Q&A

Η Alden ξεκίνησε την παραγωγή του το 1950. Η επιτυχία είναι τεράστια. Δύο χρόνια αργότερα, το μοντέλο της κυκλοφορεί σε καμιά 20αριά χρώματα, εκ των οποίων το μπορντό πουλάει σαν τρελό. (Φωτογραφία: Alden)

Ελάχιστα είδη παπουτσιών έχουν τόσους φίλους όσο και εχθρούς. Τα φουντάκια στα tassel loafers είναι ένα πραγματικό μήλο της Έριδος ανάμεσα σε κείνους που δεν μπορούν ούτε να τα βλέπουν, θεωρώντας τα κιτσάτα, και μια μερίδα από φανατικούς λάτρεις.

Λίγη ιστορία δεν βλάπτει. Κατ’ αρχάς, η επινόησή τους είναι πρόσφατη, εμφανίστηκαν μόλις το 1948. Εκείνη την εποχή, ο ουγγρικής καταγωγής ηθοποιός Paul Lukas επιστρέφει στη χώρα που τον ανέδειξε, εκείνη της αστερόεσσας, των blue jeans και του ποδοσφαίρου που παίζεται με τα χέρια. Είναι ένας ηθοποιός που έκανε μια αρκετά λαμπρή καριέρα στο Χόλιγουντ, γύρισε μια καλή ταινία του Χίτσκοκ, το «Η εξαφάνιση της Κυρίας» (The Lady Vanishes, 1938) και κέρδισε μάλιστα ένα Όσκαρ το 1943.

Κουβαλάει στις βαλίτσες του (ή στα πόδια του, η πρακτική αυτή λεπττομέρια παραμένει άγνωστη) ένα ζευγάρι Derby του οποίου οι άκρες των κορδονιών είναι στολισμένες με φουντάκια. Δίνει το ζευγάρι σ’ έναν Νεοϋορκέζο παπουτσή και του ζητάει να φτιάξει ένα παρόμοιο μοντέλο, αλλά με τα κορδόνια σε διαφορετική διάταξη. Καθώς το αποτέλεσμα δεν τον αφήνει ικανοποιημένο, εμπιστεύεται καθένα από τα δυο παπούτσια και σε διαφορετικό παπουτσή, ζητώντας τους ακριβώς το ίδιο: να τα κάνουν πιο άνετα.

Ένα παπούτσι που με το χαμηλό του σχήμα και το διακριτικό του coup de pied φέρνει λιγότερο στο νου ινδιάνικο μοκασίνι και περισσότερο τα pumps.

Τα tassel loafers είναι ό,τι πρέπει μ’ ένα απλό πουκάμισο κι ένα τζινάκι, αλλά μπορούν κάλλιστα να φορεθούν και μ’ ένα κοστούμι Prince de Galles. (Φωτογραφία: The Bespoke Dudes)

Για μυστηριώδεις λόγους, και οι δυο τους απευθύνονται στον σπουδαίο οίκο της Μασαχουσέτης Alden, o οποίoς επανασχεδιάζει εξ αρχής το πατούμενο, ενσωματώνοντας το δερμάτινο κορδόνι με τα φουντάκια σε ένα μοκασίνι με πιο άνετο σχήμα και πιο ελαφρύ. Το κορδόνι με τα φουντάκια αποκτά πλέον καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.

Η Alden, έχοντας διακρίνει το ενδεχόμενο να υπάρχει ζήτηση για ένα τέτοιο παπούτσι ντεκοντρακτέ και κομψό ταυτόχρονα, εξελίσσει κι άλλο την πελατειακή της σχέση και η παραγωγή ξεκινά το 1950. Η επιτυχία είναι τεράστια. Δύο χρόνια αργότερα, το μοντέλο της κυκλοφορεί σε καμιά 20αριά χρώματα, εκ των οποίων το μπορντό πουλάει σαν τρελό.

Το 1957, η Brooks Brothers ζητάει στην Alden να της κατασκευάσει ένα τέτοιο μοντέλο για τη συλλογή της με μια τροποποίηση στο σχεδιασμό της φτέρνας. Αυτό ήταν! Σε λίγα χρόνια το tassel lofer γίνεται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξεσουάρ του στυλ Ivy league, μαζί με το chino και το πουκάμισο με κουμπάκια.

Μετά, δικηγόροι, λομπίστες, πτυχιούχοι, ακόμα κι ο δούκας του Ουίνδσορ αρχίζουν και το φοράνε με το κοστούμι τους παρά τη σαρκαστική αντιμετώπιση των θιασωτών του dress code, οι οποίοι θεωρούν απαράδεκτο να ασκείς ένα επάγγελμα φορώντας τις «παντόφλες» σου. Ωστόσο, περνάνε τα χρόνια, περνάνε οι μόδες κι ούτε ένας παπουτσής που σέβεται το όνομα του δεν έχει να προτείνει μία ή περισσότερες εκδοχές του tassel lofer, άλλοτε με μύτη γκολφ, άλλοτε μενταγιόν ή πλεκτό κορδόνι. Μια ενδιαφέρουσα τρόπον τινά «παραλλαγή», για παράδειγμα, είναι αυτή του οίκου Gucci, η οποία αντικατέστησε τη φουντίτσα με μεταλλική αλυσιδίτσα που κατέληγε και από τις δυο πλευρές σε πέταλο αλόγου. Ένα στυλάκι που γνώρισε μεγάλες πιένες μεταξύ των businessmen τη δεκαετία του ’70 και του ’80.

Σε ό,τι αφορά το στυλ του, έχουμε εδώ ένα παπούτσι που με το χαμηλό του σχήμα και το διακριτικό του coup de pied φέρνει λιγότερο στο νου ινδιάνικο μοκασίνι και περισσότερο τα αυλικά παπούτσια του 19ου αι., εκ των οποίων και τα σημερινά pumps για το σμόκιν, γεγονός που τα διαφοροποιεί από τα ξαδέλφια τους, τα μπανάλ penny loafers.

Μια ενδιαφέρουσα, τρόπον τινά «παραλλαγή» είναι αυτή του οίκου Gucci, η οποία αντικατέστησε τη φουντίτσα με μεταλλική αλυσιδίτσα που κατέληγε και από τις δυο πλευρές σε πέταλο αλόγου. (Φωτογραφία: Gucci)

Τα tassel loafers είναι ό,τι πρέπει μ’ ένα απλό πουκάμισο κι ένα τζηνάκι, αλλά μπορούν κάλλιστα να φορεθούν και μ’ ένα κοστούμι Prince de Galles. Ενδιαφέρον και κομψός συνδυασμός το τρίο σπορ μπλέιζερ / πουκάμισο / γραβάτα (πλεκτή κατά προτίμηση) και, για παντελόνι, ένα άνετο chino με πιέτες.

 

Διαβάστε ακόμα: Δερμάτινη σόλα VS λαστιχένια σόλα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top