Φαρδιά, περισσότερο φαρδιά. Σαν να χωρούν δύο άνθρωποι στα ρούχα μας (Φωτογραφία: Jonathan Daniel Pryce)

H μόδα είναι μεγαλεπήβολη. Έχοντας βαρεθεί να στριμώχνεται μέσα στα slim της, η σιλουέτα φαρδαίνει. Πολύ. Ή διευρύνεται. Όπως το πάρεις.

Είναι απλά τα πράγματα. Σε λίγο δεν θα μπορείς να διακρίνεις ποιος άντρας κρύβεται από πίσω. Λες και χωμένος στα υφάσματα θέλει να περάσει απαρατήρητος. Να προχωράει ινκόγκνιτο εν μέσω αυτού του αβέβαιου κόσμου. Ναι, μόνον που το XXL εξ ορισμού το προσέχεις. Από ογκομετρικής πλευράς, πιάνει πολύ χώρο εντός του οπτικού πεδίου.

Oι οίκοι, τα παντελόνια τα θέλουν baggy.

Oι οίκοι, τα παντελόνια τα θέλουν baggy. Λίγο ακόμα και θα τονθορίζουμε ξανά το Jump των Kris Kross, ραπ συγκρότημα των αρχών των ’90s που επινόησε τα τζην βαλμένα ανάποδα και το sagging, το οποίο συνίσταται στο να φοράς τόσο φαρδιά παντελόνια που αφήνουν να φανεί το λάστιχο του σώβρακου.

Πρέπει να μοιάζουμε με τρομαγμένο ανθρωπάκι Michelin ή με έναν Kanye West που κρύβει τα πάχη του; (Hed Mayner, Emporio Armani, Lemaire 2021 /Gorunway).

Τα πανωφόρια είναι πλέον τεράστια και ενίοτε τόσο μακριά που κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να περδικλωθείς. Οι έχοντες 1,75 να τα αποφεύγουν. Bombers, πουλόβερ, πουκάμισα, ζακέτες, σακάκια, εσάρπες… Ακόμα και τα καρό ή οι ρίγες είναι oversize. Overdose;

Ορισμένες μάρκες έφτασαν το trend ως τα μανίκια, έξτρα μακριά επίσης. Όχι πολύ πρακτικό για να πιάσεις το κινητό σου ή να πληκτρολογήσεις κάποια κακία στο ΦουΜπου. Απ’ τη άλλη, για να σβουρήξεις καμιά σφαλιάρα είναι ιδανικά. Είμαστε στο χάσιμο. Αλλά πρέπει να μοιάζουμε με losers;

Η λατρεία του oversized δεν είναι καινούργια. Άρχισε να νανουρίζει τους ράπερς στα ‘80s και τα ‘90s.

Βέβαια, ισχύει ότι είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στο XXL. Δεν υπάρχουν πλέον χοντροί, λιγνοί, καλοφτιαγμένοι… Οι διαφορές σβήνονται, κάθε μορφολογία απορροφάται από το ένδυμα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να μοιάζουμε με τρομαγμένο ανθρωπάκι Michelin ή με έναν Kanye West που κρύβει τα πάχη του;

Η λατρεία του oversized δεν είναι καινούργια. Άρχισε να νανουρίζει τους ράπερς στα ‘80s και τα ‘90s και αργότερα τους σκέιτερς, των οποίων τα extra-large ρούχα έκρυβαν τα προστατευτικά. Αλλά οι ρίζες του φαινομένου είναι ακόμα πιο παλιές.

Αντικομφορμισμός που προσελκύει πολλά σώματα; (Φωτογραφία: Jonathan Daniel Pryce)

Πάνε πίσω στη δεκαετία του ’40 και στους Zooties.pachucos (η νεολαία των Αμερικανο-Μεξικανών) δήλωναν την ταυτότητά τους και εναντιώνονταν στο ρατσισμό μέσω των «Zoot Suits». Η αμφίεση; Το κοστούμι των «λευκών» στην υπερβολή του: μακρύ σακάκι με φαρδιά πέτα και ενισχυμένοι ώμοι «Δυναστείας» μαζί με ψηλόμεσα, oversized παντελόνια.

Ο… δρόμος θα αποφασίσει τι θα φορέσουμε τελικά.

Όμως, είναι κι ένα στυλ που απηχεί εκείνο των Zazous στη Γαλλία, αυτών των fans του swing, οι οποίοι στη γερμανική Κατοχή δεν κώλωναν να διαδηλώσουν τον αντικομφορμισμό τους. Το φαρδύ ως έκφραση αμφισβήτησης.

Στον Balenciaga μιλάνε για «αναθεώρηση των αναλογιών» (Αριστερή φωτογραφία: balenciaga.com/Δεξιά φωτογραφία: Jonathan Daniel Pryce).

Οπότε σήμερα μας προέκυψαν Zazous νέας κοπής με κοντά παντελόνια και σακάκια «tailoring», στυλ «κομόντα με καθρέφτη». Δεν έχουν τίποτα να πουν, αλλά κι αυτό μια δήλωση είναι. Στον Balenciaga μιλάνε για «αναθεώρηση των αναλογιών». Πολύ ενδιαφέρον. Είναι τετράγωνη, ο γραφισμός είναι ωραίος. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: αφόρε(η)τος. Θα αποφασίσει ο δρόμος… Εγώ, πάντως, ψηφίζω Kid Creole and the Coconuts. Αερίζουν.

 

Διαβάστε ακόμα: Λευκό παντελόνι – Το πιο κομψό αλλά και ευαίσθητο ρούχο του καλοκαιριού.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top