Ποιος δεν έχει ξεχαστεί το καλοκαίρι και δεν έχει βουτήξει με το ρολόι στη θάλασσα; Το θέμα είναι να μην σε πιάνει άγχος, για όλα υπάρχει λύση. (Φωτογραφία: reddit.com)

    Σκέψου τον εαυτό σου την πρώτη μέρα των διακοπών, που κατεβαίνει στην παραλία, μαγεύεται και το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι να μπει στη θάλασσα. Μαγεύεται τόσο, που πετάει τα πράγματα στην άμμο και παίρνει φόρα να βουτήξει. Και εκεί γίνεται το λάθος, καθώς αργά συνειδητοποιείς ότι πάνω στη βιασύνη σου ξέχασες να βγάλεις το ρολόι από το χέρι σου. Ναι, αυτό το ρολόι που τόσο περήφανα αγόρασες το χειμώνα – αξεσουάρ αιχμή του στυλ της και της προσωπικότητάς σου. Και τώρα τι κάνεις;

    Μην αγχώνεσαι, για αρχή. Γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε το ρολόι σου, αρκεί να γνωρίζεις όσα πρέπει για τη στεγανότητα των ρολογιών. Η στεγανότητα συνήθως αναγράφεται στο πίσω μέρος του ρολογιού, στο καπάκι της κάσας ή και στο μπροστινό μέρος μέσα στο καντράν. Συνήθως χαρακτηρίζεται με την ένδειξη Water Resistant (WR, Water Resist) ή Water Proof και ακολουθείται από μονάδα μέτρησης σε μέτρα, ΑΤΜ (ατμόσφαιρες), bar (μπαρ) ή πόδια (feet). Έτσι, για παράδειγμα, ένα ρολόι που έχει στεγανότητα στις 10 ΑΤΜ (ατμόσφαιρες) μεταφράζεται ότι είναι αδιάβροχο στα 100 μέτρα ή στα 330 πόδια κ.ο.κ.

    Κανόνας #4: Η ιδιότητα της στεγανότητας ενός ρολογιού ΔΕΝ είναι μόνιμη.

    Ορίστε 6 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις:

    1. 30m (3 ATM): Το ρολόι είναι αδιάβροχο μόνο σε τυχαίες επαφές με νερό όπως για παράδειγμα κατά το πλύσιμο χεριών (όχι ολόκληρο το ρολόι κάτω από τη βρύση), τις σταγόνες βροχής αλλά και τον ιδρώτα των χεριών.

    2. 200m (20 ATM): Το ρολόι είναι στεγανό και κατάλληλο για κολύμπι στη θάλασσα, θαλάσσια σπορ αλλά και ελεύθερη κατάδυση.

    3. Ρολόγια με στεγανότητα άνω των 200m (20 ATM) είναι πλέον κατάλληλα για καταδύσεις με ειδικό εξοπλισμό και σε μεγαλύτερα βάθη και πλέον χαρακτηρίζονται ως καταδυτικά.

    4. Η ιδιότητα της στεγανότητας ενός ρολογιού ΔΕΝ είναι μόνιμη. Εάν θέλουμε να διατηρούμε το ρολόι μας αδιάβροχο θα πρέπει συχνά να το ελέγχουμε σε ωρολογοποιό-τεχνίτη που διαθέτει τα απαραίτητα όργανα για την πιστοποίηση της στεγανότητας.

    5. Δεν τραβάμε ή ξεβιδώνουμε ποτέ την κορώνα του ρολογιού μας προς τα έξω όταν βρίσκεται κάτω από το νερό. Επίσης δεν πατάμε ποτέ κάτω από το νερό τα πουσουάρ π.χ. ενός χρονογράφου εκτός και αν στις οδηγίες του κατασκευαστή αναφέρεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διότι είναι ειδικά κατασκευασμένα για υποθαλάσσια χρήση.

    6. Είναι καλό να αποφεύγουμε το μπάνιο και το ντους με το ρολόι στην μπανιέρα-ντουζιέρα ακόμη και αν είναι στεγανό σε 10 ΑΤΜ και πάνω. Οι αυξομειώσεις θερμοκρασίας και οι ζεστοί υδρατμοί επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Φυσικά και η σάουνα με ρολόι πρέπει να αποφεύγεται

    Η ιδιότητα της στεγανότητας ενός ρολογιού ΔΕΝ είναι μόνιμη. Εάν θέλουμε να διατηρούμε το ρολόι μας αδιάβροχο θα πρέπει συχνά να το ελέγχουμε σε ωρολογοποιό-τεχνίτη.

    H συντήρηση των ρολογιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

    Βέβαια, όσο καλά κι αν γνωρίζουμε μερικά πράγματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούμε κάποια στιγμή την βοήθεια των ειδικών. Άλλωστε τι κάνεις όταν το ρολόι του παππού έχει ξεχαστεί για χρόνια σκονισμένο σε ένα συρτάρι ή δεν διάβασες καλά τους κανόνες για τη στεγανότητα του καινούργιου ρολογιού σου; Όπως λένε και αυτοί που γνωρίζουν η συντήρηση των ρολογιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top