Sony_a6300_hands_on_test1

Με την Sony a6300 αφήνεις τη φαντασία σου να οργιάσει.

Βρε τη Sony, πώς τα έχει καταφέρει! Τα τελευταία 2-3 χρόνια ανεβάζει συνεχώς τον πήχη στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών, είτε compact είτε mirrorless, με ολοένα καλύτερα μοντέλα. Η σειρά RX100 αποθεώνεται σε όλο τον κόσμο και οι full frame mirrorless κερδίζουν την εμπιστοσύνη των φωτογράφων.

Ε, έφτασε η ώρα και για τη σειρά των APS-C mirrorless να γνωρίσει ένα νέο μοντέλο. Δυο χρόνια μετά τη παρουσίαση της a6000, έφτασε η επόμενη, η a6300. Με φαινομενικά ίδιο σώμα, αλλά στην πραγματικότητα με μπόλικες βελτιώσεις που τη τοποθετούν στην κορυφή της κατηγορίας.

sony_large1

Η a6300 δεn διαφοροποιείται σχεδόν καθόλου από την a6000 τόσο σε σχεδίαση όσο και σε διαστάσεις και βάρος.

Μικρή στο μέγεθος, μπορείς να την κρατάς εύκολα με το ένα χέρι, ειδικά όταν έρχεται με το συμπαθητικό μεν, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο kit φακό (που παραμένει ο ίδιος με το παρελθόν). Τα δάχτυλά σου θα φτάσουν εύκολα στα ρυθμιστικά και τα πλήκτρα, τα οποία συνολικά είναι υπεραρκετά ώστε να επιλέξεις τις ρυθμίσεις που θέλεις εύκολα και γρήγορα.

Μην προσπαθήσεις πάντως, από συνήθεια, να πατήσεις πάνω στην οθόνη, η Sony δεν άκουσε την επιθυμία πολλών από εμάς και δεν έχει βάλει λειτουργίες αφής. Τα dials και τα πλήκτρα είναι οι μόνες σου επιλογές. Ούτε θα μπορέσεις να ανασηκώσεις την οθόνη στις 180 μοίρες για να βγάλεις μια selfie βλέποντας τον εαυτό σου. Μέχρι τις 90 μοίρες πάει, όπως ακριβώς στην a6000.

Όταν όμως φέρεις την κάμερα δίπλα στο μάτι, για να δεις μέσα από το ψηφιακό σκόπευτρο, θα αντιληφθείς πόσο καθαρά δείχνει. Η υψηλότερη ανάλυση της μικρής αυτής οθόνης OLED, σε συνδυασμό με το διπλασιασμό της ταχύτητάς της, θα σε κάνουν να νομίζεις ότι έχει παραδιακό οπτικό σκόπευτρο.

Sony_a6300_Image_02_Large

Το κεντρικό dial έχει δύο επιπλέον επιλογές: τα M1/M2 που ουσιαστικά είναι αποθηκευμένα στη μνήμη σετ ρυθμίσεων.

Ακόμα κι όταν βάλεις τη μηχανή σε burst mode, με την αυτόματη εστίαση να είναι σε χρήση, το σκόπευτρο δεν μαυρίζει μεταξύ των λήψεων, αλλά δείχνει συνεχώς αυτό που στοχεύεις!

Απλώς βλέπεις ταυτόχρονα και όλα τα καλούδια ενός ψηφιακού, όπως για παράδειγμα τις τρέχουσες ρυθμίσεις, τα συνεχώς κινούμενα κουτάκια που σου δείχνουν τα σημεία εστίασης και πληροφορίες όπως τα τμήματα που βρίσκονται σε υπερέκθεση.

Μάλιστα, ακόμα και όταν βάλεις τη μηχανή σε burst mode, για να τραβήξεις όσο περισσότερες λήψεις γίνεται, με την αυτόματη εστίαση να είναι σε χρήση, θα δεις ότι το σκόπευτρο δεν μαυρίζει στιγμιαία μεταξύ των λήψεων, αλλά δείχνει συνεχώς αυτό που στοχεύεις!


