IMGP4649

 

kaukalithraΗ καυκαλήθρα

Άλλες ονομασίες: Καυκαλίδα, μερουλήθρα, αγριοκουτσουνάδα, μοσχολάχανο.
Πώς την αναγνωρίζουμε: Τα άνθη της βγαίνουν την άνοιξη, είναι λευκά σε «σκιάδιο» και έχουν πέντε πέταλα. Ο καρπός της μοιάζει με φασόλι, σκεπασμένο με αγκαθάκια που κολλούν στα ρούχα και με δυσκολία ξεκολλούν ένα-ένα. Όταν ξεραθούν, αγκυλώνουν. Σε όλα τα μέρη του φυτού και στους καρπούς υπάρχουν ελαιοφόροι αδένες, που εκκρίνουν αρωματικό αιθέριο έλαιο. Τα φύλλα φυτρώνουν στους βλαστούς με αντίθετη διάταξη, είναι απλά και διαιρούνται σε λοβούς.
Πού και πότε τη βρίσκουμε: Από Οκτώβριο μέχρι τέλη Απριλίου, ανάλογα με την περιοχή.
Πώς τρώγεται: Σε πίττες, σαλάτες, τσιγαριστά, σε σάλτσες για ζυμαρικά.

 

 

sinapiΤο σινάπι

Άλλες ονομασίες: Αγριοσινάπια, σινιάβρη, βρούβες, γλυκόβρουβες.
Πού και πότε το βρίσκουμε: Φθινόπωρο και άνοιξη, σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.
Πώς το αναγνωρίζουμε: Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό. Φτάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά ύψος.
Πώς τρώγονται: Βραστά, αυστηρά με ξύδι. Η γεύση τους είναι πικάντικη.

 

 

xhrovotanoΤο χηροβότανο

Άλλες ονομασίες: Μυρμηγκοβότανο, χοιρομουρίδα.
Πώς το αναγνωρίζουμε: Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και χνουδωτά, καλυμμένα με τρίχες. Τα κατώτερα φύλλα του είναι οδοντωτά και τα ανώτερα επιφυή. Το επάνω μέρος των φύλλων είναι γεμάτο με λευκές φλύκταινες (φουσκίτσες). Φτάνει σε ύψος τα 30-60 εκατοστά.
Πού και πότε το βρίσκουμε: Σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Τα νεαρά φυτά του μαζεύονται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
Πώς τρώγονται: Βραστά σκέτα με λαδολέμονο, ή σε συνδυασμό με άλλα χόρτα.

 

 

lapathoΤο λάπαθο

Άλλες ονομασίες: Λάπατο, ξυνολάπατο, ξινήθρα, αγριοσέσκλο. Πώς το αναγνωρίζουμε: Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση. Το λάπαθο είναι ετήσιο φυτό και φτάνει τα 50 εκατοστά ύψος.
Πού και πότε το βρίσκουμε: Σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Υπάρχουν γύρω στα πέντε είδη πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης.
Πώς τρώγονται: Τα λάπαθα μαγειρεύονται βραστά (μόνα τους ή με κρέας) , γίνονται ωραιότατοι ντολμάδες και χρησιμοποιούνται για χορτόπιτες.

 

 

skolumosΟ ασκόλυμπρος

Άλλες ονομασίες: σκολιάμπρι, σκόλιαντρος, σκόλυμος, ασπράγκαθο.Πώς τον αναγνωρίζουμε: Έχει βαθιά χοντρή ρίζα και χοντρό κεντρικό βλαστό. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και αγκαθωτά. Μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο ύψος.
Πού και πότε τον βρίσκουμε: Ανθίζει το καλοκαίρι και το βρίσκουμε παντού σε όλη την Ελλάδα σε ακαλλιέργητα εδάφη σε χαμηλό υψόμετρο. Τα νέα τρυφερά φύλλα πριν γίνουν ακανθωτά και οι τρυφεροί βλαστοί του μαζεύονται από το χειμώνα έως την άνοιξη. Το φθινόπωρο μαζεύεται η ρίζα και οι σαρκώδεις ράχες των φύλλων του.
Πώς τρώγονται: Τα νέα φύλλα και οι βλαστοί του τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα. Οι ρίζες και οι μίσχοι γίνονται σούπες ή μαγειρεύονται με κρέας. Επίσης μπορούν να βραστούν και να γίνουν τουρσί με ξύδι και λάδι.

 

Eικονογράφηση: StupidGreg

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top