«Η ανάγκη να δουλέψω τον εσωτερικό μου κόσμο με έφερε στην πρακτική της Kundalini yoga» (Φωτογραφία: @michelsedan).

Ζορμπάς ή Βούδας; Ποιος είπε πως η διάζευξή είναι υποχρεωτική; Αντίθετα, σε εποχές σαν τη σημερινή που βγαίνουμε εξαντλημένοι από την παρατεταμένη καραντίνα, μόνο μια σύνθεση των πραγμάτων μπορεί να μας σώσει. Οπως ο Καζαντζάκης στον «Αλέξη Ζορμπά» γράφει γι’ αυτό το μυστικό φως που θα κάνει τον άνθρωπο να ξεφύγει από το στενό όριο του εαυτού του και να αναζητήσει τον δικό του Βούδα. Όπου κι αν ενυπάρχει αυτός.

Η Αλεξάνδρα Μερκούρη, μικρότερη αδελφή της ηθοποιού Δωροθέας Μερκούρη, ζει στο Παρίσι και εργάζεται ως art director, καθώς είναι συνιδημιουργός του amstudio.  Φαίνεται όμως πως η περίοδος του εγκλεισμού δημιούργησε μέσα της την ανάγκη να διερευνήσει κι άλλα κρυμμένα πεδία του εαυτού της, να ασκηθεί στην πρακτική της Kundalini yoga και να την μάθει τόσο καλά έτσι ώστε να μπορεί να τη διδάξει με τη σειρά της σε άλλους.

Κάπως έτσι προέκυψε το νέο της project «Zorba Buddha» όπου συνενώνει την πνευματικότητα με τη χαρά της ζωής. Σαν να λέμε το απολλώνιο με το διονυσιακό. H Eλλάδα δεν θα μπορούσε να μην είναι ο χώρος που συνενώνει τους δύο «κόσμους». Μπορεί το project να μην απευθύνεται μόνο σε Ελληνες, αλλά σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ο ελληνικός χώρος, το φως, ο ήλιος, ο χορός, όλα αυτά τα στοιχεία θα λειτουργήσουν στην κάθαρση του σώματος και του μυαλού. Η Αλεξάνδρα Μερκούρη μίλησε στο Andro για τις λεπτομέρειες και το στόχο του προγράμματός της.

«Το μυαλό πρέπει να είναι ο υπηρέτης και όχι ο αφέντης μας».

– Το νέο σας project «Zorba Buddha» έχει έντονη Καζαντζακική χροιά. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια; 

Eίναι μια διαδικασία ζωής που μας έφερε αυτή η περίοδος, καθώς κλειστήκαμε μέσα μας και ήρθαμε σε επίγνωση με του εσωτερικού μας κόσμου. Το κλείσιμο στο σπίτι ήταν καθοριστικό για να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει μέσα μας. Η συνειδητοποίηση πως είμαστε πολύ παραπάνω από τις δουλειές μας, από αυτό που κάνουμε. Πως το «είναι» μας θέλει να τραφεί επίσης. Η τρέλα της καθημερινότητας και της αδρεναλίνης που φέρνει η δουλειά και η καλοπέραση μας αποτρέπει από αυτή τη συνειδητοποίηση. Πιστεύουμε πως η γαλήνη έρχεται μετά από το επίτευγμα του πλούτου ή της επιτυχίας. Δεν είναι έτσι.

– Eσείς ποια διέξοδο βρήκατε; 

Ο Βούδας είναι η επίγνωση των συναισθημάτων μας για να μπορούμε να δούμε τον εσωτερικό μας κόσμο χωρίς την ταυτοποίηση του πόνου ή της αποτυχίας. Αυτή η ανάγκη να δουλέψω τον εσωτερικό μου κόσμο με έφερε στην πρακτική της Kundalini yoga. Κατανόησα πως ο εαυτός μου χρειαζόταν μια πιο έντονη πνευματική πρακτική και πήρα την απόφαση να σπουδάσω αυτή την τεχνική με σκοπό μια μέρα να μπορώ με τη σειρά μου να την διδάξω.

«Γιόγκα σημαίνει εμπιστεύομαι κάτι ανώτερο, ξαναβρίσκω τη δύναμή μου που είναι ανώτερη από εμένα» (Φωτογραφία: @michelsedan).

