katsikoudis5

Σε ένα σημείο της διαδρομής του ορεινού αγώνα τρεξίματος 22,5 χλμ. Poikilo Rocky Mountain 2016. (Φωτογραφία: ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26)

Ποια είναι η βασική σας ασχολία στη ζωή;
Δάσκαλος δημοτικού – δάσκαλος φωτογραφίας.

Γιατί τρέχετε;
Για χιλιάδες λόγους. Νιώθω υπέροχα, ελαφρύς, δυνατός, μου φεύγουν τα νεύρα, σκέφτομαι τα προβλήματά μου και δίνω λύσεις. Έχω παρατηρήσει ότι οι καλύτερες ιδέες μού έρχονται όταν τρέχω και πάντα μετά από μια προπόνηση νιώθεις πιο καλά από ό,τι πριν. Αυτός είναι κι ο λόγος που θα δεις ανθρώπους να τρέχουν ακόμη και παγωμένα βράδια μέσα στη βροχή.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζω με σημαντική αποτυχία αγώνες που ξεπερνούν τα 100 χλμ. Εγκαταλείπω συνήθως, γιατί το ένα μου γόνατο δεν είναι σε τέλεια κατάσταση… Παρ’ όλα αυτά, όσο περνάει ο καιρός νιώθω πιο καλά και το γόνατο να αντέχει όλο και περισσότερα χιλιόμετρα. Στόχος μου; Να μπορώ να τρέχω από το ένα πρωί ως το άλλο και να παραμένω υγιής.

Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα, ακόμα και όταν είστε κουρασμένος;
Ξέρω ότι μετά την προπόνηση θα νιώθω καλύτερα. Εξάλλου πώς θα τερματίσω στον επόμενο υπερμαραθώνιο, όπου έχω δηλώσει συμμετοχή;

katsikoudis1

Σε ώρα προπόνησης στο βουνό (Τσαριτσάνη). «Όταν τρέχω νιώθω υπέροχα, ελαφρύς, δυνατός, μου φεύγουν τα νεύρα, σκέφτομαι τα προβλήματά μου και δίνω λύσεις. Κι έχω παρατηρήσει ότι τότε μου έρχονται οι καλύτερες ιδέες».

Έχετε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ-φετίχ που φοράτε στο τρέξιμο;
Όχι. Το σημαντικό είναι να τρέχεις… Πάντως, έχω πάρει κάποια εξειδικευμένα ρούχα, για να μην έχω δικαιολογία να αφήσω ποτέ προπόνηση λόγω καιρού.


Διαβάστε ακόμα: «Το τρέξιμο για μένα είναι αφετηρία, ταξίδι και προορισμός».


Τρέχετε μετά μουσικής; Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Μόνο όταν έχω πάνω από 20 ή 30 χιλιόμετρα και είμαι μόνος μου ακούω ράδιο. Μου αρέσει ανάμεσα στα τραγούδια να ακούω σχόλια και ειδήσεις. Περνάει έτσι πιο ευχάριστα η ώρα. Υπάρχουν φορές που η προπόνησή μου ξεπερνάει τις 5 ή 6 ώρες τρέξιμο…

Τι σας «ρίχνει» στο τρέξιμο;
Με ενοχλεί όταν κάνω υπερβολές και μετά νιώθω πτώμα. Για να το αποφύγω αυτό, τις περισσότερες φορές τρέχω χωρίς ρολόι και λογικές αποστάσεις (συνήθως 8 χλμ., εκτός από τα Σαββατοκύριακα).

Και τι σας «ανεβάζει» περισσότερο;
Υπάρχουν γρήγορες προπονήσεις που σε κάνουν να νιώθεις υπέροχα! Είμαι 45 χρόνων και κάποιες φορές τρέχω σαν να είμαι 15 –τότε νιώθω και ανάλογα.

Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις;
Έχω αγωνία αν θα φτάσω στο τέλος μέσα σε ένα λογικό χρόνο (είτε είναι προπόνηση είτε αγώνας). Αν ξεκινάς να κάνεις 40 χλμ., δεν ξέρεις τι θα γίνει μετά τα 30… Επίσης δίνω απαντήσεις σε προβλήματα που με απασχολούν και οργανώνω διάφορα πράγματα. Γυρίζω σπίτι, τα γράφω και μετά τα συζητάω με φίλους, για να δω αν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση (π.χ. μιας έκθεση φωτογραφίας ή το γύρισμα μιας μικρού μήκους ταινίας).

«Είμαι 45 χρονών και κάποιες φορές τρέχω σαν να είμαι 15 –τότε νιώθω και ανάλογα».

Από πού αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας;
Η κάθε φορά είναι διαφορετική. Άλλες φορές σκέφτομαι ποιος είμαι και πού πάω…, κι άλλες (μέσα στον ίδιο αγώνα) αδειάζω το μυαλό μου και απλώς τρέχω. Βοηθάει επίσης η σκέψη που (βγαίνει πια από την εμπειρία) ότι μετά από λίγο θα νιώθω καλύτερα.

Το τρέξιμο είναι για εσάς και διαλογισμός; Νιώθετε ότι σας ωφελεί και ψυχικά;
Ναι, όλες οι μεγάλες προπονήσεις και οι αγώνες είναι μορφή διαλογισμού. Αν δεν μπεις στην κατάλληλη ψυχική και πνευματική κατάσταση, απλώς τα παρατάς.

Είναι αλήθεια ότι προκαλεί ένα γλυκό «εθισμό»; Πόσο εξαρτημένος νιώθετε;
Σίγουρα είναι εθισμός! Όταν τερματίζω διαλυμένος ένα μεγάλο αγώνα και σκέφτομαι ήδη τον επόμενο, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά; Δεν ξέρω…

katsikoudis3

Στην κορυφή της Οίτης, στον Ορεινό Μαραθώνιο Ηρακλής, 2013.

Έχετε λάβει μέρος σε αγώνες; Τι σας έμεινε από την εμπειρία;
Σχεδόν όλοι οι αγώνες είναι υπέροχοι, σαν να παίρνεις μέρος σε ένα πάρτι! Μόνο κάποιοι με λάθη στη διοργάνωση ή με ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να σε προβληματίσουν.

Έχετε τρέξει σε μαραθώνιο;
Ναι, πολλούς μαραθώνιους στην άσφαλτο (και φυσικά στην κλασική διαδρομή) και αρκετούς ορεινούς.

Ποια είναι η κορυφαία σας επίδοση έως σήμερα;
Στο μαραθώνιο Θεσσαλονίκης είχα κάνει μια φορά 3 ώρες 36 λεπτά. Επίσης έχω τερματίσει εκτός χρόνου και κουτσαίνοντας αγώνα 107 χιλιομέτρων.


Διαβάστε ακόμα: «Το μεταφορικό μου μέσο για ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης».


Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;
Η μαύρη σοκολάτα.

Έχετε τραυματιστεί τρέχοντας;
Ναι, δυο φορές, λόγω βλακείας. Γι’ αυτό πέταξα το ρολόι και από τότε τρέχω με το ρυθμό που νιώθω καλά.

Πού τρέχετε συνήθως και γιατί;
Ξεκινάω από Καλαμάκι, δίπλα στις γραμμές του τραμ, και πηγαίνω προς Γλυφάδα ή προς ΣΕΦ. Μου αρέσει όταν έχω αρκετά χιλιόμετρα στο πρόγραμμα να πηγαίνω στο Λαιμό της Βουλιαγμένης.

Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;
Στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, στον Όλυμπο, στην Οίτη και στο μαραθώνιο της Βαρκελώνης.

katsikoudis2

Στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, το Σκολιό (2.911μ.), στο πλαίσιο του Faethon Olympus Marathon, Ιούλιος 2015.

Έχετε τρέξει στο σκοτάδι και πού;
Στον Υμηττό, όπου ήταν τρομακτικά (δεν έβλεπα την πόλη για ώρα σε εκείνο το σημείο), και στην παραλία με μοναδικό πρόβλημα τα σκυλιά τα ξημερώματα.

