St. George Orthodox School, Kibera Slums, Nairobi, Kenya. Μέσα στην χαοτική παραγκούπολη της Κιμπέρα, το μεγαλύτερο αστικό slum της Αφρικής, βρήκαμε μια όαση με χαμογελαστά πρόσωπα. Συμμετείχαμε στην εθελοντική προσπάθεια του http://www.dreamtravelive.com/ και βοηθήσαμε να μοιράσουμε στα παιδιά σχολικά είδη, με χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από crowd funding. Με το συγκεκριμένο ποσό ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις του σχολείου το οποίο ήταν δωρεά του αρχιεπίσκοπου Μακαρίου της Kenya, Ελλήνων και Κυπρίων της χώρας.

St. George Orthodox School, Kibera Slums, Nairobi, Kenya. Μέσα στη χαοτική παραγκούπολη της Κιμπέρα, το μεγαλύτερο αστικό slum της Αφρικής, βρήκαμε μια όαση με χαμογελαστά πρόσωπα. Συμμετείχαμε στην εθελοντική προσπάθεια του dreamtravelive.com και βοηθήσαμε να μοιραστούν στα παιδιά σχολικά είδη, με χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από crowd funding. Με το συγκεκριμένο ποσό ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις του σχολείου, το οποίο ήταν δωρεά του αρχιεπίσκοπου Μακαρίου της Kenya, Ελλήνων και Κυπρίων της χώρας.

Η ιδέα να ταξιδέψουμε στην Αφρική μας εξίταρε ανέκαθεν. Η απόφασή μας να κάνουμε το ταξίδι αυτό μας έφερε αντιμέτωπους, στην αρχή, με απαιτητικές και εξαντλητικές προετοιμασίες : 6 εμβόλια, γραφειοκρατία για βίζες, αναζητήσεις, ταξιδιωτικές οδηγίες και κυρίως οι τρομολαγνικές συστάσεις όλων για την εξάπλωση του ιού Ebola. Συν η αβεβαιότητα που εμείς οι ίδιοι είχαμε για το τι θα αντιμετωπίσουμε.

Με την άφιξή μας στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, συνειδητοποιήσαμε ότι το ταξίδι που θα ακολουθούσε για τις επόμενες 33 ημέρες θα ήταν μοναδικό και περιπετειώδες. Μια πραγματική εμπειρία ζωής (κλισέ, αλλά απόλυτα αληθινό). Κι αυτό γιατί, από την πρώτη στιγμή, αντιληφθήκαμε ότι τίποτα δεν σχετίζεται με αντίστοιχα ταξίδια σε άλλες ηπείρους. Ο αέρας, οι μυρωδιές, οι εικόνες, οι άνθρωποι, η γλωσσική και πολιτιστική Βαβέλ και τα συνεχώς εναλλασσόμενα τοπία εξωπραγματικού κάλλους αφήνουν έκθαμβο και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Έτσι λοιπόν, 6 χώρες και 6.988 χλμ. μετά, παραδεχτήκαμε ότι άξιζε και με το παραπάνω οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσαμε.

St. George Orthodox School, Kibera Slums, Nairobi, Kenya. Η πλειοψηφία των μαθητών στο σχολείο, όπως και στα περισσότερα ορφανοτροφεία και σχολεία από τα οποία περάσαμε, φορούσαν toms, γεγονός που μας εντυπωσίασε και αξίζει να αναφερθεί. Βέβαια, όσο απομακρυνόσουν από τις μεγάλες πόλεις , αντίκριζες όλο και συχνότερα το θέμα ανυπόδητων παιδιών. Γεγονός σοκαριστικό για εμάς, φυσιολογικό για εκείνους.

St. George Orthodox School, Kibera Slums, Nairobi, Kenya. Η πλειοψηφία των μαθητών στο σχολείο, όπως και στα περισσότερα ορφανοτροφεία και σχολεία από τα οποία περάσαμε, φορούσαν toms, γεγονός που μας εντυπωσίασε και αξίζει να αναφερθεί. Βέβαια, όσο απομακρυνόσουν από τις μεγάλες πόλεις , αντίκριζες όλο και συχνότερα το θέαμα ανυπόδητων παιδιών. Γεγονός σοκαριστικό για εμάς, φυσιολογικό για κείνους.

