To ηλεκτρικό EX30 είναι το μικρότερο SUV της Volvo και το μικρότερο μοντέλο της από την εποχή του C30 (2006-2012). (photo: Χ. & Γ. Καραγιωργάκης / Volvo)

Ned Ludd. Έχετε ακουστά το όνομα; Πρόκειται για ένα μυθικό πρόσωπο, κάτι σαν Ρομπέν των Δασών, που υποτίθεται ότι ήταν ο ηγέτης του κινήματος των Λουδιτών (Luddites), στις αρχές του 19ου αιώνα· ένα μεγάλο και αιματηρό κίνημα των Άγγλων εργατών της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίοι έσπαγαν τις μηχανές στα εργοστάσια, φοβούμενοι την ανεργία λόγω της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης.

Έκτοτε, όποιον αντιτίθεται στη νέα τεχνολογία –π.χ. ηλεκτρονικά, υπολογιστές, διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα– αρνούμενος να την εντάξει στον τρόπο ζωής του, τον λένε «λουδίτη» ή «νεο-λουδίτη». Θα μου πείτε, τι σχέση έχει ο Λουδισμός με το Volvo EX30;

Μήπως έχει να κάνει με το ότι αυτό το Volvo είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό; Όχι, διότι με την ηλεκτροκίνηση έχουμε κάπως προσαρμοστεί, παρότι το δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.

Εντελώς minimal εσωτερικό, χωρίς πίνακα οργάνων και χωρίς σχεδόν κανένα φυσικό διακόπτη ή κουμπί.

Μήπως επειδή εξελίχθηκε και κατασκευάζεται στην Κίνα; Ούτε, διότι αφενός έχει σχεδιαστεί στη Σουηδία και αφετέρου έχουμε πλέον ξεπεράσει τη δυσπιστία απέναντι στα κινεζικά προϊόντα, όπως άλλωστε δείχνει η μεγάλη εξάπλωση των κινεζικών smartphone στην αγορά. Ε, τότε;

Ανοίξτε την πόρτα του EX30 και κοιτάξτε μέσα, με τα μάτια –δεν λέω ενός Boomer, καλή ώρα…– αλλά ενός Gen X ή και Millenial, και θα με καταλάβετε. Πρώτον, ξεκλειδώνει με μια πλαστική κάρτα, σαν πιστωτική, που την ακουμπάς σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, πάνω στη μεσαία κολόνα της σκεπής. Κι όταν ανοίξεις, βλέπεις ένα εσωτερικό εντελώς minimal, χωρίς πίνακα οργάνων και χωρίς σχεδόν κανένα φυσικό διακόπτη ή κουμπί, όπως τα ξέρουμε.

Όλα, ή έστω, σχεδόν όλα, γίνονται μέσω της μεγάλης οθόνης αφής 12,3 ιντσών, διάταξης portrait, που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό. Αν στη δημόσια διοίκηση και την οικονομία επιδιώκουμε την αποκέντρωση, εδώ η Volvo έχει επιδιώξει την απόλυτη επικέντρωση.

Αυτό μπορεί να μην ξενίσει ένα νεαρό της Gen Z, που έχει το κινητό ραμμένο στο χέρι του και τα κάνει όλα μ’ αυτό. Και φαίνεται πώς αυτό το συγκεκριμένο κοινό είχε στο νου της η Volvo, ακολουθώντας εδώ τη φιλοσοφία της Tesla. Οι άλλοι όμως, που είναι συνηθισμένοι σε μια πιο συμβατική εργονομία, θα νιώσουν λίγο… λουδίτες.

Αν μη τι άλλο, πάντως, το εσωτερικό του EX30 εντυπωσιάζει. Γι’ αυτό και θα επανέλθουμε. Ας δούμε όμως το αυτοκίνητο και εξωτερικά, όπου είναι επίσης εντυπωσιακό: στιβαρές αναλογίες, με σχετικά μακρύ μεταξόνιο και κοντούς προβόλους, τετραγωνισμένες γραμμές, «ραβδωτά» πίσω φώτα και μεγάλοι τροχοί, που παραπέμπουν σε εκθεσιακό πρωτότυπο…

Με τους μεγάλους τροχούς και τις «φουτουριστικές» λεπτομέρειες θυμίζει εκθεσιακό πρωτότυπο. (photo: Χ. & Γ. Καραγιωργάκης / Volvo)

Γρίλια στη μάσκα δεν υπάρχει, υποδηλώνοντας πως πρόκειται για ηλεκτρικό, αλλά το σήμα με τη χαρακτηριστική διαγώνια μπάρα, σε συνδυασμό με το «σφυρί του Θωρ» στα φώτα, «φωνάζουν» Volvo, αν και το ΕΧ30 φέρνει περισσότερο σε μοντέλο της sport premium, ηλεκτρικής θυγατρικής της, της Polestar.

