bare (15)

Αρόδω, ανακαλύπτοντας μια διαφορετική πραγματικότητα.

Οι διακοπές με σκάφος δεν αποτελούν μια εξωτική δραστηριότητα ούτε αφορούν αποκλειστικά τους μεγιστάνες. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ο θαλάσσιος τουρισμός και συγκεκριμένα η ενοικίαση σκάφους ‒ιστιοπλοϊκού ή μηχανοκίνητου‒ αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλή τρόπο διακοπών. Και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο φθηνό απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Με αφετηρία τον Μάιο, εκατοντάδες σκάφη διαπλέουν τα πελάγη μας, προσφέροντας στους επιβαίνοντες μια διαφορετική προσέγγιση στις διακοπές τους. Το ταξίδι στη θάλασσα δεν είναι ποτέ το ίδιο, η ελληνική πολυνησία προσφέρει μια μοναδική αίσθηση, κάθε φορά ένας νέος ειδυλλιακός κολπίσκος ξεπροβάλλει, πάντα υπάρχει μια ερημική παραλία κι ένας νέος βυθός για εξερεύνηση κι αν, πάλι, θέλετε να πιάσετε στεριά δεν έχετε παρά να βάλετε πλώρη προς τα εκεί. Όλα αυτά χωρίς να πακετάρετε πράγματα, να χάνετε χρόνο σε άσκοπες μετακινήσεις, απλώς απολαμβάνετε με ηρεμία τη θέα σε μπλε φόντο και γεύεστε κάθε στιγμή των διακοπών σας. Aν τα παραπάνω δεν ταυτίζονται με τις επιθυμίες σας, μην διαβάσετε παρακάτω.

Το σκάφος που μας ταιριάζει

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται δεκάδες εταιρείες ενοικίασης σκαφών όλων των κατηγοριών και τύπων, με κοστολόγια που ποικίλουν ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, την εποχή και τον εξοπλισμό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αρχικά είναι να προσδιορίσουμε τι πραγματικά μας εξυπηρετεί και καλύπτει τις απαιτήσεις μας. Γεγονός είναι ότι σήμερα η συγκεκριμένη αγορά έχει μια εξαιρετική δυναμική και ένα στόλο από αξιόπλοα σκάφη, κατασκευασμένα ακριβώς για αυτό το λόγο. Προς διευκρίνιση ποικίλων όρων που ενδεχομένως να συναντήσετε κατά την αναζήτηση, οι δύο βασικές τυπολογίες είναι τα bareboats και τα επανδρωμένα σκάφη (charter boats). Η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στο γεγονός ότι στα πρώτα, τα bareboats, είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση αλλά και την τήρηση του ναυτικού κώδικα, ενώ στα δεύτερα τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει ένας έμπειρος κυβερνήτης και ένα πολυμελές πλήρωμα που απαρτίζεται από σεφ, θαλαμηπόλους, ναύτες. H ενοικίαση ενός bareboat προϋποθέτει την κατοχή διπλώματος από δύο τουλάχιστον άτομα, ενώ στα επανδρωμένα δεν απαιτούνται δεξιότητες ή κατοχή διπλώματος, αφού για όλα αυτά φροντίζει το πλήρωμα.

Ενδεικτικά, για την ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού με τρεις καμπίνες και δύο τουαλέτες, το κόστος στην υψηλή περίοδο κυμαίνεται περί τα 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα (χωρίς καύσιμα). Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο επιβαρύνεται με 60 ευρώ την ημέρα.

Ο εξοπλισμός και το κόστος

Τα κοστολόγια ποικίλουν ανάλογα με το σκάφος, το μέγεθος και φυσικά την περίοδο. Τα σκάφη κοστολογούνται όπως και τα ξενοδοχεία: υπάρχουν πίνακες που διαχωρίζουν τις περιόδους σε χαμηλή, μέση και υψηλή και σχετίζονται με τη ζήτηση. Ενδεικτικά, για την ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού στα 36-38 πόδια, κοντά στα 13 μέτρα δηλαδή, εξοπλισμένου με τρεις καμπίνες και δύο τουαλέτες, το κόστος στην υψηλή περίοδο κυμαίνεται περί τα 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα και αφορά μόνο το ενοίκιο. Η περίοδος αιχμής υπολογίζεται από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο επιβαρύνεται με 60 ευρώ την ημέρα, ποσό ίσο περίπου με την ενοικίαση ενός απλού ξενοδοχείου σε κάποιο από τα δημοφιλή ελληνικά νησιά. Αυτό που πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι ότι στην προαναφερθείσα τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα μετακίνησης από και προς τα νησιά, γεγονός που στην πραγματικότητα καθιστά το ιστιοπλοϊκό πιο συμφέρουσα λύση για τις διακοπές μας.

Επίσης, να σημειωθεί ότι όλα τα ενοικιαζόμενα σκάφη διαθέτουν καλά εξοπλισμένες κουζίνες, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων εν πλω. Πολλοί είναι αυτοί εξάλλου που, πριν από τον απόπλου, εφοδιάζονται από κάποιο σουπερμάρκετ όλα τα απαραίτητα για την προετοιμασία ενός καλού δείπνου εν πλω. Τι πιο όμορφο από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό κάτω από τον έναστρο θερινό ουρανό και πάνω σε μια γαληνεμένη θάλασσα. Τέλος, στα έξοδα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα καύσιμα, τα οποία υπολογίζονται γύρω στα 150-200 ευρώ ανάλογα πάντα με τη χρήση της μηχανής. Ευνόητο είναι ότι αν δεν νοικιάσουμε το σκάφος σε περίοδο αιχμής, το κόστος μειώνεται κατά 20%.

