Q&A

Παντελόνι με θέα τον αστράγαλο (Φωτογραφία: verygoodlord.com).

«Το σωστό μήκος της γάμπας είναι όταν αγγίζει το έδαφος», έλεγε ο Coluche. Πέραν του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού, η ρήση μάς προτρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, αλλά για μένα και μια διδαχή για το σωστό ντύσιμο: Το μήκος του παντελονιού σας είναι μια σοβαρή παράμετρος. Εδώ δεν είναι η μόδα που αποφασίζει, αλλά τα πόδια σας.

Ο μπαμπάς σας και ο ράφτης σας σίγουρα σας το έχουν εξηγήσει: το παντελόνι του κουστουμιού πρέπει να σπάει μια μόνο φορά πάνω στο παπούτσι. Αλλά το ωραίο με τη μόδα έγκειται ακριβώς στην τέχνη να παραβαίνεις τους καθιερωμένους κανόνες του καλού γούστου. Οπότε γεννάται το ερώτημα κατά πόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον να έχουμε ψηλά ή χαμηλά το στρίφωμα του παντελονιού μας.

Ένα κλασικό παντελόνι μπορούμε να το κοντύνουμε ώστε να μην πέφτει πάνω στο παπούτσι, αλλά το στρίφωμα να σταματάει 1-4 εκ. πάνω απ’ αυτό.

Ο μοντέρνος, για να αναδείξει ένα ωραίο ζευγάρι πατούμενα ή κάλτσες, μπορεί να κοντύνει ή να ανασηκώσει τα μπατζάκια του, ώστε να προσθέσει ορμητικότητα στο σουλούπι του. Σ’ ένα κοστούμι, ένα εμφανές ρεβέρ δίνει μια ρετρό αίσθηση στο look. Να θυμηθούμε ότι χρωστάμε το ρεβέρ στον Εδουάρδο Ζ΄, ο οποίος το επινόησε για να προστατεύει το κοστούμι του από τις λάσπες. Ένα κλασικό παντελόνι μπορούμε να το κοντύνουμε ώστε να μην πέφτει πάνω στο παπούτσι, αλλά το στρίφωμα να σταματάει 1-4 εκ. πάνω απ’ αυτό. Όσο πιο στενό είναι το παντελόνι τόσο το καλύτερο. Είναι το μήκος που αποκαλούμε 7/8.

Στα σπορ παντελόνια, όπως τα τζην και τα chinos, αντί να τ’ αφήνουμε να ξεσκονίζουν τα παπά, μια καλή λύση είναι να τα γυρίζουμε, ανανεώνοντας και το στυλ μας. Ένας γυμνός αστράγαλος δίνει αέρα στη σιλουέτα, σας δείχνει σβέλτο, προσθέτοντας ένα touch επιμελούς ατημελησιάς. Το γύρισμα πρέπει να φτάνει στο ύψος του αστραγάλου. Όχι πιο πάνω, γιατί δείχνει γελοίο. Ένα ρεβέρ των 2 έως το πολύ 5 εκ. αρκεί με το παραπάνω. Διαφορετικά θα είναι τελείως grunge, πράγμα απευκταίο.

Μετά την ιστορία με τα ρεβέρ, το παντελόνι φαίνεται να κονταίνει ριζικά. Σαν τη μίνι φούστα ένα πράγμα.

Όχι, όμως, για τους έφηβους. Όλο το χειμώνα, καθισμένος στο παρατηρητήριό μου στον ΑΒ Παγκρατίου, δεν πα νά ‘βρεχε, να λυσσομανούσε, να χιόνιζε, η πιτσιρικαρία κολλημένη στο τρίπτυχο «αθλητικό-καλτσάκι-γυρισμένο μπατζάκι». Φανατικοί οπαδοί της αγγλοσαξονικής μόδας του «pinroll». Για να μοστράρουν τα μοδάτα τους sneakers ή το τελευταίο τους τατουάζ. Μπρος στα κάλλη τί ‘ναι ο πόνος. Μπορεί η μαμά να ωρυόταν «Τη ζακέτα σου να πάρεις», αλλά για τα αστραγαλάκια η γονεϊκή φροντίδα δεν έχει προβλέψει κάτι.

Ως πού πρέπει να φτάνει το μπατζάκι του παντελονιού; (stylegallivanter.com)

Εν πάση περιπτώσει, μετά την ιστορία με τα ρεβέρ, το παντελόνι φαίνεται να κονταίνει ριζικά. Σαν τη μίνι φούστα ένα πράγμα. Γεγονός που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Προκύπτει λοιπόν η αναρώτηση μετά από τον ευπρεπή πρόλογο του άρθρου: Πρέπει να υποκύψουμε;

Αν είστε κοντός, το κοντό μπατζάκι θα σας κοντύνει κι άλλο.

Διότι αυτό το 7/8 δεν είναι του γούστου όλων. Όπως του δικού μου: δεν συνηθίζω ν’ αγοράζω παντελόνια από το πανέρι στο τμήμα των παιδικών. Το βρίσκω ξενέρωτο, με sex appeal όρνιθας. Και δανεικό από τους κολεγιόπαιδες της Ivy League, μόνο που εκείνοι είχαν τα φόντα.

Τουλάχιστον, αν θέλετε να το υιοθετήσετε, φροντίστε να είστε ψηλός και λεπτοκαμωμένος. Αν είστε κοντός, θα σας κοντύνει κι άλλο. Αν είστε γενναιόδωρος το δέμας, θα φέρνετε σε συνοικιακό χασάπη. Ένα τέτοιο μήκος παντελονιού εγγυάται τη διακοπή της επικοινωνίας. Και φροντίστε, πάνω απ’ όλα, οι αστράγαλοί σας να είναι ελαφίσιοι. Διαφορετικά, αν φέρνουν σε σταλαγμίτες, πάπαλα.

Ένας στυλάτος άντρας είναι κάποιος που παίζει με το φαίνεσθαι και τους τρόπους. Οφείλει να διαθέτει τα ταλέντα του θαυματοποιού. Να ξέρει να εξαπατά τον κόσμο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top