«Wabi» σημαίνει «αγροτική απλότητα» ή «υποτιμημένη κομψότητα». Η λέξη «sabi» μεταφράζεται ως η «απόλαυση του ατελούς». (Όλες οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Wabi-Sabi Welcome», της Julie Pointer Adams)

Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, η μυστηριώδης δανέζικη λέξη «hygge» δημιούργησε το cult της απόλαυσης των απλών πραγμάτων στη ζωή – θυμήσου όλες τις ινσταγκραμικές φωτό με καφέ, κουβέρτες και λουλούδια. Φέτος, μία νέα τάση παίρνει τη σκυτάλη του lifestyle. Εκ της Ιαπωνίας ορμώμενο, το πιο εξωτικό Wabi – sabi θυμίζει στην πρώτη ματιά μία πιο ασιδέρωτη, οξειδωμένη κι αρρενωπή εκδοχή του hygge.

 

Wabi-sabi είναι οτιδήποτε θέλεις να κάνεις και παίρνει θετικό πρόσημο και στις τρεις ερωτήσεις. Είναι χρήσιμο; Είναι όμορφο; Είναι ουσιαστικό;

Υπάρχει concept

«Wabi» σημαίνει «αγροτική απλότητα» ή «υποτιμημένη κομψότητα». Η λέξη «sabi» μεταφράζεται ως η «απόλαυση του ατελούς». Το άλλοτε ιδεολόγημα του Ζεν Βουδισμού εδράζει στην αρχαία τελετή του τσαγιού, όπου κυριαρχεί η έλλειψη της διακόσμησης, της εκζήτησης και της πολυλογίας.

Τι καταλαβαίνουμε ως εδώ; Με το Wabi-sabi φεύγουμε από τη δυτική αντίληψη και μεταφερόμαστε σε μία οριενταλιστική mentalité. Όπως μας λένε οι Ιάπωνες, η αφαίρεση δίνει το χρόνο να γοητευτείς από τις λεπτομέρειες: τις αλλαγές του καιρού, τις σκιές μετά το φως, τις γραμμές του χρόνου – σε αντικείμενα αλλά και πρόσωπα.

Το συγκεκριμένο lifestyle σε καλεί να ζήσεις απλά και ταπεινά, αποδεχόμενος ότι τίποτα δεν είναι τέλειο κι άφθαρτο.

Πώς το κάνουμε πράξη;

Θεωρητικά πολύ απλά. Ό, τι χρειάζεται για την εξάσκηση είναι μία χαλαρωτική οπτική. Το συγκεκριμένο lifestyle σε καλεί να ζήσεις απλά και ταπεινά, αποδεχόμενος ότι τίποτα δεν είναι τέλειο κι άφθαρτο. Wabi-sabi είναι οτιδήποτε θέλεις να κάνεις και παίρνει θετικό πρόσημο και στις τρεις ερωτήσεις. Είναι χρήσιμο; Είναι όμορφο; Είναι ουσιαστικό; Ένα καλό πεδίο εφαρμογής είναι στη διακόσμηση. Το περιοδικό Elle Décor εξάλλου ονομάζει το Wabi-sabi μία από τις top τάσεις της χρονιάς. Όπως εξηγεί σε συνέντευξή της η trend expert του Etsy, Dayna Isom Johnson, Wabi-sabi σημαίνει πως το σπίτι δεν είναι εκθεσιακός χώρος. Τα τραπέζια είναι ωραία με σημάδια καύσης ή κοπής. Το κρεβάτι δεν είναι ανάγκη να στρώνεται στην εντέλεια. Τα παλιά υλικά κι έπιπλα αξίας βγαίνουν ξανά από το υπόγειο. Και βέβαια αδειάζουμε τους χώρους από οτιδήποτε περιττό.

Το περιοδικό Elle Décor ονομάζει το Wabi-sabi μία από τις top τάσεις της χρονιάς.

Μία πληρέστερη εικόνα δίνει το coffee table book Wabi-Sabi Welcome, της φωτογράφου και ταξιδεύτριας Julie Pointer Adams. Στις σελίδες του καλύπτει όλα τα θέματα μίας ζωής που ρίχνει τους ρυθμούς και ηρεμεί το μυαλό. Θρεπτικά και νόστιμα γεύματα για δύο άτομα, προσγειωμένες ιδέες διακόσμησης με υλικά της φύσης και τρόποι βαθύτερης συνύπαρξης.

Τελικά το Wabi- sabi στερείται prestige;

Δεν είναι ξεκάθαρο πως το Wabi-sabi θα εκτοπίσει από τα boards του Pinterest, τα feed του instagram και τα editorials άλλες πιο glam απόψεις. Ωστόσο, ένας από τους πιστούς του ακολούθους είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey. «Αυτή η μυστηριώδης αισθητική είναι ο πυρήνας της σχεδιαστικής μου φιλοσοφίας, μία απλή αλλά βιωμένη ποιότητα που ευχαριστεί και εμπλέκει τους χρήστες σε βαθύ επίπεδο», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wired, ήδη από το 2012, όσο παρακολουθούσε αβίαστα τον ατμό του νερού σ’ ένα τελετουργικό του τσαγιού στο γραφείο του στη Silicon Valley.

Στο τέλος της ημέρας, το Wabi-sabi είναι απλώς μία πρόταση για να δεις το χρόνο αλλιώς. Ίσως το πολικό αντίθετο μιας ζωής με γυμναστήριο, budgeting ενός ποτού στο καλύτερο σημείο για people watching, αγορές smartphone και uber cool  insta-photos να βγει ανακουφιστικό.

Το Wabi-sabi είναι απλά μία πρόταση για να δεις το χρόνο αλλιώς. Ίσως το πολικό αντίθετο μιας ζωής με γυμναστήριο, αγορές smartphone και uber cool cool insta-photos.

 

Διαβάστε ακόμα: Μια ελληνο-ιταλική συμμαχία στυλ έβαλε στόχο την αμερικανική αγορά

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top