Στην Olga Berluti αρέσει ν’ αλλάζει τους κανόνες. Στολίζει τα παπούτσια της με τατουάζ και pearcings. Για να δημιουργήσει μια ζωντανή γλώσσα γύρω από το δέρμα. Εδώ, ένα συντηρητικό παράδειγμα: "Bespoke two tone Oxford".

Στην Olga Berluti αρέσει ν’ αλλάζει τους κανόνες. Στολίζει τα παπούτσια της με τατουάζ και piercings. Για να δημιουργήσει μια ζωντανή γλώσσα γύρω από το δέρμα. Εδώ, ένα συντηρητικό παράδειγμα: “Bespoke two tone Oxford”.

6. Berluti – Τατουάζ και piercing

Από το 1895, οι Berluti αφιέρωσαν το είναι τους στην κατασκευή παπουτσιών απαράμιλλης άνεσης και κομψότητας. Καθεμιά απ’ τις δημιουργίες τους εμπνέεται από τα όνειρα, τις ανάγκες και τις κουλτούρες των εξαιρετικών ανθρώπων που έσπρωξαν την πόρτα του μαγαζιού τους.

Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινάει με τον Alessandro Berluti από το Senigallia της Ιταλίας που θέλει να πάει να εγκατασταθεί στη Γαλλία. Στη διαδρομή φτιάχνει τα παπούτσια ενός θιάσου σαλτιμπάγκων. Στο Παρίσι πια επινοεί το σύμβολο του οίκου: το σκαρπίνι με τα κορδόνια. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι η παντελής απουσία εμφανών ραφών και η τέχνη του να φτιάχνει παπούτσια από ένα μόνο κομμάτι δέρμα.

Η Olga Berluti είναι μια αλχημίστρια. Χαρίζει στα παπούτσια της αναρίθμητες αποχρώσεις: του οξειδωμένου χαλκού, του μελανιού, του ψευδάργυρου, του κεχριμπαριού, του μελιού ακακίας…

Μετά έρχεται η σειρά του γιου του Torello, ο οποίος το 1940 ανοίγει το ιστορικό κατάστημα στον αρ. 26 της οδού Marbeuf. Από τότε τα υποδήματα Berluti θεωρούνται έργα τέχνης, κατάλληλα μόνο για ειδήμονες και δανδήδες. Φυσικά, τον διαδέχεται ο γιος του Talbinio με την καλλιτεχνική φλέβα, ο οποίος λανσάρει το 1959 το prêt-à-porter πολυτελείας. Η φίρμα γίνεται αληθινά διάσημη. Όλοι οι σταρ φοράνε Berluti. Από τον Sacha Distel και τον James de Rotschild ως τον Jean Cocteau και τον Δούκα του Ουίνδσορ.

Ώσπου το 1980 η κληρονομιά να περάσει στα χέρια της ξαδέλφης Όλγκα, της πρώτης γυναίκας υποδηματοποιού στον κόσμο. Εκείνη λατρεύει το δέρμα, τα παπούτσια και τους πελάτες. Κι εκείνοι της το ανταποδίδουν. Συνεργάζεται με τον Ιβ Σεν Λοράν, τον Άντι Ουόρχολ, τον Φρανσουά Τριφό. Και επινοεί το ατού του οίκου: το Venezia, ένα δέρμα πολύ μαλακό και πολύ χρωματιστό. Το οποίο περνάει με μια πατίνα που κάνει το χρώμα διάφανο και το κάθε ζευγάρι μοναδικό.

Η Olga Berluti είναι μια αλχημίστρια. Και της αρέσει να καινοτομεί, ν’ αλλάζει τους κανόνες. Στολίζει τα παπούτσια της με τατουάζ και pearcings, με απρόσμενα κοψίματα. Για να δημιουργήσει μια ζωντανή γλώσσα γύρω από το δέρμα. Χαρίζοντάς του αναρίθμητες αμίμητες αποχρώσεις: του οξυδωμένου χαλκού, του μελανιού, του ψευδάργυρου, του κεχριμπαριού, του μελιού ακακίας…

Από το 1993, ο οίκος έχει ενταχθεί στο Groupe LVMH. Οι τιμές για ένα sur mesure ζευγάρι ξεκινούν από τα €4.300.

31, rue Marbeuf,
75008 Παρίσι.
 berluti.com

Στην επόμενη σελίδα: «Όλο μου το χαρτζιλίκι για ένα ζευγάρι Church’s».

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top