Η προετοιμασία

bare (6)

Προετοιμασία πριν από τον απόπλου.

Για να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι ώστε να ευχαριστηθούμε το ταξίδι μας, οφείλουμε να έχουμε κατά νου κάποια απλά αλλά απαραίτητα στοιχεία. Η καλή οργάνωση και ο καταμερισμός των εργασιών είναι βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία και την επιτυχημένη διεξαγωγή του εγχειρήματος. Καλό λοιπόν είναι κάποιος να μοιράσει, ευγενικά, ορισμένες αρμοδιότητες, ανάλογα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες του καθενός. Για τους φίλους που επιβιβάζονται πρώτη φορά υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις που βοηθούν όλους, όπως η οργάνωση της τροφοδοσίας ή η καθαριότητα του σκάφους. Πρακτικό είναι να χαράξετε πορεία και να μελετήσετε τη διαδρομή, αν δεν την γνωρίζετε ήδη. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε χρόνο και μαθαίνετε θαλασσινές οδούς που σίγουρα θα αποδειχτούν χρήσιμες. Η σωστή πορεία καθιστά το ταξίδι πιο ευχάριστο και ‒το σημαντικότερο‒, ασφαλές.

Με το που επιβιβαστείτε στο σκάφος, καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο, να αποκτήσετε μια άποψη για τους χώρους του. Οφείλετε να ξέρετε πού είναι τοποθετημένα τα σωστικά, τα σωσίβια, οι φωτοβολίδες, το φαρμακείο κλπ, ώστε σε περίπτωση που χρειαστούν να είστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα. Καλό θα ήταν να γίνει ένας έλεγχος στα όργανα και στις ενδείξεις, ‒βυθόμετρο, ανεμόμετρο, σεντίνες.

Ένα από τα στοιχεία κλειδιά και ταυτόχρονα μυστικό της επιτυχίας για ένα όμορφο ταξίδι είναι η καλή παρέα. Το σκάφος δεν είναι μια κατοικία των 200 τετραγωνικών ούτε αφήνει περιθώρια για πλήρη απομόνωση. Μιλώντας για ένα ιστιοπλοϊκό των 12-13 μέτρων, εννοείται ότι οι χώροι διανυκτέρευσης και εστίασης είναι τέτοιοι που επιτρέπουν την άνετη διαβίωση και την ευχέρεια κινήσεων, όλα αυτά όμως με τον αμοιβαίο σεβασμό από και προς τους συνταξιδιώτες. Εν τάχει, καλό είναι να επιλέξετε τη κατάλληλη παρέα για να αποφύγετε προστριβές και αψιμαχίες κατά τη διάρκεια των πολυαναμενόμενων διακοπών σας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι για τα ζευγάρια το μεγάλο crash test δεν γίνεται πουθενά καλύτερα από ό,τι στο σκάφος.

bare (14)

Με το σκάφος προσεγγίζεις κόλπους.

Η ενοικίαση

Αφού λοιπόν έχετε επιλέξει την κατάλληλη παρέα, έχετε καταλήξει πού και για πόσες μέρες θέλετε να πάτε, απομένει να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία ενοικιάσεων. Θεωρώντας ότι αναζητάτε ένα bareboat, ένα σκάφος δηλαδή δίχως skipper, οφείλετε να επιδείξετε τουλάχιστον δύο διπλώματα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης. Ανάλογα με την εποχή και το γραφείο ενοικίασης, το check in γίνεται Παρασκευή το απόγευμα και το check out την Κυριακή από το σημείο παράδοσης, εκτός αν υπάρχει διαφορετική συνεννόηση.

Για τους μήνες της υψηλής περιόδου καλό είναι να έχετε φροντίσει από νωρίς για την κράτησή σας. Για να ισχύει μια κράτηση, συνήθως αφήνετε μια προκαταβολή και ένα ποσό ως εγγύηση, το οποίο και επιστρέφεται. Το τελευταίο αφορά σε πιθανές ζημιές ή στα καύσιμα, τα οποία πρέπει να επιστρέφονται όπως σας παραδόθηκαν ‒στο φουλ δηλαδή. Πρόκειται για μια διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν της ενοικίασης αυτοκινήτου.

Μην ξεχάσετε:

‒Αν το σκάφος που θα νοικιάσετε δεν έχει tender, καλό είναι να το ζητήσετε. Θα σας εξυπηρετήσει όταν αγκυροβολείτε ανοιχτά σε κάποιον κόλπο και θέλετε να πάτε στην παραλία για εξερεύνηση. Οι φίλοι του υποβρύχιου ψαρέματος, επίσης, μπορούν να επιδοθούν πιο άνετα στο χόμπι τους: το tender θα κινείται σε μια ενδεδειγμένη ακτίνα δράσης και το πλήρωμα θα έχει τα τυχερά του ‒να γευτεί φρέσκο ψάρι.

‒To σκάφος δεν είναι συνδεδεμένο με την ΕΥΔΑΠ. Ιδίως οι κυρίες πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση όταν κάνουν ντους. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να μείνετε χωρίς νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όσον αφορά στο πόσιμο, φροντίστε να κάνετε μια πρόχειρη καταμέτρηση πόσα λίτρα θεωρεί ο καθένας ότι χρειάζεται καθημερινά και εφοδιαστείτε καταλλήλως.

 

Ο Γεράσιμος Γερολυμάτος είναι επικεφαλής του περιοδικού Skipper ONDECK.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top