Έχεις την αίσθηση ότι η Sony πήρε τη μεγάλη και ακριβή Α9, της έβγαλε 1-2 χαρακτηριστικά (όχι τόσο μεγάλης σημασίας) και έφτιαξε μια εξίσου ικανή αλλά σαφώς οικονομικότερη φωτογραφική μηχανή.

Για ακόμα μια χρονιά, η Sony έκανε άλμα προόδου στην κατηγορία των full frame mirrorless και μετά από περισσότερες από 2 εβδομάδες χρήσης δεν έχω παρά να της βγάλω το καπέλο, ειδικά για την τιμή διάθεσης της μηχανής. Είναι σαν να πήρε τη μεγάλη και ακριβή Α9, να της έβγαλε 1-2 χαρακτηριστικά (όχι τόσο μεγάλης σημασίας) και να έφτιαξε μια εξίσου ικανή αλλά σαφώς οικονομικότερη φωτογραφική μηχανή σε ένα σώμα που σε κάνει να μη θες να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Τέλεια εργονομία, πλήθος από κουμπιά και ρυθμίσεις για να βγάζει τη σωστή φωτογραφία όταν το θες, ακόμα και οθόνη αφής έχει η μηχανή. Ειδικά το τελευταίο, είναι κάτι που χρόνια ζητάγαμε. Μη φανταστείς βέβαια ότι θα το χρησιμοποιήσεις για να περιηγείσαι στο μενού. Όχι. Αλλά για να εστιάσεις στο σημείο που θες μια χαρά είναι.

Καρδιά της μηχανής είναι ο αισθητήρας των 42 Mpixels, ο οποίος προέρχεται από τον προκάτοχό της, αλλά ενσωματώνει σε επίπεδο αλγορίθμων και software όλα τα καλά της A9. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να φωτογραφίζεις με ταχύτητα 10 καρέ το δευτερόλεπτο, έχοντας πλήρη και συνεχόμενη εστίαση. Για να μπορέσει βέβαια να πετύχει αυτήν την ταχύτητα χρειάζεται γρήγορο αποθηκευτικό χώρο και μπόλικη ενδιάμεση μνήμη.

Το γεγονός ότι δεν ενσωματώνει φλας δεν πρόκειται να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Άλλωστε, ποιος πραγματικά θέλει να χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο φλας όταν μπορεί να έχει πολύ περισσότερο φυσικές λήψεις χωρίς αυτό;

Σκέψου ότι μιλάμε για 10*42Mpixels σε ένα δευτερόλεπτο. Γι’ αυτό το λόγο διαθέτει δύο θέσεις για κάρτες μνήμης SD, με τη μία από τις δύο να είναι συμβατή με τη νεότερη τεχνολογία UHS-II, η οποία επιτρέπει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες εγγραφής. Στην πράξη, η μηχανή μπορεί πραγματικά να ακολουθεί και να πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό σωστή εστίαση ενός κινούμενου αντικειμένου, ιδιαίτερα χρήσιμο όταν βγαίνεις έξω να τραβήξεις γρήγορα αυτοκίνητα, ζώα ή και πουλιά.

Μέχρι σήμερα η Sony μας απογοήτευε με την αυτονομία των φωτογραφικών της μηχανών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με την Α7R III, καθώς η μπαταρία της αντέχει πραγματικά πολύ.

Όταν έρχεται η ώρα να απαθανατίσεις ανθρώπους, τότε πρέπει να ενεργοποιήσεις το Eye-AF. Εδώ, η μηχανή πάει και εστιάζει αυτόματα στο κοντινότερο μάτι που βρίσκει μπροστά της. Αυτό, άλλωστε, είναι το σημείο που θέλουμε συνήθως να έχουμε καθαρό σε μια φωτογραφία, το μάτι και κατ’ επέκταση το πρόσωπο. Η τεχνολογία αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Επιπλέον, η απόδοση σε χαμηλό φωτισμό είναι ακόμα καλύτερη, τόσο χάρη στο ενσωματωμένο στο σώμα stabilization 5 αξόνων όσο και στις υψηλότερες τιμές ISO που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Το γεγονός ότι δεν ενσωματώνει φλας δεν πρόκειται να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Άλλωστε, ποιος πραγματικά θέλει να χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο φλας όταν μπορεί να έχει πολύ περισσότερο φυσικές λήψεις χωρίς αυτό;

Επίσης, μπορείς να γράψεις 10bit βίντεο σε εξωτερικό recorder μέσω της εξόδου HDMI, αν θέλεις ακόμα περισσότερο υλικό να δουλέψεις στη συνέχεια.

Όλα τα παραπάνω βέβαια λειτουργούν άριστα και στο βίντεο, με τη μηχανή να επιτρέπει 4K/30 fps και την εστίαση να είναι συνεχής και σωστή. Επιπλέον, χάρη στην υποστήριξη και S/LOG-3, μπορείς να έχεις ακόμα περισσότερες επιλογές κατά τη διάρκεια του editing και του color correction. Επίσης, μπορείς να γράψεις 10bit βίντεο σε εξωτερικό recorder μέσω της εξόδου HDMI, αν θέλεις ακόμα περισσότερο υλικό να δουλέψεις στη συνέχεια.

Και κάτι τελευταίο. Μέχρι σήμερα η Sony μας απογοήτευε με την αυτονομία των φωτογραφικών της μηχανών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με την Α7R III, καθώς η μπαταρία της αντέχει πραγματικά πολύ. Σε κανένα σημείο δεν με κρέμασε ούτε με άγχωσε ότι δε θα μου φτάσει η μια μπαταρία που είχα στη διάθεσή μου.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η Sony έκανε όλα εκείνα τα μικρά βήματα που χρειάζονταν ώστε να βελτιωθεί το προηγούμενο μοντέλο και εντέλει σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις μια από τις ικανότερες και πληρέστερες mid-range full frame μηχανές που κυκλοφορούν εκεί έξω!

Τιμή: €3.599 (μόνο σώμα)

 

Διαβάστε ακόμα: BllocZero18 – Ο tech μινιμαλισμός στα καλύτερά του

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top