε γωνία και προοπτική ενός υποδήματος προσφέρει μια κατανόηση του πνεύματος και της θεώρησης του κατασκευαστή. Μην ξεχνάτε να εναποθέσετε το βλέμμα σας στις αθέατες ζώνες, όπως το κάτω μέρος του πατούμενου. Ενίοτε, όλα τα λεφτά βρίσκονται εκεί.

Όλες οι μεγάλες μάρκες ανδρικών παπουτσιών προβάλλουν –και δικαίως- τις δερμάτινες σόλες τους. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί γιατί το κάνουν, γιατί είναι τόσο σημαντικό ένα ποιοτικό υπόδημα να διαθέτει μια τέτοια σόλα και όχι κάποια από ψευτόδερμα ή καουτσούκ;

Ποτέ δεν θα το επαναλάβω αρκετά: τα παπούτσια σας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιεινή των ποδιών σας (συνεπώς, και στην υγεία σας εν γένει). Είναι πολύ σημαντικό να φοράτε παπούτσια που επιτρέπουν στο πόδι να αερίζεται και να μην κατακρατούν την υγρασία. Ειδάλλως, θα κάνουν πάρτι μύκητες και μολύνσεις, για να μη μιλήσουμε για την πρόωρη διάλυση των πατουμένων σας.

Για να είναι τα πόδια σας ευτυχισμένα, η δερμάτινη σόλα διαθέτει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Δεδομένου ότι το δέρμα είναι ένα φυσικό και ζωντανό υλικό, οι πόροι του λειτουργούν σαν κλιματιστικό. Μια συνθετική σόλα δεν διαθέτει αυτή τη λειτουργία. Μπορεί μια κατσαρόλα να είναι ό,τι πρέπει για να βράσετε μπιζέλια, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα ποδοδάχτυλά σας.

Προσοχή, ωστόσο: Οι δερμάτινες σόλες είναι από φυσικού τους πολύ λείες. Αρμόζει λοιπόν να τις πηγαίνετε σ’ έναν καλό τσαγκάρη που θα τους προσθέσει αντιολισθητικά τακάκια. Έτσι, θα αποφύγετε τη φθορά τους και θα τις έχετε πάντα ετοιμοπόλεμες.

Είναι δύσκολο να φανταστείς έναν δανδή βυθισμένο στην πολυθρόνα του διαβάζοντας την εφημερίδα του να σταυρώνει τα πόδια και να μοστράρει ένα φίνο παπούτσι με συνθετική σόλα.

Πέραν της υγιεινής, πρόσθετο και βασικό πλεονέκτημα είναι το αισθητικό μέρος. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια δερμάτινη σόλα από αληθινό δέρμα υψηλής ποιότητας πεταλωμένη με μια πραγματική ραφή Blake ή Goodyear. Χώρια την οπτική εντύπωση που προκαλεί. Αποτελεί μέρος των μικρών εκείνων λεπτομερειών που χαρίζουν στυλ στο ντύσιμό σας. Είναι δύσκολο να φανταστείς έναν δανδή βυθισμένο στην πολυθρόνα του διαβάζοντας την εφημερίδα του να σταυρώνει τα πόδια και να μοστράρει ένα φίνο παπούτσι με συνθετική σόλα.

Ορισμένες σόλες μοιάζουν με έργα τέχνης. (Φωτογραφία από τη σελίδα του sole preacher στο Instagram).

Μια μικρή προειδοποίηση, εντούτοις. Ένας κομψός άνδρας είναι πρώτα απ’ όλα εκείνος που ξέρει πώς να προσαρμόζεται στις περιστάσεις. Όταν βρέχει καρεκλοπόδαρα, ένα οποιοδήποτε αδιάβροχο είναι πάντα καταλληλότερο από ένα μουσκεμένο κοστούμι trois pieces. Αντιστοίχως, όταν ανοίγουν οι ουρανοί ή φτιάχνετε χιονάνθρωπο, είναι ενδεχομένως προτιμότερο να σουλατσάρετε με καουτσουκένιες σόλες. Αλλά πάντα ποιότητας, Όχι ό,τι κι ό,τι. Τις εγγλέζικες Dainite, για παράδειγμα.

Το τρίτο ατού της δερμάτινης σόλας είναι πρακτικό: η ευκολία της στο σόλιασμα, πράγμα που επιτρέπει την επιμήκυνση του προσδόκιμου χρόνου ζωής των αγαπημένων παπουτσιών σας και όχι το ξεπαράδιασμά σας κάθε τρεις και λίγο.

Τώρα, να και κάποια πράγματα που πρέπει να ελέγξετε προτού αγοράσετε παπούτσια με δερμάτινες σόλες: Κατ’ αρχάς, βεβαιωθείτε ότι είναι ραφτές. Υπάρχουν διάφορα είδη μονταρίσματος. Τα δύο πιο διαδεδομένα είναι το Blake και το Goodyear (μαζί με το νορβηγικό αδελφάκι του).

Ένας απλός τρόπος για να το μάθετε είναι βάζοντας το χέρι μέσα στο παπούτσι. Αν πιάσετε γαζί σημαίνει ότι έχετε να κάνετε με μέθοδο Blake. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Μπορεί να διαθέτουν «βάρδουλο» (όπως τα Goodyear), μια στενή λωρίδα σολοδέρματος που καλύπτει τα γαζιά. Άλλες πάλι προκατασκευασμένες σόλες εμφανίζουν ραφή, αλλά στην πραγματικότητα είναι κολλημένες. Βάλτε τα δάχτυλά σας από κάτω για να καταλάβετε. Επαληθεύστε επίσης την ακρίβεια, την πυκνότητα (5-6 ανά εκατοστό) και την κανονικότητα των γαζιών, όπως και το κράτημά τους, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ν’ ανοίξουν.

Βέβαια, μιλάμε πάντα για τα ποιοτικά “prêt-à-chausser” κι όχι για την απαράμιλλη άνεση και φινέτσα ενός χειροποίητου, επί μέτρω, παπουτσιού.

 

Διαβάστε ακόμα: 6 τύποι ανδρικής τσάντας που δεν καλοξέρατε.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top