«Η αισθητική δεν αγοράζεται, καλλιεργείται», λέει ο Σταύρος Παπαγιάννης (φωγογραφημένος στο σπίτι του, στον Πειραιά –πίσω του, πάνω από την κουζίνα, η φράση του Πικάσο «I don not seek, I find». Φωτογραφία: Μαριάννα Βεριγάκη

«Η αισθητική δεν αγοράζεται, καλλιεργείται», λέει ο Σταύρος Παπαγιάννης (φωγογραφημένος στο σπίτι του, στον Πειραιά –πίσω του, πάνω από την κουζίνα, η φράση του Πικάσο «I don not seek, I find». Φωτογραφία: Μαριάννα Βεριγάκη

Με τι ασχολείστε;
Έχω σπουδάσει ιατρική, με ειδικότητα στην παθολογοανατομία. Η ειδικότητα αυτή έχει σχέση με τη διάγνωση της ασθένειας μέσα από την ανάγνωση της εικόνας (που βλέπεις στο μικροσκόπιο). Σε όλα τα υπόλοιπα με τα οποία ασχολούμαι εδώ και χρόνια είμαι αυτοδίδακτος.
Το σήμα του γραφείου μας (STAGEDESIGNOFFICE), που εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια έχουμε ιδρύσει με το συνεργάτη μου Γιώργο Κυριαζή, και το οποίο μας ακολουθεί πάντα, είναι το THISISNOTAWORKOFFICTIONNORYETOFONEMAN (This is not a work of fiction, nor yet of one man), μια συγκλονιστική φράση που είπε ο Ezra Pound υπερασπιζόμενος στη δίκη του τον εαυτό του και το έργο του. Έχω πλατσουρίσει σε όλα τα βαθιά νερά του design-interior και graphic, της φωτογραφίας, του video, του styling, της σκηνογραφίας, της τέχνης και άλλων πολλών. Δηλώνω τυχερός και χαρούμενος.

Τι σημαίνει για εσάς στυλ;
Αυτό που εκπροσωπούν άνθρωποι με έντονη προσωπικότητα οι οποίοι τολμούν να σπάσουν υπάρχοντες κανόνες και να δημιουργήσουν νέους, με τόλμη, θράσος, φαντασία και την υπέροχη ικανότητα να τους υπερασπίζονται ενάντια στα δεδομένα.

Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην κοινωνία μας;
Προσπαθώντας πάντα να κάνω τον άλλο (τον αποδέκτη) συνένοχο του αισθητικού «εγκλήματος» που μαζί διαπράττουμε. Να είναι συνειδητός στις αποφάσεις που παίρνει και που ουσιαστικά αφορούν τη δική του προσωπική ή επαγγελματική ζωή, γιατί η αισθητική δεν αγοράζεται, καλλιεργείται.

Τι είναι, ή τι θα έπρεπε να είναι, για εσάς, το σύγχρονο ελληνικό ύφος;
Ο σεβασμός και η ανάδειξη της εξαιρετικής μικροκλίμακας και της ποικιλίας αυτού του τόπου. («αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας», Οδυσσέας Ελύτης).

Διαβάστε ακόμα: Αντώνης Μαρτσάκης: «Άνθρωποι σαν κι εμένα επηρεάζουμε τους νέους με την εξωτερική μας εμφάνιση, με τη μουσική μας, με όλο αυτό που μεταδίδουμε»

Τι είναι κακό γούστο;
Τα T-shirts.

Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν;
Τα T-shirts που φορούν οι φίλοι μου –κι εγώ ενίοτε.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας στυλ;
Το υπέροχο κόκκινο του Marlboro και της Stolichnaya.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας;
Την έκπληξη. Θαυμάζω πάντα τους ανθρώπους που με εκπλήσσουν απρόσμενα.

Ποια αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την ευγένεια.

Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Τον τρόπο που καπνίζει.

Ποιο μειονέκτημά σας σαρκάζετε;
Πιστεύω στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», γι’αυτό διαρκώς σαρκάζω τόσο τα μειονεκτήματά μου όσο και τα προτερήματά μου. Εξάλλου είναι αλληλένδετα.

«Από τον πατέρα μου ‘’φοράω’’ το καλό του γούστο και τη γενναιοδωρία του».

Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε;
«Τεμπέλης» σαν τον Marcel Duchamp, γιατί με μια «τεμπέλικη» χειρονομία καθόρισε την πορεία της σύγχρονης τέχνης.

Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσατε να ζείτε;
Στο μυθοπλαστικό χωροχρόνο που εξελίσσεται η ταινία «2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley Kubrick.

Ποιο είναι αγαπημένο σας χρώμα; Πώς το έχετε βάλει στη ζωή σας;
Αυτό που κάθε φορά με αποπλανεί. Γιατί, όπως είπε και ο Oscar Wilde, «Για να ξεπεράσεις έναν πειρασμό, πρέπει να ενδώσεις σε αυτόν».

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα πιο stylish ανδρικά προφίλ στο Instagram

«Στυλ για μένα σημαίνει αυτό που εκπροσωπούν άνθρωποι με έντονη προσωπικότητα, οι οποίοι τολμούν να σπάσουν υπάρχοντες κανόνες και να δημιουργήσουν νέους, με θράσος, φαντασία και την υπέροχη ικανότητα να τους υπερασπίζονται ενάντια στα δεδομένα». Φωτογραφία: Πωλίνα Σαρρή

«Στυλ για μένα σημαίνει αυτό που εκπροσωπούν άνθρωποι με έντονη προσωπικότητα, οι οποίοι τολμούν να σπάσουν υπάρχοντες κανόνες και να δημιουργήσουν νέους, με θράσος, φαντασία και την υπέροχη ικανότητα να τους υπερασπίζονται ενάντια στα δεδομένα». Φωτογραφία: Πωλίνα Σαρρή

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί και πώς περνάτε εκεί όταν είστε χαλαρός και γήινος;
Τα Κύθηρα, για την ποικιλία των διαδρομών και την ομορφιά των τοπίων και των μικρών οικισμών τους.

Πώς μοιάζει το σπίτι σας εσωτερικά;
Κατά έναν περίεργο τρόπο, έχει τα χρώματα των λεωφορείων του ΟΑΣΑ, των οποίων το τέρμα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σπίτι μου.

Στα έργα ποιου ζωγράφου αντικατοπτρίζεται πιο καλά ή δική σας κοσμοαντίληψη;
Στις αναζητήσεις των δύο φίλων «Μπουβάρ και Πεκυσέ» που σκιαγραφεί ο Φλομπέρ στο ομώνυμο μυθιστόρημά του.

Ποιος κινηματογραφικός ήρωας σας έχει επηρεάσει;
Ο Υukio Mishima.

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Mε τον Φρανσουά Μιτεράν, για τις τολμηρές αισθητικές παρεμβάσεις του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Με κορυφαία την απόφασή του να αναθέσει την οργάνωση της παρέλασης που σηματοδοτούσε την 200η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης στον Jean-Paul Goude.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με το χάρισμα του λόγου.

Τι φοράτε από τον πατέρα σας, ή από τον παππού σας, έχει για σας σπάνια συναισθηματική αξία και θέλετε μια μέρα να κληροδοτήσετε με τη σειρά σας;
Αυτά που «φοράω» από τον πατέρα μου είναι το καλό του γούστο και η γενναιοδωρία του.

Πώς θα επιθυμούσατε να ταφείτε;
Σε έναν κατακόκκινο μεγάλο κύβο.

Διαβάστε ακόμα: Ξεκάλτσωτο, δετό παπούτσι -στέκει;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top