548931_236926403_xlarge

Τερματίζοντας στον μαραθώνιο του Βερολίνου το 2016.

Γιατί τρέχετε;
Το τρέξιμο μου προσφέρει ηρεμία μετά από την πολύ ένταση της δουλειάς και με διατηρεί σε φόρμα. Μέσα από το τρέξιμο χαίρεσαι το πάρκο, το βουνό ή τη θάλασσα όταν η διαδρομή είναι παραθαλάσσια.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Καθημερινά ο στόχος μου είναι να τρέχω και να αισθάνομαι όμορφα μετά την προπόνηση. Ο επόμενος στόχος μου είναι στο μαραθώνιο του Λονδίνου να παραμείνω σε ένα χρόνο κάτω από τις 4 ώρες. Πιο μακρινός στόχος είναι να κάνω τους 6 major μαραθώνιους του κόσμου.

Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα, ακόμα και όταν είστε κουρασμένος;
Το κίνητρο είναι η ευεξία που νιώθεις μετά την προπόνηση. Επίσης είναι ο στόχος για τον επόμενο αγώνα που τα τελευταία χρόνια οργανώνω να είναι στο εξωτερικό. Αυτό που λέμε αθλητικός τουρισμός.

Έχετε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ-φετίχ που φοράτε στο τρέξιμο;
Θα έλεγα ότι δεν έχω κάποιο φετίχ στα αξεσουάρ τρεξίματος. Αυτό που σίγουρα πάντα προσέχω πιο πολύ είναι να φοράω πολύ καλές κάλτσες και να έχω πάντα μαζί μου το ρολόι μου.

«Το αγαπημένο μου υγιεινό σνακ είναι οι μπανάνες».

Τρέχετε μετά μουσικής; Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Έχω τρέξει 7 μαραθωνίους και τους 6 από αυτούς έχω τρέξει με μουσική. Στον τελευταίο ήθελα να ακούω τον κόσμο και τις αναπνοές μου. Στην προπόνηση τρέχω τις πιο πολλές φορές με μουσική. Αγαπημένο μου κομμάτι είναι το Run to Ruin της Monika από το album Exit.

Τι σας «ρίχνει» στο τρέξιμο;
Στο τρέξιμο με ρίχνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι εάν έχω κάποια ενόχληση που δεν με αφήνει να χαρώ τη διαδρομή και το κυριότερο είναι όταν τρέχω και βλέπω πεταμένα σκουπίδια, κάτι που δεν το βλέπεις στο εξωτερικό.

548931_236632358_xlarge

Στον μαραθώνιο του Βερολίνου το 2016.

Και τι σας «ανεβάζει» περισσότερο;
Με ανεβάζει απίστευτα στους αγώνες όταν βλέπω τη σύζυγο μου την Άννα και τα παιδιά μου να περιμένουν σε διάφορα σημεία για να μου δώσουν κουράγιο. Στην καθημερινή προπόνηση, οι συναθλητές μου, ο προπονητής μου, η όλη διαδικασία.

Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις; Από που αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας;
Η ψυχολογία είναι το πιο βασικό κομμάτι για να φτάσεις το στόχο σου και εκεί που θα κουραστείς να πεις μπορώ λίγο ακόμα. Μου αρέσει πάντα να φτάνω τους στόχους μου και να τους ξεπερνάω. Και με θετική σκέψη πάντα τους φτάνω.

Το τρέξιμο είναι για εσάς και διαλογισμός; Νιώθετε ότι σας ωφελεί και ψυχικά;
100% είναι διαλογισμός. Όταν τρέχεις 4 ώρες και είσαι εσύ και ο εαυτός σου είναι μορφή διαλογισμού. Συζητάς με τον εαυτό σου, σκέφτεσαι τα λάθη σου στο σπίτι, στη δουλειά, βάζεις στόχους και το κυριότερο για εμένα όταν τρέχω καθαρίζει το μυαλό μου και μου έρχονται οι πιο ωραίες ιδέες.

Είναι αλήθεια ότι προκαλεί ένα γλυκό «εθισμό»; Πόσο εξαρτημένος νιώθετε;
Σαν Αλέξανδρος, δεν μου αρέσουν οι εξαρτήσεις. Σίγουρα το τρέξιμο με τον καιρό προκαλεί εθισμό και εάν για λίγες ημέρες δεν τρέξω θέλω να βάλω τα παπούτσια μου και να βγω στο βουνό να τρέξω. Να φύγουν από πάνω μου οι τοξίνες, να ιδρώσω, να ξαναγεννηθώ.

Έχετε τρέξει σε μαραθώνιο;
Έχω τρέξει 7 φορές. Η πρώτη μου ήταν στο Παρίσι, οι επόμενες τέσσερις φορές στην Αθήνα, η 6η στην Νέα Υόρκη και η τελευταία στο Βερολίνο.

Ποια είναι η κορυφαία σας επίδοση έως σήμερα;
Είναι 3 ώρες και 56 λεπτά στο μαραθώνιο του Βερολίνου.