Βλέποντάς το μεμονωμένα, το ΕΧ30 μοιάζει μεγάλο. Στην πραγματικότητα, οι διαστάσεις του είναι αυτές ενός VW T-Roc, με λίγο μικρότερο, μάλιστα, συνολικό ύψος. Είναι δηλαδή μέσα στα όρια της κατηγορίας των μικρών SUV ή «B-SUV». Βάλτε το δίπλα στο «αδελφό» Volvo XC40 και θα δείτε ότι είναι σαφώς μικρότερο.

H Volvo είχε να φτιάξει ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο από την εποχή του 3θυρου C30, που σταμάτησε να παράγεται το 2012. Δεν είχε, λοιπόν, την κατάλληλη πλατφόρμα, οπότε στράφηκε στη μητρική της εταιρία, την κινεζική Geely, και «δανείστηκε» την πλατφόρμα «SEA»των ηλεκτρικών Smart #1 και Zeekr X που αναμένονται σχετικά σύντομα κι εδώ.

Όσοι είναι συνηθισμένοι σε μια πιο συμβατική εργονομία εσωτερικού θα νιώσουν λίγο… λουδίτες.

Πρόκειται για μια αποκλειστικά ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα, με τη μπαταρία κάτω από το δάπεδο του χώρου επιβατών για καλύτερη κατανομή βάρους. Τροφοδοτεί είτε ένα ηλεκτρομοτέρ, που κινεί τους πίσω τροχούς στις εκδόσεις Single Motor του EX30, είτε δύο, με το δεύτερο να κινεί τους εμπρός τροχούς, παρέχοντας έτσι τετρακίνηση στην κορυφαία έκδοση Twin Motor Performance.

Η βασική έκδοση έχει μια μπαταρία νεότερης, πιο βιώσιμης τεχνολογίας LFP (λιθίου φωσφορικού σιδήρου) με ωφέλιμη χωρητικότητα 49 kWh. Το μοντέλο Extended Range της δοκιμής μας έχει μια πιο συμβατική, λιγότερο «οικολογική» και ακριβότερη μπαταρία ΝMC (νικελίου μαγγανίου κοβαλτίου) η οποία έχει όμως μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερη ισχύ. Η ωφέλιμη χωρητικότητά της φτάνει τις 64,8 kWh.

Και οι δύο πισωκίνητες εκδόσεις του ΕΧ30 έχουν τον ίδιο ηλεκτροκινητήρα ισχύος 272 ίππων (200 kW) με μέγιστη ροπή 343 Nm, αλλά η Extended Range, πέρα από μεγαλύτερη αυτονομία, έχει επιπλέον λίγο καλύτερες επιδόσεις και ελαφρώς μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, λόγω του είδους της μπαταρίας και της αντλίας θερμότητας στον κλιματισμό.

Αρκετά όμως με τα τεχνικά. Ας μπούμε στο αυτοκίνητο γιατί αξίζει. Η σκανδιναβική  λιτότητα του εσωτερικού κάνει τα «σαλόνια» άλλων premium μοντέλων να μοιάζουν βαρυφορτωμένα… «Λουί κενζ».

Τα ασυνήθιστα υλικά δίνουν εδώ έναν διαφορετικό, avant garde αέρα. Και παρότι προέρχονται από ανακύκλωση –διχτυών ψαρέματος, παλιών τζιν, ακόμα και πλαστικών κουφωμάτων– η γενική ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη, ένα σκαλί πάνω από εκείνη των περισσότερων B-SUV.

Η σκανδιναβική  λιτότητα του εσωτερικού κάνει τα «σαλόνια» άλλων premium μοντέλων να μοιάζουν βαρυφορτωμένα… «Λουί κενζ».