Giraffe Centre, Karen, Nairobi, Kenya. Η πρωτεύουσα της Kenya, διαθέτει πολύ πράσινο και πολλά πάρκα. Φεύγοντας από το συνωστισμένο κέντρο της πόλης, συναντήσαμε στα προάστια μεγάλες εκτάσεις και ιδρύματα προστασίας άγριων ζώων, δημιουργώντας έναν μικρόκοσμο της Αφρικής. Έτσι, συναντήσαμε και το κέντρο προστασίας για τις καμηλοπαρδάλεις, με παρατηρητήριο από το οποίο μπορούσαμε να αγκαλιάσουμε και να ταΐσουμε τα ψηλά αυτά ζώα, τα οποία φαίνονταν να απολαμβάνουν τη δημοσιότητα.

Giraffe Centre, Karen, Nairobi, Kenya. Η πρωτεύουσα της Κένυα διαθέτει πολύ πράσινο και πολλά πάρκα. Φεύγοντας από το συνωστισμένο κέντρο της πόλης, βρήκαμε στα προάστια μεγάλες εκτάσεις και ιδρύματα προστασίας άγριων ζώων, που σχηματοποιούσαν ένα μικρόκοσμο της Αφρικής. Έτσι, συναντήσαμε και το κέντρο προστασίας για τις καμηλοπαρδάλεις, με παρατηρητήριο από το οποίο μπορούσαμε να αγκαλιάσουμε και να ταΐσουμε τα ψηλά αυτά ζώα, τα οποία φαίνονταν να απολαμβάνουν τη δημοσιότητα.

Maasai Village, Ngorongoro Conservation Area, Tanzania. Η νομαδική φυλή των Maasai διαθέτει πολλές μικρές κοινότητες στην προστατευόμενη περιοχή του Ngorongoro διότι εκεί υπάρχει αρκετό νερό όλο το χρόνο για να μπορούν να συντηρούν τα ζώα τους. Επισκεπτόμενοι ένα από τα χωριά μάθαμε αρκετές πληροφορίες για την ζωή και την καθημερινότητα των ιθαγενών. Παρατηρήσαμε ότι η γυναίκα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, δεδομένης της ιδιαίτερα υποβαθμισμένης θέση της μέσα στην κοινότητα. Είναι υπεύθυνη κυριολεκτικά για τα πάντα, εκτός από την θανάτωση λιονταριών, που είναι ανδρική υπόθεση.

Maasai Village, Ngorongoro Conservation Area, Tanzania. Η νομαδική φυλή των Μασάι διαθέτει πολλές μικρές κοινότητες στην προστατευόμενη περιοχή του Ngorongoro, διότι εκεί υπάρχει αρκετό νερό όλο το χρόνο, ώστε να μπορούν να συντηρούν τα ζώα τους. Επισκεπτόμενοι ένα από τα χωριά, πήραμε αρκετές πληροφορίες για τη ζωή και την καθημερινότητα των ιθαγενών. Η γυναίκα εκεί διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, δεδομένης της ιδιαίτερα υποβαθμισμένης θέσης της στην κοινότητα. Είναι υπεύθυνη κυριολεκτικά για τα πάντα, εκτός από τη θανάτωση λιονταριών, η οποία είναι ανδρική υπόθεση.

Serengeti Plains, Serengeti National Park, Tanzania. H άφιξη στο Εθνικό Πάρκο συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα. Ίσως και να ήταν προγραμματισμένο, αλλά αποτέλεσε σίγουρα το καλύτερο καλωσόρισμα που θα μπορούσε να μας επιφυλάξει. Τα χρώματα από το μοναδικό αφρικανικό ηλιοβασίλεμα, δεν άφησαν ανέπαφες τις ζέβρες. Στο πάρκο γίνεται η μεγαλύτερη μετανάστευση θηλαστικών στον κόσμο, καθιστώντας το ένα από επτά Φυσικά Θαύματα της Αφρικής. Η μετανάστευση λαμβάνει χώρα συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου, την περίοδο των βροχοπτώσεων, αλλά τέλη Σεπτεμβρίου (λόγω πρόωρων βροχών) ήδη είχαν αρχίσει οι πρώτες ομάδες ζώων να μετακινούνται νότια.

Serengeti Plains, Serengeti National Park, Tanzania. H άφιξη στο Εθνικό Πάρκο συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα. Ίσως και να ήταν προγραμματισμένο, αλλά αποτέλεσε σίγουρα το καλύτερο καλωσόρισμα που θα μπορούσε να μας επιφυλάξει. Τα μοναδικά χρώματα δεν άφησαν αδιάφορες τις ζέβρες. Στο πάρκο γίνεται η μεγαλύτερη μετανάστευση θηλαστικών στον κόσμο, καθιστώντας το ένα από επτά Φυσικά Θαύματα της Αφρικής. Η μετανάστευση γίνεται συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, την περίοδο των βροχοπτώσεων. Ωστόσο, στα τέλη Σεπτεμβρίου (λόγω πρόωρων βροχών), είχαν ήδη αρχίσει οι πρώτες ομάδες ζώων να μετακινούνται νότια.