– Αυτή η δύσκολη περίοδος για όλους σας ώθησε να πάρετε αποφάσεις; 

Βέβαια! Είχα σοβαρά οικογενειακά θέματα, τα οποία χρειάζονταν διαχείριση και έπρεπε να βρω μια δύναμη μέσα μου για να διαχειριστώ τα προβλήματα με ησυχία και χωρίς πανικό. Αυτό βοήθησε έντονα στο να βρω μια δύναμη ανώτερη του μυαλού μου. Το μυαλό πρέπει να είναι ο υπηρέτης και όχι ο αφέντης. Αυτό σημαίνει γιόγκα: εμπιστεύομαι κάτι ανώτερο, ξαναβρίσκω τη δύναμή μου που είναι ανώτερη από εμένα. Είτε αυτό λέγεται ανώτερος εαυτός είτε θεός είτε θείο πνεύμα είτε καθολικό φως. Υπάρχει μια δύναμη που μπορούμε να την νιώσουμε μόνο όταν έρθουμε σε ευθυγράμμιση με το είναι μας και κάνουμε την ανάλογη πρακτική.

«Το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει ότι είναι ένα είδος δίχως όρια».

«Υπάρχει μια δύναμη που μπορούμε να την νιώσουμε μόνο όταν έρθουμε σε ευθυγράμμιση με το είναι μας» (Φωτογραφία: @michelsedan).

– Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η δύναμη; 

Μπορεί να μας καθοδηγήσει σε λύσεις που είναι συνδεδεμένες με τον ανώτερο εαυτό μας και όχι με τους πόνους ή τη διαστρέβλωση που προκαλεί το μυαλό. Το μυαλό είναι ο προστάτης μας. Μας λέει «μην το κάνεις αυτό γιατί την προηγούμενη φορά κάηκες», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καθοδηγεί τη ζωή μας. Η εμπειρία μας κάνει να έχουμε επίγνωση των ορίων μας. Οταν, όμως, έρχεται η δύσκολη στιγμή και χρειάζεται να προσπεράσουμε τον εαυτό μας ή τους φόβους μας, χρειαζόμαστε μια άλλη τακτική.

– Τι χρειάζεται να κάνουμε; 

Χρειάζεται να διακόψουμε τον μονόλογο του μυαλού και να αφήσουμε την εσωτερική μας δύναμη και το ένστικτό μας να ενορχηστρώσει ξανά τη ζωή μας. Το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει την έννοια δίχως «όρια», boundless self, όπως λέμε και στη γιόγκα. Είναι η επίγνωση της εσωτερικής σου δύναμης, της προσπέρασης του «εαυτού», του «εγώ».

«Χρειάζεται να διακόψουμε τον μονόλογο του μυαλού και να αφήσουμε την εσωτερική μας δύναμη και το ένστικτό μας να ενορχηστρώσει τη ζωή μας» (Φωτογραφία: @michelsedan).

«Ο Ζορμπάς για να μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό του χρειάζεται έναν Βούδα και για να γίνει κάποιος Βούδας χρειάζεται να εκφράσει τον Ζορμπά του».

– Πρακτικά πώς θα εφαρμοστεί αυτό το project; 

Αυτό το project έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς θεωρώ πως o λογαριασμός που διατηρώ στο Instagram έχει δώσει ήδη στους ανθρώπους μια χροιά του τι σημαίνει να είσαι Zorba Buddha.

«Και ο Ζορμπάς μέσα μας χρειάζεται να εκφραστεί μέσα από τον χορό, τη χαρά, μέσα από το γέλιο ή την έκσταση που μας προκαλεί η φύση όταν την κοιτάμε» (Φωτογραφία: @michelsedan).

– Τι σημαίνει να είσαι Zorba Buddha; 

Υπάρχει ο Βούδας που μας λέει πως δεν υπάρχουν όρια, αλλά για να το καταφέρει αυτό, γίνεται μοναχικός. Ας θυμηθούμε την ιστορία του Σιντάρτα: Είχε πλούτη, είχε γυναίκες, ένα μεγάλο παλάτι. Οταν συνειδητοποίησε πως όλα αυτά δεν μπορούν να γεμίσουν τη ψυχή του για να φτάσει στο σημείο να την απελευθερώσει, έφυγε για να βρει την επιφοίτηση. Και έπειτα υπάρχει ο Ζορμπάς που με τον χορό, το τραγούδι και τη σοφία του που είναι του «δρόμου», καταφέρνει να φτάσει στην κάθαρση και την έκφραση του συναισθήματος, πέρα από τα λόγια, πέρα από το συμβατικό. Το να είσαι Zorba Buddha είναι η ένωση του είναι με το ανώτερο. Η ένωση του σώματος και του πνεύματος, της επίγνωσης και της καρδιάς, της σεξουαλικότητας και της πνευματικότητας.

