3-ok

«Δημιουργώ δεχόμενος επιρροές από άλλους παλαιότερους υποδηματοποιούς (του εξωτερικού), από τον πελάτη για τον οποίο θα κατασκευάσω τα υποδήματα, αλλά ακόμα και από καλλιτέχνες ‒καταξιωμένους ζωγράφους, γλύπτες, εικαστικούς…»

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την κατασκευή χειροποίητων υποδημάτων;
Μεγάλωσα μέσα στη βιοτεχνία χονδρικού εμπορίου υποδημάτων του πατέρα μου ‒σκαλίζοντας τα υλικά ανάμεσα σε παλιούς μάστορες‒, οπότε για μένα ήταν αυτονόητο να ασχοληθώ με αυτά. Αποφάσισα να εστιάσω σε κάτι πιο ιδιαίτερο, και πιο κοντά σε μένα: στην κατασκευή χειροποίητων επί παραγγελία ανδρικών υποδημάτων.

Τι σας γοητεύει στη δουλειά σας;
Η δημιουργία. Έχεις την εικόνα στο μυαλό σου, συλλέγεις τα υλικά, «ξοδεύεις» αμέτρητες ώρες, και με σκληρή δουλειά, βήμα-βήμα, δημιουργείς, προσπαθώντας να προσεγγίσεις το τέλειο. («Μη φοβάστε την τελειότητα. Δεν θα την πετύχετε ποτέ», Σαλβατόρ Νταλί). Βλέποντας αυτό που δημιούργησες άλλες φορές είναι καλύτερο από ό,τι περίμενες και άλλες όχι. Είναι δικό σου δημιούργημα, μέσα από το οποίο εκτίθεσαι, και, σε όποια από τις δύο περιπτώσεις και αν οδηγηθείς, το συναίσθημα είναι όμορφα περίεργο.

Τι ρόλο παίζει, κατά τη γνώμη σας, το υπόδημα στο στυλ;
Πολύ σημαντικό. Είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάω σε ένα ντύσιμο, τόσο εγώ, όσο και οι περισσότεροι άνθρωποι. Πιστεύω ότι θα σας εξέπληττε αν γνωρίζατε πόσοι σας κρίνουν από τα παπούτσια σας.

«Πιστεύω ότι θα σας εξέπληττε αν γνωρίζατε πόσοι άνθρωποι σας κρίνουν από τα παπούτσια σας».

Ποιο είναι, πιστεύετε, το πιο συχνό λάθος που κάνουμε στον τομέα «παπούτσια»;

Έχουμε δώσει στην ντουλάπα μας παραπάνω «έδαφος» από όσο χρειάζεται σε casual κομμάτια. Το ντύσιμο και κατ’ επέκταση το παπούτσι έχει να κάνει με τον πολιτισμό, με την παράδοση και με την φιλοσοφία κάθε λαού. Ας γίνουμε περισσότερο Ευρωπαίοι και λιγότερο Αμερικάνοι.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;
Διάφορα είδη και πάχη δέρματος από μοσχάρι, κατσίκι ή και άλογο, όπως το γνωστό δέρμα cordovan.

Μάθετε πώς να φροντίζετε σωστά τα δερμάτινα παπούτσια σας!

IMG_3173j-ok

«Χρησιμοποιώ διάφορα είδη και πάχη δέρματος από μοσχάρι, κατσίκι ή και άλογο».

Πόσος καιρός μεσολαβεί από την πρώτη επαφή του πελάτη μαζί σας, ως τη στιγμή που θα παραλάβει τα χειροποίητα υποδήματά σας, και σε ποιες τιμές κυμαίνονται;
Η διάρκεια κατασκευής των χειροποίητων υποδημάτων είναι περίπου 20 ημέρες και η αξία τους κυμαίνεται μεταξύ €300-350.

Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο παπούτσια και με 40-50 ευρώ. Πώς θα πείθατε κάποιον να επενδύσει σε ένα από παπούτσια που παράγετε εσείς, έναντι των οικονομικότερων αυτών επιλογών;
Οι παλιοί έλεγαν «η φτήνια τρώει τον παρά». Ο κόσμος πλέον ξέρει ότι, δαπανώντας περισσότερα χρήματα και χτίζοντας μια γκαρνταρόμπα από κλασικά κυρίως κομμάτια αξίας (ρούχα, παπούτσια), στην πάροδο του χρόνου θα είναι κερδισμένος από άποψη ποιότητας.

Τι διάρκεια ζωής έχουν τα χειροποίητα παπούτσια σας σε σύγκριση με αυτά του εμπορίου;
Αρκετά μεγάλη. Το πλεονέκτημα με τα χειροποίητα υποδήματα είναι ότι μετά από μια φυσιολογική φθορά που θα υποστεί το παπούτσι υπάρχει δυνατότητα, με ένα πολύ μικρό κόστος, να επισκευαστεί ‒κι αυτό μπορεί να γίνει αρκετές φορές. Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τα υποδήματά σου να παλιώνουν ωραία.

Ποια ήταν η πιο αλλόκοτη παραγγελία που σας έχουν ζητήσει;
Έχω κατασκευάσει υποδήματα διαφορετικού χρώματος (δεξί-αριστερό), αλλά ακόμα και αυτά είχαν μια ιδιαίτερη άποψη.

