_dsc1983

  Αν η Κοπεγχάγη έχει τα Lego της, το Τόκιο ανταπαντά με το Tsumiki του, που εμπνεύστηκε ο μεγάλος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα. (Φωτογραφίες: Ikunori Yamamoto)

  Κάθε αρχιτέκτονας θα σας πει ότι, δομικά, το τρίγωνο είναι το πιο ισχυρό γεωμετρικό σχήμα. Έτσι, αν η Κοπεγχάγη έχει τα Lego της, το Τόκιο ανταπαντά με το Tsumiki του.

  Ο μεγάλος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα, ο οποίος μάλιστα επελέγη πρόσφατα για να κατασκευάσει το νέο ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, έχοντας αυτήν την ιδέα στο κεφάλι, τακίμιασε με τον Σακαμότο για να μας παρουσιάσουν ένα παιχνίδι απλό και διαδραστικό από κομμάτια ξύλου (αυτό σημαίνει «Tsumiki») που μπορούν να μπουν το ένα πάνω στο άλλο για να δημιουργήσουν αειφόρα αρχιτεκτονήματα.

  «Αγάπησα το Tsumiki μια ολόκληρη ζωή, από τότε που ήμουν παιδί», λέει ο Κούμα. «Και το όνειρό μου, να φτιάξω το δικό μου, ένα είδος που δεν θα είχε υπάρξει ποτέ ξανά, έγινε πραγματικότητα. Το σύνολο δεν είναι βαρύ, στυλ ξύλινο καδρόνι οικοδομής, αλλά ένα φως, ακριβώς σαν εκείνο το διαφανές σύστημα που βλέπετε στην παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική».

  Tsumiki_kolaz3

  Μιλάμε για ένα παιχνίδι που θ’ αρέσει σε όλους τους πιτσιρικάδες μικρούς και μεγάλους, αφού προσφέρει τεράστια δημιουργική γκάμα στον χρήστη.

  Σύμφωνα με την κατασκευαστική αυτή παράδοση, κάθε μονάδα μπορεί να μπει πάνω από τις άλλες και να διευθετηθούν με τρόπο τέτοιο που να δώσουν μορφή σε στέρεες δομές χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν καρφιά και μπουλόνια.

  Ο μέλλων αρχιτέκτονας, το ξύλινο παιχνίδι του και μια εν δυνάμει ερωμένη.

  Συν τοις άλλοις, η αφή τους είναι εξαιρετικά λεία και ευχάριστη, ενώ οι άκρες τους είναι ταγιαρισμένες κατά τρόπο που να επιτυγχάνεται η τέλεια εφαρμογή μεταξύ τους. Με δυο λόγια, μιλάμε για ένα παιχνίδι με το οποίο πιτσιρικάδες όλων των ηλικιών την κάνουν ψώνιο, αφού προσφέρει τεράστια δημιουργική γκάμα στον χρήστη.

  Το Tsumiki έρχεται σε πακέτα διαφορετικών μεγεθών των 7, 12 και 22 τεμαχίων. Η συσκευασία τους είναι εξίσου όμορφη με το περιεχόμενο. Το ντιζαϊνάτο αυτό παιχνίδι σκέψης παρουσιάστηκε τόσο στην Tokyo Design Week όσο και σε μια τεράστια εγκατάσταση στο Mid-Town, ανοιχτές στο κοινό.

  Tsumiki_kolaz1

  Σύμφωνα με αυτήν την ιαπωνική κατασκευαστική παράδοση, κάθε μονάδα μπορεί να μπει πάνω από τις άλλες και να διευθετηθούν με τρόπο τέτοιο που να δώσουν μορφή σε στέρεες δομές χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν καρφιά και μπουλόνια.

  Μια πυραμίδα, ένας κύκλος όπου κάποιο παιδί έβαζε να περάσουν φίδια, πιο ταπεινές σε μέγεθος δημιουργίες για τους μικρότερους επέτρεπαν ένα παιχνίδι ανταλλαγής και διάδρασης που άφηνε την αρχιτεκτονική φαντασία να μπουμπουκιάζει.

  Αυτή η νέου τύπου περιήγηση στον κόσμο των ξύλινων κατασκευών υπό κλίμακα βγάζει σ’ όλους από μέσα μας όχι μόνο το παιδί αλλά και τον αρχιτέκτονα. Το παιχνίδι, καμωμένο από ιαπωνικό ξύλο κέδρου, συνδυάζει και συναρμόζει τα διάφορα στοιχεία, ώστε να δημιουργούνται μικρά κτίρια και γλυπτά.

  Η κατασκευαστική ιδέα είναι μια συνεργασία του Κούμα με τον Σακαμότο και της παγκόσμιας οργάνωσής του MoreTrees, της οποίας σκοπός είναι η προστασία των δασών με τη φύτευση όλο και περισσότερων δέντρων. Ο μουσικός και οικολόγος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποστολή αυτή και το Tsumiki είναι ένας τρόπος να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά μπροστά στον κίνδυνο της αποψίλωσης των δασών.

  //kkaa.co.jp

  DSC2087

  Το Tsumiki έρχεται σε πακέτα διαφορετικών μεγεθών των τα 7, 12 και 22 τεμαχίων. Η συσκευασία τους είναι εξίσου όμορφη με το περιεχόμενο.

   

  Διαβάστε ακόμα: Toyota Setsuna Concept – Χτυπήστε ξύλο

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top