Και γιατί θα πρέπει να το κάνω τώρα; Η συνήθης έκφραση όταν σκέφτεσαι να αναβάλλεις τα πράγματα που πρέπει να κάνεις.

    Σήμερα, αύριο, μεθαύριο… κάποια στιγμή. Πόσες φορές έχετε δώσει υπόσχεση στον εαυτό σας ότιθα κάνετε κάτι, αλλά τελικά είτε το μεταφέρετε για αργότερα είτε το ξεχνάτε και δεν το κάνετε ποτέ; Ποια είναι η ρίζα αυτής της αναβλητικότητας και γιατί δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους;

    Όντως, κάποιοι είναι σαν τα μυρμήγκια που κάνουν πράξη ό,τι χρειάζεται να γίνει όντες σίγουρο πως το προλαμβάνειν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειρίζεται κανείς τη ζωή του. Οι ειδικοί ορίζουν την αναβλητικότητα ως μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από βραχυπρόθεσμα οφέλη και μακροπρόθεσμα κόστη. Πολλοί από εμάς το γνωρίζουμε ως αναβολή πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε, ανεξάρτητα από το επίπεδο δυσκολίας πίσω από την εργασία.

    Όλοι αναβάλλουμε από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, όταν αναπτύσσουμε τη συνήθεια να αναβάλλουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε αρνητικές συνέπειες, η αναβλητικότητα μπορεί να επηρεάσει την ευημερία μας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 για την αναβλητικότητα και την αντιμετώπιση, το 20-25% των ενηλίκων παγκοσμίως είναι χρόνια αναβλητικοί. Το θέμα μπορεί να συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τη ΔΕΠΥ και τις κακές συνήθειες μελέτης.

    Η αναβλητικότητα συνδέεται με αρνητική λειτουργικότητα και κινδύνους για την ψυχική υγεία. Τα άτομα που χρονοτριβούν τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα άγχους καθώς και κακό έλεγχο των παρορμήσεων. Η αναβλητικότητα συνδέεται ακόμη και με σωματικές ασθένειες. Τα άτομα που χρονοτριβούν βιώνουν περισσότερο άγχος και τείνουν να καθυστερούν τις θεραπείες – κάτι που μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο κακής υγείας λόγω απλώς αναβολής των πραγμάτων.

    Oι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όσο πιο νέος είναι κάποιος τόσο περισσότερο αναβλητικός γίνεται. Ίσως γιατί οι νέοι έχουν την αίσθηση του άπλετου χρόνου που υπάρχει μπροστά τους.

    Οι λόγοι που μπορεί κανείς να οδηγείται σε αναβολή των εργασιών του είναι πολλοί: άγχος, φόβος, έλλειψη πίστης στις ικανότητές μας, βαρεμάρα, διάφοροι περισπασμοί, ακόμη και τελειομανία. Όσο για τις ηλικίες που απαντάται αυτή τη αρνητική εκδήλωση, στην ουσία περιλαμβάνει τους πάντες: από μικρά παιδιά που δεν κάνουν τα μαθήματα του σχολείου, έως μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που δεν αποφασίζουν να κάνουν κάποιες σημαντικές εξετάσεις για την υγεία τους. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όσο πιο νέος είναι κάποιος τόσο περισσότερο αναβλητικός γίνεται. Ίσως γιατί οι νέοι έχουν την αίσθηση του άπλετου χρόνου που υπάρχει μπροστά τους.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η αναβλητικότητα δεν είναι σημάδι τεμπελιάς. Αν και η αναβλητικότητα δεν θεωρείται πάθηση ψυχικής υγείας από μόνη της, συνδέεται με προκλήσεις ψυχικής υγείας. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την αναβλητικότητα με την κατάθλιψη, το άγχος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η αναβλητικότητα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και πολλές άλλες καταστάσεις. Τα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας, όπως οι αιχμηρές σκέψεις και η κούραση, μπορεί να δυσκολέψουν την ανάληψη καθηκόντων. Από την άλλη πλευρά, η αναβολή των πραγμάτων μπορεί να δημιουργήσει άγχος που οδηγεί σε ανησυχίες για την ψυχική υγεία.

    Ιδού κάποιες συμβουλές για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα:

    #1. Ό,τι κι αν είναι, ξεκινήστε να το κάνετε

    Ο πιο σίγουρος τρόπος για να νικήσετε την αναβλητικότητα είναι να αρχίσετε να κάνετε αυτό που φοβόσαστε. Σταματήστε να αναλύετε το έργο και αρχίστε να το κάνε πράξη. Αν και μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, είναι δυνατό να εστιάσετε το μυαλό σας για να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε την εργασία σας.

    Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφασίσετε να εργαστείτε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και για μόλις 15 λεπτά. Μόλις παρέλθει ο χρόνος, μπορείτε να επαναξιολογήσετε εάν θέλετε να συνεχίσετε. Μπορείτε ακόμη και να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο για να κρατήσετε τον εαυτό σας σε αυτόν τον αρχικό στόχο.

