Με surfing αναφορές παραλίας, το Superocean Heritage ’57, αν και απολύτως υδατοστεγές στα 100 μέτρα, προτείνεται περισσότερο ως ρολόι ιστιοσανίδας παρά καταδύσεως.

  Στον μα-όλα-μοιάζουν-τόσο-πολύ-μεταξύ-τους κόσμο του κλασικού καταδυτικού ρολογιού χρειάζεσαι μια πραγματικά πρωτότυπη πινελιά για να φτιάξεις κάτι που να μην μοιάζει με τριτοξάδελφο του submariner ή του seamaster, και η Superocean Heritage ’57 της Βreitling σίγουρα το πετυχαίνει. Η ελαφρώς κοίλη εσωφερής περιστρεφόμενη στεφάνη, κεραμική και απαστράπτουσα, που θυμίζει πίστα αγωνιστικών επιδείξεων, είναι η πρώτη έκπληξη που τραβάει το βλέμμα, επικυρώνοντας την προσδοκία για μια  fifties αισθητική για την οποία το όνομα προδιαθέτει.

  Δεύτερη έκπληξη είναι οι τέσσερεις διενσφηνωμένοι δίσκοι στα καρδινάλια σημεία του καντράν – και από τους ιπτάμενους ως αυτούς του βινυλίου, του juke-box, του φρίσμπυ και του χούλα-χουπ, δίσκοι κάθε λογής ήταν μια σαφής πολιτισμική σταθερά για τη δεκαετία που γέννησε το ροκ-εντ-ρολ, όσο και για την επόμενη. Με surfing αναφορές παραλίας, το Superocean Heritage ’57, αν και απολύτως υδατοστεγές στα 100 μέτρα, προτείνεται περισσότερο ως ρολόι ιστιοσανίδας παρά καταδύσεως. Τα μοντέλα που άρχισαν να εμφανίζονται από την άνοιξη του 2020 απέσπασαν ήδη βραβείο στα φετινά Grand Prix Ωρολογοποιίας της Γενεύης και οι νέες κυκλοφορίες του φθινοπώρου δείχνουν ότι έχουμε ακόμα να δούμε πολλά και καλά configuration.

  Ενδιαφέρων είναι επίσης ο ωροδείκτης-βέλος με μεγάλη τριγωνική κεφαλή, μέσα στην οποία ένα μικρότερο ανάποδο βέλος δημιουργεί έναν ρόμβο.

  Οι δίσκοι στο καντράν είναι σχεδιαστικά πολύ ενδιαφέροντες, καθώς συνδυάζουν σε ένα νέο μοτίβο τους κύκλους και τα παραλληλόγραμμα που σημείωναν τις ώρες σε παλαιότερα μοντέλα, δημιουργώντας ένα  πολύ δυναμικό σχήμα, που θυμίζει λίγο το σήμα του London Underground. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα βασικά χαρακτηριστικά χτίζουν μια σαφή ταυτότητα για όλα τα μοντέλα ‘57, που συγκροτούν μια διακριτή – και κατά τη γνώμη μου την πιο ελκυστική – ομάδα στο πλαίσιο της σειράς Superocean Heritage, άμεσα αναγνωρίσιμη.

  Αρχίζουμε με το στρογγυλό μεταλλικό πλαίσιο με διάμετρο 42 χιλιοστά και πάχος 9.99 χιλιοστά. Συνεχίζουμε με την περιστρεφόμενη κεραμική στεφάνη, ελαφρά κοίλη με οδοντωτή εξωτερική επιφάνεια, λεπτές γραμμές σε κάθε ώρα και ανάποδο τρίγωνο με φωσφορίζον κυκλάκι στο 12. Καντράν με σκούρο χρώμα και φωσφορίζουσες σφήνες για κάθε ώρα εκτός από το 3, 6, 9 και 12, όπου οι σφήνες είναι μεταλλικές επάνω στους  φωσφορίζοντες δίσκους. Η διάταξη αυτή δίνει και πρωτότυπη όψη στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

  Η γήινη τάση συνεχίζεται με τις νέες κυκλοφορίες του φθινοπώρου, που συνδυάζουν ανοξείδωτο ατσάλι με μπρούτζο ή σε περιορισμένη έκδοση, ανοξείδωτο ατσάλι με μπρούτζο και κόκκινο χρυσό.

  Ενδιαφέρων είναι επίσης ο ωροδείκτης-βέλος με μεγάλη τριγωνική κεφαλή, μέσα στην οποία ένα μικρότερο ανάποδο βέλος δημιουργεί έναν ρόμβο. Ο λεπτοδείκτης έχει σχήμα σπαθοειδούς ρόμβου, και αμφότεροι είναι φωσφορίζοντες. Ο δευτερολεπτοδείκτης είναι απλή βελόνα. Η ώρα είναι ευανάγνωστη καθώς εκτός από τις ώρες στο καντράν σημειώνονται και τα λεπτά με λεπτές λευκές γραμμές και με μικρά ψηφία, πάνω από τους δίσκους, οι αριθμοί 15, 30, 45 και 60.  Κάτω από τη θέση 12 αναγράφεται το λογότυπο Β, το όνομα της εταιρείας και η χρονολογία 1884 και πάνω από το 6 το όνομα Superocean με πλάγια γραμματοσειρά, η πιστοποίηση CHRONOMETER  και η αδιαβροχότητα 100 μέτρων. Στην πίσω όψη αναγράφεται με μεγάλα ψηφία ο αριθμός 57. Από πλευράς μηχανισμού όλα έχουν τον αυτόματο Breitling Caliber 10 με 42 ώρες αυτονομία, χωρίς ένδειξη ημερομηνίας.