«Αγαπημένη μου ορεινή διαδρομή είναι το Ζαγόρι. Ακόμα πιο αγαπημένη μου όμως είναι στην Αστυπάλαια το πρωί δίπλα στην θάλασσα όταν ανατέλλει ο ήλιος στη διαδρομή Χώρα – Μαλτεζάνα».

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;
Λατρεύω και τρώω πολλές μπανάνες.

Έχετε τραυματιστεί τρέχοντας;
Μπορώ να πω ότι είμαι τυχερός και δεν είχα ποτέ κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Μια φορά μου γύρισε ο αστράγαλος και έμεινα εκτός τρεξίματος για 3-4 εβδομάδες.

Πού τρέχετε συνήθως και γιατί;
Στην καθημερινότητά μου τρέχω για τις διαλειματικές μου προπονήσεις στο ΟΑΚΑ, για τα χαλαρά τρεξίματά μου στον Υμηττό και για τα long run στον Εθνικό Κήπο.


Διαβάστε ακόμα: «Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην το βάζω ποτέ κάτω»


Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;
Από πλευράς κόσμου και μαραθωνίου νομίζω ότι η Νέα Υόρκη είναι αξεπέραστη. Αγαπημένη μου ορεινή διαδρομή είναι το Ζαγόρι. Ακόμα πιο αγαπημένη μου, όμως, είναι στην Αστυπάλαια το πρωί δίπλα στη θάλασσα όταν ανατέλλει ο ήλιος στη διαδρομή Χώρα – Μαλτεζάνα.

Έχετε τρέξει στο σκοτάδι και πού;
Έχω τρέξει στον Υμηττό, αλλά πιστεύω ότι είναι επικίνδυνο και προσπαθώ να το αποφεύγω.

Κάνετε διατάσεις;
Κάνω διατάσεις πάντα μετά την προπόνηση και μετά τον αγώνα. Επίσης κάνω πολλές φορές διατάσεις όπου σταθώ και όπου βρεθώ.

Προτιμάτε να τρέχετε μόνος ή με παρέα;
Σίγουρα με παρέα είναι πάντα καλύτερα ειδικά στα μεγάλα κομμάτια. Επειδή όμως δεν είναι πάντα εύκολο, πολλές φορές τρέχω μόνος μου.

«Πάντα υπάρχει η ημέρα που βαριέσαι να τρέξεις. Το μυστικό είναι να βάλεις τα παπούτσια και να κάνεις 100 μέτρα. Μετά το σίγουρο είναι ότι δεν σταματάς».
488239_175813756_xlarge

«Το τρέξιμο είναι ένα σχετικά εύκολο και φθηνό άθλημα και κάνει τον κόσμο μέσα από τους αγώνες να κοινωνικοποιείται».

Έχετε κάνει trail running στο βουνό;
Ναι, είχα την τύχη να κάνω στην Πεντέλη και στο Ζαγόρι. Στόχος μου είναι το καλοκαίρι να κάνω το μαραθώνιο στο Zagori race.

Barefoot (ξυπόλητο) τρέξιμο;
Δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν πιστεύω ότι θα το κάνω.

Αλήθεια τώρα: Δεν υπάρχουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες που βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;
Πάντα υπάρχει η ημέρα που βαριέσαι να τρέξεις. Το μυστικό είναι να βάλεις τα παπούτσια και να κάνεις 100 μέτρα. Μετά το σίγουρο είναι ότι δεν σταματάς. Δεν είναι πάντα εύκολο να αφήσεις τη ζεστασιά σου, τον καναπέ σου, το τζάκι σου, και πάνω από όλα την οικογένειά σου για να πας να τρέξεις. Όταν το κάνεις όμως, γυρίζεις χαμογελαστός και χαρούμενος.

Τελικά έχει πλάκα να τρέχεις, ή είναι συνήθεια για μαζοχιστές;
Πιστεύω ότι με τον καιρό γίνεται συνήθεια. Όταν έχεις ωραία παρέα έχει και πλάκα και περνάς κάποιες ώρες γυμνάζοντας σώμα, μυαλό και ψυχή.

Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν «τρελαθεί» τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;
Η πίεση της καθημερινότητας, λίγο η μόδα, και η οικονομική κατάσταση βοηθάνε να βλέπουμε όλο και πιο πολύ κόσμο στους δρόμους. Είναι ένα σχετικά εύκολο και φθηνό άθλημα και κάνει τον κόσμο μέσα από τους αγώνες να κοινωνικοποιείται.

Έχετε κάποιον αγαπημένο δρομέα;
Εδώ και πολλά χρόνια έχω ως πρότυπο τον τωρινό μου προπονητή Νίκο Πολιά, την ξεχωριστή Μάγδα Γαζέα και τον Alexander Wo, έναν 80άχρονο δρομέα που τρέξαμε μαζί στην Νέα Υόρκη. Μακάρι να φτάσουμε στην ηλικία του και να κάνουμε μαραθώνιο.

//Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου ασχολείται με τη μαγειρική, τα σεμινάρια μαγειρικής, τη συγγραφή βιβλίων μαγειρικής, παρουσιάζει εκπομπές μαγειρικής, και είναι σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων.

 

Διαβάστε ακόμα: «Είναι απλό, σήκω από την καρέκλα κι έλα!»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top