Στις 29 Μαρτίου οι φανς της Beyonce αντίκρυσαν έκπληκτοι το εξώφυλλο του νέου δίσκου της με τίτλο «Cowboy Carter». Η σταρ του r’n’b ποζάρει πάνω σε ένα άλογο ως βασίλισσα του ροντέο κρατώντας μία αμερικάνικη σημαία. Την παράσταση κλέβει το western shirt που φοράει, ένα λευκό πουκάμισο με κόκκινα και μπλε στοιχεία.
Όσο κι αν ξένισε αρχικά η επιλογή της, καθώς η κάντρι θεωρείται μουσική για λευκούς στον Αμερικάνικο Νότο, το αποτέλεσμα την δικαίωσε. Η Beyonce έφτιαξε έναν δίσκο με βάση την κάντρι και στολισμένο με ποπ και χιπ χοπ, εμμένοντας ότι η ίδια η κάντρι έχει ρίζες στην αφροαμερικάνικη μουσική παράδοση. Κάτι ξέρει παραπάνω καθώς μεγάλωσε στο Χιούστον του Τέξας.
Κάπως έτσι, από τη μία η Beyonce από την άλλη οι τηλεοπτικές πλατφόρμες που έχουν γεμίσει με γουέστερν και narconovelas –σειρές κυρίως από Νότια Αμερική που μπλέκουν την σαπουνόπερα με τα καρτέλ των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το western shirt.
Αυτό το πουκάμισο αρχικά ξεπήδησε από την συνάντηση των αποίκων στις ΗΠΑ με τους βακέρος, τους μεξικανούς γελαδάρηδες, στις περιοχές όπου τα σύνορα ήταν αμφισβητούμενα. Σε αντίθεση με τους φτωχικά ντυμένους χωρικούς, οι βακέρος πρόσεχαν την εμφάνιση τους. Πέρα από το χαρακτηριστικό σομπρέρο, φορούσαν κάτι πολύχρωμα πουκάμισα που είχαν τη ρίζα τους στις στολές των ισπανών ταυρομάχων.
Τα πουκάμισα των βακέρος ήταν φτιαγμένα για την καθημερινότητα πάνω στο άλογο. Κατασκευασμένα από ελαφρύ βαμβακερό ύφασμα ή μετάξι, διέθεταν μεγάλες τσέπες στο στήθος και μία επίστρωση από επιπλέον ύφασμα στην πλάτη και τους ώμους συχνά διαφορετικού χρώματος για να προστατεύει τον αναβάτη από τον ήλιο ή την βροχή. Ακόμα ήταν πιο μακριά από τα κανονικά πουκάμισα για να να μην βγαίνουν από το παντελόνι και δυσχεραίνουν την ιππασία.
Οι νεοφερμένοι Αμερικανοί αντέγραψαν το σχέδιο του πουκάμισου των βακέρος και το συνδύασαν με τα κομψά πουκάμισα του στρατού της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών στον Αμερικάνικο Εμφύλιο. Έτσι γύρω στα 1880 με το τέλος του πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, απάλλαξαν το πουκάμισο από τα περίτεχνα σχέδια και τα κιτς κεντήματα και κράτησαν τα στοιχεία της ανθεκτικότητας για να φτιάξουν ένα ρούχο κατάλληλο για την ύπαιθρο και τις σκληρές συνθήκες που επικρατούσαν στα νέα εδάφη.
Την διαφήμιση του western shirt ανέλαβε άθελα του το πολύκροτο σόου του Μπάφαλο Μπιλ. Αυτός ο επιτήδειος θιασάρχης στην ουσία, είχε συγκεντρώσει ένα πλήθος από καουμπόις, βακέρος και ιθαγενείς και με τις περιοδείες του στην Αμερική, καθιέρωσε το συγκεκριμένο πουκάμισο ως το ρούχο των ριψοκίνδυνων τυχοδιωκτών που κατέκτησαν την Δύση με το εξάσφαιρο στο χέρι.
Ώσπου την δεκαετία του ’20 ήρθε ο κινηματογράφος. Από τον Τομ Μιξ πρωταγωνιστή σε δεκάδες γουέστερν του βωβού κινηματογράφου μέχρι τον Τζον Γουέιν, οι πρωταγωνιστές αποθέωναν το western shirt. Αλλά καθώς ο κινηματογράφος εξελισσόταν, άλλαζε και η μορφή του πουκάμισου. Ο Τομ Μιξ φορούσε western shirt με flower patterns σαν βακέρο, ενώ ο Τζον Γουέιν αρκούνταν σε απλά μονόχρωμα πουκάμισα με ένα μαντήλι στο λαιμό.
