Η άμυνα απέναντι στον ήλιο και τη ζέστη είναι απαραίτητη το καλοκαίρι. (Φωτογραφία: United Artists)

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, καυτό, ιδρωμένο, έτοιμο να αποτινάξει τα περιττά του χειμώνα και να σαρώσει με τη θέρμη του καθετί στο διάβα του, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματός μας. Αυτό που εμείς αρκεί να κάνουμε, για να βγούμε αλώβητοι ως προς το τελευταίο, είναι να θωρακιστούμε με μικρές αλλά ύψιστης σημασίας προσαρμογές στην φροντίδα του, ανεξαρτήτως φύλου και εμβάθυνσης στο skincare. Η άμυνά μας απέναντι στο τρίπτυχο αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας – αυξημένης θερμοκρασίας – αυξημένων εξωτερικών δραστηριοτήτων, που συνοδεύει την καλοκαιρινή περίοδο, οργανώνεται γύρω από αναγκαίες μεταβολές στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός μας.

Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αιχμής, η κάλυψη με καπέλο και άλλα ρούχα , αλλά και η συχνή και σχολαστική χρήση αντηλιακού, είναι επιβεβλημένες το καλοκαίρι.

1. Ηλιοπροστασία πάνω από όλα

Η λήψη μέτρων ηλιοπροστασίας, όπως η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αιχμής, η κάλυψη με καπέλο και άλλα ρούχα και η εντατική, ορθή και σχολαστική χρήση αντηλιακού, είναι επιβεβλημένες, για την πρόληψη όχι μόνο της φωτογήρανσης αλλά και πολλών μορφών καρκίνου του δέρματος. Ειδικότερα αναφορικά με το αντηλιακό, υψηλός δείκτης προστασίας, ευρεία κάλυψη σε όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας (από UVB έως υπέρυθρη), ικανή ποσότητα προϊόντος και συχνή ανανέωση συνιστούν αναπόσπαστα βήματα στην καλοκαιρινή μας καθημερινότητα εντός και εκτός πόλης.

2. Προσαρμογή των υφών

Είναι γεγονός και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως υπάρχει εποχικότητα στην δραστηριότητα των εξωκρινών αδένων μας, εν προκειμένω των ιδρωτοποιών και των σμηγματογόνων. Το καλοκαίρι αυτοί μάλιστα βρίσκονται αντανακλαστικά  σε πυρετό εργασιών, όπως εμπειρικά άλλωστε επιβεβαιώνεται, με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή λιπιδίων και λειτουργία του δερματικού φραγμού. Έτσι είναι ανώφελο να τροφοδοτούμε και εμείς εξωγενώς μέσω του skincare επιπρόσθετα λιπόφιλα στοιχεία, που θα εντείνουν τη συμφόρηση και τη λιπαρότητα. Αντίθετα, προτιμούμε υδρόφιλα δραστικά συστατικά, λεπτόρευστες, ελαφρότερες υφές, που όχι μόνο θα χαρίσουν την απαραίτητη υγρασία αλλά δε θα δημιουργήσουν κιόλας δυσάρεστη επιπλέον γυαλάδα. Αντί για πλούσιες κρέμες και λάδια λοιπόν, αντικαθιστούμε με ορούς, gel και mists.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το κάθε προϊόν προορίζεται να φυλάσσεται σε συγκεκριμένες συνθήκες και να μην βρίσκεται όλη την ημέρα μέσα στην τσάντα μας στους 35 βαθμούς.

Όλοι θα θέλαμε τον βαθύ καθαρισμό σώματος που απολαμβάνει και ο Τζέιμς Μποντ. Αλλά κι ένας πιο απλός, για εμάς τους κοινούς θνητούς, είναι απαραίτητος το καλοκαίρι και δεν πρέπει να τον παραβλέπουμε. (Φωτογραφία: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)

3. Έμφαση στον καθαρισμό

Η έντονη σμηγματόρροια που αναφέρεται παραπάνω, ή συχνότερη έκθεση σε ρίπους και οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες καθιστούν το καθαρισμό του δέρματος ακόμη πιο απαραίτητο απ’ ότι τον χειμώνα. Φρόντιζε να μην τον παραβλέπεις πρωί και βράδυ, εντούτοις μην το παρακάνεις με βίαια προϊόντα – προτίμησε απαλά καθαριστικά που δε θα παρέμβουν στους εγγενείς μηχανισμούς άμυνας του δέρματος απέναντι στις καλοκαιρινές αντιξοότητες, βοηθώντας απλά το δέρμα να κάνει τη δουλειά του.

4, Προσαρμογή των ενεργών συστατικών

Το καλοκαίρι παντρεύεται καλύτερα με κάποια ενεργά συστατικά, ενώ ακυρώνει άλλα. Δεν είναι λίγα από αυτά που είτε παρουσιάζουν ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες ή την ηλιακή έκθεση, οδηγώντας σε μειωμένη δραστικότητα, είτε λειτουργούν τοξικά και επιζήμια για το δέρμα. Και προφανώς αυτό αφορά όχι μόνο στην εφαρμογή αλλά και στην φύλαξη των προϊόντων, εξού και το κάθε σκεύασμα προορίζεται να φυλάσσεται σε συγκεκριμένες συνθήκες – όχι λόγου χάρη ολημερίς στους 35 βαθμούς της τσάντας μας. Χοντρικά λοιπόν, διακόπτουμε ή μειώνουμε σημαντικά σε συγκέντρωση τη ρετινόλη και τα υπόλοιπα ρετινοειδή, όπως και τα AHAs/BHAs ή οποιεσδήποτε χαμηλού pH (sos το υαλουρονικό οξύ εξαιρείται) ή απολεπιστικές ουσίες (για παράδειγμα η ουρία), καθώς η επίσπευση της κυτταρικής ανανέωσης των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος που αυτές προάγουν εκθέτει επικίνδυνα το «φρέσκο» δέρμα στον ήλιο και την ταλαιπωρία.

Ταυτόχρονα, ενώ η χρήση της βιταμίνης C καλύπτει θεμελιώδεις καλοκαιρινές, δερματικές ανάγκες, όπως την μείωση του οξειδωτικού stress και την ομαλοποίηση του δερματικού τόνου, θα πρέπει να εφαρμόζεται με χρονική απόσταση από την επόμενη επαφή μας με ήλιο ή ζέστη, καθώς θα αποσταθεροποιηθεί και θα μειωθεί η αποτελεσματικότητά της. Σε αντιδιαστολή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άφοβα ενυδατικούς, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως το υαλουρονικό οξύ, η νιασιναμίδη και η βιταμίνη Ε.

Με τις παραπάνω απλές μικροαλλαγές, λοιπόν, δικαιούμαστε να ξεχυθούμε στις παραλίες και να αφεθούμε στις καλοκαιρινές προ(σ)κλήσεις χωρίς φόβο για την ακεραιότητα του μεγαλύτερου οργάνου μας.

 

Διαβάστε ακόμα: Πως ανακαλύπτουμε το ιδανικό άρωμα για εμάς;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top