Η τροφή δίνεται γενναιόδωρα από τη φύση. Στο χέρι μας είναι να τη διαχειριστούμε σωστά.

Tο πρώτο πράγμα που μαθαίνουν τα ζώα από τις μητέρες τους  είναι το πώς να βρίσκουν την τροφή τους. Η αποτυχημένη μύησή τους σε αυτή τη γνώση ελαχιστοποιεί τις δυνατότητες επιβίωσής τους. Κανένας δεν χρειάζεται να παράγει την τροφή του. Η φύση ταΐζει καθημερινά εκατομμύρια πλάσματα και συντηρεί ένα τεράστιο οικοσύστημα, χρησιμοποιώντας  την ελάχιστη δυνατή ενέργεια και χωρίς καμία σπατάλη.

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα που απαρνήθηκε αυτή την πολύτιμη γνώση και ανέθεσε αυτό τον ρόλο σε άτομα σαν και μένα, που πληρώνονται για να καλλιεργούν και να διαχειρίζονται την τροφή. Έχτισε τεράστιες πόλεις και εξόρισε την παραγωγή της τροφής του έξω από αυτές. Δεν βλέπει πώς γεννιούνται τα φυτά, πώς μεγαλώνουν τα δέντρα και πώς σφάζονται τα ζώα, και χρησιμοποιεί την λέξη «τσοπάνος» για να περιγράψει τον αμόρφωτο άνθρωπο.

Ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να παράγεις ή να βρεις μόνος σου την τροφή σου, ελαχιστοποιώντας το οικολογικό σου αποτύπωμα και βελτιώνοντας την ποιότητα του φαγητού σου.

Ακούω συνεχώς ανθρώπους να μιλάνε για το πόσο ακριβά είναι τα τρόφιμα, ενώ την ίδια στιγμή σπαταλούν χρήματα αγοράζοντας συσκευασμένα φαγητά και αναψυκτικά, που μάλλον δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Σήμερα, με την κρίση, είναι η καλύτερη εποχή να θυμηθούμε ότι με μια σακούλα, ένα μαχαίρι και αλεύρι οι γιαγιάδες μας μεγάλωναν ολόκληρες οικογένειες. Ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να παράγεις ή να βρεις μόνος σου την τροφή σου, ελαχιστοποιώντας το οικολογικό σου αποτύπωμα και βελτιώνοντας την ποιότητα του φαγητού σου. Αρκεί να το ξανασκεφτείς!

Σ.σ.: «Τροφοσυλλέκτης» είναι ο άνθρωπος που αναζητά και μαζεύει την τροφή του απευθείας από το φυσικό του περιβάλλον. Η συνεχής ενασχόληση με αυτή την δραστηριότητα σου προσφέρει αρκετές απολαυστικές ώρες με τον εαυτό σου και ως αποτέλεσμα πολλές σκέψεις, που περνάνε σαν πουλιά μέσα από το μυαλό σου. Στο «Ημερολόγιο ενός Τροφοσυλλέκτη» θα μοιράζομαι μαζί σας κάθε μήνα μερικές από αυτές.

www.radiki.com

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top