Κάνετε διατάσεις;
Δεν κάνω συχνά διατάσεις και όταν κάνω είναι πάντα στο τέλος της προπόνησης ή του αγώνα. Οι σύγχρονες έρευνες αποθαρρύνουν τους αθλητές από το να κάνουν διατάσεις για προθέρμανση.

Πώς μετράτε την απόσταση που διανύετε;
Με κινητό (GPS).

Προτιμάτε να τρέχετε μόνος ή με παρέα;
Και τα δύο έχουν την ομορφιά τους!

Έχετε κάνει trail running στο βουνό;
Ναι. Είναι υπέροχα στο βουνό, αλλά η τεχνική μου στις κατηφόρες είναι άθλια και διστάζω να πάω σε αγώνες μεγαλύτερους από 44 χλμ…

«Στόχος μου; Να μπορώ να τρέχω από το ένα πρωί ως το άλλο και να παραμένω υγιής».

Barefoot (ξυπόλυτο) τρέξιμο;
Όχι, αλλά έχει ενδιαφέρον.

Το τρέξιμο σάς βοήθησε να ξεπεράσετε κάποια εξάρτηση;
Μου έμαθε να τρώω πιο προσεκτικά… Είναι λάθος να νομίζει κάποιος ότι θα αδυνατίσει χωρίς να προσέχει τη διατροφή του. Τις βδομάδες (είναι ελάχιστες) που φτάνω ή ξεπερνάω τα 100 χλμ. σε προπόνηση παίρνω κιλά, παρ’ όλο που προσπαθώ για το αντίθετο (άμυνα του οργανισμού;)

Αλήθεια τώρα: Δεν υπάρχουν βδομάδες ή ακόμα και μήνες που βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;
Βδομάδες όχι, μέρες ναι. Γι’ αυτό και βάζουμε στόχους (αγώνες), για να είμαστε σε εγρήγορση…

katsikoudis4

Συμμετέχοντας στον 16ο Ημιμαραθώνιο Άκτιο Δρόμο, 2015.

Τελικά έχει πλάκα να τρέχεις ή είναι συνήθεια για μαζοχιστές;
Και τα δύο. Κι εγώ πολλές φορές τρέχω γιατί έχει πλάκα και αν το κάνεις σωστά νιώθεις καλά, καθώς και, κάποιες άλλες, για να δοκιμάσω τα όριά μου, κι εκεί, ναι, υπάρχει υπερβολή…

Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν «τρελαθεί» τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;
Υπάρχει κάτι πιο φυσικό; Πιο εύκολος τρόπος να γυμναστείς, να αδυνατίσεις και να εκτονωθείς; Απλώς αργήσαμε να το καταλάβουμε. Ακόμη και τώρα, αν βγεις σε κανένα χωριό να τρέξεις, θα δεις να σε κοιτάζουν σαν εξωγήινο (και μερικοί από αυτούς είναι χοντροί και σχεδόν αλκοολικοί).

Έχετε κάποιον αγαπημένο δρομέα;
Αγαπημένοι μου δρομείς είναι οι φίλοι με τους οποίους έχουμε μοιραστεί χιλιόμετρα, νερό, φαγητό, ενθάρρυνση και πολλά προσωπικά θέματα τις ώρες μιας μεγάλης προπόνησης ή ενός αγώνα. Σε ένα μαραθώνιο μπορείς να πιάσεις την κουβέντα και να περάσουν έτσι κάποια χιλιόμετρα ευχάριστα. Σε έναν υπερμαραθώνιο (όπου πας για να τερματίσεις) αυτό είναι κανόνας, είναι σχεδόν υποχρεωτικό, ίσως αυτό να σε βοηθήσει να φτάσεις στο τέλος…

 

Διαβάστε ακόμα: «Σε έναν αγώνα όπως το Σπάρταθλον κρύβεται αέναη μάχη με τον πόνο».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top