Κάθε ομάδα αποτελούνταν από τρεις ερασιτέχνες και έναν επαγγελματία.

    Δεν έχει κανείς συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά ένα τουρνουά golf, γι’ αυτό όταν έλαβα την πρόσκληση, ξεκίνησα με μεγάλη περιέργεια σχετικά με αυτά που θα συναντούσα. Το golf, μαζί με το τένις και την ξιφασκία, είναι από τα πλέον αριστοκρατικά αθλήματα. Αν παραδεχθούμε ότι, με τις τελευταίες επιτυχίες του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη, το τένις έχει μπει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια, τότε ένα απ’ τα εναπομείναντα ανεξερεύνητα αθλήματα με καλούσε να το ανακαλύψω. Εξαρχής, με ενδιέφεραν οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος και η ατμόσφαιρα που επικρατεί κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου τουρνουά.

    Έτσι, ξεκίνησα υπό καταρρακτώδη βροχή για τις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, όπου διοργανώνεται το Messinia ProAm τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Costa Navarino δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ωστόσο δεν μπορώ να μη σχολιάσω το επιβλητικό μεσσηνιακό τοπίο που αντίκρισα πηγαίνοντας προς την Πύλο, την περίοδο μάλιστα που ολοκληρώνεται η συγκομιδή της ελιάς. Το γήινο λαδί χρώμα που επικρατούσε στο χώρο γινόταν χρυσό κι απλωνόταν παντού, εξαιτίας της νοτισμένης ατμόσφαιρας.

    Tο Messinia ProAm είναι ξεκάθαρα ο πλέον ανερχόμενος θεσμός για το golf στην Ελλάδα.

    Αντίστοιχα λαμπερό με τον περιβάλλοντα χώρο, το Messinia ProAm είναι ξεκάθαρα ο πλέον ανερχόμενος θεσμός για το golf στην Ελλάδα, καθώς στην πέμπτη χρονιά διεξαγωγής του έφτασε να φιλοξενεί 75 ομάδες με 300 συμμετέχοντες. Κάθε ομάδα αποτελούνταν από τρεις ερασιτέχνες και έναν επαγγελματία, ενώ, όπως μου είπαν οι υπεύθυνοι, υπήρχαν άλλες 30 ομάδες στη λίστα αναμονής.

    Οι εγκαταστάσεις της Costa Navarino είναι ιδανικές για τους λάτρεις του γκολφ.

    Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι συμμετέχοντες ήταν επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, πρώην αθλητές και golf enthusiasts κυρίως από την Ευρώπη. Με εξέπληξε ότι ανάμεσα τους βρισκόταν και ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, της κατασκευαστικής εταιρείας της Costa Navarino, ο κύριος Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ωστόσο όπως έμαθα, ασχολείται με το άθλημα εδώ και αρκετά χρόνια.

    Το πρόγραμμα των γκολφέρ ξεκινούσε νωρίς, από τις 8:00 το πρωί, όπου μετά το πρωινό χωρίζονταν στα τρία γήπεδα και τις 18 τρύπες της Costa Navarino. Στο γήπεδο, την ώρα των αγώνων, επικρατούσε απόλυτη ησυχία, διότι στο golf η συγκέντρωση είναι πάρα πολύ σημαντική και οποιοσδήποτε διαταράξει τον αντίπαλο του κινδυνεύει με αποκλεισμό. Κάθε χτύπημα παίρνει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, αφού οι παίκτες συνυπολογίζουν πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο αέρας, το είδος της επιφάνειας, η στάση του σώματος, και η λαβή. Οι πρώτοι τελείωναν γύρω στη 13:30, ενώ οι τελευταίοι αποχωρούσαν από το γήπεδο κατά τις 15:00.

    Στο Clubhouse, οι παίκτες συζητούσαν τι πήγε καλά και τι μπορούσαν να βελτιώσουν την επόμενη μέρα, ενώ δεν έλειπαν και οι συζητήσεις γύρω από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

    Στη συνέχεια, οι παίκτες έδιναν ραντεβού στο Clubhouse, ένα χώρο που βρίσκεται πάνω από τα γήπεδα του WestIn και συνδυάζει μια μπουτίκ golf και ένα μοναδικό steakhouse. Στην είσοδο του χώρου βρίσκεται μια εμβληματική προτομή του κάπτεν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος ήταν και ο ίδιος λάτρης του αθλήματος.