Απολύτως minimal ταμπλό, με οθόνη 12,3” σε διάταξη portrait κι ένα sound-bar, από τη Harman/Kardon, απ’ άκρη σ’ άκρη αντί για ηχεία. (photo: Χ. & Γ. Καραγιωργάκης / Volvo)

Το εσωτερικό του ΕΧ30 σου φτιάχνει τη διάθεση, ειδικά στην κορυφαία έκδοση Ultra, η γυάλινη οροφή της οποίας το κάνει ακόμα πιο φωτεινό. Χώρος για τους εμπρός επιβάτες υπάρχει άφθονος, όμως πίσω το κάθισμα είναι πολύ χαμηλά τοποθετημένο, οπότε δεν στηρίζει σωστά τους μηρούς, κι ο χώρος για τα πέλματα, κάτω από τα μπροστινά καθίσματα, είναι περιορισμένος.

Τα 318 λίτρα του χώρου αποσκευών ακούγονται λίγα, όμως το σχήμα του είναι λειτουργικό και υπάρχουν κάμποσες πρακτικές λεπτομέρειες, όπως το δάπεδο δύο θέσεων και οι κρίκοι και γάντζοι πρόσδεσης. Επιπλέον, υπάρχει κι ένας (στεγανός) χώρος 7 λίτρων κάτω από το εμπρός καπό, για αντικείμενα όπως το τρίγωνο ασφαλείας, το φαρμακείο, το κιτ επισκευής ελαστικών ή το καλώδιο φόρτισης.

Πρακτικοί χώροι υπάρχουν και στο εσωτερικό, όπως η πολυδιαμορφώσιμη κεντρική κονσόλα με τις συρόμενες ποτηροθήκες και οι θήκες στις πόρτες που είναι ιδιαίτερα ευρύχωρες αφού τα ηχεία είναι ενσωματωμένα σ’ ένα κομψό sound-bar στο ταμπλό. Οι διακόπτες των παραθύρων βρίσκονται στην κεντρική κονσόλα, λύση που εξοικονομεί καλώδια, αλλά αποδεικνύεται άβολη.

Αντίθετα με άλλα ηλεκτρικά, που έχουν σκληρά ελατήρια λόγω βάρους, το ΕΧ30 «σιδερώνει» τις ανωμαλίες του δρόμου.

Το ίδιο θα λέγαμε γενικά και για την εργονομική «επικέντρωση» στην οθόνη του infotainment. Εξοικονομεί καλωδιώσεις και διακόπτες, πράγμα που βοηθάει να κρατηθεί η τιμή του ΕΧ30 χαμηλά, όμως στη χρήση πολλές φορές δεν βολεύει.

Πρέπει να μπαίνεις σε μενού και υπομενού, όχι μόνο για να ρυθμίσεις το ηχοσύστημα και τον κλιματισμό, όπως σε άλλα αυτοκίνητα, αλλά και για να ανάψεις τα φώτα ομίχλης, να ξεθαμπώσεις το πίσω παράθυρο, να ρυθμίσεις τους καθρέφτες και τη συχνότητα των καθαριστήρων, ακόμα και για να ανοίξεις το ντουλαπάκι!

Το αποτέλεσμα είναι να αποσπάται η προσοχή σου από το δρόμο, ακόμα και για να δεις το ταχύμετρο. Πράγμα οξύμωρο για μια εταιρεία σαν τη Volvo που έχει την ασφάλεια ως πρώτη προτεραιότητα. Όπως οξύμωρη, υπό αυτό το πρίσμα, μοιάζει και η ύπαρξη του Driver Understanding System που ειδοποιεί για την ενδεχόμενη απόσπαση προσοχής του οδηγού.

By the way, που λένε, το παραπάνω σύστημα ειδοποιεί με ένα «ντονγκ», που μαζί με τα «ντιν» της ειδοποίησης για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και τα «νταν» των αισθητήρων εγγύτητας –όταν π.χ. περνάει κοντά σου ένα μηχανάκι– συνθέτουν μια πραγματική… συναυλία ασφάλειας!

Το πρόβλημα της απόσπασης της προσοχής μπορεί να μετριαστεί με τη χρήση των φωνητικών εντολών του Google Assistant, που λειτουργεί τέλεια, όπως και οι άλλες υπηρεσίες Google (δωρεάν εδώ, για 4 χρόνια). Ακόμα καλύτερα θα ήταν να υπήρχε και σύστημα προβολής βασικών πληροφοριών στο παρμπρίζ (Head-up Display).

