Στη νέα σειρά «Born in 1983, made in 2020» τα ρολόγια είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από βιολογικά υλικά.

  Υπάρχει περίπτωση να μην έχετε φορέσει ποτέ σας ένα ρολόι Swatch; Εφόσον διαβάζετε αυτό το άρθρο, το κοινωνικό, ηλικιακό και καταναλωτικό σας προφίλ λέει ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο.  Αν παρόλα αυτά περιλαμβάνεστε σε αυτή τη μειοψηφία, επειδή ίσως ανήκετε στη γενιά που γεννήθηκε πολύ-πολύ μετά το 1983,  έτος κατά το οποίο το πρώτο Swatch έπεσε στην αγορά, πρέπει απλώς να σας πούμε ότι όταν εμφανίστηκε ήταν μία ε-πα-νά-στα-ση.

  Την εποχή εκείνη τα ρολόγια με δείκτες έμοιαζαν να οδεύουν προς εξαφάνιση και στη μόδα κυριαρχούσαν τα ψηφιακά ρολόγια ιαπωνικής κατασκευής. Τότε, λοιπόν, ο συνδυασμός τεχνογνωσίας στην κατασκευή και το marketing έκαναν το θαύμα τους και δημιούργησαν ένα νέο και ευφάνταστο προϊόν. swiss + watch =  Swatch. Με μινιμαλιστικό σχέδιο και απλά οικονομικά υλικά, το νέο προσιτό ρολόι ήταν πιο ελκυστικό από τον ανταγωνισμό και των φτηνών και των ακριβών ρολογιών, γιατί ήταν πιο ενδιαφέρον.

  Η Swatch ήταν smart, την εποχή που αυτό σήμαινε το έξυπνα κομψό, όχι το διαδικτυωμένο.

  Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην παραδοσιακή υψηλή ωρολογοποιία, όπου το κόστος αγοράς αποτελεί κομμάτι της ικανοποίησης ως τεκμήριο αποκλειστικότητας και καταξίωσης, το δημοκρατικό Swatch ήταν τόσο ωραίο που μπορούσες να αμφισβητήσει τη σημασία του ακριβού. Ήταν ένα ρολόι οικονομικό που το προτιμούσες όχι επειδή ήταν φτηνότερο, αλλά επειδή ήταν διαφορετικό, και είχε γίνει μόδα. Ήταν smart, την εποχή που αυτό σήμαινε το έξυπνα κομψό, όχι το διαδικτυωμένο.

  Από τότε άπειρα μοντέλα έχουν κυκλοφορήσει γεμάτα σχεδιαστικές πρωτοτυπίες, κάποια κλασικά, κάποια συλλεκτικά, κάποια πραγματικά κιτς, κάτι για τον καθένα πάντως, και όλοι λίγο-πολύ τα έχουμε φορέσει. Το πρόβλημά τους βέβαια είναι πολύ γνωστό: δεν επισκευάζονται.

  Η Swatch κατόρθωσε να αντικαταστήσει όλα τα συμβατικά υλικά με νέα καινοτόμα υλικά βιολογικής προέλευσης σε περιβάλλον μαζικής παραγωγής.

  Όταν έφτανε η αποφράδα εκείνη ημέρα που μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας το αγαπημένο ρολόι σταματούσε, έχει πλέον χαθεί δια παντός. Το πλαίσιο είναι πάντα σφραγισμένο, η βλάβη δεν μπορεί να διορθωθεί, μόνο το ρολόι να αντικατασταθεί. Και αν το μοντέλο δεν κυκλοφορούσε ακόμα στην αγορά, αλίμονο, δεν ξαναβρισκόταν. Ήταν αγαθό με απρογραμμάτιστα προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης.

  Πόσο συμβατό είναι αυτό με τις σύγχρονες ιδέες για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος; Καθόλου. Διόλου τυχαία, η Swatch αφουγκράστηκε πάλι την εποχή και αποφάσισε να επανεφεύρει τον εαυτό της με ένα ρολόι που είναι απολύτως πιστό στην κληρονομιά της, αλλά προσαρμοσμένη στο πνεύμα της οικολογικά ευαίσθητης εποχής. Έτσι γεννήθηκε η νέα σειρά «Born in 1983, made in 2020» και η έννοια του bioreloaded, με ρολόγια φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από βιολογικά υλικά.

  Τα εξαρτήματα των ρολογιών παράγονται από δύο νέα υλικά τα οποία εξάγονται από τους σπόρους της ρετσινολαδιάς.

  Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρία ωρολογοποιίας κατόρθωσε να αντικαταστήσει όλα τα συμβατικά υλικά με νέα καινοτόμα υλικά βιολογικής προέλευσης σε περιβάλλον μαζικής παραγωγής. Τα εξαρτήματα των ρολογιών παράγονται από δύο νέα υλικά τα οποία εξάγονται από τους σπόρους της ρετσινολαδιάς (Ρίκινος ο Κοινός). Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν δοθεί, και δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα αν τα νέα υλικά είναι ανακυκλώσιμα, αλλά θα ήταν μάλλον απίθανο να μην είναι και βιοδιασπώμενα – αλλιώς προς τι ο ενθουσιασμός!

  Η μονοχρωμία είναι βασική πρόταση στη νέα σειρά της Swatch.

  Κατανοητό βέβαια ότι ο παραγωγός δεν θέλει να διαφημίσει το νέο του προϊόν ως κάτι που μπορεί να καταλήξει στο οικιακό κομπόστ. Εύκολα ανακυκλώσιμη είναι πάντως η νέα βιοαποδομήσιμη συσκευασία από PaperFoam – ένα μείγμα αμύλου βιομηχανικής χρήσης, φυσικών ινών, νερού και προμίγματος. Πρόκειται για φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία που βασίζεται σε βιολογικά υλικά, παράγεται με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, και λιπασματοποιείται κατ’ οίκον ή ανακυκλώνεται με το χαρτί.

  Η νέα συλλογή βασίζεται στα εμβληματικά σχέδια των πρώτων μοντέλων του 1983.

  Το νέο υλικό αποτελεί σε τέτοιο βαθμό επανεκκίνηση, που η Swatch αποφάσισε η νέα συλλογή να βασιστεί στα εμβληματικά σχέδια των πρώτων μοντέλων της. Η  Born in 1983, made in 2020  bioreloaded αποτελείται από 11 νέα μοντέλα, εκ των οποίων τα 6 είναι εκσυγχρονισμένα δείγματα από τις πρώτες σειρές.

  Η πιο βασική σειρά αποτελείται από απλό μονόχρωμο πλαίσιο με μονόχρωμο καντράν με αραβικά ψηφία σε μοντέρνα γραμματοσειρά (παραπλήσια αν και όχι ακριβώς η ίδια με την αρχική του 1983) και δείκτες ωρών, πρώτων και δεύτερων λεπτών. Οι συνδυασμοί χρωμάτων είναι μπλε ή γκρι πλαίσιο, λευκό καντράν με μαύρα ψηφία και δείκτες, και κόκκινο ή μαύρο πλαίσιο, με ίδιο χρώμα καντράν, και λευκά ψηφία και δείκτες. Επίσης υπάρχει κόκκινο πλαίσιο με χρυσό καντράν και μπλε πλαίσιο με ασημένιο καντράν,  με μαύρους δείκτες αλλά χωρίς καθόλου ψηφία.

  Σε όλα τα ρολόγια τα λουράκια έχουν το ίδιο χρώμα με το πλαίσιο και το λογότυπο της εταιρείας αναγράφεται με μικρά πράσινα γράμματα στο καντράν κάτω από το 12.

  Τα πέντε νέα μοντέλα είναι επίσης στην κλασική λογική της εταιρείας. Η μία σειρά αποτελείται από ρολόγια μονόχρωμα, μπλε, μαύρο ή κόκκινο, με ίδιο χρώμα πλαίσιο,  καντράν και δείκτες, και λεπτές πράσινες γραμμές στις θέσεις της ώρας. Αυτή η σειρά έχει και ένδειξη ημέρας και ημερομηνίας στη θέση τρία, επίσης στο ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο ρολόι. Η ανάγνωση της ώρας γενικά απαιτεί μια ικανότητα στο μάτι να διακρίνει τους χρωματικούς τόνους.

  Προσέξτε τις χρήσιμες συμβουλές, για να διαλέξετε όποια σας βοηθάει περισσότερο.

  Η δεύτερη νέα σειρά αποτελείται από 2 μοντέλα: Μαύρο πλαίσιο με μαύρο καντράν και πολύχρωμη επιγραφή με δύο χρήσιμες συμβουλές, για να διαλέξετε όποια σας βοηθάει περισσότερο. «Don’t be too late» και «Time is what you make of it». Δεν θα διαφωνήσει κανείς, μάλλον.

   

  Διαβάστε ακόμα, Omega Seamaster Diver: το συλλεκτικό ρολόι του Τζέιμς Μποντ καταδύεται.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top