Q&A
1a

Τα βαριά υφάσματα, όπως οι φανέλες και τα tweed, και τα πυκνά μοτίβα, σαν τα prince de galles, αποτελούν μια καλή επιλογή, καθότι επιτρέπουν στον υψιτενή να φανεί πιο συμπαγής. | Οι πουρίστες θα πουν ότι το ticket pocket κάνει σπορ, όμως οι δανδήδες το αγαπούν πολύ, γιατί προσθέτει panache στην εμφάνισή τους. (photo credit: mrporter / hespokestyle)

Μπορεί οι απόψεις να διίστανται σχετικά με το κατά πόσον οι μικρού αναστήματος και/ή εύσωμοι άνθρωποι είναι προσήκον να φοράνε σταυρωτά σακάκια, όλοι όμως συμφωνούν ότι δείχνουν πάντα τέλεια πάνω σ’ έναν ψηλολέλεκα. Κι αυτό γιατί διασκεδάζουν εν μέρει την εντύπωση του ξεχαρβαλωμένου.

Τα βαριά υφάσματα, όπως οι φανέλες και τα tweed, και τα πυκνά μοτίβα, σαν τα prince de galles, αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή, καθότι επιτρέπουν στον περί ου ο λόγος υψιτενή να φανεί πιο συμπαγής.

gc-3-743x1024

Ένας τέλειος Κάρι Γκραντ: σοφό παιχνίδι με τα καρό μοτίβα, pochette, σωστό μήκος σακακιού, γενναιόδωρο ρεβέρ παντελονιού.

Σε ό,τι αφορά τα υποκάμισα, ενδείκνυνται τα καρό, ενώ στις γραβάτες παρακαλώ να προτιμώνται εκείνες με λοξές ρίγες. Ο ψηλός οφείλει επίσης να κυκλοφορεί πάντα με μια pochette στο πέτο και να επιμένει στα μανικετόκουμπα. Οι γραβάτες του πρέπει να είναι φαρδιές και οι γιακάδες των πουκαμίσων του να κλείνουν με «pin-collar».

Αντίθετα, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται είναι οι ρίγες σε σακάκια και πουκάμισα, ιδίως αν είναι λεπτές και πυκνές. Το ίδιο ισχύει για τα παπιγιόν: δεν είναι καλή ιδέα για τους υψηλού αναστήματος ανθρώπους, κυρίως με κοστούμι και απουσία γιλέκου.

Επίσης, δεν παίζουν τα πολύ στενά ρούχα, καθώς τονίζουν την ψηλοτάβανη εντύπωση. Ίδια παρατήρηση για τους υπερβολικά τονισμένους ώμους, τα πολύ στενά πέτα των σακακιών, τα σακάκια χωρίς σκίσιμο πίσω, όπως κι εκείνα που δεν καλύπτουν τα οπίσθια. Τίποτα δεν καταστρέφει τόσο την κομψή εικόνα του ψηλού όσο το κοντό σακάκι.

Καλό είναι οι ώμοι στα σακάκια να είναι μια ιδέα φαρδύτεροι, ώστε να δείχνετε ευρύστερνος, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί θα μοιάζετε με παίκτη του αμερικάνικου φούτμπολ.

Τα σταυρωτά σακάκια είναι ιδανικά, καθώς η διπλή σειρά των κουμπιών και το δίπλωμα του υφάσματος μπροστά προσθέτουν όγκο και μειώνουν την αίσθηση του ύψους. Εν ολίγοις, ο βασικός κανόνας είναι απλός: όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.
Pitti-PS-

Οι πλαϊνές τσέπες των σακακιών πρέπει να φτάνουν στο ύψος της τελευταίας κουμπότρυπας ή μια σταλιά πιο πάνω, ώστε να «συμπιέσουν» τον κάθετο άξονα. (photo credit: parisiangentleman)

To κόψιμο στα πέτα του σακακιού πρέπει να βρίσκεται ελαφρώς πιο κάτω από το γιακά του πουκαμίσου. Αν είναι πιο πάνω θα δίνει την εντύπωση ότι το σακάκι σας πέφτει μικρό. Αντίστοιχα, οι πλαϊνές τσέπες πρέπει να φτάνουν στο ύψος της τελευταίας κουμπότρυπας ή μια σταλιά πιο πάνω, ώστε να «συμπιέσουν» τον κάθετο άξονα.

Γι’ αυτό και τα σταυρωτά σακάκια είναι ιδανικά, καθώς η διπλή σειρά των κουμπιών και το δίπλωμα του υφάσματος μπροστά προσθέτουν όγκο και μειώνουν την αίσθηση του ύψους.

Εν ολίγοις, ο βασικός κανόνας είναι απλός: όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Ούτως ειπείν, το σακάκι ενός κρεμανταλά θα όφειλε να διαθέτει πάντα τέσσερις εξωτερικές τσέπες, οι οποίες, εκτός φυσικά από εκείνη του πέτου, θα πρέπει να είναι με καπάκι. Δυστυχώς, ο κανόνας αυτός δεν γίνεται σχεδόν ποτέ σεβαστός στο prêt-à-porter.

Αντίθετα, οι καλοί ράφτες φροντίζουν πάντα να προσθέσουν κι ένα τέταρτο τσεπάκι (το λεγόμενο “ticket pocket”) πάνω ακριβώς από τη δεξιά τσέπη και στο μισό της πλάτος. Οι «πουρίστες» θα πουν ότι το ticket pocket κάνει σπορ, όμως οι δανδήδες το αγαπούν πολύ, γιατί προσθέτει panache στην εμφάνισή τους.

16cmGVYWDDDQt2E2uOZm2B@zzHoj

Αν θεωρήσουμε ότι οι λέλεκες έχουν μακρύτερο λαιμό απ’ τους κοινούς θνητούς, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι γιακάδες των πουκαμίσων τους ανεβαίνουν πιο ψηλά (έως 1,3 εκ.) από εκείνους του εμπορίου. (photo credit: tedbaker)

Σε ό,τι αφορά τα παντελόνια, τα γενναιόδωρα ρεβέρ είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους ψηλούς, όπως και οι πιέτες, οι οποίες προσθέτουν μια σωτήρια δόση φάρδους.

Επιπλέον, αν θεωρήσουμε ότι οι λέλεκες έχουν μακρύτερο λαιμό απ’ τους κοινούς θνητούς, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι γιακάδες των πουκαμίσων τους ανεβαίνουν πιο ψηλά (έως 1,3 εκ.) από εκείνους του εμπορίου.

Τέλος, οι γραβάτες με ένονα μοτίβα και χρώματα επίσης στην περίπτωσή τους λειτουργούν μια χαρά, όπως κι οι ριγέ, γιατί «σπάνε» οπτικά τον κάθετο άξονα.

Οι απλοί αυτοί κανόνες είναι απολύτως βέβαιο, μα τον Τουτάτη, ότι θα επιτρέψουν στον πάσα ένα κρεμανταλά που κυκλοφορεί να αναδείξει την κομψότητα του παρουσιαστακού του και να μας ταπώσει.

Suit-Scape

Τα παπιγιόν: δεν είναι καλή ιδέα για τους υψηλού αναστήματος ανθρώπους, κυρίως με κοστούμι και απουσία γιλέκου. (photo credit: ownonlyfr )

Διαβάστε ακόμα: 5 διαδεδομένες απόψεις για το ανδρικό ντύσιμο που είναι κυριολεκτικά για πέταμα. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top