Seronera, Serengeti National Park, Tanzania. Η λέξη Serengeti σημαίνει ατελείωτη πεδιάδα, αλλά υπάρχει εναλλαγή τοπίων σε αποστάσεις μικρότερες των 50χλμ. Η συννεφιά, εν προκειμένω, δεν μας επέτρεπε για αρκετή ώρα να δούμε τι υπήρχε γύρω μας, μέχρι που μια τρύπα μας βοήθησε να παρακολουθήσουμε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα που είχαμε δει. Οι εικόνες και τα χρώματα δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε μια φωτογραφία.

Seronera, Serengeti National Park, Tanzania. Η λέξη “Serengeti” σημαίνει ατελείωτη πεδιάδα, αλλά υπάρχει εναλλαγή τοπίων σε αποστάσεις μικρότερες των 50 χλμ. Η συννεφιά, εν προκειμένω, δεν μας επέτρεπε για αρκετή ώρα να δούμε τι υπήρχε γύρω μας, μέχρι που μια τρύπα στον ουρανό μας βοήθησε να παρακολουθήσουμε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα που είχαμε δει. Οι εικόνες και τα χρώματα δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε μια φωτογραφία.

Serengeti Plains, Serengeti National Park, Tanzania. Το safari, ή αλλιώς game drive (διότι αποτελεί ενός είδους κρυφτοκυνηγητό μεταξύ αυτοκινήτου και ζώου) όπου μπορεί δηλαδή να κερδίσεις -βλέποντας αμέτρητα ζώα- ή μπορεί και να το χάσεις, βλέποντας απειροελάχιστα. Απαιτείται προσοχή, υπομονή και παρατηρητικότητα αλλά σε κάθε περίπτωση σε αποζημιώνει. Ο εντοπισμός, πάντως, των καμηλοπαρδάλεων δεν ήταν δύσκολος, καθώς αρκετές φορές ξεχώριζαν πάνω ακόμα κι από τις ακακίες. Οι καμηλοπαρδάλεις που ζουν στην Τανζανία και την Κένυα, ανήκουν στο είδος των Masai Giraffe, διότι το δέρμα τους παραπέμπει σε μοτίβο της νομαδικής φυλής των Μασάι.

Serengeti Plains, Serengeti National Park, Tanzania. Το safari, ή αλλιώς game drive, αποτελεί ένα είδος κυνηγητού μεταξύ αυτοκινήτου και ζώου, όπου μπορεί να κερδίσεις -βλέποντας αμέτρητα ζώα- ή μπορεί και να χάσεις – βλέποντας ελάχιστα. Απαιτείται προσοχή, υπομονή και παρατηρητικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση σε αποζημιώνει. Ο εντοπισμός, πάντως, των καμηλοπαρδάλεων δεν ήταν δύσκολος, καθώς αρκετές φορές ξεχώριζαν πάνω ακόμα κι από τις ακακίες. Οι καμηλοπαρδάλεις που ζουν στην Τανζανία και την Κένυα, ανήκουν στο είδος των Masaai Giraffe, διότι το δέρμα τους παραπέμπει σε μοτίβο της νομαδικής φυλής.

Seronera, Serengeti National Park, Tanzania. Εντοπίσαμε σε κοντινή απόσταση από το μέρος που κατασκηνώσαμε τη λέαινα με τα μικρά λιονταράκια. Μας εντυπωσίασε η τρυφερότητα που έδειχνε στα μικρά της παρά το γεγονός ότι εν γένει αποτελεί το πιο άγριο και… επιθετικό μέλος του ζωικού βασιλείου λιοντάρια αναπαύονται 20 ώρες την ημέρα, κοιμούνται τις 16, και σκοτώνουν το θήραμά τους μόνο τη νύκτα.

Seronera, Serengeti National Park, Tanzania. Εντοπίσαμε σε κοντινή απόσταση από το μέρος που κατασκηνώσαμε τη λέαινα με τα μικρά λιονταράκια της. Μας εντυπωσίασε η τρυφερότητα που έδειχνε στα μικρά της, παρά το γεγονός ότι θεωρείται το πιο άγριο και επιθετικό μέλος του ζωικού βασιλείου. Τα λιοντάρια αναπαύονται 20 ώρες τη μέρα, κοιμούνται τις 16 και σκοτώνουν το θήραμά τους μόνο τη νύκτα.