Μέχρι τότε το western shirt ήταν το ρούχο των καουμπόις και των εκδρομέων. Ένα ρούχο αυστηρά για τις υπαίθριες δραστηριότητες. Όλη αυτήν την προκατάληψη την διέλυσε ο Τζακ Γουέιλ, ένας απλός καταστηματάρχης από το Ντένβερ του Κολοράντο το 1946. Αυτός ήταν που έδωσε νέα μορφή στο western shirt, καθώς του έβγαλε το επιπλέον ύφασμα από τους ώμους και την πλάτη, κράτησε όμως το ίδιο σχέδιο και πρόσθεσε στις τσέπες του στήθους μεταλλικά κουμπιά. Το δικό του σχέδιο με ελάχιστες παραλλαγές είναι αυτό που ακολουθούν τα τωρινά western shirts.
Κι ενώ οι καταναλωτές δίσταζαν μπροστά σε ένα πουκάμισο που δεν ήξεραν πως και που να το φορέσουν κατέφτασε το ροκ εν ρολ και απλοποίησε την κατάσταση. Από τον Έλβις και τον Τζόνι Κας -πάντα σε μαύρο χρώμα με λευκά κεντήματα- μέχρι τον Μικ Τζάγκερ και τον Τζον Λένον, οι ροκ σταρς και το κοινό τους αγκάλιασαν το western shirt ως σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Όπως ακριβώς ένιωθαν οι κάουμποις στα άγνωστα εδάφη της Άγριας Δύσης.
Από εκεί και μετά το western shirt άρχισε να εμφανίζεται παντού. Είναι άνετο, ευκολοφόρετο όταν συνδιάζεται με casual εμφανίσεις και το βρίσκετε σε πολλά χρώματα και υφάσματα με κυρίαρχο φυσικά το τζην.
Πως όμως φοράμε αυτό το ιστορικό πουκάμισο;
Αφού δεν παίζετε στο «Yellowstone» ή στο «Narcos Mexico» αποφεύγετε τα πλουμιστά δείγματα του είδους. Μπορεί να έχουν περάσει αιώνες από τους βακέρος, πολλές όμως εταιρείες συνεχίζουν να βγάζουν δίχρωμα πουκάμισα με διαφορετικά χρώματα στο στήθος και την πλάτη ή ακόμα και με περίτεχνα κεντήματα. Αν δεν καβαλάτε άλογα ή δεν σκαρφαλώνετε σε αγροτικά κραδαίνοντας ούζι, δεν είναι για σας.
Προτιμείστε απλά σχέδια και ουδέτερα χρώματα και κυρίως από τζην ύφασμα. Τα western shirts είναι σχεδιασμένα ώστε να φοριούνται μακριά και φαρδιά. Έτσι μπορείτε να τα φορέσετε με ένα t-shirt από μέσα -κατά προτίμηση λευκό- με ένα cargo παντελόνι ή ένα chino στα χρώματα του γκρι ή του μαύρου. Για παπούτσια προτιμήστε ορειβατικά μποτάκια ή sneakers δερμάτινα.
Αν θέλετε μία πιο επίσημη εμφάνιση φορέστε το με ένα φαρδύ υφασμάτινο παντελόνι, ιδανικά ψηλοκάβαλο. Εννοείται ότι το πουκάμισο μπαίνει από μέσα, ενώ μία φαρδιά δερμάτινη ζώνη συμπληρώνει την εμφάνιση. Στα πόδια θα ταιριάξουν όμορφα ένα ζευγάρι desert boots. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα δερμάτινο ή ένα τζην τζάκετ «παίζοντας» με τις αποχρώσεις.
Τέλος αποφύγετε τις υπερβολές. Όχι, παρά τις προτροπές των σχεδιαστών, ένα western style shirt μοιάζει εκτός τόπου αν φορεθεί με πλήρες κοστούμι. Το συζητάμε μόνο αν είναι blazer που συνοδεύεται με τζην παντελόνι. Και κυρίως αποφύγετε τις καουμπόικες μπότες που χάρη στη Beyonce και τον Pharrell Williams προσπαθούν να επιστρέψουν στη μόδα. Είναι άβολες, παρωχημένες, άκομψες με ότι κι αν τις φορέσεις και μπορούν άνετα να ακυρώσουν την πιο προσεγμένη, κατά τα άλλα, εμφάνιση.
Διαβάστε ακόμα: Nick Cave – Από κουρελιάρης πανκ, crooner με άψογο κοστούμι.