Διαβάστε ακόμα: Samsung Galaxy S7 και S7 Edge – Το καλό γίνεται καλύτερο


 

Και τι πετυχαίνει η a6300 όταν πας να τραβήξεις φωτογραφίες; Άριστο αποτέλεσμα με σχεδόν απόλυτη εστίαση. Αφού βρεις την κατάλληλη για τα δικά σου δεδομένα ρύθμιση αυτόματης εστίασης, τα παραπάνω από 400 PDAF σημεία που έχουν ενσωματωθεί στον ανανεωμένο αισθητήρα των 24Mpixel μπαίνουν σε λειτουργία. Σπάνια έως ποτέ θα χάσει την εστίαση, παρά μόνο όταν ο περιβάλλον φωτισμός μειώνεται επικίνδυνα.

Ακόμα και όταν θέλεις να απαθανατίσεις γρήγορα κινούμενα αντικείμενα, τα PDAF points ακολουθούν το αντικείμενο με την ίδια ταχύτητα και όσο το έχεις στο οπτικό σου πεδίο, η μηχανή θα βγάλει μια απολύτως καθαρή φωτογραφία.

sony_large4

Ο αισθητήρας των 24Mpixel έχει ανανεωθεί, κυρίως με την προσθήκη πολύ περισσότερων PDAF points για ακόμα ταχύτερη αυτόματη εστίαση. Το mount των φακών είναι το γνωστό E-mount της Sony και η μηχανή δέχεται όλους τους σχετικούς φακούς.

Πραγματικά, η Sony έχει κάνει θαύματα με τον αισθητήρα και το σύστημα εστίασης, το οποίο λειτουργεί εξίσου καλά και σε επίπεδο βίντεο. Γιατί κάθε σύγχρονη high end μηχανή που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να τραβάει καλό βίντεο. Και εδώ θα δεις πραγματικά εξαιρετικό βίντεο.

Θα μπορέσεις να δεις τις σταγόνες να πετάγονται στον αέρα χύνοντας ένα ποτήρι νερό ή, ακόμα καλύτερα, να αναδημιουργήσεις σε slow motion σκηνές όπως αυτή της Pamela Anderson που τρέχει στην παραλία.

Τέλος τα προβλήματα υπερθέρμανσης μετά από παρατεταμένη βιντεοσκόπηση που είχε η a6000. Το όριό σου είναι τα 30 λεπτά ανά αρχείο, όριο που υπάρχει σε κάθε φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα εγγραφής βίντεο. Ακόμα και όταν βάλεις την κάμερα να γράφει σε ανάλυση 4K, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα.

Με το bitrate του video να μπορεί να ρυθμιστεί στα 100Mbps δεν θα δεις καθόλου artifacts συμπίεσης, ενώ αν θέλεις να πετύχεις «καλλιτεχνικό» αποτέλεσμα μπορείς να ενεργοποιήσεις μερικά από τα picture profiles (δυστυχώς δεν θα μπορέσεις να απολαύσεις σε βίντεο το miniature mode) ή να γυρίσεις σε ανάλυση 1080p με ενεργό το HFR mode, ώστε να πετύχεις slow motion x5, γράφοντας στα 120fps και παίζοντας το βίντεο στα 24fps.

sony_large3

Το grip έχει σωστές διαστάσεις και σου επιτρέπει να την κρατάς εύκολα με το ένα χέρι.

Θα μπορέσεις δηλαδή να δεις τις σταγόνες να πετάγονται στον αέρα μία προς μία χύνοντας ένα ποτήρι νερό ή, ακόμα καλύτερα, να αναδημιουργήσεις σε slow motion σκηνές όπως αυτή της Pamela Anderson που τρέχει στην παραλία.

Κι αν θέλεις το κάτι παραπάνω, μια δεύτερη μηχανή για επαγγελματικές βιντεοσκοπήσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γράψεις σε S-Log 2/3, ώστε στη συνέχεια να πετύχεις το τέλειο color correction στο post, συνδυάζοντας τις λήψεις της a6300 με αυτές οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής βιντεοκάμερας.

Η φαντασία σου είναι ο οδηγός σου με την a6300, αφού μπορεί να γίνει το κατάλληλο εργαλείο για σένα, είτε είσαι χομπίστας με απαιτήσεις είτε επαγγελματίας. Η Sony πραγματικά πέτυχε διάνα με την a6300 και το μόνο που μπορεί να σε κάνει να διστάσεις είναι το κόστος της, το οποίο ξεπερνάει τα €1.300, χρήματα διπλάσια από αυτά που ζητά η ταπεινή a6000.

 

Διαβάστε ακόμα: 5 χρήσεις εικονικής πραγματικότητας που γίνονται… πραγματικότητα!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top