Serengeti Plains, Serengeti National Park, Tanzania. Τα wildebeest, ή αλλιώς γκνού, είναι το πολυπληθέστερο ζώο στο πάρκο, με 1,7 εκατομμύρια ζώα. Δεν φημίζονται για την εξυπνάδα τους, αλλά έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν το νερό από πολύ μακριά και για αυτόν το λόγο πάντα συνοδεύονται από τις ζέβρες, οι οποίες με την σειρά τους έχουν πολύ καλή μνήμη. Ισχύς εν τη ενώσει.

Serengeti Plains, Serengeti National Park, Tanzania. Τα wildebeest, ή αλλιώς γκνού, είναι το πολυπληθέστερο ζώο στο πάρκο, όπερ σημαίνει 1,7 εκατ. κεφάλια. Δεν φημίζονται για την εξυπνάδα τους, αλλά έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν το νερό από πολύ μακριά και, γι’ αυτόν το λόγο, πάντα συνοδεύονται από τις ζέβρες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν πολύ καλή μνήμη. Ισχύς εν τη ενώσει.

Serengeti Plains, Serengeti National Park, Tanzania. Οι ελέφαντες δείχνουν να μην ενοχλούνται από τα αναρίθμητα αυτοκίνητα που τα παρακολουθούν. Τους εντοπίσαμε από μακριά, διότι κινούνταν σε μεγάλες ομάδες και σε ανοιχτές εκτάσεις. Και αν κάποιο σημείο είναι πιο πυκνό, φροντίζουν να το ισοπεδώνουν, αφού σπάνε τα δέντρα στην προσπάθειά τους να τραφούν. Τρέφονται επί 16 ώρες την ημέρα με χόρτα, ενώ σχηματίζουν μητριαρχικές ομάδες.

Serengeti Plains, Serengeti National Park, Tanzania. Οι ελέφαντες δείχνουν να μην ενοχλούνται από τα αναρίθμητα αυτοκίνητα που τα παρακολουθούν. Τους εντοπίσαμε από μακριά, διότι κινούνταν σε μεγάλες ομάδες και σε ανοιχτές εκτάσεις. Κι αν κάποιο σημείο είναι πιο πυκνό, φροντίζουν να το ισοπεδώσουν, αφού σπάνε τα δέντρα στην προσπάθειά τους να τραφούν. Τρέφονται επί 16 ώρες την ημέρα με χόρτα, ενώ σχηματίζουν μητριαρχικές ομάδες.

Seronera, Serengeti National Park, Tanzania. Τα αμέτρητα είδη πουλιών δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το ζωικό μωσαϊκό του Εθνικού Πάρκου. Ωστόσο μπροστά στο μεγαλείο των αφρικανικών τοπίων και εικόνων, ήταν δύσκολο να τα εντοπίσουμε. Και όταν αυτό συνέβαινε, συνειδητοποιούσαμε ότι καθένα από αυτά, αποτελούσαν ένα φυσικό χρωματολόγιο.

Seronera, Serengeti National Park, Tanzania. Τα αμέτρητα είδη πουλιών δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το ζωικό μωσαϊκό του Εθνικού Πάρκου. Ωστόσο, μπροστά στο μεγαλείο των αφρικανικών τοπίων και εικόνων, ήταν δύσκολο να τα εντοπίσουμε. Κι όταν αυτό συνέβαινε, συνειδητοποιούσαμε ότι καθένα από αυτά, αποτελούσαν ένα φυσικό χρωματολόγιο.

Ngorongoro Crater, Tanzania. Ο κρατήρας Ngorongoro αποτελεί τη μεγαλύτερη ανενεργή και ανέπαφη ηφαιστειακή καλντέρα στον κόσμο. Έχει βάθος 600 μέτρα και διάμετρο 20χλμ., ενώ αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, λόγω του μοναδικού οικοσυστήματος. Στο κέντρο του κρατήρα βρίσκεται μια υφάλμυρη λίμνη με φλαμίνγκο, η οποία κατά τη περίοδο των βροχοπτώσεων καταλαμβάνει την τριπλάσια έκταση.

Ngorongoro Crater, Tanzania. Ο κρατήρας Ngorongoro αποτελεί τη μεγαλύτερη ανενεργή και ανέπαφη ηφαιστειακή καλντέρα στον κόσμο. Έχει βάθος 600 μ. και διάμετρο 20 χλμ., ενώ αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, λόγω του μοναδικού οικοσυστήματος. Στο κέντρο του κρατήρα βρίσκεται μια υφάλμυρη λίμνη με φλαμίνγκο, η οποία κατά τη περίοδο των βροχοπτώσεων καταλαμβάνει την τριπλάσια έκταση.

