Κάθε πότε πρέπει να κουρευόμαστε; Ο βουδιστής μοναχός Σουκέι Ματσουμότο μας δίνει τις συμβουλές του.

Κούρεμα

Πολλοί άνθρωποι πιθανώς έχουν ταυτίσει τους μοναχούς με τα ξυρισμένα κεφάλια. Πράγματι, οι περισσότεροι μοναχοί έχουν αυτή την εμφάνιση. Ακόμη και όταν δεν επιβάλλεται η συγκεκριμένη πρακτική, και πάλι το κεφάλι ξυρίζεται μόλις κάποιος γίνει μοναχός. Αυτό δείχνει ότι δεσμεύεσαι να αφιερωθείς στην ιεροσύνη και να αφήσεις πίσω σου τα εγκόσμια.

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι αναγνώστες πιθανότατα κουρεύονται όταν τα μαλλιά τους μακρύνουν ή χάσουν τη φόρμα τους. Οι μοναχοί στον ναό Έιχε ξυρίζουν το κεφάλι τους τις ημερομηνίες που τελειώσουν σε 4 ή 9. Γιατί να μην δοκιμάσετε κι εσείς αυτή την προσέγγγιση;

To βιβλίο «καθαρό σπίτι, καθαρό μυαλό»/Οδηγός ενός βουδιστή μοναχού του Σουκέι Ματσουμότο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ακόμη κι αν δεν ξυρίζετε το κεφάλι σας, το να κόβετε τα μαλλιά σας σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι ένας τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Πώς να ξυρίζεστε

– Οι μοναχοί στον ναό Έιχε δεν χρησιμοποιούν σαπούνι ή κρέμα ξυρίσματος όταν ξυρίζουν το κεφάλι και το πρόσωπό τους.

– Πολλοί άπειροι μοναχοί κόβονται και ματώνουν όταν μαθαίνουν να ξυρίζονται. Χρειάζεται πολύ λίγο νερό με ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα.

– Επειδή χρησιμοποιείται σκέτο, το νερό μπορεί να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στη φύση μόλις τελειώσει το ξύρισμα.

 

//Οι συμβουλές προέρχονται από το βιβλίο «καθαρό σπίτι, καθαρό μυαλό»/Οδηγός ενός βουδιστή μοναχού του Σουκέι Ματσουμότο που κυκλοφορεί σε μετάφραση της Ρηγούλας Γεωργιάδου από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι κούρεμα για τι πρόσωπο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top