«Το να είσαι Zorba Buddha είναι η ένωση του σώματος και του πνεύματος, της σεξουαλικότητας και της πνευματικότητας.» (Φωτογραφία: @michelsedan).

– Λόγω της καραντίνας γίναμε όλοι πιο μόνοι. 

Οντως, γίναμε μοναχικοί λόγω του ιού. Κάποιοι βρήκαν τον Βούδα τους κι άλλοι έπαθαν κατάθλιψη και ήρθαν σε ρήξη τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους γιατί ο «Ζορμπάς» τους δεν μπορούσε να εκφραστεί. Ας έχουμε την επίγνωση ότι και ο Ζορμπάς είναι εκεί και χρειάζεται να εκφραστεί μέσα από τον χορό, τη χαρά, μέσα από το γέλιο ή την έκσταση που μας προκαλεί η φύση όταν την κοιτάμε, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον μυθιστορηματικό Ζορμπά.

– Τι χρειάζεται να κάνουμε για να είμαστε υγιείς; 

Για να είμαστε υγιείς πρέπει να είμαστε μισό-μισό. Να έχουμε επίγνωση ότι και ο χορός και η χαρά και το γέλιο είναι αναγκαία ανθρώπινα στοιχεία. Ο Ζορμπάς, ενώ βρήκε όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον εαυτό του. Πέθανε φτωχός, πήγαινε σαν έρημο σκυλί δεξιά και αριστερά. Ο Ζορμπάς για να μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό του χρειάζεται έναν Βούδα και για να γίνει κάποιος Βούδας χρειάζεται να εκφράσει τον Ζορμπά του.

«Απευθύνομαι στον κόσμο που θέλει να ζήσει το πανηγύρι της χαράς και της αφθονίας της Ελλάδας» (Φωτογραφία: @michelsedan).

«Tο Αιγαίο, η μακροζωία, το λάδι, το φως, όλα αυτά μου λένε πως η Ελλάδα παραμένει το κατάλληλο σημείο για να βρούμε τον Ζορμπά μας».

– Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα για το project;

To project αυτό απευθύνεται σε όσους θέλουν να ζήσουν μια εμπειρία όχι μόνο πνευματική, αλλά και χαράς και κάθαρσης. Δεν επιλέγω μόνο την Ελλάδα. Είμαι στη Γαλλία και δεν θέλω να απευθυνθώ μόνο σε ελληνικό κοινό. Δεν βλέπω όρια, αλλά όλο τον κόσμο. Είναι μια διδασκαλία που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες. Το project περιλαμβάνει κάποια retreats που θα γίνουν στην Ελλάδα, ki αυτό γίνεται γιατί ο άνθρωπός μου είναι ο Ζορμπάς και γιατί η Ελλάδα, το Αιγαίο, η μακροζωία σε κάποια νησιά μας, η τροφή, το λάδι, το φως, όλα αυτά μου λένε πως η Ελλάδα παραμένει το κατάλληλο σημείο για να βρούμε τον Ζορμπά μας.

«Το κύτταρό του ανθρώπου είναι 0,0001 ύλη και 99,9999 ενέργεια. Αυτό το έχουμε ξεχάσει» (Φωτογραφία: @michelsedan).

– Εσείς θα επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Το μισό χρόνο θα είμαι στην Ελλάδα και τον άλλο μισό στη Γαλλία. Ο σκοπός μου είναι την επόμενη χρονιά να φέρω τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, κάποιους πνευματικούς ανθρώπους, για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια retreats στην Ελλάδα. Ο μεγάλος στόχος του project είναι να σκορπίσουμε το φως της γνώσης που έρχεται από την απελευθέρωση του είναι μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη βουδιστική διαδικασία, αλλά και το φως και το χορό της Ελλάδας.