Ngorongoro Crater, Tanzania. Συνήθως οι ελέφαντες μετακινούνται σε ομάδες, αλλά ο συγκεκριμένος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του. Ο κρατήρας αποτελεί ενός είδους τοίχος, που η πλειοψηφία των ζώων δεν μπορεί να ανέβει, και επομένως είναι «εγκλωβισμένα» εκεί. Η αίσθηση, όταν βρεθήκαμε μέσα στον κρατήρα ήταν μοναδική. Είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με άγρια ζώα, μοναδική βλάστηση και συνεχεία αντιθέσεις.

Ngorongoro Crater, Tanzania. Συνήθως οι ελέφαντες μετακινούνται σε ομάδες, αλλά ο συγκεκριμένος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του. Ο κρατήρας αποτελεί ενός είδους τοίχου, τον οποίο η πλειονότητα των ζώων δεν μπορεί να ανέβει, και επομένως είναι «εγκλωβισμένα» εκεί. Η αίσθηση, όταν βρεθήκαμε μέσα στον κρατήρα, ήταν μοναδική. Είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με άγρια ζώα, μοναδική βλάστηση και συνεχείς αντιθέσεις.

Old Slave Market, Stone Town, Zanzibar, Tanzania.  Μνημείο αφιερωμένο στους σκλάβους που πέρασαν από την «αγορά» μέχρι την απαγόρευση της δουλείας . Οι αλυσίδες του μνημείου είναι αληθινές, ενώ οι ιστορίες και οι εικόνες από τα στοιβαγμένα, υπερπλήρη και μικροσκοπικά υπόγεια που κρατούνταν οι υπό πώληση άνθρωποι, προκαλούν το λιγότερο ανατριχίλα και φρίκη.

Old Slave Market, Stone Town, Zanzibar, Tanzania. Μνημείο αφιερωμένο στους σκλάβους που πέρασαν από την «αγορά» μέχρι την απαγόρευση της δουλείας. Οι αλυσίδες του μνημείου είναι αληθινές, ενώ οι ιστορίες και οι εικόνες από τα στοιβαγμένα, υπερπλήρη και μικροσκοπικά υπόγεια που κρατούνταν οι υπό πώληση άνθρωποι, προκαλούν το λιγότερο ανατριχίλα και φρίκη.

Mnemba Atoll, Zanzibar, Tanzania. Δεν μπορείς να πας στη Ζανζιβάρη και να μην κάνεις snorkeling στον βγαλμένο από παραμύθι βυθό του νησιού, έναν από τους ομορφότερους του ινδικού ωκεανού. Κίνδυνος από καρχαρίες δεν υπάρχει, διότι οι ακτές προστατεύονται από υφάλους που βρίσκονται στα ανοιχτά. Αρκεί να μην φοβηθείτε τις αμφιβόλου ασφάλειας ξύλινες βάρκες που σαν οδηγούν στο σημειο. Είναι κι αυτό μια εμπειρία.

Mnemba Atoll, Zanzibar, Tanzania. Δεν μπορείς να πας στη Ζανζιβάρη και να μην κάνεις snorkeling στο βγαλμένο από παραμύθι βυθό του νησιού, έναν από τους ομορφότερους του Ινδικού Ωκεανού. Κίνδυνος από καρχαρίες δεν υπάρχει, διότι οι ακτές προστατεύονται από υφάλους στα ανοιχτά. Αρκεί να μην φοβηθείτε τις αμφιβόλου ασφάλειας ξύλινες βάρκες που σας οδηγούν στο σημειο. Είναι κι αυτό μια εμπειρία.

Chitimba, Malawi. Στην Αφρική, και ιδιαίτερα εκτός αστικών κέντρων, οι γυναίκες κουβαλούν τα πάντα στο κεφάλι τους. Από ξύλα, τούβλα και κουβάδες μέχρι και τις τσάντες τους. Αυτό τους επιτρέπει να μεταφέρουν οτιδήποτε πιο ξεκούραστα, να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις ακόμα και με πιο βαρύ φορτίο από ότι θα κουβαλούσαν με τα χέρια. Το επιχείρησα κι εγώ ο ίδιος, και σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος. Επιπλέον, στο Μαλάουι, συναντήσαμε τους πιο χαμογελαστούς και φιλικούς ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει. Σημειωτέον, το Μαλάουι είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και ήταν εμφανές.

