Tι είναι αστικός μύθος και τι προκύπτει από μελέτες της επιστήμης; Τι αλήθεια κάνει καλό στην υγεία μας και τι δεν αποτελεί πανάκεια; Τείνουμε να θεωρούμε κάποια πράγματα θετικά για τον οργανισμό μας και άλλα εντελώς βλαβερά. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι πως όλες οι… ιντερνετικές βεβαιότητες έχουν μια γενναία δόση αλήθειας; Ή μήπως μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα και δεν στοιχειοθετούν μια εδραία και αναντίρρητη πραγματικότητα; Ιδού δέκα πράγματα που θεωρούνται από πολλούς ως εκ των ων ουκ άνευ για καλή υγεία κι όμως δεν είναι έτσι ακριβώς…
1. Tα βάρη μας χαρίζουν όγκο
Kι όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι όλη η αλήθεια. Εξαρτάται πάντα από το άθλημα με το οποίο καταγινόμαστε. Από μόνα τους τα βάρη δεν πρόκειται να μας κάνουν μυώδεις όπως ενδεχομένως φανταζόμαστε πως θα μας συμβεί.
Ναι, οι επαναλήψεις και τα κιλά μπορούν να μας προσφέρουν γράμμωση, αλλά αν δεν τρεφόμαστε σωστά τότε ο επιθυμητός όγκος δεν θα έρθει ποτέ. Αυτό που χρειάζεται να βάλετε στη διατροφή σας ενόσω καταγίνεστε με βάρη είναι οι υδατάνθρακες. Σωστά διαβάσατε, όχι μόνο οι πρωτεΐνες. Ανάλογα την ώρα βέβαια: Το επιθυμητό είναι αμέσως μετά την προπόνηση, και όχι το βράδυ. Συζητήστε το με τον διατροφολόγο και το γυμναστή σας για να βγάλετε πρόγραμμα στα μέτρα σας.
2. Tο πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας
Κι όμως, δεν υπάρχει κάποια κρυφή «δύναμη» που κρύβεται πίσω από το πρωινό μας. Θα έλεγε κανείς πως ένα πρωινό με δημητριακά και μπόλικο ψωμί (όπως έχουμε συνηθίσει) ενδέχεται να είναι ένα αχρείαστο γεύμα μέσα στην ημέρα και να μην προσφέρει απολύτως τίποτα στον οργανισμό μας. Ειδικά αν έχει και έξτρα ζάχαρη υπό μορφή μαρμελάδας.
Δεν είναι καν ακριβές να λέμε πως τρώγοντας ένα καλό πρωινό μπορούμε να ρυθμίσουμε καλύτερα τα γεύματά μας μέσα στην ημέρα, διότι δεν θα πεινάσουμε άμεσα. Όχι, λοιπόν, το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στην ημέρα. Γι αυτό και η τάση της διαλειμματικής νηστείας έχει αφαιρέσει το πρωινό εντελώς από αρκετά διαιτολόγια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε πρωινό. Ας φροντίζουμε όμως να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη για να μας κρατά γεμάτους όλη μέρα. Και βέβαια να μην τρώμε αργά το βράδυ. Ένα «παράθυρο» από νωρίς το μεσημέρι ως το απόγευμα μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά.
3. Πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα ημερησίως
Κι όμως, αυτός ο αριθμός των ημερήσιων βημάτων δεν βασίστηκε σε καμία επιστημονική μελέτη όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960. Είναι απλά μια καλή συμβουλή. Προφανώς, από το να κάθεται κανείς σε μια καρέκλα και να μην κάνει τίποτα, προτιμότερο είναι να βγει στο δρόμο (ή καλύτερα στο πάρκο) και να περπατήσει.
Το ιδανικό, όμως, θα ήταν να «χαρίσει» στον εαυτό του 10-20 λεπτά διαλειμματικής προπόνησης (HIIT). Δηλαδή με εναλλαγές ανάμεσα στο χαλαρό τζόγκινγκ και στο εκρηκτικό σπριντ. Έτσι θα ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός, θα ενδυναμωθεί η καρδιά και θα κάψουμε το περιττό λίπος που τόσο μας ταλαιπωρεί. Αφήστε που και τα ψυχολογικά οφέλη θα είναι πολλαπλάσια καθώς ανεβάζοντας την ένταση, εκκρίνονται και ενδορφίνες.