Η «βάση» σας είναι η Θεσσαλονίκη. Είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον πελάτη;Μπορεί κάποιος που βρίσκεται εκτός Θεσσαλονίκης να αποκτήσει τα παπούτσια σας;
Η προσωπική επαφή είναι σαφώς καλύτερη, καθώς μέσα από την κουβέντα μπορώ να σχηματίσω άποψη για τον πελάτη και να του εκθέσω τις προτάσεις μου βάσει των αναγκών του και του προσωπικού του στυλ. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα και παραγγελίας εξ’ αποστάσεως, μέσω της οποίας έχω και αρκετούς πελάτες εκτός πόλης.

«Η διάρκεια κατασκευής των χειροποίητων υποδημάτων είναι περίπου 20 ημέρες και η αξία τους κυμαίνεται μεταξύ €300-350».

Η εμπορικότητα αποτελεί δέλεαρ στο σχεδιασμό; Έχετε σχεδιάσει ποτέ κάτι που να μη σας ενθουσίαζε, μόνο και μόνο επειδή το ήθελε πολύ ένας συγκεκριμένος πελάτης ή ο κόσμος;
Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το είδος για να αποφύγω ό,τι έχει να κάνει με την εμπορικότητα. Ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει τα υποδήματά του όπως τα θέλει, αλλά υπάρχουν κάποια όρια. Αν δω ότι αρχίζει να ξεφεύγει πολύ, επιλέγοντας κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ, του το λέω. Μετά από συζήτηση, συνήθως τον πείθω να κάνει το σωστό!

Παρακολουθείτε τις τάσεις; Υπάρχει κάποια που δεν σας αρέσει;
Αν και δεν τις ακολουθώ πολύ, παρακολουθώ τις τάσεις, γιατί θέλω να παρακινήσω και τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το χειροποίητο. Αυτό που σίγουρα δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία μου είναι ο συνδυασμός αθλητικού (casual) παπουτσιού με κοστούμι.

IMG_3120-ok

«Οι παλιοί έλεγαν ”η φτήνια τρώει τον παρά”. Ο κόσμος πλέον ξέρει ότι, δαπανώντας περισσότερα χρήματα και χτίζοντας μια γκαρνταρόμπα από κλασικά κυρίως κομμάτια αξίας (ρούχα, παπούτσια), στην πάροδο του χρόνου θα είναι κερδισμένος από άποψη ποιότητας».

Ποιες είναι οι εμπνεύσεις/επιρροές σας;
Με σεβασμό στις διαχρονικές αξίες του ανδρικού στυλ δημιουργώ δεχόμενος επιρροές από άλλους παλαιότερους υποδηματοποιούς (του εξωτερικού), από τον πελάτη για τον οποίο θα κατασκευάσω τα υποδήματα, αλλά ακόμα και από καλλιτέχνες ‒καταξιωμένους ζωγράφους, γλύπτες, εικαστικούς…

Θεωρείτε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ξενομανία όσον αφορά στη μόδα; Ότι ο κόσμος συνεχίζει να προτιμά τα ξένα brands;
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια σίγουρα τα προτιμούσε πολύ περισσότερο, κάτι που ήταν απόρροια της ευημερίας, του νεοπλουτισμού και του άγραφου μότο «να δείχνω τι φοράω». Τελευταία, υπάρχει μια στροφή του κόσμου στο ελληνικό προϊόν και κυρίως στο χειροποίητο επί παραγγελία, που είναι ό,τι πιο «πολυτελείας».

«Τελευταία υπάρχει μια στροφή του κόσμου στο ελληνικό προϊόν και κυρίως στο χειροποίητο επί παραγγελία, που είναι ό,τι πιο ”πολυτελείας”».

Πώς επιβιώνει μια εταιρεία που ζει από την κατασκευή ενός είδους πολυτελείας, όπως είναι τα χειροποίητα υποδήματα, στην Ελλάδα της Κρίσης;
Προσπαθώ να προσφέρω στους πελάτες μου υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες σε καλές τιμές ‒αυτό που λέμε value for money. Αν αυτή η αναλογία είναι σε καλό επίπεδο, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς θα έχεις ανταπόκριση και θα πηγαίνεις μπροστά.Σας έχουν κάνει ποτέ οι δυσκολίες να σκεφτείτε την επιλογή ενός άλλου επαγγέλματος;Όσο μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες που ξεπερνάς, τόσο αυτό αποδεικνύει πόσο θέλεις να πετύχεις το στόχο σου. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να σκεφτώ να αλλάξω επάγγελμα στο μέλλον, σίγουρα όμως δεν θα το έκανα λόγω των δυσκολιών: τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζεις σαν πρόκληση, και όχι σαν δικαιολογία για να τα παρατήσεις.

Πληροφορίες, παραγγελίες: Τηλ 2314 016423. Προξένου Κορομηλά 15, Θεσσαλονίκη. www.kwnstantinoshoes.gr

Χρησιμεύουν και σε τι οι γαλότσες σε έναν άνδρα;

1796076_10201623428815265_1330933084_ok

«Το πλεονέκτημα με το χειροποίητο παπούτσι είναι ότι μετά από μια φυσιολογική φθορά που θα υποστεί, υπάρχει δυνατότητα να επισκευαστεί με ένα πολύ μικρό κόστος ‒κι αυτό μπορεί να γίνει αρκετές φορές».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top