Γυάλινη ηλιοροφή (στις εκδόσεις Ultra) και avant garde, βιώσιμα υλικά από ανακύκλωση. Πρακτική, πολυδιαμορφώσιμη κονσόλα. Φώτα/φλας εμπρός με το χαρακτηριστικό «σφυρί του Θωρ». Φόρτιση σε 4 ώρες (AC) ή σε 26’ (DC). Κρυφά, αναδυόμενα εσωτερικά χερούλια. Στεγανό frunk (ή froot) 7 λίτρων. (photos: Volvo)

Η κεντρική οθόνη αφής είναι εξαιρετική σε απόκριση και καθαρότητα γραφικών. Όπως και να ’χει όμως, χρειάζονται και κάποια φυσικά κουμπιά για βασικές λειτουργίες. Αυτό το έχουν καταλάβει κάποιες εταιρείες (όπως η VW) και κάνουν πίσω στην «Teslo-ποίηση». Αλλά και η ΕΕ φαίνεται διατεθειμένη να επιβάλει φυσικούς διακόπτες εμμέσως, με τη βαθμολογία στα τεστ του EuroNCAP.

Από την εργονομία της θέσης οδήγησης, πάντως, δεν έχουμε παράπονο. Ειδικά στην έκδοση Ultra, όπου το κάθισμα ρυθμίζεται ηλεκτρικά ακόμη και στη στήριξη της μέσης. Το πρώτο που σου κάνει εντύπωση είναι το πόσο απρόσκοπτη θέα του δρόμου έχεις πάνω από το τετραγωνισμένο τιμόνι· καλύτερη από το i-Cockpit της Peugeot, αφού εδώ δεν υπάρχει πίνακας οργάνων.

Ενεργοποιείς τον κινητήρα, με την «έξυπνη» κάρτα NFC ή το «ηλεκτρονικό κλειδί» στο κινητό σου, και ξεκινάς. Αθόρυβα και ομαλά, όπως περιμένεις από ένα ηλεκτρικό. Αυτό που δεν περιμένεις είναι η εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Αντίθετα με άλλα ηλεκτρικά, που έχουν σκληρά ελατήρια λόγω βάρους, το ΕΧ30 «σιδερώνει» τις ανωμαλίες του δρόμου. Και να φανταστείτε ότι το δικό μας Ultra είχε τους έξτρα τροχούς 20 ιντσών!

Πέρα από την άνεση, την ησυχία και την άμεση, αλλά προοδευτική απόκριση στο γκάζι, το ΕΧ30 έχει και αξιοσημείωτη ευελιξία. Το τιμόνι του είναι ελαφρύ και γρήγορο, οι διαστάσεις του διαχειρίσιμες και μπορείς εύκολα να υπολογίζεις το πού βρίσκονται τα άκρα του αμαξώματος.

Τα 5,3” στο 0-100 είναι χρόνος Subaru Impreza STi, που εδώ μπορεί να τον πετύχει ο οποιοσδήποτε, απλώς πατώντας το γκάζι.

Προσθέστε σ’ αυτά την κάμερα 360° και τη λειτουργία οδήγησης «One Pedal», όπου το αυτοκίνητο επιβραδύνει και σταματά αφήνοντας το γκάζι (εκμεταλλευόμενο την ανάκτηση ενέργειας από τον ηλεκτροκινητήρα), χωρίς να χρειάζεται να πατάς καθόλου φρένο, και θα καταλάβετε γιατί το EX30 πήρε φέτος την κορυφαία διάκριση World Urban Car of the Year.

Δεν διαπρέπει όμως μόνο μέσα στην πόλη. Στον ανοιχτό δρόμο εντυπωσιάζει, πρώτα απ’ όλα με τις επιδόσεις του. Τα 5,3” για τα 0-100 km/h είναι χρόνος που πετύχαιναν πριν από λίγα χρόνια τα Subaru Impreza STi – να μην πούμε τα ψιλοφτιαγμένα κιόλας. Με το ΕΧ30 μπορεί να τον πετύχει ο οιοσδήποτε, απλώς πατώντας το γκάζι.

