Η υπογράφουσα -που αλλού;- στην αγκαλιά της φύσης.

    Άραγε τί θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγα ότι υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να χαμηλώσει την καρδιαγγειακή πίεση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας και να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία, μειώνοντας κατάθλιψη και στρες; Πόσο θα πληρώνατε για ένα τέτοιο φάρμακο; Κι αν σας έλεγα ότι είναι δωρεάν; Πόσο χρόνο από τη ζωή σας θα δίνατε για να το αποκτήσετε;

    Ως επιστήμονας που μελετά την σχέση μας με την φύση, γνωρίζω ότι υπάρχουν αναρίθμητες έρευνες που δείχνουν ότι το να περνάμε χρόνο στη φύση έχει πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Και ενώ και η ίδια κάνω αρκετά χρόνια έρευνα, υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες που με εκπλήσσουν, και με προτρέπουν να ανανεώνω το ραντεβού μου, και αυτό των παιδιών μου, με το πάρκο, το δάσος ή τη θάλασσα.

    Μιa απλή βόλτα στη φύση βοηθάει την πίεσή μας να σταθεροποιηθεί και χαμηλώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στο αίμα.

    Έχοντας ζήσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σε φυσικά περιβάλλοντα, ο άνθρωπος χρειάζεται συχνή επαφή, και μία στενή σχέση, με τη φύση για να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει βέλτιστα. Μιά απλή βόλτα στη φύση βοηθάει την πίεσή μας να σταθεροποιηθεί, χαμηλώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στο αίμα και μας ανεβάζει τη διάθεση… φυσικά.

    Το καλύτερο αντίδοτο στην κατάθλιψη και το στρες. (Φωτό: Αλεξία Barrable).

    Περνώντας χρόνο σε ένα πάρκο ανανεώνουμε τις γνωστικές μας λειτουργίες, και μπορούμε να δυναμώσουμε διεργασίες όπως η μνήμη και η προσοχή. Έτσι, για πολλούς από εμάς που έχουμε να κάνουμε πνευματική εργασία, ένα μικρό διάλειμμα στη φύση μπορεί, όχι μόνο να μας αναζωογονήσει αλλά και να μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε.

    Σε παιδιά, δε, που πάσχουν από Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μια κοινή νευροβιολογική διαταραχή, μία βόλτα στη φύση μπορεί να δράσει θεραπευτικά, μειώνοντας συμπτώματα υπερκινητικότητας και βοηθώντας αυτά τα παιδιά να συγκεντρωθούν. Όταν συγκρίνουμε την βελτίωση που δείχνουν μετά από μια βόλτα σε φυσικό περιβάλλον με τη φαρμακευτική αγωγή που συχνά δίνεται, βλέπουμε ότι τα αποτελεσματα είναι σχεδόν τα ίδια.

    Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να απολαύσετε τα ευεργετήματα της παραμονής στη φύση. Δύο ώρες την εβδομάδα αρκούν.

    Η φύση λοιπόν μπορεί να δράσει θεραπευτικά με πολλούς τρόπους – κάτι που σε άλλες χώρες χρησιμοποιείται και από το σύστημα υγείας, με τον θεσμό της πράσινης συνταγογράφησης. Μάλιστα δεν χρειάζεται πολύς χρόνος: πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μόλις 120 λεπτά την εβδομάδα αρκούν.

    Για όσους από εμάς είμαστε γονείς, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι να βγούμε έξω: Από μελέτες γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που περνάνε πιο πολύ χρόνο στη φύση κατα τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους έχουν πιο ανεπτυγμένες γνωστικές λειτουργίες. Επίσης ξέρουμε ότι το παιχνίδι στη φύση και η επαφή με αυτήν μπορεί να προάγει την υγεία, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως η αυξημένη σωματική άσκηση και η καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Τα παιδιά που περνάνε πιο πολύ χρόνο στη φύση κατα τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους έχουν και πιο ανεπτυγμένες γνωστικές λειτουργίες. (Φωτό: Αλεξία Barrable).

    Με απλά λόγια, η φύση μπορεί να βοηθήσει εμάς και τα παιδιά μας να γίνουμε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και πιο έξυπνοι. Για να μεγιστοποιήσουμε βέβαια τα οφέλη αυτά δεν φτάνει μόνο η επαφή με τη φύση, αλλά χρειάζεται να χτίσουμε και μία σχέση με αυτή. Η δική μου έρευνα επικεντρώνεται σε αυτή τη σχέση – τη σύνδεσή μας με τη φύση, και στο κατά πόσο αισθανόμαστε ότι είμαστε μέρος αυτής.

    Ξέρουμε λοιπόν ότι μια δυνατή σχέση με τη φύση μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ενώ έχει θετικό αντίκτυπο και στην σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους: παιδιά που έχουν μεγαλύτερη σύνδεση με τη φύση παρουσιάζουν και περισσότερες προκοινωνικές συμπεριφορές.

    Μια δυνατή σχέση με τη φύση μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ενώ έχει θετικό αντίκτυπο και στην σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους.

    Ως μαμά, ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που θέλω να δώσω στα παιδιά μου είναι μια δυνατή σχέση με τη φύση – μια σχέση σεβασμού και αγάπης. Θέλω να την γνωρίσουν από κοντά, να την αισθάνονται σαν το πρώτο σπίτι τους, ένα μέρος που θα τους δεχτεί όπως είναι. Θέλω να αισθάνονται καλά στην αγκαλιά της, και να τους λείπει όταν είναι μακριά.

    Το φυσικό περιβάλλον μπορεί να επιδράσει προστατευτικά και θεραπευτικά επάνω στην υγεία και στην ψυχολογία μας αρκεί να το αφήσουμε, βρισκόμενοι κοντά του. Εγώ λοιπόν ξέρω τι δώρο θα κάνω (και) φέτος στον εαυτό μου και για τα παιδιά μου. Εσείς;

     

    // Η Αλεξία είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Dundee, στη Σκωτία, όπου ζει με την οικογένειά της. Όταν δεν βρίσκεται έξω, στη φύση, κάνει έρευνα πάνω στη σχέση μας με τη φύση, και στα οφέλη της επαφής με τη φύση για την ψυχική μας υγεία.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top