Chitimba, Malawi. Στην Αφρική, και ιδιαίτερα εκτός αστικών κέντρων, οι γυναίκες κουβαλούν τα πάντα στο κεφάλι τους. Από ξύλα, τούβλα και κουβάδες μέχρι και τις τσάντες τους. Αυτό τους επιτρέπει να μεταφέρουν οτιδήποτε πιο ξεκούραστα, να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις ακόμα και με πιο βαρύ φορτίο. Το επιχείρησα κι εγώ, και σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος. Επιπλέον, στο Μαλάουι, συναντήσαμε τους πιο χαμογελαστούς και φιλικούς ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει. Σημειωτέον, το Μαλάουι είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και αυτό ήταν εμφανές.

South Luangwa National Park, Zambia. Το camp site στο οποίο μείναμε ήταν ακριβώς δίπλα στον ποταμό South Luangwa, με ελέφαντες, μπαμπουίνους, ιπποπόταμους και φακόχοιρους (warthogs) ανάμεσα σε πολλά άλλα, να περνούν μέσα από το camping καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το συνηθίσαμε τόσο γρήγορα, που δεν αργήσαμε να κάνουμε και τις απαραίτητες συστάσεις και γνωριμίες.

South Luangwa National Park, Zambia. Το camp site στο οποίο μείναμε ήταν ακριβώς δίπλα στον ποταμό South Luangwa, με ελέφαντες, μπαμπουίνους, ιπποπόταμους και φακόχοιρους (warthogs), ανάμεσα σε πλήθος άλλων ζώων, να περνούν μέσα από το camping καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το συνηθίσαμε τόσο γρήγορα που δεν αργήσαμε να κάνουμε και τις απαραίτητες συστάσεις και γνωριμίες.

Tribal Textiles, Mfuwe, South Luangwa, Zambia. Η επίσκεψη στη βιοτεχνία ήταν πρωτόγνωρη, καθώς βλέπει κανείς όλα τα στάδια και τις τεχνικές χειροποίητης βαφής υφασμάτων. Τα σχέδια, τα μοτίβα και τα χρώματα ήταν μοναδικά σε κάθε κομμάτι. Η δουλειά απαιτούσε αρκετή εφευρετικότητα και φαντασία.

Tribal Textiles, Mfuwe, South Luangwa, Zambia. Η επίσκεψη στη βιοτεχνία ήταν πρωτόγνωρη, καθώς βλέπεις όλα τα στάδια και τις τεχνικές χειροποίητης βαφής υφασμάτων. Τα σχέδια, τα μοτίβα και τα χρώματα ήταν μοναδικά σε κάθε κομμάτι. Η δουλειά απαιτούσε αρκετή εφευρετικότητα και φαντασία.

South Luangwa National Park, Zambia. Τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια του night safari, μόλις είχε δύσει ο ήλιος. Τον βρήκαμε να τρώει, τρόμαξε στην αρχή, μετά μας έριξε ένα απαξιωτικό βλέμμα και συνέχισε την πορεία του. Ο ιπποπόταμος ζει όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσα στο νερό, ενώ όταν νυχτώνει ψάχνει για τροφή εκτός αυτού. Αν και φυτοφάγος, αποτελεί το πιο επικίνδυνο ζώο για τον άνθρωπο, λόγω της επιθετικότητας του όταν νιώθει ότι απειλείται. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 40χλμ την ώρα.

South Luangwa National Park, Zambia. Τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια του night safari, μόλις είχε δύσει ο ήλιος. Τον βρήκαμε να τρώει. Τρόμαξε στην αρχή, μετά μας έριξε ένα απαξιωτικό βλέμμα και συνέχισε την πορεία του. Ο ιπποπόταμος ζει όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσα στο νερό, ενώ, όταν νυχτώσει, ψάχνει για τροφή. Αν και φυτοφάγος, αποτελεί το πιο επικίνδυνο ζώο για τον άνθρωπο, λόγω της επιθετικότητας του, όταν νιώθει ότι απειλείται. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 40 χλμ την ώρα.

South Luangwa National Park, Zambia. Ο ήλιος στην Αφρική, κατά την ανατολή και τη δύση του, έχει ένα ανεξήγητα έντονο πορτοκαλί χρώμα. Όλο το περιβάλλον αλλάζει χρωματικά αυτήν την ώρα, σαν να αποκτά τις ιδιότητες ενός χαμαιλέοντα. Οι εικόνες κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος είναι παραπάνω από μοναδικές.

