Η νέα συλλογή είναι καρπός πέντε ολόκληρων χρόνων εργασίας. Η φιλοδοξία είναι σαφής: να βλέπεις το αύριο στηριγμένος στα δυο σου πόδια και να μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου. (Photo: Audemars Piquet).

    Όπως τραγούδαγε κι η Véronique Sanson, πάνε ακριβώς 40 χρόνια: «Αυτός που δεν δοκιμάζει σφάλλει μόνο μια φορά». Η νέα κολεξιόν της Audemars Piguet με το μυστηριώδες όνομα CODE 11.59 είναι όντως ένα από τα πιο φιλόδοξα λανσαρίσματα της μάρκας εδώ και δεκαετίες.

    Επ’ ευκαιρία της τελευταίας της συμμετοχής στην SIHH, η μανουφακτούρα του Brassus δεν έκανε τα πράγματα μισά. Unisex με τα 41 mm της διαμέτρου της, αυτή η νέα σειρά στρογγυλών κι από μια άποψη κλασικών ρολογιών μοστράρει ένα απολύτως σύγχρονο ύφος, σε συνδυασμό με νέα home made calibre που υποκλίνονται στην πιο καθαρόαιμη παράδοση της υψηλής ωρολογοποιίας.

    Αυτόματος χρονογράφος, Quantième Perpétuel, Tourbillon Volant Automatique, Tourbillon Squelette, Répétition Minute Supersonnerie… Συνολικά ούτε λίγο ούτε πολύ 13 νέα μοντέλα σε χρυσό. Στην καρδιά τους χτυπούν έξι μηχανισμοί τελευταίας γενιάς, εκ των οποίων τρεις ολοκαίνουργιοι. Από πλευράς στυλ, πρόκειται για μια διακριτική απότιση φόρου τιμής στο πνεύμα των καιρών, το οποίο θέλει ρολόγια sport chic που συνδυάζουν το αποτελεσματικό με το μοντέρνο.

    Η πολύπλοκη και τολμηρή γεωμετρία της κάσας τους, η οποία συνέχει μια extra-thin στεφάνη μ’ ένα στρογγυλό καντράν σε μια οκταγωνική βάση (κλείσιμο ματιού στο αδελφάκι Royal Oak), υπενθυμίζει τα πολυάριθμα extra-ordinaries designs που στολίζουν την ιστορία του οίκου από γεννησιμιού του. Για την προστασία του καντράν, η ΑΡ επινόησε ένα ζαφειρένιο αντι-ανακλαστικό κρύσταλλο διπλά κυρτό, εν είδει θόλου, το οποίο αγκαλιάζουν τέλεια κάσα και στεφάνη. Παίζοντας με το βάθος, τις προοπτικές και το φως, το κρύσταλλο αυτό αναδεικνύει την ομορφιά του λεπτοδουλεμένου, λακαρισμένου καντράν.

    Το Self Winding chronograph της νέας σειράς 11:59 σε ροζ χρυσό με μπλε λάκα. Ποίημα. (Photo: Audemars Piquet).

    Γιατί CODE 11.59; Code για Challenge, Own, Dare και Evolve. Και 11.59 για το λεπτό που προηγείται μιας καινούργιας μέρας.

    Η μοναδική τοπογραφία της υπογραφής της μάρκας πάνω στο καντράν αποτελεί ένα ακόμα επίτευγμα ωρολογιακής τέχνης. Αποτελούμενο από λεπτές στρώσεις χρυσού, το λογότυπο αυτό τυπώνεται μέσω μιας ειδικής μεθόδου γαλβανισμού, τεχνική παραπλήσια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τα γράμματα συνδέονται με χρυσές κλωστές πάχους τρίχας και έχουν εναποτεθεί με το χέρι.

    Με κύκλο εργασιών να υπερβαίνει το 1 δις ελβετικών φράγκων και μια παραγωγή περιορισμένη στα 40.000 κομμάτια ετησίως, η Audemars Piguet γνωρίζει ζηλευτή ανάπτυξη. Ωστόσο, πέρα από το θρυλικό best-seller του οίκου Royal Oak, τα χαμένα στη μετάφραση κλασικά ρολόγια της σειράς Jules Audemars άφηναν ένα κενό μεταξύ των εμβληματικών μοντέλων Millenary (επιτυχημένων, αλλά ελάχιστα γνωστών) και των δειγμάτων υψίστης πανκ κοσμηματοποιίας.

    Τα μοντέλα self winding σε flying tourbillon (αριστερά) και λευκό χρυσό με μαύρη λάκα (δεξιά). (Photo: Audemars Piquet).

    Η νέα συλλογή είναι καρπός πέντε ολόκληρων χρόνων εργασίας. Η φιλοδοξία είναι σαφής: να βλέπεις το αύριο στηριγμένος στα δυο σου πόδια και να μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου, προτείνοντας μια εναλλακτική στα μυθικά Royal Oak και μια επιστροφή στο σύμπαν των στρογγυλών ρολογιών, το οποίο ο οίκος είχε παραμελήσει τα τελευταία χρόνια. Όπως και με το ποδήλατο, πρέπει να προχωράς για να κρατάς ισορροπία. Στόχος: μια νέα πελατεία σε αναζήτηση ρολογιών που φοριούνται σε καθημερινή βάση στην πόλη.

    Χρειάζεται θάρρος για να λανσάρεις ένα τέτοιο project. Φανταστείτε την Αθήνα να θέλει να απεξαρτηθεί από τον Παρθενώνα. Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις απ’ τη μία στην άλλη ένα μνημείο που ολόκληρος ο πλανήτης θέλει να επισκεφτεί. Δεν μπορείς να γκρεμίσεις το ναό για να αναδείξεις τα άλλα αξιοθέατα.

    Εντέλει, γιατί CODE 11.59; Code για Challenge, Own, Dare και Evolve. Και 11.59 για το λεπτό που προηγείται μιας καινούργιας μέρας. Και μιας νέας σελίδας στην ιστορία της μάρκας.

     

    Διαβάστε ακόμα: Royal Oak Offshore Tourbillon Chronograph. Η μουσική παρτιτούρα της Audemars Piguet.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top