d9d5891b

    Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιγράφει σήμερα ένα υπόδειγμα που φημίζεται για τη νοστιμιά του και τα οφέλη του στην υγεία.

    Ένας από τους συνήθεις προβληματισμούς μετά τις γιορτές είναι και ο διατροφικός προγραμματισμός που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, είτε προκειμένου για να διορθώσει κάποιο πρόβλημα βάρους που έχει είτε απλά για να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, αφήνοντας πίσω τις διατροφικές ατασθαλίες των εορτών…

    Όσοι λοιπόν προβληματίζονται με τα κιλά που έβαλαν στις γιορτές και ετοιμάζονται για κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διαίτης, ας αναλογιστούν πρώτα απ’όλα το βασικό κανόνα αδυνατίσματος που προστάζει πως η ρήση «το γοργόν και χάριν έχει» δεν ισχύει για την απώλεια βάρους.

    Δίαιτες μονομερείς που μας παρέχουν μια μόνο ομάδα τροφών (μόνο φρούτα ή μόνο γαλακτοκομικά) ή αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα κάτω από 1.200 θερμίδες, τις οποίες  συχνά συστήνει η μία φίλη στην άλλη, πρέπει να αποφεύγονται μιας και όχι μόνο καθίστανται ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και το αποτέλεσμα που έχουν είναι εντελώς παροδικό και τα κιλά επανέρχονται «δριμύτερα», μιας και η απώλεια βάρους αντικατοπτρίζει κυρίως γλυκογόνο, υγρά και μυϊκό ιστό και όχι ιδιαίτερα ποσά λιπώδους ιστού.

    «Το πιο σωστό είναι η δημιουργία ενός εφικτού πλάνου διατροφής, το οποίο χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και καταρτίζεται σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις του ατόμου».

    Μπορεί λοιπόν η γρήγορη απώλεια να αποτελεί ως ένα βαθμό ψυχολογικό ντοπάρισμα, αλλά από τη στιγμή που τα κιλά επιστρέφουν με μαθηματική ακρίβεια και το πρόβλημα διογκώνεται και διαιωνίζεται ας σκεφτούμε ψυχραιμότερα και ας μην προσφεύγουμε σε ακραίες «λύσεις».

    Έτσι, η σωστή αντιμετώπιση έγκειται στο εφικτό πλάνο διατροφής, που χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και καταρτίζεται σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις του ατόμου, στοχεύοντας βέβαια σε μια λογική απώλεια βάρους.

    Μάλιστα τα τελευταία χρόνια πλασάρεται ως ιδανικότερος τρόπος απώλειας βάρους το μοντέλο της αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα το μοντέλο αυτό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου που ασχολείται με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όταν εφαρμόζεται ταυτόχρονα με ένα εξατομικευμένο μη στερητικό υποθερμιδικό διαιτολόγιο και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, εμφανίζει την καλύτερη έως σήμερα αποτελεσματικότητα στην απώλεια και διατήρηση βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην παραδοχή ότι ο οργανισμός μας έμαθε κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες. Στηριζόμενος στη γνώση ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να μάθει να μη συνεχίζει τις κακές διατροφικές συνήθειες.

    Στη σημερινή εποχή που η δύναμη της διαφήμισης αγγίζει το υπέρμετρο, το άγχος και η ένταση της καθημερινότητας αφήνουν μικρές διεξόδους για διατροφικές απολαύσεις, η μόνη δύναμη του καταναλωτή είναι η ενημέρωση και η γνώση. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η συνεργασία με ειδικούς: διαιτολόγο – γιατρό – γυμναστή – ψυχολόγο, ώστε να μπει ένα φρένο στις επιδημικές διαστάσεις του φαινομένου της παχυσαρκίας.

    xenosnew

    Ο Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc., Ph.D.cand.

    Για τα άτομα τώρα που δεν προβληματίζονται με το βάρος τους, αλλά αναθεωρώντας τις απόψεις τους περί διατροφής θέλουν να ξεκινήσουν μια πιο σωστή διατροφή, να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει υγιεινή και σωστή διατροφή.

    Έχοντας το προνόμιο να είμαστε ένας μεσογειακός λαός και άρα να ζούμε σε αφθονία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και ελαιολάδου ας στηρίξουμε το σιτηρέσιο μας σε αυτές τις τροφές και ας ενταχθούμε στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

    Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιγράφει σήμερα ένα υπόδειγμα διατροφής που φημίζεται για τη νοστιμιά του και τα οφέλη του στην υγεία.

    Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το μοντέλο, πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά εποχής, ελαιόλαδο, δημητριακά και προϊόντα αυτών όσο το δυνατό ανεπεξέργαστα (π.χ. ζυμαρικά ολικής, ψωμί ολικής αλέσεως), όπως και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ενώ ψάρι και πουλερικά να καταναλώνονται 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

    Από εκεί και πέρα τα γλυκά πρέπει να τρώγονται πιο αραιά στη διάρκεια κάθε εβδομάδας (έως 2 φορές), ενώ μερικές φορές τον μήνα μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας (αν οι μερίδες κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα μικρές, μπορούμε να τρώμε και πιο συχνά).

    Βέβαια, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής συμπεριλαμβάνει και άλλα στοιχεία όπως η τακτικότητα των γευμάτων, η επαρκής λήψη νερού, η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και βέβαια η μη παράλειψη του πρωινού.

    Ας αλλάξουμε λοιπόν σελίδα και στη διατροφή μας αυτήν την περίοδο και ας βαδίσουμε με γνώμονα τη λογική, την εγκράτεια και τις ιδιαίτερες ανάγκες μας προκειμένου να απομυζήσουμε οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

     

    Διαβάστε ακόμα: «Ακόμα και 30-45 λεπτά απλό περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά»

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top