«Στυλ για μένα σημαίνει να έχεις χαρακτήρα, ταμπεραμέντο και ελευθερία να είσαι αυτό που δείχνεις και όχι να δείχνεις αυτό που σου επιβάλλουν τα μάτια των άλλων να είσαι», λέει ο Θάνος Δημάδης (η φωτογράφηση έγινε στο σπίτι του, στο Μοναστηράκι).

«Στυλ για μένα σημαίνει να έχεις χαρακτήρα, ταμπεραμέντο και ελευθερία να είσαι αυτό που δείχνεις και όχι να δείχνεις αυτό που σου επιβάλλουν τα μάτια των άλλων να είσαι», λέει ο Θάνος Δημάδης (η φωτογράφηση έγινε στο σπίτι του, στο Μοναστηράκι).

Με τι ασχολείστε;
Ευτυχώς με όλα όσα έχω σπουδάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό στους τομείς της δημοσιογραφίας και της πολιτικής επικοινωνίας, και τα οποία είναι όσα ονειρευόμουν να κάνω στην ηλικία που βρίσκομαι σήμερα. Όμως στην ζωή τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ να ανοίγουν δρόμους και μονοπάτια που σε προκαλούν να τα διαβείς. Ένα τέτοιο είναι για μένα και το ταξίδι της συγγραφής του βιβλίου μου που θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις Εκδόσεις 8, ως ένα δικό μου αποτύπωμα εμπειριών, μαρτυριών και ερμηνειών όσων έζησα τα χρόνια της κρίσης με την ιδιότητα του ανταποκριτή από το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες. Αν μου θέσετε την ίδια ερώτηση μετά από δέκα χρόνια, εύχομαι να μπορώ να σας πω και πάλι ότι κάνω αυτό που ονειρεύομαι για την ηλικία που θα βρίσκομαι τότε, και να συνεχίζω να βλέπω την δουλειά μου ως μία σχέση δημιουργίας και όχι μίας ανιαρής διεκπεραίωσης υποχρεώσεων.

Τι σημαίνει για εσάς στυλ;
Σημαίνει να έχεις χαρακτήρα, ταμπεραμέντο και ελευθερία να είσαι αυτό που δείχνεις και όχι να δείχνεις αυτό που σου επιβάλλουν τα μάτια των άλλων να είσαι.

Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην κοινωνία μας;
Αισθητική δεν είναι μόνο καλλωπισμός. Είναι πρωτίστως συμπεριφορά σεβασμού των ανθρώπων γύρω σου. Δεν μου λέει τίποτα να ντύνεται κάποιος κομψά και να δείχνει ότι έχει αισθητική στο ντύσιμο, όταν φερ’ ειπείν πετάει έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του τα σκουπίδια του στον δρόμο ή καπνίζει μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα αδιαφορώντας για το αν το τσιγάρο του ενοχλεί τον διπλανό του. Αυτά όσο απλά και καθημερινά κι αν ακούγονται, είναι απτά δείγματα που συνιστούν έλλειμμα αισθητικής για έναν λαό, ο οποίος- όπως –όπως πολύ σωστά το είχε πει η Αρβελέρ– «πέρασε από τα τσαρούχια στα Tod’s». Δεν κάνουν τα Tod’s ή οποιαδήποτε άλλη μάρκα την αισθητική.

«Αισθητική δεν είναι μόνο καλλωπισμός. Είναι πρωτίστως συμπεριφορά σεβασμού των ανθρώπων γύρω σου».

Τι είναι, ή τι θα έπρεπε να είναι, για εσάς, το σύγχρονο ελληνικό ύφος;
Σίγουρα όχι η δηθενιά και η έπαρση ως απότοκα του φαινομένου του σύγχρονου ελληνικού νεοπλουτισμού που τον ζήσαμε σε όλο το μεγαλείο του την δεκαετία του 2000. Ούτε φυσικά πρέπει να επιτρέψουμε το σύγχρονο ελληνικό ύφος να κατρακυλήσει ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης στα ανατολίτικα πρότυπα της γειτονικής τριτοκοσμικής Τουρκίας. Το σύγχρονο ελληνικό ύφος πρέπει να είναι συνώνυμο της αρμονίας, του τερματισμού της επιδειξιομανίας ως απόρροια της ανάγκης πολλών να υποδηλώσουν μέσα από μια ακριβή τσάντα την κοινωνική τους καταξίωση, της αναζήτησης μιας δικής μας νέας εθνικής ταυτότητας που ως λαό θα μας επαναφέρει στην διακριτή θέση που κατείχαμε κατά το παρελθόν στα μάτια των ξένων για τον πολιτισμό μας και όχι μόνο για το σουβλάκι, το τζατζίκι ή την χωριάτικη σαλάτα, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Το βασικό γνώρισμα του δικού μου στυλ είναι οι μεγάλες τσάντες και τα σακίδια που χωράνε μέσα εκτός από λάπτοπς, όλα τα σύνεργα (τριπόδι, μικρόφωνα κτλ) της επαγγελματικής κάμερας που κουβαλάω πάντα μαζί μου».

