Για τους συλλέκτες των vintage ρολογιών, το 222 δεν είναι ένας ανώδυνος αριθμός. Παραπέμπει σ’ ένα ρολόι μυθικό, σύμβολο μιας εποχής (Φωτογραφία: vacheron-constantin.com).

  Γενεύη, 30 Μαρτίου 2022. Στην έκθεση Watches and Wonders, η Vacheron Constantin αποκαλύπτει την επανέκδοση του ιστορικού 222, το οποίο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1977 για τα 222α γενέθλια του παλαιότερου οίκου ωρολογοποιίας στον κόσμο. Στο πνεύμα της συλλογής «Les Historiques», το νέο αυτό μοντέλο έρχεται να φωτίσει τον πλούτο της αισθητικής και πολιτιστικής κληρονομιά της Vacheron μέσα από μια σύγχρονη επανερμηνεία.

  Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της το 1755, η φίρμα με το σταυρό της Μάλτας δημιουργούσε τα πιο περίπλοκα ρολόγια του κόσμου.

  Για τους συλλέκτες των vintage ρολογιών, το 222 δεν είναι ένας ανώδυνος αριθμός. Παραπέμπει σ’ ένα ρολόι μυθικό, σύμβολο μιας εποχής, αλλά και μιας καμπής στην ιστορία της φίρμας. Με το πρώτο 222, ο οίκος φέρνει στο προσκήνιο ένα sport-chic ρολόι, το οποίο έρχεται να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο των ταξιδιωτών του χρόνου.

  Η εξιστόρηση έχει την αξία της: Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της το 1755, η φίρμα με το σταυρό της Μάλτας δημιουργούσε τα πιο περίπλοκα ρολόγια του κόσμου, όπως το King Farouk Grande Complication του 1935 ή το Tour de l’île του 2005. Ήξερε πάντα να εκφράζει την εποχή της με καινοτόμα μοντέλα που προορίζονταν για τους καρπούς των πλέον μυημένων.

  Το επαναστατικό 222, όταν λανσαρίστηκε αριθμούσε μόλις 520 κομμάτια από ατσάλι, 150 σε χρυσό και 120 το πολύ σε χρυσό/ατσάλι. Ουδείς γνωρίζει πόσα ακριβώς κυκλοφορούν σήμερα στη δευτερογενή αγορά. Ένα τελευταίο που βγήκε πρόσφατα σε πλειστηριασμό κατακυρώθηκε στα 36.000 ευρώ.

  Τα ρολόγια που αποτελούν την κολεξιόν «Les Historiques» δεν είναι ρέπλικες του αρχικού μοντέλου, αλλά σύγχρονες επανερμηνείες (Φωτογραφία: vacheron-constantin.com).

  Την κρίσιμη εποχή της δεκαετίας του ’70, όπου τα ρολόγια quartz έδειχναν να κατακτούν τον κόσμο, τα σπορ ρολόγια πολυτελείας γίνονται το «Graal» στους καταλόγους των μεγάλων οίκων. Το 1972, κάνει την εμφάνισή του το μυθικό Royal Oak της Audemars Piguet. Το 1975, το Laureato της Girard-Perregaux κι ένα χρόνο μετά το Nautilus της Patek Philippe και το Ingénieur της IWC.

  Το πρώτο 222 θα παραμείνει στην κυκλοφορία για επτά χρόνια, προτού αντικατασταθεί από το 333 (το Phidias), αλλά κυρίως το Overseas του 1996.

  Η Vacheron Constantin θα περιμένει έναν ακόμα χρόνο προτού κυκλοφορήσει το 222. Είναι έργο του 24χρονου ακόμα Jorg Hysek, ενός σχεδιαστή πολύ πιο διακριτικού από τον «Πικάσο των ρολογιών» Gérald Genta. Για τον Hysek, «ένας καλός designer πρέπει πάντα να προηγείται της εποχής του». Πράγμα το οποίο έκανε με το Marine της Breguet, το Kirium της TAG Heuer ή το Streamerica της Tiffany & Co.

  Το επαναστατικό 222, όταν λανσαρίστηκε αριθμούσε μόλις 520 κομμάτια από ατσάλι, 150 σε χρυσό και 120 το πολύ σε χρυσό/ατσάλι (Φωτογραφία: vacheron-constantin.com).

  Το 222 αποτελείται από μια κάσα πάχους μόλις 7 mm, που κανείς δεν είχε ματαδεί ίσαμε τότε. Monobloc, είναι στεγανή ώς τα 120 μ. Κρύβει μέσα της το calibre VC1120, ένα μηχανισμό της Jaeger-LeCoultre από τη δεκαετία του ’60 -εκείνη την εποχή ο λεπτότερος του κόσμου (2,75 mm), τον οποίο επίσης χρησιμοποιούσαν τα Nautilus και Royal Oak. Το 222 θα παραμείνει στην κυκλοφορία για επτά χρόνια, προτού αντικατασταθεί από το 333 (το Phidias), αλλά κυρίως το Overseas του 1996.

  Η επικαιροποίηση του μυθικού μοντέλου από τη Vacheron αφορά στην παραλλαγή Jumbo σε κίτρινο χρυσό 18 k.

  Αυτό που θέλετε να μάθετε είναι ότι η επικαιροποίηση του μυθικού μοντέλου από τη Vacheron αφορά στην παραλλαγή Jumbo σε κίτρινο χρυσό 18 k. Τα ρολόγια που αποτελούν την κολεξιόν «Les Historiques» δεν είναι ρέπλικες του αρχικού μοντέλου, αλλά σύγχρονες επανερμηνείες που συμπεριλαμβάνουν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, ώστε να μεγιστοποιήσουν την αξιοπιστία και την άνεση στο χέρι.

  Οι κώδικες του αρχικού 222 έχουν γίνει σεβαστοί: διάμετρος 37 mm, οδοντωτή στεφάνη, χρυσαφένιο καντράν, δείκτες και ενδείξεις μπαστουνάκια, ενσωματωμένο μπρασελέ με τις κεντρικές αρθρώσεις πάντα εξάγωνες (η χαρά του παιδιού για τους συλλέκτες), όπως και ο σταυρός της Μάλτας στο 5. Αλλά το νέο calibre 2455/2 είναι στα 4 Hz αντί των 2,75 Hz και μετράει 3,6 mm πάχους, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ακρίβεια και αυτονομία 40 ωρών, ενώ τα φινιρίσματα δίνουν προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

  Οι κώδικες του αρχικού 222 έχουν γίνει σεβαστοί: διάμετρος 37 mm, οδοντωτή στεφάνη, χρυσαφένιο καντράν, δείκτες και ενδείξεις μπαστουνάκια (Φωτογραφία: vacheron-constantin.com).

  Τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη, ώστε να ικανοποιείται πλήρως η φετινή θεματική του οίκου «The Anatomy of Beauty®». Το αποτέλεσμα είναι ένα αυτόματο ρολόι ράτσας, στιβαρό, λειτουργικό, σπορτίβικο και ταυτόχρονα μεγάλης φινέτσας, χάρη στην καθαρότητα των γραμμών και τις εκλεπτυσμένες καμπύλες του.

  Έχουμε εδώ το επαναλανσάρισμα ενός από τα σπουδαιότερα μοντέλα των κλασικών ρολογιών του τέλους του 20ου αι., με ένα design που αντέχει περήφανα στο χρόνο, ανεπίληπτης λειτουργίας, που αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι. Ωστόσο, η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

   

  Διαβάστε ακόμα: Νέο Zenith Defy Skyline, «το Royal Oak του φτωχού»;

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top