Τα 180 km/h της (περιορισμένης για λόγους ασφαλείας και αυτονομίας) τελικής έρχονται γρήγορα και τα προσπεράσματα γίνονται στο «πιτς-φιτίλι». Η αίσθηση της επιτάχυνσης είναι εθιστική, οπότε φανταζόμαστε ότι στην έκδοση Twin Motor Performance, που έχει άλλους 156 ίππους, 200 Nm επιπλέον ροπής, έστω και με 110 παραπάνω κιλά, η αίσθηση θα είναι έως και τρομακτική.

Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Διότι οι 272 ίπποι και τα 1,775 κιλά του Single Motor Extended Range θεωρούμε ότι είναι το όριο που μπορούν να διαχειριστούν οι αναρτήσεις του ΕΧ30, οι οποίες είναι οι ίδιες σε όλες τις εκδόσεις, πισωκίνητες και τετρακίνητες.

Στη γρήγορη, αλλά όχι οριακή οδήγηση, το ΕΧ30 Single Motor δεν έχει μεν σπορ αίσθηση, όμως ανταποκρίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Το τιμόνι είναι ακριβές και απαλλαγμένο από αντιδράσεις (πίσω κίνηση, γαρ), η πρόσφυση από τα φαρδιά (245/45) λάστιχα είναι άφθονη, ενώ το χαμηλό κέντρο βάρους δίνει σταθερότητα, περιορίζοντας την κλίση στις στροφές και το «βούτηγμα» στο φρενάρισμα.

Αν ανεβάσεις όμως κι άλλο ρυθμό, κοντά στο όριο, νιώθεις ότι το τιμόνι (ακόμη και στη βαρύτερη από τις τρεις ρυθμίσεις) δεν έχει την αίσθηση που θα σου δώσει σιγουριά, νιώθεις το πίσω μέρος έτοιμο να φύγει πριν το συγκρατήσουν τα ηλεκτρονικά και –το κυριότερο– νιώθεις ότι οι αναρτήσεις δυσκολεύονται να ελέγξουν το βάρος όταν συναντήσεις ανωμαλία πάνω στη στροφή.

Σε ταχυφορτιστή DC 150 kW, φορτίζει από 10% σε 80% σε 26’ – ίσα ίσα να παραγγείλουμε και να φάμε το χάμπουργκερ.

Δείχνει επιβλητικό, αλλά σε διαστάσεις είναι μέσα στα όρια των B-SUV. (photo: Χ. & Γ. Καραγιωργάκης / Volvo)

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα φρένα εμπνέουν εμπιστοσύνη με τη δύναμη και τη γραμμική αίσθησή τους στο πεντάλ, ακόμα και στο σημείο μετάβασης από την ηλεκτρική (ανάκτηση ενέργειας) στην υδραυλική λειτουργία, όπου πάσχουν πολλά ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Και ερχόμαστε στον ευαίσθητο τομέα των ηλεκτρικών: την αυτονομία και τη φόρτιση. Για τα 4.230 χλμ. που είχε κάνει συνολικά το αυτοκίνητο της δοκιμής, ο trip computer έδινε μέση κατανάλωση 21,1 kWh/100 km, που σημαίνει θεωρητική αυτονομία 300 χιλιόμετρα.

Στα χέρια μας, η κατανάλωση κυμάνθηκε από τις 16,6 έως τις 22,2 kWh/100km, με μέση τιμή τις 19,1 kWh/100 km, οπότε η θεωρητική αυτονομία υπολογίζεται στα 340 km. Τιμή που μπορεί να μην είναι απολύτως κορυφαία, είναι όμως σίγουρα πολύ καλή.

Πρέπει πάντως να μην ξεχνάμε ότι δεν «στραγγίζουμε» ποτέ την μπαταρία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οπότε η αυτονομία μειώνεται ανάλογα. Μειώνεται επίσης όταν κάνει κρύο, όπως και όταν κάνουμε πολλά χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο, όπου η κατανάλωση ρεύματος ανεβαίνει από τις 19,4 kWh/100 km, όταν πηγαίνεις με 110 km/h, στις 26,4 όταν πηγαίνεις με 130 – αύξηση πάνω από 35%!

Έχει τιμή χαμηλότερη του «μη premium» ανταγωνισμού και –το κερασάκι– η Volvo δίνει δώρο ένα wallbox φόρτισης των 11 kW.

