Q&A

Διαβάστε για να απαλλαγείτε απ’ αυτήν την ενοχλητική φωνούλα που δεν σταματάει να επαναλαμβάνει «έχω την εντύπωση πως κάτι έχω ξεχάσει»…

Πόσο γλυκιές ήταν οι εποχές που στο σχολείο μάς δίνανε τη λίστα με τα προσωπικά είδη που έπρεπε να βάλουμε στη βαλίτσα προτού φύγουμε για τις παραθαλάσσιες διακοπές μας… Τώρα, πρέπει να τα σκεφτούμε όλα, πράγμα εξόχως σπασαρχίδικο: από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τις μάσκες, τα τεστ PCR και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ώς τους φακέλλους που πρέπει να κλείσουμε προτού αποχαιρετήσουμε το γραφείο.

Επειδή είμαι καλός άνθρωπος, θέλω να σας ελαφρύνω από τον δυσβάστακτο αυτόν πνευματικό φόρτο, ώστε να σας απαλλάξω όχι τόσο απ’ αυτήν την ενοχλητική φωνούλα που δεν σταματάει να επαναλαμβάνει «έχω την εντύπωση πως κάτι έχω ξεχάσει», αλλά κυρίως από το νευρωτικό σύνδρομο του «σε περίπτωση που».

Αφήστε στη άκρη τα ρούχα που δεν πρόκειται να φορέσετε παρά μια φορά ή και καθόλου. Εκτός κι αν παραστείτε σε γάμους.

Ευτυχώς, μετά από τόσους εγκλεισμούς έχουμε μείνει μόνο με κάποιους περιορισμούς στο χέρι. Αλλά, μαζί, μπορέσαμε να απελευθερωθούμε κι από ορισμένα μόνιμα βάσανα. Αυτήν τη φορά δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις ανέσεις της ζωής και του ντυσίματός μας (αντίο στενά τζην), για να επικεντρωθούμε στα ουσιώδη.

Κατ’ αρχάς, προκύπτει φυσικά το ζήτημα του τι ρούχα να πάρουμε μαζί μας. Να είμαστε ξηγημένοι, η γκαρνταρόμπα της βαλίτσας οφείλει να ικανοποιεί 3 κριτήρια: να είναι άνετα, να είναι όμορφα, να ταιριάζουν στο στυλ μας. Για ασφάλεια, ξεκινήστε την προετοιμασία δυο μέρες πριν και απλώστε την πραμάτεια σας πάνω στο κρεβάτι για να την οπτικοποιήσετε.

Πρόκειται για κανόνες που αξίζουν το βάρος του σε χρυσάφι. Οπότε βγάλτε τη μύτη σας απ’ το συρτάρι. Η ιδέα είναι να στηριχτείτε σ’ έναν σκληρό πυρήνα: πάρτε μαζί σας ρούχα κατάλληλα για τον τόπο προορισμού σας και τις δραστηριότητες που θα ασκήσετε επ’ αυτού.

Το δεύτερο κόλπο είναι ρούχα που συνδυάζονται μεταξύ τους υφολογικά και χρωματικά. Για παράδειγμα το τρίο άσπρο, γαλάζιο μαζί με χακί ή κοραλί ή λαχανί… Κυρίως, δοκιμάστε τα ρούχα σας προτού τα κουβαλήσετε μαζί σας. Θά ‘ταν κρίμα να φύγετε μ’ ένα μαγιό πολύ μακρύ ή ένα παντελόνι που δεν κουμπώνει. Και, προς Θεού, αφήστε στη άκρη εκείνα που δεν πρόκειται να φορέσετε παρά μια φορά ή και καθόλου. Εκτός κι αν παραστείτε σε γάμους, που και πάλι… Επίσης, ένα αντιανεμικό κι ένα πουλοβεράκι αρκούν και περισσεύουν.

Για να ταξιδέψετε με πουπουλένιες αποσκευές και ελαφρά τη καρδία, επαναλαμβάνω: ξεχάστε το «σε περίπτωση που». Γιατί συνήθως έχουμε τη βλακώδη τάση να φορτωνόμαστε πράγματα αχρείαστα που επιστρέφοντας ανακαλύπτουμε πως δεν έχουν βγει ποτέ απ’ τη βαλίτσα μας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σούρετε μαζί DVD player, λάμπες ανάγνωσης, ηλεκτρονικούς μεταφραστές, καφετιέρες και παιδιά.

