Μια από τις βασικότερες προτροπές των γιατρών για την αποφυγή του κορονοϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών μας. Θεωρητικά αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε ούτως ή άλλως, αλλά ας όψεται ο νέος ιός που μπορεί να μας ωθήσει να ακολουθήσουμε μια ισχυρότερη κουλτούρα υγιεινής.
Το άλλο ζητούμενο, όμως, είναι με τι θα πλένουμε; Πολλές φορές δεν φτάνει η πρόθεση, αλλά και η σωστή πρακτική. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι ιοί μπορούν να διατηρηθούν ενεργοί στην ατμόσφαιρα για πολλές ώρες. Τα διάφορα απολυμαντικά, υγρά μαντηλάκια, τζελ ή ακόμη και κρέμες (όλα περιέχουν οινόπνευμα) μας βοηθούν, αλλά δεν μας θωρακίζουν τελείως όπως κάνει το κοινό σαπούνι.
Σύμφωνα με την Palli Thordarson, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο New South Wales του Σίδνεϊ, υπάρχει εξήγηση γιατί το σαπούνι μπορεί να λειτουργήσει δραστικά. Κάθε ιός είναι ένα αυτοσυναρμολογημένο νανοσωματίδιο στο οποίο ο ασθενέστερος κρίκος είναι η λιπιδική (λιπαρή) διπλοστοιβάδα. Το σαπούνι διαλύει τη λιπαρή μεμβράνη και ο ιός καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και πεθαίνει – ή, μάλλον, γίνεται ανενεργός καθώς οι ιοί δεν είναι πραγματικά ζωντανοί.
Θα πρέπει να καταλάβουμε πως όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, μικροσκοπικά σταγονίδια από τους αεραγωγούς των πνευμόνων μας μπορούν να «πετάξουν» έως και 10 μέτρα. Αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια καταλήγουν σε επιφάνειες και συχνά στεγνώνουν γρήγορα. Ωστόσο, οι ιοί παραμένουν ενεργοί. Το ανθρώπινο δέρμα είναι μια ιδανική επιφάνεια για έναν ιό. Είναι «οργανικό» και οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα στα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια αλληλεπιδρούν με τον ιό.
Επιπροσθέτως, όταν αγγίζουμε, ας πούμε, μια μεταλλική επιφάνεια με ένα σωματίδιο ιού σε αυτό, αυτομάτως θα κολλήσει στο δέρμα μας -στα χέρια μας- και από εκεί στο πρόσωπό μας. Μόλις αγγίξουμε το πρόσωπό μας, ειδικά τα μάτια, τα ρουθούνια ή το στόμα, μπορούμε να μολυνθούμε. Αποδεικνύεται, δε, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κάθε δύο έως πέντε λεπτά.
Το να πλύνουμε τα χέρια μας με σκέτο νερό δεν φτάνει. Το σαπουνόνερο είναι τελείως διαφορετικό. Το σαπούνι περιέχει ουσίες γνωστές ως αμφίφιλα, μερικές από τις οποίες είναι δομικά παρόμοιες με τα λιπίδια της μεμβράνης του ιού. Τα μόρια του σαπουνιού «ανταγωνίζονται» με τα λιπίδια στη μεμβράνη του ιού. Να γιατί το σαπούνι, σε ακόμη πιο απλές περιπτώσεις, απομακρύνει επίσης την κανονική -λιπαρή- βρωμιά από το δέρμα.
Από την άλλη, τα προϊόντα με βάση το αλκοόλ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν όλα τα «απολυμαντικά» προϊόντα, περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό αλκοολικού διαλύματος (συνήθως 60-80% αιθανόλη) και σκοτώνουν τους ιούς με παρόμοιο τρόπο.
Ωστόσο, το σαπούνι είναι καλύτερο γιατί μπορεί να καλύψει όλη την επιφάνεια των χεριών και να λειτουργήσει ως πραγματική ασπίδα. Bέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως αν δεν έχετε σαπούνι θα αφήσετε τα χέρια σας «αφύλακτα». Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και ένα απλό κρεμοσάπουνο ή ένα υγρό μαντηλάκι θα κάνει τη δουλειά του.
Διαβάστε ακόμα: Μαλακό και στιλπνό μούσι; Yπάρχει τρόπος.