Κάτι από την ονειρική Ελλάδα χώρεσε σ΄αυτό το μπουκάλι. Το κίτρινο γυαλί είναι μια προσομοίωση του ήλιου (φωτογραφία: hermes.com).

Πώς συναντιέται ένα νησί που κολυμπάει κάτω από το δεξιό πόδι της Πελοποννήσου με έναν οίκο που δεσπόζει στο libro d’oro της πολυτέλειας; Μέσα από τη σαγήνη ενός αρώματος, είναι η απάντηση. Θα βάλουμε στην εξίσωση το γαλλικό legacy  που λέγεται Hermès, θα προσθέσουμε τα αφροδισιακά Κύθηρα -ως τον τόπο που γεννήθηκε η Αφροδίτη- και το αποτέλεσμα είναι το Un Jardin à Cythère.

Η Ελλάδα λοιπόν στο μπουκάλι, αυτή τη φορά από κίτρινο γυαλί – προσομοίωση του ήλιου. Ας θυμηθούμε εδώ τους άλλους Γάλλους, τους ιδρυτές της Diptyque, που το Πήλιο τους έκλεισε συνωμοτικά το μάτι για να δημιουργήσουν το Philosykos.

Στην περίπτωση του έβδομου αρώματος που ανθίζει στη συλλογή των Jardins, των Κήπων του οίκου Hermès, ήταν το καπρίτσιο της γεωγραφίας που ονομάζεται Κύθηρα (ανήκουν στα Επτάνησα, αλλά βρέχονται από το Μυρτώο και το Κρητικό Πέλαγος, ενώ υπάγονται διοικητικά στον Πειραιά) εκείνο που ξεσήκωσε τις μνήμες της Christine Nagel, της αρωματοποιού του οίκου.

Το πρώτο της ταξίδι στην Πελοπόννησο την οδήγησε στο νησί το οποίο είναι γνωστό ότι λειτουργεί σαν μαγνήτης για τις καλλιτεχνικές ψυχές. Είδε το τραχύ τοπίο που μοιάζει σαν να αποσπάστηκε από την Κρήτη ένα κομμάτι γης, και να φυτεύτηκε κάτω από την Πελοπόννησο. Επίσης είδε τον βυζαντινό και τον ενετικό μεσαίωνα να αιωρείται στα κάστρα του νησιού και στην απίστευτη Παλαιόχωρα.

Το Un Jardin à Cythère είναι μεστό μα ελαφρύ, κάτι που φαίνεται από την πρώτη στιγμή που ακουμπάει στο δέρμα.

Στο διεθνές δημοσιογραφικό λανσάρισμα του αρώματος, στο Μουσείο Βορρέ: Αριστερά, ο εικαστικός Ηλίας Καφούρος που φιλοτέχνησε τη συσκευασία με τον Κίμωνα Φραγκάκη που επιμελήθηκε τα προϊόντα της ελληνικής “αγοράς” που πλαισίωσαν το άρωμα. Δεξιά: η αρωματοποιός Christine Nagel.

Η αρωματοποιός άγγιξε τους κορμούς από τα ελαιόδεντρα, το «δέρμα» των γηγενών ροζ φιστικιών, τα αέρινα ξανθά χόρτα που χορεύουν τα καλοκαίρια στην ενδοχώρα του νησιού. Κι επειδή το άρωμα γεννιέται μέσα από την ιστορία που θέλει να πει ο δημιουργός του, το Un Jardin à Cythère αποτυπώνει ένα ποιητικό freeze frame της Christine Nagel για το ελληνικό καλοκαίρι με τον λίβα να θρονιάζεται κάπου μεταξύ Αβλέμονα και Χώρας και να αναστατώνει έναν άγριο κήπο σε κατάσταση limbo, γιατί ούτε ανθισμένος είναι, ούτε όμως και τσουρουφλισμένος.