    Στο Clubhouse, οι παίκτες συζητούσαν τι πήγε καλά και τι μπορούσαν να βελτιώσουν την επόμενη μέρα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το φαγητό και τις επιλογές της κάβας. Παρατηρούσα από κοντά την έξαψη που είχαν για το άθλημα και το τουρνουά, κάτι που με εξέπληξε, διότι θεωρούσα πως δεν θα υπήρχε έντονος ανταγωνισμός. Νόμιζα ότι επρόκειτο κυρίως για μια ευκαιρία απόδρασης και χαλάρωσης για τους συμμετέχοντες, αλλά διαψεύστηκα. Μεταξύ τους κυριαρχούσαν τα πειράγματα, οι υποσχέσεις για εκδίκηση σε επόμενα τουρνουά, ακόμη και στοιχήματα!

    Το τοπίο, αν μη το άλλο, σε μαγεύει.

    Φυσικά, οι συζητήσεις δεν περιορίζονταν μόνο στο golf. Οι περισσότεροι που έπαιρναν μέρος ήταν επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων, οπότε συχνά σχολίαζαν τα νεότερα γύρω από τον επιχειρηματικό κόσμο. Στοιχηματίζω μάλιστα πως, ορισμένες από αυτές τις συζητήσεις που γίνονταν στα σαλόνια, αποτέλεσαν την αφορμή για μελλοντικές συνεργασίες.

    Το πρώτο βράδυ, το πάρτι έγινε στο Division 16, έναν πολυπρόσωπο χώρο που είναι αφιερωμένος στη διασκέδαση.

    Ενίοτε, όταν μια κυρία ερχόταν στην παρέα, το ενδιαφέρον των ιπποτικών γκολφέρ στρεφόταν γύρω από εκείνη, ως αποτέλεσμα των ευγενών τους προθέσεων. Ακόμα και για τους ερασιτέχνες γκολφέρ, το επίπεδο του ανταγωνισμού ήταν αρκετό, ώστε να τους διατηρεί ζεστούς όλη την ημέρα, κάτι που απέδειξαν και στα βραδινά πάρτι.

    Το πρώτο βράδυ, το πάρτι έγινε στο Division 16, έναν πολυπρόσωπο χώρο που είναι αφιερωμένος στη διασκέδαση, την οποία είχε αναλάβει πολύ επιτυχημένα η ομάδα του Athens Clue που διαθέτει escape rooms και VR εμπειρίες καθ’ όλη την περίοδο λειτουργίας του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, την ημέρα εκείνη, το Bowl & Roll πάρτι, βρήκε τους περισσότερους να ανταγωνίζονται στους διαδρόμους bowling, να τραγουδάνε Έλβις στο karaoke και να χορεύουν στην disco.

    Ακόμη κι όταν η μουσική σταμάτησε, κάποιοι γκολφέρ συνέχισαν να τραγουδούν α καπέλα εμβατηριακούς ύμνους, συχνά ακόμα και αγκαλιασμένοι. Ορισμένοι εξ αυτών είχαν στη φαρέτρα τους και άψογες χορευτικές κινήσεις που παρέσυραν τους υπόλοιπους να μην στέκονται σα να έχουν καταπιεί τα μπαστούνια, με τα οποία έριχναν το πρωί. Παρά την κούραση της μέρας, όλοι φαίνονταν ευδιάθετοι, γιατί να μην ήταν άλλωστε;

    Το βραβείο των 50.000 ευρώ κέρδισε ο Πορτογάλος Vitor Lopez που ήταν στην ίδια ομάδα με τον τερματοφύλακα της εθνικής Πορτογαλίας στο Euro 2004, τον Ricardo!

    Οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

    Το επόμενο βράδυ, οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει ένα gala για την απονομή των βραβείων, το μενού του οποίου ήταν βασισμένο στις διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών του ’21, σε φαγητά δηλαδή που έτρωγαν κατά τη διάρκεια του Αγώνα, όπως ο τραχανάς, το αρνάκι, τα παντζάρια και το κυδώνι. Ανάμεσα στις απονομές και τα πιάτα, την παράσταση κέρδισαν τα καλλιτεχνικά acts του Πέτρου Κούρτη (συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004) τα οποία περιλάμβαναν τσάμικο, βιολί και σύγχρονο χορό.