4. Αρκεί να κοιμόμαστε 6-7 ώρες την ημέρα
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; Μήπως είναι σπατάλη χρόνου να αφήνεσαι με τις ώρες στην αγκαλιά του Μορφέα; Η Μάργκαρετ Θάτσερ θρυλείται πως κοιμόταν μόνο τέσσερις ώρες. Τι συμπέρασμα μπορείς να βγάλεις;
Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες ύπνου που ξεκίνησε το 2017, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις από εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο από αυτό τον αριθμό ωρών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο «ασφαλής» κανόνας λέει πλέον πως 7-8 ώρες είναι άκρως σημαντικές για τον οργανισμό μας.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης στους νεαρούς άνδρες και μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2010 υποδηλώνει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Ο ειδικός σε ζητήματα ύπνου και συγγραφέας του βιβλίου Why We Sleep, καθηγητής Μάθιου Γουόκερ έχει πει πως: «Ο ύπνος που χάνεται δεν αναπληρώνεται ποτέ». Επομένως, προσέχουμε για να έχουμε. Γεμίστε 8ωρο καθημερινά, δεν είναι τεμπελιά.
5. Πρέπει να τρώμε πέντε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά μέσα στην ημέρα
Η σύσταση για πέντε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να ακούγεται σωστή, εντούτοις είναι ολίγον αυθαίρετη. Τουτέστιν: οι διάφορες μελέτες δίνουν διαφορετικά συμπεράσματα. Κάποιες σημειώνουν πως πρέπει να καταναλώνουμε έως και… 10 φρούτα και λαχανικά ημερησίως.
Γενικά, όσοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερο κίνδυνο για γνωστική «έκπτωση», άνοια και διαβήτη, ενώ μπορεί ακόμη και να εμφανίσουν μειωμένα επίπεδα στρες.
Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία στα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε καθημερινά. Καλύτερα 3-4 σκούρα, φυλλώδη πράσινα και τα σταυρανθή λαχανικά – σκεφτείτε το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο – παρά 5 στυμμένα πορτοκάλια που είναι σκέτη φρουκτόζη με νερό και βιταμίνες. Ένας καλύτερος κανόνας θα ήταν: Φάτε φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων, για να έχετε ποικιλία.
6. Πρέπει να πίνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα
Κάτι που ξεχνάμε είναι να προσέχουμε το επίπεδο των ηλεκτρολυτών μας. Όταν μιλάμε για την πρόσληψη νερού δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι και το νάτριο που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Και όπου νάτριο, φυσικά, εννοούμε στην πρωταρχική μορφή του και όχι το αλάτι του σούπερ μάρκετ.
Το ιδανικό είναι κάθε πρωί μέσα στο νερό που πίνετε να βάζετε μια μικρή ποσότητα από ανθό θαλασσινού αλατιού. Μην φοβάστε πως θα είναι σαν να πίνετε… θαλασσινό νερό. Ούτε που θα το καταλάβετε στη γεύση. Ο ανθός αλατιού περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, µαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
7. Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό
Η παλιά σύσταση να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ βασίζεται σε στοιχεία παρατήρησης ότι τα άτομα που αυτοκατατάσσονται ως «μέτριοι πότες» (περίπου 1-2 ποτήρια την ημέρα) φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.
Ένα πράγμα που μπορούμε πλέον να απορρίψουμε είναι η ιδέα ότι είναι δυνητικά υγιές για την καρδιά να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί. Θα έπρεπε να πίνουμε λίτρα κρασιού κάθε μέρα για να πετύχουν την ποσότητα ρεσβερατρόλης (μιμείται ένα φυσικό μόριο του οργανισμού το οποίο ενεργοποιεί ένα αρχαίο χημικό μονοπάτι που έχει ως «καθήκον» να μειώνει το στρες και τις βλάβες στο DNA των κυττάρων) που φαίνεται να είναι ευεργετική στην έρευνα σε ζώα.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η τακτική, ακόμα και μικρής κλίμακας κατανάλωση αλκοόλ απέχει δυστυχώς πολύ από το ιδανικό: μια μελέτη 36.000 ενηλίκων διαπίστωσε ότι ακόμη και ένα ή δύο ποτά την ημέρα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα υγιούς γήρανσης και να μειώσουν το μέγεθος του εγκεφάλου μας.
8. Οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς θα μας φτιάξουν six-pack
«Είναι λογικό ότι αν θέλετε να χτίσετε τους κοιλιακούς σας, θα κάνετε τυπικές ασκήσεις κοιλιακών», λέει η Emma Storey-Gordon, personal trainer και αθλητικός επιστήμονας. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι το αν έχετε ορατούς κοιλιακούς ή όχι έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τα επίπεδα λίπους στο σώμα σας και με το πού έχετε προδιάθεση να αποθηκεύσετε λίπος από τον αριθμό των sit-ups που κάνετε».
Μην το ψάχνετε: για να αποκτήσει κανείς τους κοιλιακούς του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν φτάνει μόνο η γυμναστική. Χρειάζεται κατάλληλη διατροφή. Χωρίς αυτή, όσο και να χτυπιέται κανείς στο γυμναστήριο αποτέλεσμα δεν θα δει. Άρα μηδέν τηγάνι, μηδέν γλυκά και ελάχιστα καλά λιπαρά. Το αντέχετε;
9. Οι δίαιτες επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας
Είναι ένα κοινό τροπάριο ότι μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, ή ακόμα και η νηστεία, θα ενεργοποιήσει τη «λειτουργία πείνας», όπου το σώμα επιβραδύνει το μεταβολισμό βρίσκοντας έναν τρόπο να εμποδίσει να χάσουμε κιλά.
Στην ουσία τέτοιος «μηχανισμός» δεν υπάρχει, αν και μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο μεταβολικό ρυθμό κάποιου όταν χάσει βάρος ή κάνει δίαιτα. Το σώμα εκείνες τις περιόδους της δίαιτας ή της νηστείας μπαίνει σε μια διαδικασία μείωσης της παραγωγής θερμότητας για να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος τους μετά από δίαιτα.
Για να μειώσουμε τις πιθανότητες επιβράδυνσης του μεταβολισμού λόγω δίαιτας ή απώλειας βάρους, θα πρέπει να αποφεύγουμε τη γρήγορη απώλεια βάρους: η σταδιακή είναι πάντα καλύτερη. Επίσης, καλό είναι να εναλλάσσουμε τις περιόδους δίαιτας με περιόδους ενεργειακής ισορροπίας και να αυξήσουμε τα επίπεδα δραστηριότητάς μας κάνοντας ήπια άσκηση. Αδύνατο, σφιχτό κορμί χωρίς άσκηση δεν νοείται.
10. Το κόκκινο κρέας είναι κακό για την υγεία μας
Κλασικά, το κόκκινο κρέας δεν συνιστάται επειδή περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά – αλλά δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης κόκκινου κρέατος και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι συσχετίσεις μεταξύ κόκκινου κρέατος και κινδύνου ασθένειας μπορεί να συγχέονται, επειδή πολλές μελέτες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ επεξεργασμένου (μπέικον, λουκάνικα, και άλλα αλλαντικά) και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.
Τι γίνεται, όμως, με εκείνους που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με κρέας; Αυτή είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου. Τεχνικά, μπορούμε να πάρουμε πολλές βιταμίνες και μέταλλα από το σωστό είδος κρέατος, αλλά οι Inuit, οι Maasai και άλλες φυλές που συχνά αναφέρονται από τους λάτρεις του κρέατος ως απόδειξη για τα οφέλη του τρόπου ζωής τους, τρώνε ζώα ελευθέρας βοσκής και όχι από εκτρεφόμενες αγελάδες.
Η καλύτερη σύσταση; Επιλέγουμε κρέας που είναι όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένο – και αν τα ζώα είχαν μια αξιοπρεπή διαβίωση βόσκοντας σχετικά ελεύθερα, αυτό είναι καλύτερο και για την υγεία μας.
Διαβάστε ακόμα: Νέες μελέτες αποδαιμονοποιούν το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το αλάτι.