South Luangwa National Park, Zambia. Ο ήλιος στην Αφρική, κατά την ανατολή και τη δύση του, έχει ένα ανεξήγητα έντονα πορτοκαλί χρώμα. Όλο το περιβάλλον αλλάζει χρωματικά εκείνη την ώρα, σαν να αποκτά τις ιδιότητες ενός χαμαιλέοντα. Οι εικόνες κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος είναι παραπάνω από μοναδικές.

Διαβάστε ακόμα: Καυτές ανάσες στο χαντάκι, μια χριστουγεννιάτικη νύχτα στο Περού.

Victoria Falls, Zimbabwe. Με μήκος 1,7 χλμ. και ύψος 108 μέτρα, οι καταρράκτες της Victoria είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Τον Οκτώβριο, όταν επισκεφτήκαμε τους καταρράκτες, η ροή του νερού είναι πολύ μικρή δεδομένου ότι είναι εποχή ξηρασίας, γεγονός το οποίο ωστόσο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δεις και να περπατήσεις στους καταρράκτες του ποταμού Zambezi. Επίσης αποτελούν τα σύνορα δυο χωρών, αριστερά στη φωτογραφία διακρίνεται η πλευρά της Zambia και δεξιά αυτή της Zimbabwe. Μια αναμφίβολα αξέχαστη εμπειρία στους καταρράκτες, την οποία τολμήσαμε, ήταν το Devil’s Pool. Μια μικρή φυσική πισίνα στην πλευρά της Zambia, που μας προσέφερε μοναδική θέα στο χείλος του φαραγγιού.

Victoria Falls, Zimbabwe. Με μήκος 1,7 χλμ. και ύψος 108 μ., οι καταρράκτες της Victoria είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Τον Οκτώβριο, όταν τους επισκεφτήκαμε, η ροή του νερού ήταν πολύ μικρή, δεδομένου ότι είναι εποχή ξηρασίας. Γεγονός, ωστόσο, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δεις και να περπατήσεις στους καταρράκτες του ποταμού Ζαμβέζη. Επίσης, αποτελούν τα σύνορα δύο χωρών. Αριστερά διακρίνεται η πλευρά της Ζάμπια και δεξιά αυτή της Ζιμπάμπουε. Μια αναμφίβολα αξέχαστη εμπειρία στους καταρράκτες, την οποία τολμήσαμε, ήταν το Devil’s Pool. Μια μικρή φυσική πισίνα στην πλευρά της Ζάμπια, η οποία μας προσέφερε μοναδική θέα στο χείλος του φαραγγιού.

Table Mountain, Cape Town, South Africa. Η ανάβαση στο βουνό του Cape Town, αποτελεί την καλύτερη δραστηριότητα σύμφωνα με πολλά sites, οπότε δεν μπορούσαμε να το αμελήσουμε. Με τη βοήθεια του Riaan (Table Mountain Hike) ανεβήκαμε λοιπόν το μονοπάτι Indian Venster, και η αίσθηση ήταν ανεπανάληπτη. Αποφύγετε τα blister bush, τα colophon beetles όπως της φωτογραφίας και μην διστάσετε να το κάνετε αν βρεθείτε στο Cape Town.

Table Mountain, Cape Town, South Africa. Η ανάβαση στο βουνό του Κέιπ Τάουν αποτελεί τη συναρπαστικότερη εμπειρία, σύμφωνα με πολλά sites, οπότε δεν μπορούσαμε να το αμελήσουμε. Με τη βοήθεια του Riaan (Table Mountain Hike) ανεβήκαμε λοιπόν το μονοπάτι Indian Venster, και η αίσθηση ήταν ανεπανάληπτη. Αποφύγετε τα blister bush, τα colophon beetles, όπως αυτό της φωτογραφίας, και μη διστάσετε να το κάνετε αν βρεθείτε στο Κέιπ Τάουν.

Boulders Beach, Simon’s Town, South Africa. Η αποικία αυτή των Αφρικανικών Πιγκουίνων είναι από τις λίγες εναπομείνασες στην Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια. Είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις τους πιγκουίνους, καθότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς με το ράμφος τους παρά το μικρό τους μέγεθος. Αυτό δεν επηρέασε τον ενθουσιασμό μας για τα αξιαγάπητα αυτά πλάσματα.

Boulders Beach, Simon’s Town, South Africa. Η αποικία αυτή των αφρικανικών πιγκουίνων είναι από τις λίγες εναπομείνασες στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια. Είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις τους πιγκουίνους, επειδή μπορούν να σου προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς με το ράμφος τους παρά το μικρό τους μέγεθος. Αυτό δεν επηρέασε τον ενθουσιασμό μας, για τα αξιαγάπητα αυτά πλάσματα.