– Στη Γαλλία ενδιαφέρεται ο κόσμος γι’ αυτόν τον αναστοχασμό; 

Eδώ στη Γαλλία υπάρχει πολύς κόσμος που εφαρμόζει την πρακτική της Kundalini yoga στην καθημερινότητά του και ενδιαφέρεται για τις πνευματικές διδασκαλίες. Η Γαλλία είναι μια φανταστική χώρα που είναι οργανωμένη σε μια σοσιαλιστική φλέβα, αλλά της λείπει η τρέλα. Αυτή που έχει ο Ζορμπάς. Να γελάσεις πολύ, να κλάψεις πολύ. Αυτό που έχει ο Έλληνας που είναι αυθόρμητος. Αυτό θέλω να βιώσουν οι ξένοι που θα έρθουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό απευθύνομαι περισσότερο στους ξένους. Απευθύνομαι στον κόσμο που θέλει να ζήσει το πανηγύρι της χαράς και της αφθονίας αυτού του τόπου. Προσωπικά όταν γυρνάω τα καλοκαίρια στην Ελλάδα γεμίζει αμέσως ο Ζορμπάς μέσα μου.

«Ο χορός και η χαρά και το γέλιο είναι αναγκαία ανθρώπινα στοιχεία» (Φωτογραφία: @michelsedan).

«Εδώ στη Γαλλία οι άνθρωποι ζουν σε 20 τετραγωνικά και τρελαίνονται. Εχουν αυξηθεί η κατάθλιψη και η ψυχασθένεια στο 45%».

– Αρα θα παρουσιάσετε στους ξένους μια λιγότερη τουριστική πλευρά της Ελλάδας εστιάζοντας στην πνευματικότητα. 

Το κύτταρό του ανθρώπου είναι 0,0001 ύλη και 99,9999 ενέργεια. Αυτό το έχουμε ξεχάσει. Νομίζουμε πως αξίζει ό,τι είναι μόνο χειροπιαστό. Το αντίθετο συμβαίνει. Θέλω όσοι ζήσουμε αυτή την εμπειρία σε αυτό τον ευλογημένο τόπο να γεμίσουμε χαρά και αγάπη, να γεμίσουμε αυτό το αόρατο κομμάτι που λέγεται ενέργεια, μέσα από το χορό, τη χαρά, το φαγητό και τη γιόγκα. Θα τους δείξουμε όχι μόνο την κληρονομιά μας, αλλά και τις πολύπλευρες πτυχές του είναι μας. Ώστε μετά να γυρίσουν στις «ζωές» τους και να σκορπίσουν κι εκεί λίγο από το φως που έχει τόσο ανάγκη ο κόσμος στις σημερινές εποχές.

– Ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες… 

Αυτή η περίοδος ήταν πολύ καθοριστική για εμένα έτσι ώστε να ξεκινήσω το project. Εδώ στη Γαλλία οι άνθρωποι ζουν σε 20 τετραγωνικά και τρελαίνονται! Εχουν αυξηθεί η κατάθλιψη και η ψυχασθένεια στο 45%. Ζούμε μια περίοδο όπου η ψυχική υγεία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που θέλω να κάνω με το «Zorba Buddha» είναι να καθαρίσουμε ό,τι κακή ενέργεια έχουμε μέσα μας, να μάθουμε την κουλτούρα κάποιων περιοχών που οι άνθρωποι ζουν πάρα πολλά χρόνια, να μιλήσουμε με τους ντόπιους που είναι, ας πούμε, 100 χρονών και χορεύουν στα πανηγύρια. Σε αυτά τα μέρη, οι ηλικιωμένοι είναι ενταγμένοι στην κοινωνία. Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε ξένες χώρες όπου πεθαίνουν μόνοι τους σε γηροκομεία ή μακριά από την οικογένειά τους. Η ζωή δεν είναι ένα μόνο πράγμα, έχει πολλές πτυχές. Ας ανοίξουμε την προοπτική μας.

 

//Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους λογαριασμούς @zorba_buddha και @alexandramercuri στο Instagram. 

 

 

Διαβάστε ακόμα, Δρ. Νικόλαος Κωστόπουλος: «Η ζωή είναι τώρα, πρέπει να το πιστέψεις».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top