Έχει ζέστη αλλά μια κλωστή δροσιάς φέρνει πιο κοντά τη θάλασσα και μαζί τις μυρωδιές από τα φυτά και το αλάτι. Κι αυτές οι εικόνες οδηγούν απευθείας σε συναισθήματα, σε ένα κυνήγι επιθυμιών και στην ηδονή της ελευθερίας, έτσι όπως την αποτυπώνει το φαντασιακό του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από την αυθεντικότητά του – όχι ως συνταγογραφημένο στερεότυπο αλλά ως αειθαλές βίωμα.

Το ερώτημα είναι πώς όλο αυτό το μανιφέστο μεταγράφεται σε άρωμα. Πώς το ξανθό μεταμορφώνεται σε οσφρητική εμπειρία; Πώς το «θέλω» γίνεται «είμαι»; Πρώτα από όλα το Jardin à Cythère –που τη συσκευασία του φιλοτέχνησε αναλόγως ο εικαστικός Ηλίας Καφούρος, γνωστός και για το σχεδιασμό μαντηλιών Hermès – είναι μεστό μα ελαφρύ, κάτι που φαίνεται από την πρώτη στιγμή που ακουμπάει στο δέρμα.

Τα εσπεριδοειδή δεσπόζουν στο κάδρο – ένα σφιχταγκάλιασμα περγαμόντου και λεμονιού- που ζητά από τον «χρήστη» του να αναγνωρίσει τη νησιώτικη φρεσκάδα του και να προετοιμαστεί για μια πλεύση στην ανεμελιά. Καθώς εξελίσσεται το άρωμα, θρέφεται πλέον από τη γη, τους κορμούς της ελιάς και τα χόρτα αποκτώντας ισορροπία πούδρας και ξυλώδους αίσθησης. Εμπλουτίζεται με την αρωματική απόδοση του καρπού των ροζ φιστικιών, που στα Κύθηρα τα συλλέγουν μόνο δύο εβδομάδες τον χρόνο. Δυναμώνει με τους τονισμούς της βρώμης, που για τη Nagel θυμίζουν στιγμή που καβουρδίζουμε κάτι, μια αποπλανητική μυρωδιά καμένου και καραμελωμένου.

Έχει ζέστη, στα Κύθηρα και στο άρωμά τους, αλλά μια κλωστή δροσιάς φέρνει πιο κοντά τη θάλασσα και μαζί τις μυρωδιές από τα φυτά και το αλάτι…

Οι αναφορές του αρώματος σε ένα εμπνευσμένο κολάζ από… Ελλάδα (φωτογραφία: hermes.com).

Η πρόκληση για την αρωματοποιό ήταν να πλάσει αρώματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ως οσφρητικές ουσίες, για παράδειγμα το ελαιόδενδρο ή τα ξανθά χόρτα. Η μεταγραφή τους ήταν ο δημιουργικός δρόμος που εκείνη επέλεξε για να συνθέσει τελικά ένα eau de toilette γεμάτο λεπτά συναισθήματα αλλά και ελληνικό ταμπεραμέντο που οδηγεί σε ένα ταξίδι ανακάλυψης και μύησης σε μια ειλικρινή αυθεντικότητα.

Αυτήν που βίωσαν όσοι βρέθηκαν στο παγκόσμιο λανσάρισμα του Un Jardin à Cythère το οποίο έγινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Βορρέ σε ένα σκηνικό-πρόσκληση σε μια περιπλάνηση και εξερεύνηση ελληνικών θησαυρών, χρωμάτων και μικρών θαυμάτων. Μάλιστα, ο εκδότης του Andro Κίμων Φραγκάκης είχε την τιμή να επιλέξει τα ελληνικά προϊόντα που πλαισίωσαν την παρουσίαση και έγιναν πρωτότυπα δώρα για τους 150 δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη: Από αγιορείτικα κεριά και κρητικά μπουμπούκια θυμαριού, μέχρι μέλι Κυθήρων και σαπούνι Κέρκυρας με ιστορία από το 1850, και πολλά ακόμα.

 

Διαβάστε ακόμα: Orpheòn. Tο άρωμα της Diptyque με εσάνς… ξενυχτάδικου.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top