    Μόλις ξεκινήσετε μια εργασία, τα επόμενα βήματα συχνά κυλούν φυσικά. Η ανάληψη πρωτοβουλίας σε αυτή την πρώτη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ώθηση. Μπορεί να καταλήξετε να συνειδητοποιήσετε ότι η εργασία ήταν ευκολότερη από ό,τι περιμένατε.

    #2. Σπάστε την εργασία σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια

    Μερικές φορές χρονοτριβούμε όταν αισθανόμαστε καταβεβλημένοι. Αν καθυστερήσατε ένα συγκεκριμένο έργο επειδή σας φαίνεται «πολύ μεγάλο», κάντε κάτι λίγο «πονηρό». Ξεκινήστε σπάζοντας τη δραστηριότητα σε μικρότερα, πιο «εύπεπτα» μέρη. Αυτό κάνει τη συνολική προσπάθεια πιο διαχειρίσιμη. Το μυαλό σας καταγράφει ότι οι εργασίες είναι αρκετά μικρές για να τις χειριστείτε.

    Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε βήματα που σας επιτρέπουν να ολοκληρώσετε τις εργασίες εγκαίρως. Αυτή η προσέγγιση βήμα προς βήμα σάς δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσετε τη δουλειά και να επιτύχετε περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς. Για το επόμενο βήμα, ξεκινήστε να εργάζεστε στο πλαίσιο που δημιουργήσατε. Καθώς το κάνετε αυτό, θα παρατηρήσετε ότι προχωράτε μπροστά χωρίς να καθυστερείτε. Το άγχος σας μπορεί επίσης σιγά σιγά να αντικατασταθεί με ένα αίσθημα ικανοποίησης που έρχεται με την αφαίρεση του φόβου και τη μετάβαση προς τα εμπρός.

    Μπορείτε να περιορίσετε τους περισπασμούς κλείνοντας εφαρμογές στον υπολογιστή ή το κινητό σας.

    #3. Γίνετε πιο οργανωμένοι

    Οι άνθρωποι μερικές φορές χρονοτριβούν επειδή υπερεκτιμούν πόσα μπορούν να επιτύχουν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Μπορεί επίσης να αισθάνονται καταβεβλημένοι από εργασίες που συνεχίζουν να ξεχύνονται από κάθε κατεύθυνση. Οι οργανωτικές στρατηγικές μπορεί να είναι χρήσιμες σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Για παράδειγμα, η διαχείριση χρόνου μπορεί να περιορίσει τις συμπεριφορές αναβλητικότητας. Η καταχώριση των εργασιών σας, η ιεράρχησή τους και ο προγραμματισμός προθεσμιών μπορεί να είναι μια αρχή.

    Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να ορίσετε χώρους εργασίας στο σπίτι σας που σας δίνουν την ώθηση για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών. Μπορείτε να περιορίσετε τους περισπασμούς κλείνοντας εφαρμογές στον υπολογιστή ή το κινητό σας. Η τοποθέτηση του τηλεφώνου σας σε άλλο δωμάτιο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εστιάσετε.

    #4. Αυξήστε το κίνητρό σας

    Συχνά αφήνουμε τα συναισθήματά μας και τις αρνητικές σκέψεις μας να εμποδίζουν την επίτευξη αυτού που πρέπει να κάνουμε. Τείνουμε να αποφεύγουμε εργασίες που έχουμε αναγνωρίσει ότι δεν έχουν αξία. Αντί να αγανακτείτε για μια εργασία, εισάγετε θετικές σκέψεις. Ακόμη και η επιβράβευση του εαυτού σας με μικρούς τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα.

    Για παράδειγμα, μπορείτε να αυξήσετε το κίνητρό σας για να παρακολουθήσετε ένα μάθημα γυμναστικής, κερνώντας τον καφέ με φίλους στη συνέχεια. Μπορείτε ακόμη και να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με μια θετική στάση βρίσκοντας νόημα σε δραστηριότητες που τείνετε να αποφεύγετε. Μπορεί να δυσανασχετείτε με τη διατριβή που γράφετε, αλλά μπορείτε να εστιάσετε στο πτυχίο κολεγίου που θα κερδίσετε τελικά.

    Αν τείνετε να αναβάλλετε, μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας.

    #5. Καταλάβετε ότι δεν είστε τεμπέλης

    Η αναβλητικότητα δεν είναι τεμπελιά: είναι μια συμπεριφορά που προκαλείται από το άγχος στη ζωή μας ή τις αβάσιμες αρνητικές πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας. Αν τείνετε να αναβάλλετε, μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Αντίθετα, αναρωτηθείτε εάν η συμπεριφορά σας μπορεί να συνδέεται με φόβο, άγχος, ΔΕΠΥ ή άλλο υποκείμενο ζήτημα.

     

    Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Παπαζυμούρης. Μην είστε γεροπαράξενοι, ξεβολευτείτε από τη «θέση σας»!

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top