The Fringe, Cape Town, South Africa. Η πόλη των ανισοτήτων, αλλά και των πολιτισμικών αντιθέσεων, η πόλη με τα πολλά πρόσωπα. Η μοναδικότητά της μας γοήτευσε. Το Land and Liberty Graffiti είναι ένα από τα πολλά street art graffiti στην νοτιοαφρικάνικη πόλη που φροντίζουν να υπενθυμίσουν την αιματοβαμμένη ιστορία που έγραψε το καθεστώς του apartheid. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την πόλη, όπως και κάθε πόλη, είναι να την περπατήσεις. Μόνο έτσι μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε την ιστορία, την ατμόσφαιρα και τον χαρακτήρα της κάθε συνοικίας.

The Fringe, Cape Town, South Africa. Η πόλη των ανισοτήτων και των πολιτισμικών αντιθέσεων. Η πόλη με τα πολλά πρόσωπα. Η μοναδικότητά της μας γοήτευσε. Το Land and Liberty Graffiti είναι ένα από τα πολλά street art graffiti στην νοτιοαφρικάνικη πόλη, τα οποία φροντίζουν να υπενθυμίσουν την αιματοβαμμένη ιστορία που έγραψε το καθεστώς του apartheid. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την πόλη είναι να την περπατήσεις. Μόνο έτσι μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε την ιστορία, την ατμόσφαιρα και το χαρακτήρα της κάθε συνοικίας.

Muizenberg Beach, Western Cape, South Africa. Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του Cape Town και ένα από τα καλύτερα σημεία για surf στη Νότια Αφρική, με άλλη ματιά. Η βόλτα μας κατά μήκος των χωριών του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, μας έδωσε την εντύπωση άλλης εποχής και άλλης ηπείρου. Τίποτα δεν έμοιαζε με την Αφρική που γνωρίσαμε.

Muizenberg Beach, Western Cape, South Africa. Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του Cape Town και ένα από τα καλύτερα σημεία για surf στη Νότια Αφρική, με άλλη ματιά. Η βόλτα μας κατά μήκος των χωριών του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, μας έδωσε την εντύπωση άλλης εποχής και άλλης ηπείρου. Τίποτα δεν έμοιαζε με την Αφρική που γνωρίσαμε.

False Bay, Western Cape, South Africa. Το Bluebird Market μαζί με το πιο γνωστό Neighbergoods Market αποτέλεσαν τις εκπλήξεις αυτής της πόλης. Ίσως τα πιο ατμοσφαιρικά markets μικροπωλητών που μπορεί να βρεθείτε ποτέ. Ήταν ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε την πολυπολιτισμικότητα και διαφορετικότητα της capetonian κοινωνίας.

False Bay, Western Cape, South Africa. Το Bluebird Market μαζί με το πιο γνωστό Neighbergoods Market αποτέλεσαν τις εκπλήξεις αυτής της πόλης. Ίσως οι πιο ατμοσφαιρικές αγορές μικροπωλητών στις οποίες μπορεί να βρεθείτε ποτέ. Ήταν ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε την πολυπολιτισμικότητα και διαφορετικότητα της capetonian κοινωνίας.

Ο Σωκράτης Βλαχάκης (@socratesnomad) έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, μιλάει 6 γλώσσες και στην προηγούμενή του ζωή ήταν μικρός εξερευνητής. Πολυάσχολος και επίμονος ταξιδευτής, λατρεύει τη φωτογραφία, τους χάρτες και την περιπέτεια.

Ο Σωκράτης Βλαχάκης (@socratesnomad) έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, μιλάει 6 γλώσσες και στην προηγούμενη ζωή του ήταν μικρός εξερευνητής. Πολυάσχολος και επίμονος ταξιδευτής, λατρεύει τη φωτογραφία, τους χάρτες και την περιπέτεια.

10814185_10205214342295876_1035767119_n

(Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με Nikon D5300)

//Αν θέλετε να βοηθήσετε με οποιοδήποτε τρόπο τα σχολεία, το ορφανοτροφείο και το νοσοκομείο που επισκεφτήκαμε, σας παραθέτω τις παρακάτω πληροφορίες:
-St. George Orthodox Primary School
P O Box 21405-00505, Nairobi, Kenya
Lubasi Home, Livingstone, Zambia

-Kande Health Centre and Kande Primary School, Nhkata Bay, Northern Malawi, M5

 

Διαβάστε ακόμα: Ο έρωτας του Λευτέρη Γιακουμάκη για την Ισλανδία και γιατί ζει πια εκεί.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top