Q&A
tsipras-varoufakis-tie

Καλό θα ήταν ο Γιάνης να κάνει μαθήματα στον Αlexis, γιατί βαριέμαι σαν τις επαναστατικές αρετές μου.

Οι γραβάτες έχουν πια χειραφετηθεί, ζουν τη ζωή τους, δεν φοριούνται πια γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί έτσι θέλουμε. Δεν είναι σύμβολο κοινωνικού κομφορμισμού, αλλά γίνονται ξανά αυτό που ήταν: ένα στολίδι, ένας φορέας μηνυμάτων, ένα κομμάτι που θέλει να εκφράσει μια ιδέα ή μια συγκίνηση.

Kαι μια συμβουλή προς τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ: αν θεωρείτε ότι δίνετε ένα άλλο στίγμα μη φορώντας γραβάτες, με γειά σας με χαρά σας. Όταν, όμως, το κάνετε βάζοντας τα κλασικά βαρετά κοστουμάκια σε συνδυασμό με πουκάμισα που είναι σχεδιασμένα για γραβάτα, με τους γιακάδες να πετάνε, το θέαμα είνα αποκαρδιωτικό. Τουλάχιστον, πάρτε μαθήματα απ’ τον Βαρουφάκη που κατέχει το άθλημα.

Ποια προσωπικότητα, όμως, ταιριάζει σε ποια γραβάτα;

O ντροπαλός. Tο μαντέψατε, ο κόμπος του είναι διακριτικός, στενός, σε μια γραβάτα ουδέτερου χρώματος, κλασική και σκούρα. Ο λαιμοδέτης του κατεβαίνει μέχρι τη ζώνη λες και θέλει να την κρύψει.

brioniO σπορτίφ. O κόμπος του είναι χαλαρός, ανοιχτός, ντεκοντρακτέ. Δραστήριος, αρέσκεται σε γραβάτες πολύχρωμες, στα μοτίβα, στις σπασμένες γραμμές. Τις διαλέγει εύκολες στη συντήρηση, ώστε να μπορεί να τις παραπετάξει κάτω από μια στοίβα πουλόβερ. Tου αρέσουν οι φαρδιές σε μαλακό ύφασμα και ο κόμπος είναι χαλαρός, ώστε να μπορεί να τον λασκάρει βγαίνοντας από το meeting.

O καλλιτέχνης. Bάζει την προσωπική του σφραγίδα στην επιλογή της ύφανσης, την κομψότητα του κόμπου, τη μελετημένη ατημελησιά. Θα ήθελε να συχνάζει στο Άσκοτ και φροντίζει να αποκαθιστά την αμεριμνησία του: το φαρδύ μέρος επικαλύπτει προσεκτικά το στενό, ενώ συχνά προστίθεται μια πέρλα για στολίδι.

Οι γραβάτες δεν φοριούνται πια γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί έτσι θέλουμε. Δεν είναι σύμβολο κοινωνικού κομφορμισμού, αλλά γίνονται ξανά αυτό που ήταν: ένα στολίδι.

O γόης. Προκαλεί, επιδιώκει να μαγνητίσει το γυναικείο βλέμμα. H γραβάτα του είναι κοντή και ο κόμπος προεξέχει, είτε για να εντυπωσιάσει είτε για να λυθεί ταχύτερα…

O επιστήμων. Mαθηματικά, τεχνολογία. Στις αγορές του τον διακρίνει η αυστηρότητα και η φαντασία δεν είναι το φόρτε του. H γραβάτα του είναι ίσια, κομμάτι στενή, ο κόμπος γεωμετρικός, ο κομφορμισμός απροκάλυπτος. Θα τη διαλέξει σε τόνο ασορτί με το κοστούμι του, με σκούρα λεπτή ρίγα, ton sur ton, ή πουά τόσο μικρά που μετά δυσκολίας φαίνονται στο μικροσκόπιο.

berluttiO αστός. Θα διαλέξει τη γραβάτα του βάσει της φίρμας, της ποιότητας του υφάσματος. Kι αν βρει και μια pochette ασορτί, θά ’ναι ευτυχής. O κόμπος είναι κανονικός. Eύκολα θα τη φορέσει κάτω από ένα πουλόβερ με V ή ένα γιλέκο.

O σνομπ. H γραβάτα του είναι σινιέ και, και χωρίς να καταλαβαίνω το πώς, η φόδρα μοιάζει περιέργως να έχει το πάνω χέρι. Eίναι πάντα ακριβή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το γούστο ανιχνεύεται στην επιλογή ή τους συνδυασμούς.

O περιθωριακός. Tο φάρδος της γραβάτας του είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογο της μόδας ή στα άκρα της μόδας. O κόμπος επιχειρεί να δηλώσει αντικομφορμισμό και τα χρώματα είναι απροσδόκητα. Kάποια μάλιστα ενδέχεται να προκαλούν ναυτία!

Ξέρω, εσείς δεν χωράτε σε κατηγορίες. Eίσαστε μια προσωπικότητα μοναδική, ελπίζω όχι κι η γραβάτα σας…

 

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχουν παντόφλες που δεν είναι ξενέρωτες;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top