Αν τα αυτοκίνητα ήταν φτιαγμένα να μένουν ακίνητα, δεν θα είχαν ρόδες, αλλά τάκους. Παρομοίως, αν το σώμα σου ήταν φτιαγμένο για να μένει μονίμως ακίνητο, δεν θα είχες πόδια –τα οπίσθιά σου θα ήταν κολλημένα σε μια καρέκλα. Και κάτι ακόμη: το καθισιό είναι για το σώμα σου ό,τι είναι η ακινησία για το αμάξι: καταστροφή.

Άσε το αυτοκίνητο ακίνητο για μεγάλο διάστημα και η μπαταρία ξεφορτίζει, σε λίγους μήνες είναι για πέταμα. Τα λάδια παλιώνουν και γίνονται όξινα, τα υγρά των φρένων εξασθενούν, τα αμορτισέρ «κάθονται», οι τσιμούχες, τα σωληνάκια και τα λάστιχα ξεραίνονται. Το αμάξωμα σκουριάζει. Άσε που ξεχνάς να οδηγείς.

Άμα σου πω τι παθαίνει το σώμα σου όταν κάθεσαι κάθε μέρα με τις ώρες, θα χτυπήσεις πειράκια. Έχουμε και λέμε:

Σπύρος Κατσιγιάννης

«Το καθισιό είναι για το σώμα σου ό,τι είναι η ακινησία για το αμάξι: καταστροφή». Φωτογραφία: Στέφανος Παπαδόπουλος

Αμέσως μόλις καθίσεις, οι μεγάλοι μύες στα πόδια «κοιμούνται», ο μεταβολικός ρυθμός σου πέφτει στη μία θερμίδα ανά λεπτό –ελάχιστα παραπάνω από όσο εάν κοιμόσουν– και η δράση της ινσουλίνης στο αίμα σου μειώνεται δραματικά. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητές σου να πάθεις κάποτε διαβήτη τύπου2 αυξάνονται.

Αν κάθεσαι έξι ώρες την ημέρα για δύο εβδομάδες συνεχόμενα, πας «καρφί»για αυξημένα τριγλυκερίδια, χοληστερίνη LDL (την «κακή») και ίσως και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μετά από ένα χρόνο με έξι ώρες καθισιό την ημέρα, η χοληστερίνη σου μάλλον θα έχει μπει «στα κόκκινα» και σίγουρα θα έχεις πάρει κιλά.

Έξι ώρες καθισιού την ημέρα, μετά από 10-20 χρόνια… Δεν θα σου πω ψέματα, αδερφέ, θα έχεις αυξήσει κατά 64% τις πιθανότητές σου να πας από καρδιά και τον κίνδυνο να πάθεις καρκίνο του προστάτη κατά 30%.

Αν κάνεις δουλειά γραφείου, μπορεί να κάθεσαι όχι έξι, αλλά ίσαμε δεκαπέντε ώρες την ημέρα. Δουλεύεις, μετακινείσαι, τρως, και μετά βλέπεις τηλεόραση, καθιστός. Καπνίζεις κιόλας; Τόσο το χειρότερο. Κι αν το αμάξι μπορείς να το βγάζεις βόλτα μισή ωρίτσα την εβδομάδα και να γλυτώνεις τις ζημιές, τις συνέπειες από το καθισιό δεν μπορείς να τις γλυτώσεις με μια ώρα στο γυμναστήριο, μία στις τόσες. Το ξαναλέω, μήπως και δεν τό ‘πιασες: τρεις ή τέσσερις ή πέντε ώρες γυμναστική την εβδομάδα, δεν φτάνουν για να αντισταθμίσουν τη ζημιά που σου κάνει το καθημερινό καθισιό!

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΜΑΣΤΟΡΑ;

Δεν χρειάζεται να τρέχεις Μαραθώνιους. Απλώς κουνήσου λιγάκι παραπάνω, όσο μπορείς πιο συχνά μέσα στη μέρα. Περπάτα μισή ωρίτσα κάθε μέρα –τριάντα λεπτά μαζεμένα ή δέκα λεπτά εδώ κι εκεί, δεν έχει σημασία. Πάρκαρε λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σου, ανέβα με τις σκάλες, ό,τι καταλαβαίνεις.

Στο γραφείο, ποτέ μην κάθεσαι πάνω από τριάντα λεπτά της ώρας μαζεμένα. Στάσου όρθιος για δύο λεπτά, περπάτα επιτόπου, κάνε επικύψεις, ταχτοποίησε το γραφείο σου…

Όταν βλέπεις τηλεόραση, κάθε φορά που βάζει διαφημίσεις, σήκω: πήγαινε στο μπάνιο, πλύνε τα πιάτα, βγάλε τα σκουπίδια, πιες ένα ποτήρι νερό…

Άντε, ακόμα καθιστός είσαι;

Ο Σπύρος Κατσιγιάννης είναι ο ιδρυτής την προπονητικής μεθοδολογίας Dynamo Concepts  για την διδασκαλία αθλητικών δεξιοτήτων και την βελτίωση της σωματικής απόδοσης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top