    Ένα από τα highlights του gala ήταν τα άπλετα δώρα (κι ο ειλικρινής θαυμασμός!) που κέρδισε ο μοναδικός παίκτης που πέτυχε την τρύπα με την πρώτη, το λεγόμενο hole-in-one, κάτι που όπως έμαθα συμβαίνει σπάνια σε τουρνουά golf. Το ευτυχές γεγονός συνέβη στο νέο International Olympic Academy Golf Course και ο παίκτης τιμήθηκε από τον κ. Σπύρο Ζαννιά, αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Μάλιστα, o ερασιτέχνης Adolf Bachlea πήρε και τα συγχαρητήρια από τον Matthias Nemes, έναν εκ των σχεδιαστών του γηπέδου από το παγκοσμίου φήμης γραφείο Olazábal Design, ο οποίος ήθελε να μάθει περισσότερα για το σχεδόν απίθανο χτύπημα! Αργότερα, σε μια συγκινητική στιγμή, ο κ. Nemes χάρισε μια αναμνηστική τσάντα golf και ένα σετ μπαστούνια του πρώην διάσημου γκολφέρ José María Olazábal στον κ. Κωνσταντακόπουλο, επισφραγίζοντας μια χρόνια συνεργασία και σηματοδοτώντας την έναρξη μιας φιλίας.

    Το βραβείο των 50.000 ευρώ κέρδισε ο Πορτογάλος Vitor Lopez που ήταν στην ίδια ομάδα με τον τερματοφύλακα της εθνικής Πορτογαλίας στο Euro 2004, τον Ricardo! Με τον Vitor, με τον οποίο είμαστε συνομήλικοι, μιλήσαμε αργότερα και μου είπε πως είναι επαγγελματίας τα τελευταία 3 χρόνια. Μου είπε ότι ξεκίνησε να παίζει golf όταν ήταν 12, σε μια περίοδο που έπαιζε τένις και ποδόσφαιρο, όμως τελικά κόλλησε με το golf. Θυμήθηκε τον πρώτο καιρό που έπαιζε ξανά και ξανά στις ίδιες πίστες, με τρομερή όρεξη. Του άρεσε πολύ το κλίμα και η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, αφού όσον αφορά τη φιλοξενία οι Πορτογάλοι έχουν την ίδια νοοτροπία. Θέλει να επιστρέψει την επόμενη χρονιά αφενός για να υπερασπιστεί τον τίτλο του και αφετέρου επειδή, όπως είπε, ήταν το καλύτερο τουρνουά που έχει πάει σε ProAm.

    Το τουρνουά πλαισίωναν και άλλες δραστηριότητες, όπως ήταν η ελαιογνωσία με την «βασίλισσα του λαδιού», την Χριστίνα Στριμπάκου.

    Ο Ricardo από την πλευρά του, ο οποίος ήταν στην ίδια ομάδα με τον Vitor και εκείνος που τον κάλεσε στη Μεσσηνία, ήταν επίσης πολύ ευχαριστημένος με το τουρνουά, ως ερασιτέχνης γκολφέρ. Δεν μπορούσα να μην τον ρωτήσω τι συναισθήματα του δημιουργεί το να βρίσκεται στην Ελλάδα, τη χώρα που του στέρησε τη μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε να ζήσει ως ποδοσφαιριστής, να σηκώσει δηλαδή το Euro στη χώρα του. Μου απάντησε πως περνά υπέροχα, φυσικά είναι μια άσχημη ανάμνηση για εκείνον η ήττα στον τελικό, αλλά «έτσι είναι ο αθλητισμός». Θυμόταν τον Καραγκούνη, τον Κατσουράνη, όσο για το πως θα χαρακτήριζε τον Κριστιάνο Ρονάλντο; «Good kid»!

    To ανδρικό κάστρο έπεσε!  Η νικητήρια ομάδα είχε μια γυναίκα στη σύνθεσή της. 

    Νωρίτερα αναφέρθηκα στις κυρίες, έτσι οφείλω να μεταφέρω ότι το golf είναι ένα από τα τελευταία «αντρικά κάστρα» που πέφτουν σιγά σιγά, παρότι το ίδιο το όνομα του αθλήματος απαγορεύει την είσοδο σε γυναίκες. Golf σημαίνει: Gentlemen Only, Ladies Forbidden. Ωστόσο, η νικητήρια ομάδα είχε μια κυρία στη σύνθεση της. Μετά το δείπνο, βρέθηκα στο μπαρ 1827, όπου συζητούσα για αυτό με μια νέα κυρία από τη Σουηδία, η οποία προσπάθησε να κομματιάσει αυτή την προκατάληψη, εξηγώντας μου ότι παίζει από πολύ μικρή ηλικία και πόσο διασκεδάζει να συμμετέχει σε τέτοια τουρνουά. Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να σας μεταφέρω το υπόλοιπο της πολύ ζωηρής μας συζήτησης, φυσικά γύρω από θέματα γκολφ.