Αυτά πρέπει να τα έχουμε κατά νου όταν προγραμματίζουμε τις διαδρομές μας, διότι η φόρτιση δεν είναι υπόθεση μιας στιγμής. Για μια πλήρη φόρτιση (0-100%) της μπαταρίας σε τριφασικό οικιακό φορτιστή AC των 11 kW, η Volvo λέει ότι χρειάζονται 8 ώρες. Που σημαίνει ότι σε μονοφασικό φορτιστή των 7,4 kW θα χρειάζεται ένα 11ωρο, ενώ σ’ έναν δημόσιο φορτιστή των 22 kW AC, ένα ΕΧ30 προδιαγραφών Ultra, που σηκώνει αυτή την ισχύ, θα «γεμίζει» σε ένα 4ωρο.

Στο ταξίδι, όμως, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταχυφορτιστή DC. Και ούτε θα είμαστε άδειοι ούτε θα περιμένουμε  να φορτίσουμε στο 100%. Αν βρούμε, λοιπόν, έναν ταχυφορτιστή των 150 kW, το ΕΧ30 Extended Range, που «σηκώνει» έως και 155 kW, θα φορτίσει από 10% σε 80% σε 26’ – ίσα ίσα να παραγγείλουμε και να φάμε το χάμπουργκερ.

Μπορούμε λοιπόν να ταξιδέψουμε με το EX30 Extended Range. Με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αφού, στην κορυφαία έκδοση Ultra της δοκιμής μας, τα στάνταρ συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού φτάνουν σε αριθμό τα 30! Αντίστοιχα πλούσιος είναι και ο εξοπλισμός άνεσης. Όμως η τιμή αγγίζει τα 50 χιλιάρικα (€49.848).

Στιβαρές αναλογίες, σχετικά μακρύ μεταξόνιο, κοντοί πρόβολοι, τετραγωνισμένες γραμμές και «ραβδωτά» πίσω φώτα. (photo: Χ. & Γ. Καραγιωργάκης / Volvo)

Μήπως, λέω, πρόκειται λιγάκι για overkill; Διότι, ας μην ξεχνάμε, το ΕΧ βραβεύτηκε ως «urban car». Και τον ρόλο αυτόν, τη χρήση δηλαδή κυρίως μέσα και γύρω από την πόλη, τον επιτελεί εξίσου καλά η βασική έκδοση Single Motor Core που κοστίζει €37.572 – ή €29.572 με την κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ».

Μπορεί το βασικό αυτό ΕΧ30 να έχει μικρότερη αυτονομία. Όμως η μπαταρία του έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ο εξοπλισμός άνεσης είναι πολύ καλός και τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού εξακολουθούν να είναι… Volvo (24 τον αριθμό).

Επιπλέον, έχει όλο το «κασέ» και τα οικολογικά διαπιστευτήρια της σουηδικής φίρμας, σε τιμή χαμηλότερη από αυτές των ανταγωνιστικών Hyundai Kona Electric, Peugeot e-2008 και Jeep Avenger BEV. Και το κερασάκι: όπως για όλα τα ΕΧ30, η Volvo δίνει ως δώρο ένα wallbox φόρτισης των 11 kW.

Δελεαστικά όλα αυτά, οπότε οι ενδιαφερόμενοι, ακούγοντας για την πρόθεση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα, θα σκεφτούν ότι πρέπει να βιαστούν. Όμως η Volvo έχει καλύψει κι αυτό το ενδεχόμενο, αφού από το 2025 θα παράγει το ΕΧ30 και στο Βέλγιο. Μένει να δούμε σε ποια τιμή…

 

Τα βασικά

Μοντέλο: Volvo EX30 Single Motor Extended Range Ultra
Κινητήρας: Ηλεκτρικός, ασύγχρονος
Ισχύς: 272 HP
Ροπή: 343 Nm
Μετάδοση / Κιβώτιο: RWD / Αυτόματο, μιας σχέσης
Κατανάλωση / Αυτονομία: 19,1 kWh/100 km / 340 km (πραγματική)
Επιτάχυνση 0-100: 5,3”
Τελική ταχύτητα: 180 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη)
Τιμή: €49.848 (βασική έκδοση από €29.572 με την κρατική επιδότηση)

 

Διαβάστε ακόμα: Nissan Qashqai e-Power – Ηλεκτροκίνηση χωρίς άγχος

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top