Μην ξεχνάτε, για παράδειγμα, ότι μπορείτε πάντα να πλένετε τα ρούχα σας. Δεν κάνει κακό. Κι αν κάτι ξεχάσατε, είναι πάντα ευχάριστο ν’ αγοράσετε τα βραζιλιάνικα βραχιολάκια σας, τη μπαντάνα, το πλεχτό ή το ψαθάκι σας στα τοπικά μαγαζιά. Έτσι θα φέρετε πίσω και αναμνήσεις.

Άλλη κατάρα είναι τα γκάτζετ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σούρετε μαζί DVD player, λάμπες ανάγνωσης, ηλεκτρονικούς μεταφραστές, καφετιέρες και παιδιά. Όχι μόνο θα σας βαρύνουν υπέρμετρα, αλλά χρειάζονται και επιπρόσθετη προσοχή στη μεταφορά τους. Χώρια ότι απαιτούν επαναφόρτιση, μπαταρίες, μετασχηματιστές, αντάπτορες και δεν συμμαζεύεται.

Λέμε «ναι» στο grooming των διακοπών, αλλά να μην το παρακάνετε (Φωτογραφία: wornsimple.com).

Επίσης, μην κουβαλάτε κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, κρεμάστρες κι ολόκληρη γκάμα καλλυντικών. Πέρα από την κολώνια σας, σαπούνια, σαμπουάν, τζελ, αντηλιακά, σφουγγάρια διαθέτουν τα καταστήματα και τα φαρμακεία της περιοχής, ενδεχομένως και το ξενοδοχείο σας. Χώρια ότι οι κανόνες ασφαλείας των αεροδρομίων είναι δρακόντειοι σε ό,τι αφορά τα μπουκαλάκια άνω των 100 ml έκαστο και ουδείς επιθυμεί να ξεκινήσει τις διακοπές του με τα νεύρα τσατάλια.

Άλλη κακή συνήθεια είναι το τσαντάκι με τα φάρμακα. Εκτός από την περίπτωση που ακολουθείτε κάποια θεραπεία, πάσχετε από χρόνιο νόσημα, ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες ή είστε υποχόνδριος, δεν συντρέχει κανένας λόγος να κουβαλήσετε μαζί σας όλο το φαρμακείο με το οποίο έχετε επιμελώς εξοπλίσει το σπίτι σας. Φαρμακείο έχουν και τα νησιά. Μια εξαίρεση μόνο φέτος: πάρτε και μερικά self-tests μαζί σας.

Εκτός από την περίπτωση που ακολουθείτε κάποια θεραπεία, δεν συντρέχει λόγος να κουβαλήσετε όλο το φαρμακείο με το οποίο έχετε εξοπλίσει το σπίτι σας.

Last but not least, πολλοί από μας παριστάνουμε τους διαβαστερούς και λέμε δεξιά κι αριστερά πως ο ορισμός των ιδανικών διακοπών είναι πόδια χωμένα στη άμμο, ένα μπιρόνι από δίπλα κι ένα βιβλίο στα χέρια. Σπανίως ισχύει. Για τους περισσότερους πρόκειται για ένα είδος κοινωνικού αντανακλαστικού. Γυρνάνε απ’ το ταξίδι έχοντας σταματήσει στη σελίδα 10, καθότι διακοπές σημαίνουν περισπάσεις.

Εν τω μεταξύ, επειδή δεν ξέρουν τι τίτλο να διαλέξουν, έχουν πάρει μαζί βιβλιοθήκη ολόκληρη. Μην την πάθετε. Πάρτε μόνο ένα (1) μαζί σας που θέλετε πολύ (Όχι το Πόλεμος & Ειρήνη). Το αυτό ισχύει για χάρτες και οδηγούς. Εξάλλου, μπορείτε να φορτώσετε βιβλία ηλεκτρονικά ή να επιδοθείτε στο ευγενές και πολύ ευχάριστο σπορ της ανακάλυψης τίτλων στα μικρά βιβλιοπωλεία της Χώρας.

Και, για όνομα, αφήστε σπίτι σας το πιστολάκι για τα μαλλιά, το σίδερο ταξιδίου, τα πυροτεχνήματα και το χρυσό σας Rolex.

 

Διαβάστε ακόμα: Σλιπ, σορτ, πολύχρωμο ή μίνιμαλ; Οι κανόνες του μαγιό.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top