«Το βασικό γνώρισμα του δικού μου στυλ είναι οι μεγάλες τσάντες και τα σακίδια που χωράνε μέσα εκτός από λάπτοπς, όλα τα σύνεργα (τριπόδι, μικρόφωνα κτλ) της επαγγελματικής κάμερας που κουβαλάω πάντα μαζί μου».

Τι είναι κακό γούστο;
Η απουσία του μέτρου.

Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν;
Να περπατώ το καλοκαίρι με σαγιονάρες στο κέντρο της πόλης. Μια κακογουστιά που απολαμβάνω να κάνω κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς όχι στην Αθήνα.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας στυλ;
Οι μεγάλες τσάντες και τα σακίδια που χωράνε μέσα εκτός από λάπτοπς, όλα τα σύνεργα (τριπόδι, μικρόφωνα κτλ) της επαγγελματικής κάμερας που κουβαλάω πάντα μαζί μου. Κουσούρι που μου έχει μείνει από την εποχή που ως ανταποκριτής στο Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες ήταν βασικό εργαλείο της δουλειάς μου.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η καλύτερη τσάντα για τον άνδρα;

Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας;
Μέσα από την εμφάνισή τους να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους.

Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την κορμοστασιά.

Ποια εμφανισιακή αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα;
Το χαμόγελο.

Ποιό μειονέκτημά σας σαρκάζετε;
Το ελαφρύ ψεύδισμά μου.

Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε;
Ίσως ένας Χολυγουντιανός σκηνοθέτης ή ένας Αμερικανός πολιτικός.

Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσατε να ζείτε;
Σίγουρα στην δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν όλα ήταν ακόμα πιο ανθρώπινα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη του κόσμου και γιατί την έχετε αγαπήσει;
Η Νέα Υόρκη για όσες εικόνες και αναμνήσεις με έχουν δέσει μαζί της.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί;
Η Φολέγανδρος.

Πώς μοιάζει το σπίτι σας εσωτερικά;
Με την αντανάκλαση του εαυτού μου.

«Το σύγχρονο ελληνικό ύφος πρέπει να είναι συνώνυμο της αρμονίας, του τερματισμού της επιδειξιομανίας, της αναζήτησης μιας δικής μας νέας εθνικής ταυτότητας που ως λαό θα μας επαναφέρει στην διακριτή θέση που κατείχαμε κατά το παρελθόν στα μάτια των ξένων για τον πολιτισμό μας...»

«Το σύγχρονο ελληνικό ύφος πρέπει να είναι συνώνυμο της αρμονίας, του τερματισμού της επιδειξιομανίας, της αναζήτησης μιας δικής μας νέας εθνικής ταυτότητας που ως λαό θα μας επαναφέρει στην διακριτή θέση που κατείχαμε κατά το παρελθόν στα μάτια των ξένων για τον πολιτισμό μας…»

Στα έργα ποιου ζωγράφου αντικατοπτρίζεται πιο καλά ή δική σας κοσμοαντίληψη;
Του Γκούσταφ Κλιμτ, γιατί εμπλέκει έντονα τον ερωτισμό με τον συμβολισμό, δύο στοιχεία που θέλω να τα κρατώ ζωντανά στην ζωή και την καθημερινότητά μου.

Ποιος κινηματογραφικός ήρωας σας έχει επηρεάσει;
Ο Τζέσι που ενσαρκώνεται από τον Ίθαν Χοκ στο «Πριν τα μεσάνυχτα».

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Το φαινόμενο «Τζον Κένεντι» αποτελεί για μένα μια κατ’ εξοχήν πηγή πολιτικής έμπνευσης και έρευνας.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Αυτό της γρήγορης εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να μπορώ να έχω επάρκεια σε πέντε-έξι ξένες γλώσσες ταυτόχρονα.

«Τι είναι κακό γούστο; Η απουσία του μέτρου».

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην εμφάνισή σας;
Η φθηνότερη: κάποια T-shirts πέντε δολαρίων από την Αμερική. Η ακριβότερη: ένα ρολόι που μου το κλέψανε όταν μου επιτέθηκαν ενώ επέστρεφα σπίτι μου ένα βράδυ, την εποχή που ζούσα στο Λονδίνο. Έκτοτε δεν έχω καταφέρει οικονομικά να το αντικαταστήσω.

Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, από όπου αγοράζετε όμορφα πράγματα.
Ένα μικρό μαγαζί στην Bleecker Street στο West Village της Νέας Υόρκης, απ’ όπου αγοράζω φθηνά T-shirts σε πολύ καλή ποιότητα.

Τι φοράτε από τον πατέρα σας, ή από τον παππού σας, έχει για σας σπάνια συναισθηματική αξία και θέλετε μια μέρα να κληροδοτήσετε με τη σειρά σας;
Ένα ρολόι χειρός του παππού μου, του πατέρα της μητέρας μου.

Πώς θα επιθυμούσατε να ταφείτε;
Αποφεύγω να το σκέφτομαι, γιατί προς το παρόν αγχώνομαι να προλάβω να κάνω μέχρι τότε όλα αυτά που ονειρεύομαι. Και είναι πολλά.

Διαβάστε ακόμα: Top 5 θερινά στυλιστικά ατοπήματα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top