  Αυτή η σχεδιαστική βάση ως τώρα έχει παρουσιαστεί σε διάφορα χρώματα και υλικά, ξεκινώντας από τους πρώτους κωδικούς σε μαύρο ή μπλε καντράν σε πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι, και μαύρο σε συνδυασμό ατσάλινου πλαισίου με λεπτομέρειες από κόκκινο χρυσό, που δίνει ένα πολύ πιο ζεστό και γήινο αποτέλεσμα. Η γήινη τάση συνεχίζεται με τις νέες κυκλοφορίες του φθινοπώρου, που συνδυάζουν ανοξείδωτο ατσάλι με μπρούτζο ή σε περιορισμένη έκδοση, ανοξείδωτο ατσάλι με μπρούτζο και κόκκινο χρυσό. Και τα δύο αυτά μοντέλα έχουν καντράν και στεφάνη σε καφέ απόχρωση.

  Ανάλογα με τον κωδικό, τα ρολόγια συνδυάζονται με λουρί μέχρι και τριών διαφορετικών τύπων: δερμάτινο, μπρασελέ και ΝΑΤΟ. Το τελευταίο παρέχεται από την εταιρεία OUTERKNOWN και είναι φτιαγμένο από ECONYL®-YARN, ανακυκλωμένο νάιλον που προέρχεται από παλιά ψαράδικα δίχτυα που έχουν συλλεχθεί από τους ωκεανούς. Βγαίνει σε διάφορα χρώματα από πιο συμβατικά μέχρι πολύ ζωηρά, πάντοτε σε ριγέ μοτίβο δύο τόνων και φυσικά η επιλογή θα έχει τεράστια σημασία στον συνολικό χαρακτήρα. Για τα μπρούτζινα και χρυσά μοντέλα προτείνεται πάντως το στραπ σε καφέ-μαύρες αποχρώσεις και για τα μονόχρωμα το αντίστοιχου χρώματος δερμάτινο λουράκι. Η αγκράφα είναι απλή χωρίς κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία. Το μπρασελέ επίσης αναδεικνύει τα μοντέλα με μαύρο ή μπλε χρώμα.

  H Superocean Heritage ’57 Limited Edition II στα χρώματα του ουράνιου τόξου που βραβεύτηκε με την Petite Auguille στα φετινά Grand Prix.

  Το καλύτερο όμως το αφήσαμε φυσικά για τo τέλος και είναι η Superocean Heritage ’57 Limited Edition II στα χρώματα του ουράνιου τόξου που βραβεύτηκε με την Petite Auguille στα φετινά Grand Prix. Το rainbow μπορεί να συμβολίζει πολλά πράγματα, από το αντιπολεμικό κίνημα με χρι το LGTB pride,εδώ μάλλον αφορά το ουράνιο τόξο που θα λάμψει μετά την καταιγίδα της πανδημίας, αφού είναι αφιερωμένο στους υγειονομικούς που τόσο δοκιμάστηκαν φέτος και για να προλάβω τυχόν επιφυλάξεις, διευκρινίζω ότι η εταιρεία έχει εξαρχής δημοσιεύσει και τα ευαγή ιδρύματα που θα ωφεληθούν έμπρακτα με χρηματικά ποσά.

  Το ρολόι έχει μπλε γαλβανιζέ καντράν και στεφάνη σε ανοιξείδωτo πλαίσιο με τα χρώματα της ίριδας να διαδέχονται άλληλα σε κάθε μία από τις ώρες, στις σφήνες και τα κυκλάκια. Είναι ίσως το ωραιότερο της σειράς, με μια μόνη διαφωνία, ότι ο δείκτης των ωρών έχει το ίδιο χρώμα με τη θέση 10 και των λεπτών με τη θέση 1, οπότε το ρολόι είναι χρωματικά αρμονικό στις δέκα και πέντε, αλλά όσο μετακινούνται οι δείκτες αρχίζει κάπως να θυμίζει φρουτοσαλάτα. Θα ήταν προτιμότερο το επόμενο rainbow να βγει με ουδέτερους δείκτες, όπως γυαλιστερό μαύρο για τις ώρες και λευκό για τα λεπτά. Θα ήταν ένα εξαιρετικό Αndro special edition.

   

  Διαβάστε ακόμα: «002 Ocean Plastic» – ένα ρολόι οικολογικό, στυλάτο και πολύ Tom Ford.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top