    Για να επανέλθω, το τουρνουά πλαισίωναν και άλλες δραστηριότητες, όπως ήταν η ελαιογνωσία με την «βασίλισσα του λαδιού», την Χριστίνα Στριμπάκου, μια επιχειρηματία και επαγγελματία κριτή σε γευστικούς διαγωνισμούς ελαιόλαδου, από τη Μεσσηνία. Μαζί με τον αδερφό της έχουν δημιουργήσει την LIÁ, ένα highly exclusive brand που βρίσκεται ακόμα και στα Harrods. Η διαδικασία της ελαιογνωσίας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, εκεί μας εξήγησε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και την διαφορά μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ποικιλιών. Αναλύσαμε τα θετικά χαρακτηριστικά της κορωνέικης ποικιλίας που καλλιεργείται στην περιοχή και αναλύσαμε με ποιες τροφές ταιριάζει. Αυτό που βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον ήταν ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση και το απαραίτητο storytelling, αυτή η διαδικασία δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από μια οινογνωσία.

    Το βραβείο των 50.000 ευρώ κέρδισε ο Πορτογάλος Vitor Lopez.

    Η κ. Στριμπάκου μου είπε στη συζήτηση που ακολούθησε, ότι είναι πραγματικά χαρούμενη που συνεργάζεται με τους ανθρώπους της Costa Navarino. Αισθάνεται ότι συμβάλλει με τον τρόπο της σε ένα οικοσύστημα περιληπτικό, που δεν αφήνει κανέναν πίσω στη Μεσσηνία. Όσο για τις αρχές της αειφορίας, μου εξήγησε ότι όπως και στη δική της παραγωγική διαδικασία, το ίδιο τις υπηρετούν και στο συγκρότημα. Οργανικές φάρμες είναι εκείνες που ακολουθούν παλιές τεχνικές σεβασμού της φύσης, το ελαιόλαδο παράγεται με συγκεκριμένες διαδικασίες απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Βιολογική είναι μια παραγωγή ελαιόλαδου, για παράδειγμα, στην οποία οι υπεύθυνοι ασχολούνται με την φροντίδα των δέντρων καθημερινά, και όχι εκείνη που την επισκέπτονται οι ιδιοκτήτες μια φορά το χρόνο και αρκούνται στο ότι «δε χρησιμοποιούν  φυτοφάρμακα».

    Η Costa Navarino δεσμεύτηκε πως θα έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2030.

    Στα του sustainability, από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντακόπουλος δεσμεύτηκε ότι η Costa Navarino θα έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2030. Στα λίγα λεπτά που καταφέραμε να συνομιλήσουμε, είδα το πάθος του όσον αφορά τη βελτίωση της εμπειρίας για τους επισκέπτες, καθώς και την επιθυμία του να δημιουργήσει μια ισχυρή αλυσίδα αξίας με πολλούς stakeholders. Η άψογη εξυπηρέτηση και η ενίσχυση της τοπικής κοινότητας αποτελούν πυρηνικά στοιχεία και όχι marketing tricks. Επίσης, αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους ανάπτυξης και προσέλκυσης του ενδιαφέροντος.

    H Dooley Team ήταν η νικήτρια ομάδα.

    Στην ξενάγηση που μας έγινε από την υπεύθυνη επικοινωνίας της Costa Navarino, την κυρία Καραπαντελή, έμαθα σχετικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και προσθήκες, όπως είναι τα 12 νέα γήπεδα τένις σε συνεργασία με τον προπονητή του Στέφανου Τσιτσιπά, τον Πάτρικ Μουράτογλου. Ακόμα, είδα από κοντά την γειτονιά Rolling Greens, στην οποία αγόρασε σπίτι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η οποία ακόμα βρίσκεται υπό ανέγερση, αλλά ήδη όλα τα σπίτια έχουν πωληθεί. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι του ξενοδοχείου φροντίζουν να πλαισιώσουν το project τους με τους Έλληνες που ακτινοβολούν και με τη σειρά τους να κερδίσουν τη δική τους θέση στον ήλιο, μεταξύ των καλύτερων συγκροτημάτων αναψυχής στον κόσμο.

    Το όραμα της ηγεσίας της Costa Navarino είναι πρόδηλο και αφορά την ανάπτυξη όλης της περιοχής καθώς και την ανάδειξη της διεθνώς, πιθανώς σαν μια νέα Τοσκάνη που το κύριο προϊόν είναι το λάδι, και στόχος είναι να εξιτάρει τους ξένους επισκέπτες γύρω από όλη την περιοχή, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς και οργανώνοντας τουριστικές δραστηριότητες μαζί με ντόπιους.

     

    Διαβάστε ακόμα: Alpine chic. Tο Γκστάαντ του Νιάρχου, της Madonna και της Grace Kelly.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top