Q&A

Ο καθαρισμός της μεταξωτής γραβάτας, όπως αυτές του οίκου Dolcepunta που βρίσκει κάποιος στο Bespoke Athens, θέλουν μεγάλη προσοχή. SOS: δεν τη στεγνώνουμε ούτε τη σιδερώνουμε γιατί θα την καταστρέψουμε. (Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας)

Οι γραβάτες είναι συνήθως φτιαγμένες από φυσικές ίνες, ευγενείς και ευαίσθητες, όπως το μετάξι, το λινό, το μαλλί ή το κασμίρι. Συνεπώς, ένας λεκές μπορεί να αποβεί μοιραίος. Οπότε, όταν τις φοράμε, δεν ασχολούμαστε ούτε με την κηπουρική ούτε με μαστορέματα ούτε με αθλοπαιδιές. Παρ’ όλα αυτά, κι επειδή είναι συνήθως εκτεθειμένες, έχουν την τάση να λερώνονται εύκολα. Πότε φταίει ένα στυλό που χάνει, πότε ένα φρεσκοτυπωμένο έντυπο, πότε ο καφές που χύθηκε, πότε το σάντουιτς, πότε η σάλτσα σε κάποιο γεύμα.

Το πρώτο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς καθαρίζονται. Και είναι δόκιμο, γιατί μια γραβάτα δεν πλένεται όπως ένα πουκάμισο. Θα μπει εν ριπή οφθαλμού ή ο λεκές θα απλώσει. Πρώτη συμβουλή κατά συνέπεια: αποφύγετε να τη λερώσετε. Βγάλτε τη με χέρια καθαρά όταν κάθεστε στο τραπέζι ή ρίχτε τη πάνω από τον ώμο σας.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: πώς αφαιρείται ένας λεκές; Κατ’ αρχάς διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες στο πίσω μέρος. Η γραβάτα σας είναι μεταξωτή ή συνθετική; Στη δεύτερη περίπτωση μπορείτε να βγάλετε ένα στεναγμό ανακούφισης. Γιατί την πλένετε στο χέρι σε χλιαρό νερό με σαπουνάδα. Αφήστε τη μετά να στεγνώσει απλωμένη και όχι κρεμασμένη σε μια σκληρή επιφάνεια.

Μη διανοηθείτε να βάλετε τη γραβάτα κάτω απ’ τη βρύση. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το λεκέ ν’ απλώσει.

Αν όμως είναι μεταξωτή, τότε τι γίνεται; Μία καλή λύση είναι να την πετάξετε και ν’ αγοράσετε μια καινούργια. Σε περίπτωση που είσαστε ατρόμητος τύπος που δεν αποθαρρύνεται εύκολα, θα δοκιμάσετε να αφαιρέσετε το λεκέ μόνος σας. Μη διανοηθείτε να βάλετε τη γραβάτα κάτω απ’ τη βρύση. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το λεκέ ν’ απλώσει. Πάρτε λοιπόν ένα καθαρό σφουγγάρι και ρίξτε επάνω λίγο white spirit. Κάντε ταπ-ταπ μετά στο λεκέ. Επ’ ουδενί μην τον τρίψετε. Κανονικά θα έχει απορροφηθεί.

Υπάρχει κι ένα γιαγιαδίστικο κόλπο: Τυλίξτε τη μεταξωτή σας γραβάτα και βάλτε τη να μουλιάσει σ’ ένα γυάλινο βάζο με λίγο white spirit. Την επομένη υποτίθεται ότι ο οχληρός επισκέπτης θα έχει εξαφανιστεί (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του). Κρεμάστε μετά τη γραβάτα σας σε ευάερο μέρος και οπλιστείτε με υπομονή: σε καμιά βδομάδα η μυρωδιά θα έχει φύγει.

Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για τις pochettees, όπως αυτό το σκυριανό μεταξωτό μαντήλι κοστουμιού από τον οίκο ΚΥΔΟΣ.

Ας είμαστε, όμως, σοβαροί. Συχνά η γραβάτα από μετάξι είναι μια πρόσμειξη μαλλιού ή βαμβακιού, οπότε αυτή είναι που υποδεικνύει τον τρόπο καθαρισμού της. Και, για νά ‘μαστε ειλικρινείς, φοβάται το νερό και τα σαπούνια. Αν είναι επείγον, υπάρχουν τα ειδικά μαντηλάκια. Περάστε τα αμέσως πάνω από το λεκέ ελαφρά. Σκουπίστε τη βρομιά μ’ ένα λευκό ύφασμα. Οι λεκέδες, ιδίως εκείνοι από φαγητό, φιξάρονται μετά από 24 με 48 ώρες.

Δεν τη στεγνώνουμε ούτε τη σιδερώνουμε. Το σίδερο θα βγάλει τις εσωτερικές δίπλες στην επιφάνεια της γραβάτας. Το τσαλάκωμα του κόμπου απορροφάται με φυσικό τρόπο αν η γραβάτα κρεμαστεί. Για να ξαναζωντανέψετε το χρώμα της, δοκιμάστε τη θεραπεία με τον ατμό σ’ ένα μπάνιο φίσκα στους υδρατμούς.

Ο ασφαλέστερος, πάντως, τρόπος είναι να πάτε τη μεταξωτή γραβάτα σας στο καθαριστήριο για pressing. Τα καλύτερα μάλιστα λύνουν τις γραβάτες, ιδιαίτερα εκείνες με 5, 7 ή 9 δίπλες. Αν δεν έχει λερωθεί, δυο φορές το χρόνο αρκούν. Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για τις μεταξωτές pochettes.

 

Διαβάστε ακόμα: Τρεις φρέσκοι τρόποι να διπλώσεις την ποσέτ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top