Οποιαδήποτε επαφή με νερό ή κρέμες χεριών κινδυνεύει να αποβεί μοιραία. Οπότε προσοχή. (Φωτό: molequin.com).

  Ατσάλινα, με δέρμα αλιγάτορα, με καουτσούκ, υφασμάτινα έως και πλαστικά. Αν το ρολόι είναι η ντάμα στον καρπό μας, το λουράκι είναι ο καβαλιέρος της. Είναι γνωστό πως χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς ταγκό. Μόνο που δεν ταιριάζουν όλα τα δίδυμα στο τέμπο. Aλήθεια, έχετε σκεφτεί την περίπτωση του σουέντ ως εναλλακτική;

  Τα σουέντ λουράκια είναι ικανά να φρεσκάρουν την εμφάνιση ενός ρολογιού, αλλά όχι κάθε ρολογιού. Αυτά, επί παραδείγματι, που πωλούνται με ατσάλινο μπρασελέ συνήθως πρέπει να μείνουν ως έχουν. Ένα σουέντ λουράκι θα χάσει στη σύγκριση. Εξαιρέσεις υπάχουν βέβαια, όπως το ανωτέρω Sea Dweller της Rolex που ταίριαξε με το σουέντ χάρη στο μελένιο καντράν του.

  Από την άλλη, όμως, σε ένα πιο αμπιγιέ ή και vintage ρολόι, το σουέντ θα δώσει αυτή την πατίνα παλαιότητας και συνάμα ανεμελιάς που θα τονώσει τον χαρακτήρα του ρολογιού. Για φανταστεί ένα φίνο Cartier Tank με ένα γήινο σουέντ λουράκι. Το όλον δένει με χάρη. Θαυμαστό ταίριαγμα -από τα λίγα που πωλούνται έτσι εργοστασιακά- κάνει το σουέντ λουράκι με το μπρούτζινο Oris Big Crown.

  Για τους μη γνωρίζοντες, το σουέντ φτιάχνεται από την κάτω πλευρά του δέρματος του ζώου, γνωστό και ως δικτυωτό χόριο. Πολλές φορές συγχέεται με το δέρμα nubuck, το οποίο ναι μεν είναι παρόμοιο σε εμφάνιση, αλλά έρχεται από το πάνω μέρος του δέρματος και είναι πιο ανθεκτικό αλλά και συνήθως λιγότερο μαλακό.

  Το καλό με το σουέντ είναι η τρομερή ευελιξία του ως προς στυλ ντυσίματος που θα επιλέξετε.

  Το σουέντ λουράκι δίνει μια αύρα μποέμ καλλιτεχνίας και σε σπορ ρολόγια όπως το Speedmaster αριστερά, και σε πιο αμπιγιέ όποως το Tank deji;a (Φωτό: molequin.com).

  Από την άλλη, βέβαια, η κράση του σουέντ είναι ευαίσθητη. Οποιαδήποτε επαφή με νερό ή κρέμες χεριών κινδυνεύει να αποβεί μοιραία. Αν κάνετε το λάθος και μπείτε στη θάλασσα φορώντας ρολόι που φέρει σουέντ λουράκι, καλό θα είναι να σκέφτεστε ήδη την αντικατάστασή του.

  Είναι, όμως, μια όμορφη εναλλακτική λύση (με την κατάλληλη φροντίδα) και αρκετά οικονομική. Ενα λουράκι από δέρμα αλιγάτορα, σαφώς, και προσδίδει πόντους ομορφιάς σε ένα ρολόι. Είναι elegant και λεπτό, αλλά ούτε αυτό θα αντέξει μια ζωή. Έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς χρήσης θα αρχίσει να βγαίνει στη… σύνταξη. Το να αλλάξεις το δερμάτινο λουράκι αλιγάτορα με κάτι αντίστοιχο είναι μια λύση, αλλά με το ανάλογο οικονομικό τίμημα. Είστε αποφασισμένοι να δώσετε 300 ή 500 ευρώ;

  Αν όχι (δικαίως), τότε καλό είναι να δείτε τις επιλογές σας: είτε θα βάλετε ένα δερμάτινο λουράκι μόσχου που θα είναι πιο χοντρό και τραχύ από αυτό που είχατεε είτε μπορείτε να επιλέξετε κάτι εντελώς διαφορετικό και να στραφείτε στο σουέντ.

  Το καλό με το σουέντ είναι η τρομερή ευελιξία του ως προς στυλ ντυσίματος που θα επιλέξετε. Το συνηθέστερο ταίριασμα είναι με casual ρούχα. Σίγουρα με τζην πουκάμισα, αλλά και με ζεστά ζιβάγκο τον χειμώνα. Η ακανόνιστη υφή του σουέντ είναι γενικά συμβατή με τους περισσότερους τύπους ρούχων και μπορεί να «χτυπήσει» τις σωστές νότες στυλ: από σπορ, έως smart casual, ακόμα και business casual.

  Η αντοχή του είναι περιορισμένη, αλλά τουλάχιστον δεν θα σας κοστίσει μια περιουσία.

  Όσον αφορά τα χρώματα, οι σκούροι καφέ τόνοι λειτουργούν κυρίως τους πιο κρύους μήνες, ενώ τους θερμότερους μήνες, οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις ταιριάζουν καλύτερα στα ρολόγια. Επιπλέον, το σουέντ έχει και μια αύρα μποεμ καλλιτεχνίας και μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά άλλα σουέντ αξεσουάρ όπως ζώνες και παπούτσια.

  Θα αντέξει για πάντα ένα σουέντ λουράκι; Οχι, μην τρέφετε αυταπάτες. Όπως σημειώσαμε η αντοχή του είναι περιορισμένη, αλλά τουλάχιστον δεν θα σας κοστίσει μια περιουσία. Είναι μια value for money επιλογή που σίγουρα θα σας ταιριάξει, αρκεί το ρολόι που φοράτε να μπορεί να «χορέψει» στον ίδιο τόνο.

   

  Διαβάστε ακόμα: Νέο Zenith Defy Skyline. «Το Royal Oak του φτωχού»;

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top