«Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να μου αρέσει και να είναι την ίδια ώρα κακόγουστο. Για εμένα η κακογουστιά και η ομορφιά είναι έννοιες ασυμβίβαστες». (Φωτογραφίες: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης)

– Με τι ασχολείστε;
Είμαι φωτογράφος. Είναι πάθος και επάγγελμα μαζί. Όταν η αγορά της διαφήμισης καταρρακώθηκε ξεκίνησα να φωτογραφίζω γάμους και έφτασα στο σημείο να έχω δουλέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Από το 2012 διδάσκω φωτογραφία μέσω σεμιναρίων και τα τελευταία χρόνια διοργανώνω τα ShapenLight Seminars για τα οποία φέρνω στην Ελλάδα γνωστούς φωτογράφους που μαθαίνουν τις τεχνικές τους στους Έλληνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Ταυτόγχρονα διοργανώνω τον πιο επιτυχημένο εγχώριο διαγωνισμό φωτογραφίας/βίντεο με το όνομα Best of Greece και ένα πρωτοποριακό networking event με το όνομα Wedding Circle. Τελευταία έχω ξαναγυρίσει στη μόδα φωτογραφίζοντας κυρίως για ανδρικά περιοδικά και blogs όπως το It’s a Man’s class του Μιχαήλ Ανδρουλιδάκη.

– Τι σημαίνει για εσάς στυλ;
Το στυλ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αισθητική μας και συναντάται σε κάθε έκφανση της προσωπικότητάς μας. Είναι ένα ψηφιδωτό και οι ψηφίδες του είναι ο τρόπος που περπατάμε, ντυνόμαστε, συνδιαλεγόμαστε, φλερτάρουμε, κινούμαστε, τρώμε, γελάμε κλπ. Ο τρόπος που συνταιριάζουμε μεταξύ τους αυτές τις ψηφίδες ορίζει αν έχουμε συνέπεια σε ένα καλαίσθητο και εκλεπτυσμένο στυλ.

«Κακό γούστο είναι το ανεπιτυχές συνταίριασμα ρούχων, αξεσουάρ, προσωπικότητας και συμπεριφοράς».

– Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην κοινωνία μας;
Από τον τρόπο που οδηγούμε, σταθμεύουμε το αυτοκίνητο, τακτοποιούμε το μπαλκόνι μας που είναι η «θέα» του γείτονα, ζητάμε το λογαριασμό σε ένα εστιατόριο, περιμένουμε σε μια σειρά ώστε να εξυπηρετηθούμε, κοιτάμε μια όμορφη γυναίκα που πέρασε δίπλα μας, μιλάμε στο παιδί μας κ.α., μπορούμε να υπερασπιστούμε την αισθητική και να κάνουμε πιο όμορφη τη ζωή μας και των διπλανών μας. Προσωπικά συνεχίζω να εκπαιδεύω την αισθητική μου σε κάθε εκδοχή της, από τη φωτογραφία που δημιουργώ μέχρι το ντύσιμο και το ευρύτερο κοινωνικό προφίλ. Θεωρώ ότι το έλλειμμα αισθητικής είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα μας και σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση.

– Τι είναι, ή τι θα έπρεπε να είναι, για εσάς, το σύγχρονο ελληνικό ύφος;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ελληνικό ύφος και δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει ένα που να χαρακτηρίζει και εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες. Επίσης το ύφος είναι κάτι πολύ προσωπικό. Με φοβίζει αφάνταστα να απαντήσω στην ερώτηση πώς ή τι θα έπρεπε να είναι το ύφος για ένα ολόκληρο έθνος.

– Τι είναι κακό γούστο;
Είναι το ανεπιτυχές συνταίριασμα ρούχων, αξεσουάρ, προσωπικότητας και συμπεριφοράς. Υπάρχουν πολλά στυλ και εξίσου πολλοί άνθρωποι που τα υπηρετούν επιτυχώς και με καλαισθησία. Το ίδιο ρούχο μπορεί να φαίνεται παράταιρο όταν φορεθεί από κάποιον ή να είναι απόλυτα ταιριαστό με την εικόνα που εκπέμπει κάποιος άλλος. Κακό γούστο είναι η ασυνέπεια στην εικόνα που εκπέμπουμε ή ακόμη χειρότερα, η έλλειψη σαφούς εικόνας.

– Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν;
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να μου αρέσει και να είναι την ίδια ώρα κακόγουστο. Για εμένα η κακογουστιά και η ομορφιά είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας στυλ;
Πιστεύω πως το βασικό γνώρισμα του στυλ μου είναι η πραότητα, η ευθυμία, η θετική σκέψη και η καθαρότητα στη συμπεριφορά και στα χρώματα που επιλέγω να ντυθώ. Δεν μου αρέσουν τα πολύπλοκα στυλ στο ντύσιμο όπως δεν μου αρέσουν οι πολύπλοκοι άνθρωποι.

«Αυτοσαρκάζομαι συνεχώς. Αποφεύγω τους ανθρώπους που αδυνατούν να τσαλακωθούν και να γελάσουν με τα κουσούρια τους».

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας;
Με έλκουν περισσότερο οι άνθρωποι που εφαρμόζουν τη φαντασία της σκέψης τους στην ζωή τους και αυτό είναι που εκτιμώ περισσότερο και στο στυλ τους.

– Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Αρρενωπότητα. Όσο όμορφα χαρακτηριστικά και αν έχει ένας άντρας, η πιο σημαντική εμφανισιακή αρετή θεωρώ πως είναι αυτή.

– Ποια εμφανισιακή αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα;
Αντίστοιχα, τη θηλυκότητα. Μια γυναίκα μπορεί να δείχνει όμορφη με αμέτρητους συνδυασμούς χαρακτηριστικών και στυλ. Είναι όμως ακαταμάχητη όταν αποπνέει θηλυκότητα.

«Όσο όμορφα χαρακτηριστικά και αν έχει ένας άντρας, η πιο σημαντική εμφανισιακή αρετή θεωρώ πως είναι η αρρενωπότητα».

– Ποιο μειονέκτημά σας σαρκάζετε;
Αυτοσαρκάζομαι συνεχώς και για τα πάντα. Αποφεύγω τους ανθρώπους που αδυνατούν να τσαλακωθούν και να γελάσουν με τα κουσούρια τους. Έχω αρκετά από αυτά και συνεχώς ανακαλύπτω καινούρια.

– Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε;
Κατά καιρούς έχω θαυμάσει άλλους ανθρώπους σε βαθμό ακόμη και ζήλιας αλλά έως και σήμερα δεν έχω ποθήσει να γίνω κάποιος άλλος. Έχω όμως και το προτέρημα ή ελάττωμα (δεν έχω αποφασίσει ακόμη) να ποθώ μόνο ότι είναι εφικτό να αποκτήσω, οπότε ίσως στο μέλλον να έχω απάντηση στην ερώτησή σας, αν υπάρξει η δυνατότητα να μεταφερθούμε σε άλλο σώμα.

– Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσατε να ζείτε;
Ομοίως, αδυνατώ να το σκεφτώ. Πραγματικά δεν είναι στον χαρακτήρα μου να κάνω τέτοιου είδους όνειρα. Επιθυμώ να ζήσω όσο πιο έντονα μπορώ το παρόν.

– Ποιο είναι αγαπημένο σας χρώμα; Πως το έχετε βάλει στη ζωή σας;
Είναι το λευκό και υπάρχει άφθονο στο σπίτι μου αλλά και στη γκαρνταρόμπα μου. Θεωρώ πως το λευκό πουκάμισο είναι το ρούχο που πρέπει να έχει κάθε άντρας και προσωπικά είμαι κάτοχος αρκετών από αυτά.

– Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη του κόσμου και γιατί την έχετε αγαπήσει;
Ξέρω ότι δεν θα πρωτοτυπήσω αλλά λατρεύω τη Νέα Υόρκη για το στυλ της, το φως της, τα εστιατόρια και τον νεοτερισμό της. Ταξιδεύω αρκετά κάθε χρόνο καθώς το συνδυάζω με τη δουλεία μου, οπότε έχω καταφέρει να την επισκεφτώ 7 φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ζήσω εκεί όμως είναι πραγματικά υπέροχο να κάνεις μια ολιγοήμερη βόλτα και να γεμίζεις από την ενέργεια και τις ιδέες που συναντάς σε κάθε γωνιά της πόλης.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί και πώς περνάτε εκεί όταν είστε χαλαρός και γήινος;
Γενικά αγαπάω τις Κυκλάδες, κάθε νησί για διαφορετικούς λόγους. Λατρεύω την κυκλαδική αρχιτεκτονική, το άνυδρο τοπίο τα προϊόντα που παράγονται εκεί, τις παραλίες, όλα ταιριάζουν με αρμονία. Όταν επισκέπτομαι κάποιο νησί προσπαθώ να έχω μαζί μου καλή παρέα και να απολαμβάνω το ξεχωριστό lifestyle του κάθε τόπου. Από το να λιάζομαι σε κάποια ερημική παραλία και να γεύομαι μεζέδες με συνοδεία τσίπουρου σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνείο μέχρι τα κοσμοπολίτικα beach bars και την έντονη νυχτερινή ζωή, μου αρέσει να τα δοκιμάζω και να τα εξερευνώ όλα.

«Θεωρώ ότι αν έχεις καλαισθησία δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πολλά χρήματα για την εμφάνισή σου».

– Πώς μοιάζει το σπίτι σας εσωτερικά;
Είναι λευκό, απλό και απέριττο. Λίγα έπιπλα και αρκετός χώρος για να αναπνέει το μάτι και να νιώθεις ελεύθερος.

– Ποιος κινηματογραφικός ήρωας σας έχει επηρεάσει;
Δεν με έχει επηρεάσει κάποιος. Επηρεάζομαι καθημερινά από τους ανθρώπους γύρω μου, τις ιστορίες που μπορεί να μοιραστεί μαζί μου κάποιος φίλος, κάποιος που μίλησα για πρώτη φορά και μέσω αυτού ανακάλυψα έναν νέο τρόπο σκέψης, μια καινούρια οπτική ή απλά κάποιο νέο μέρος που αξίζει να επισκεφτείς.

«Αγαπάω τις Κυκλάδες, κάθε νησί για διαφορετικούς λόγους. Λατρεύω την κυκλαδική αρχιτεκτονική, το άνυδρο τοπίο τα προϊόντα που παράγονται εκεί, τις παραλίες, όλα ταιριάζουν με αρμονία».

– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Όταν θα «ψηλώσω» αρκετά ώστε να νιώσω πνευματική συγγένεια με κάποια ιστορική προσωπικότητα θα έχω μια ολοκληρωμένη απάντηση για εσάς.

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα ήθελα να έχω την τέλεια μνήμη ώστε να μην ξεχνάω όποια γνώση με ενδιαφέρει αλλά και να μπορώ να πετάω κάθε σκουπίδι που βαραίνει το μυαλό.

– Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην εμφάνισή σας;
Θεωρώ ότι αν έχεις καλαισθησία δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πάντα πολλά χρήματα για την εμφάνισή σου. Η πιο ακριβή επένδυση ήταν πιθανώς το κοστούμι που φόρεσα στο γάμο μου και η πιο φθηνή τα 20 λεπτά που ξόδεψα λιαζόμενος το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Σε όλους πάει το μαύρισμα.

– Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, από όπου αγοράζετε όμορφα πράγματα.
Χριστάκης στην Κριεζώτου για πουκάμισα και κοστούμια, Κούρλας στην Βουλής για κοστούμια και Ιωάννης Καραγιώργος για χειροποίητα παπούτσια. Εφόσον υπάρχουν αξιόλογες επιλογές από την ελληνική αγορά θα είναι πάντα πρώτες στην προτίμησή μου.

– Πώς θα επιθυμούσατε να ταφείτε;
Όταν έρθει αυτή η ώρα ας με κάνουν ότι καταλαβαίνουν. Με ενδιαφέρει πως θα ζήσω, ας ασχοληθούν με την ταφή μου αυτοί που θα τους λείψω.

 


Made to measure σακάκι, πουκάμισο, παντελόνι: Χριστάκης
Γραβάτα tricot: OraGentleman
Φωτογραφίες: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Συνεργασία: Κατερίνα Θεοχάρη


 

Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Λυμπερόπουλος – «Δεν μπορούμε να μιλάμε για αισθητική όταν δεν υπάρχει καθαριότητα»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top