Mastaba είναι η αραβική ονομασία των πυραμιδοειδών τάφων της αρχαίας Αιγύπτου και ειδικότερα οι βαθμιδωτοί. (Φωτογραφία: André Grossmann | © 2018 Christo)

    «Θέλουμε να δουλεύουμε με απόλυτη ελευθερία και προσέχουμε πάρα πολύ να μη δημιουργούμε ξανά το ίδιο project. Θέλουμε κάθε έργο μας να είναι μοναδικό». Αυτό είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ο Christo, θέλοντας να σχολιάσει με το δικό του τρόπο τη λογική πίσω από τα έργα του, αλλά και τον επιβλητικό τους χαρακτήρα.

    Για κάποιον που δεν ασχολείται με τις τέχνες, το όνομα Christo ίσως να μην του λέει πολλά. Ωστόσο σίγουρα, κάποια στιγμή, το μάτι του έχει πέσει πάνω σε κάποιο από τα έργα του. Θα ήταν, άλλωστε, πολύ δύσκολο να μην τα έχει δει: όλα τους μοναδικά, όλα τους εντυπωσιακά και τα τελευταία χρόνια όλα τους έχουν γίνει viral στον κόσμο των social media. Γεννημένος στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας το 1935, ο Christo σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών της Ακαδημίας στη Σόφια, προτού το 1956 πάει στην Πράγα. Εκεί θα μείνει μόνο για ένα χρόνο, καθώς το ’57 θα δωροδοκήσει έναν υπάλληλο τρένου, θα κρυφτεί σε ένα βαγόνι και θα αυτομολήσει στη Δύση. Από τότε ξεκινάει μια μεγάλη περιπέτεια – μια περιπέτεια με τα καλά και τα άσχημά της.

    «Θέλουμε να δουλεύουμε με απόλυτη ελευθερία και προσέχουμε πάρα πολύ να μην δημιουργούμε ξανά το ίδιο project. Θέλουμε κάθε έργο μας να είναι μοναδικό» έχει πει ο Christo. (Φωτογραφία: Wolfgang Volz)

    Θα βρεθεί αρχικά στη Βιέννη, στη συνέχεια στη Γενεύη και αμέσως μετά στο Παρίσι – όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο. Δυσκολεύεται να μάθει γαλλικά και τα βγάζει δύσκολα οικονομικά στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Ωστόσο, κερδίζει το ψωμί του ζωγραφίζοντας πορτρέτα. Κάπως έτσι θα γνωρίσει την Jeanne-Claude (έπρεπε να ζωγραφίσει το πορτραίτο της μητέρας της), τους ενώνει η αγάπη για την τέχνη και πολύ σύντομα θα γίνουν ζευγάρι. Δημιουργούν συνεχώς μαζί, ταξιδεύουν σε ξεχωριστά αεροπλάνα ώστε σε περίπτωση ατυχήματος ο ένας από τους δύο να συνεχίσει το έργο τους, το όνομα «Christo and Jeanne-Claude» θα γίνει συνώνυμο της πρωτοτυπίας, ενώ οι δουλειές τους σπάνε τα όρια του μουσείου. Ακόμα και τώρα που ο Christo έχει μείνει μόνος του, καθώς η Jeanne-Claude «έφυγε» από τη ζωή το 2009.

    Λατρεύουν τις υπαίθριες και μεγάλες κατασκευές: από το The Gates στη Νέα Υόρκη και το Running Fence στην Καλιφόρνια μέχρι το The Floating Piers στη λίμνη Ιζέο στην Ιταλία, όλα τους τα έργα χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, μεγαλοπρέπεια, αρμονία και έναν περίεργο συνδυασμό απλότητας και πολυπλοκότητας. Στοιχεία που αναμένεται να υπάρχουν και στο νέο project του Christo με τίτλο The Mastaba.

    Το έργο του Christo θα αποτελείται από 7.506 βαρέλια, τα οποία θα έχουν ζωγραφιστεί, θα έχει ύψος 20 μέτρων, πλάτος 30 μ. και μήκος 40 μ. και θα βρίσκεται στη τεχνητή λίμνη Serpentine του Hyde Park. (Φωτογραφία: André Grossmann | © 2018 Christo)

    «Mastaba» είναι η αραβική ονομασία των πυραμιδοειδών τάφων της αρχαίας Αιγύπτου και ειδικότερα οι βαθμιδωτοί. Το εσωτερικό τους ήταν υπόγειο, όπου εκεί κατά τους ερευνητές υποστηρίζεται ότι τοποθετούνταν ο νεκρός μέσα σε ξύλινο ή λίθινο φέρετρο. Και έναν τέτοιο πυραμιδοειδή τάφο και μάλιστα πλωτό ετοιμάζεται να δημιουργήσει ο γνωστός εικαστικός στο κέντρο του Λονδίνου.

    Το έργο του Christo θα αποτελείται από 7.506 βαρέλια, τα οποία θα έχουν ζωγραφιστεί, θα έχει ύψος 20 μέτρων, πλάτος 30 μ. και μήκος 40 μ. και θα βρίσκεται στην τεχνητή λίμνη Serpentine του Hyde Park. Το The Mastaba αναμένεται να κάνει εγκαίνια στις 18 Ιουνίου και να μείνει στη θέση του έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.

    «Είναι ένα project για τον κόσμο, για όσο μείνει στο Hyde Park. Δεν θα χρειάζεται να βγάλεις εισιτήριο και να κάνεις κράτηση για να το δεις, ούε θα έχει ιδιοκτήτες. Αυτό το έργο θα ανήκει σε όλους». (Φωτογραφία: Christo and Jeanne-Claude)

    «Είμαι ενθουσιασμένος με αυτό το έργο» δήλωσε ο Christo, ο οποίος ξεκίνησε τις εργασίες του The Mastaba στις 3 Απριλίου 2018. «Είναι ένα project για τον κόσμο, για όσο μείνει στο Hyde Park. Δεν θα χρειάζεται να βγάλεις εισιτήριο και να κάνεις κράτηση για να το δεις, ούτε θα έχει ιδιοκτήτες. Αυτό το έργο θα ανήκει σε όλους».

     

    Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το μέλλον στο ελληνικό package design

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top