Το Seiko SKX007. Το βρίσκει κανείς στα 350€.

  «Τι ρολογάρα είναι αυτή; Πόσο το πήρες;».  Αυτή είναι μια από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις  όταν κάτι “νέο” στολίζει τον καρπό μας.  Το κείμενο που ακολουθεί θα μπορούσε να είναι ένα εγχειρίδιο αγοράς, που σας συντροφεύει στο προθάλαμο αναμονής της «πτήσης» σας σε ένα νέο ρολόι. Αφήστε τα στερεότυπα στην διπλανή θέση και διαβάστε υπεύθυνα.

   Τιμή / Αξία

  Ας προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε την αξία από την τιμή ενός ρολογιού. Βέβαια, για να μπορέσει να το αντιληφθεί κανείς αυτό, καλείται να περάσει από όλες τις διεργασίες, όσες απαιτούνται για να μπορεί να διακρίνει που “κείται το καίριο” κατά τον Ελύτη, σε μια φαινομενικά απλή επιλογή, για το ποιο ρολόι θα φιλοξενήσει στον καρπό του.

  Όσο και αν είναι άμεσα συνδεδεμένα, η τιμή μπορεί να μην επηρεάζει την επιλογή, εκτός αν μιλάμε κάτω από την ομπρέλα της επένδυσης:  Μια τέτοια επιλογή θα μείνει “φυλακισμένη” για αρκετό καιρό, με σκοπό να διασφαλιστεί η ανοδική της τιμή. Συνήθως όταν επιλέγουμε με βασικό γνώμονα την επένδυση,  από την εξίσωση αφαιρείται  ένα μεγάλο ποσοστό ρομαντισμού, προσωπικού γούστου και αχόρταγης επιθυμίας να κοιτάτε την ώρα σε βαθμό παρεξήγησης, γιατί απλά γουστάρετε το ρολόι που φοράτε. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο περί της επένδυσης.

  Το Baltic AquaSphere. Για όσους ενδιαφέρονται κοστίζει 800€.

  Ηλεκτρονικό / Αναλογικό

  Στους καιρούς μας, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να φιλοξενείται στον καρπό σας ένα ρολόι ηλεκτρονικής απεικόνισης, που είναι σούπερ επιλογή αφού εξαργυρώνετε τις επιπλέον «παροχές» που σας προσφέρει. Ειδοποίηση: “Είναι ώρα να ερωτευτείτε!”

  Το ολίγον θηλυκό σας μυαλό όμως, έχει γεννήσει την επιθυμία ν’ αποκτήσετε ένα αναλογικό ρολόι. Χωρίς δονήσεις, μα έτοιμο ν’ αναπτύξετε μια συναισθηματική σχέση μαζί του.  Τι σας γοητεύει πραγματικά; Λευκό καντράν; Μπρασελέ; Χρονογράφος; Αυτό το συγκεκριμένο ήταν έρωτας με την πρώτη μάτια;

  Κάπου εδώ μπαίνει στην συνάρτηση η τιμή, αλλά εν τέλει για να κάνει πιο εύκολη την επιλογή σας. Αφού την οριοθετήσετε, είστε ένα βήμα πιο κοντά σ’ αυτό που αναζητείτε.

  To IWC Portugieser Annual Calendar θα το βρείτε στις 21.000 ευρώ (φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης για το Andro). 

  Γούστο μου και καπέλο μου

  Ίσως το αρνιέστε, αλλά το γούστο μας επηρεάζεται από την στιγμή που μας γοητεύει ένα ρολόι στον καρπό κάποιου αλλού, γιατί εκεί το βλέπουμε στο σύνολο και υποσυνείδητα οραματιζόμαστε και τις δικές μας ενδυματολογικές επιλογές που μπορεί να συντροφεύσει. Δεν θ’ αποκτήσετε ένα ρολόι για να το φοράτε γυμνοί, όχι μόνο γι’ αυτό τουλάχιστον.

  Το Casio G-Shock. Στα 110€.

  Το μέγεθος μετράει;

  Εδώ το μέγεθος μετράει σίγουρα! Ίσως όχι όπως το φαντάζεστε, αλλά δεν ταιριάζουν όλα τα ρολόγια σε όλους τους καρπούς. Παλιότερα τα περισσότερα ρολόγια κυμαίνονταν στα 34-39 χιλιοστά. Κι αυτό, γιατί ήταν μελετημένο πως σ’ αυτά τα πέντε χιλιοστά χωρούσε η αρμονία για κάθε καρπό. Με σκοπό να φαίνεται το ρολόι σωστό στον καρπό και να μην μοιάζει κραυγαλέο,  ν’ αναδεικνύονται και τα δυο ισότιμα. Παλαιότερα, ακόμη και αν κάποιος επέλεγε ένα μεγαλύτερο ρολόι, θα παρέμενε στην κλίμακα της καλαισθησίας.

  Στις ημέρες μας αυτό έχει αλλάξει, υπάρχουν ρολόγια έως και 52 χιλιοστά. Κάντε τον κόπο να δοκιμάσετε αρκετά στο χέρι σας για να βρείτε το μέγεθος που αγκαλιάζει ωραία και αρμονικά τον καρπό σας. Σηκώστε τα μανίκια σας και έχοντας στον νου σας ένα εύρος από 34 έως 42 χιλιοστά, δοκιμάστε ρολόγια βάσει του μεγέθους του καρπού σας. Αν δηλαδή έχετε έναν ομολογουμένως μικρό καρπό, ξεκινήστε από 34-36, αν ο καρπός σας πάλι είναι μεγάλος, κινηθείτε άνω του 38.

  Η ζωή είναι μικρή. Χαρείτε την επιλογή σας

  Εφόσον μιλάμε για το πρώτο σας ρολόι, είναι παντελώς ανώφελο ν’ αποκτήσετε κάτι που δεν πρόκειται να φορέσετε πολύ. Να το χαρείτε. Με ό,τι συνεπάγεται για τον καθένα αυτό. Οπότε δώστε χρόνο στην ζύμωση της επιλογής σας, μην αναζητάτε επιλογές στην σκιά των «πρέπει» και της δήθεν ανωτερότητας που συνοδεύουν κάποια μοντέλα. Αντιθέτως ψάξτε την επιλογή σας στο φως του «θέλω» και της απτής καλαισθησίας.

  Εσείς προσδίδετε κύρος στο ρολόι, γιατί υποστηρίζετε με όλο σας το είναι την επιλογή σας. Σκοπός είναι ν’ αφήσετε ελεύθερο τον χαρακτήρα σας να επηρεαστεί, ν’ αφουγκραστείτε ερεθίσματα και γιατί όχι, να μελετήσετε τα μυστικά της ωρολογοποιίας αν θέλετε να ισχυροποιήσετε την επιλογή σας.

  Σκεφτείτε τα λόγια του συγγραφέα του έργου «Ο Φύλακας στη Σίκαλη» J. D. Salinger, «Αν ένα κορίτσι δείχνει πανέμορφο όταν σας συναντά, ποιος δίνει δεκάρα αν άργησε στο ραντεβού; Κανείς!». Η αξία ενός ρολογιού για τον κάθε ένα από εμάς, σμιλεύεται στο πέρας του χρόνου, από τις εμπειρίες που μας συνδέουν μ’ αυτό. Μια διαδικασία που δεν επηρεάζεται από την τιμή.

  Απολαύστε τον χρόνο που κυλά ό,τι και αν επιλέξετε!

   

   

  Διαβάστε ακόμα: Vintage Watches. Το… υπερρεαλιστικό Cartier Crash που έγραψε ιστορία.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top