1. Κάμπινγκ
Όταν βλέπεις το καλτ βανάκι που γράφει «Kάμπινγκ Αντίπαρος» να τριγυρνάει στο νησί, είναι σαν κάποιος να υπερθεματίζει μιλώντας για το ίδιο μέρος. Κανείς δεν γνωρίζει αν το κάμπινγκ προϋπήρχε του νησιού ή το αντίστροφο. Είναι ίσως το μοναδικό κάμπινγκ-θεσμός παγκοσμίως. Λειτουργεί από το 1978, απέχει 700 μέτρα από το λιμάνι και μαζεύει ροκάδες, ρεϊβάδες, ρασταφάρι, οικογενειάρχες Κεντρο-βορειοευρωπαίους και Έλληνες, εναλλακτικούς, μοναχικούς που τα επόμενα χρόνια θα έρθουν κι αυτοί με τις οικογένειές τους. Μην μπερδευόμαστε, όμως, το κάμπινγκ δεν ακολουθεί απαραιτήτως οικογενειακά ωράρια. Οι αλτέρνατιβ διακοπές στη φύση δεν συνδυάζονται με πρωινό ξύπνημα ανατολής του ηλίου: οι επισκέπτες ακολουθούν το άφτερ άουερς πρόγραμμα του νησιού.
2. «Μαργαρίτα» Café
Σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι το πρώτο μέρος που μαθαίνει κανείς πατώντας το πόδι του στην Αντίπαρο. Ακολούθως θα αποδειχτεί επίσης το μέρος όπου όλοι δίνουν ραντεβού επειδή αφενός αποκλείεται να χαθείς –βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής του κεντρικού δρόμου του χωριού–, αφετέρου είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η «Μαργαρίτα» είναι και για πριν και για μετά την παραλία. Τρως τεράστια πρωινομεσημεριανά, ενώ το απόγευμα (από νωρίς) ξεκινάς και τα κοκτέιλ τρώγοντας κάτι σαν μεσημεροβραδινό. Έχει επίσης κομβικό ρόλο στη ζωή του νησιού, λειτουργώντας ως… πρακτορείο ειδήσεων: μαθαίνεις τα πάντα για τις ήξεις αφήξεις, ειδικά αν πας μόνος και προσηλωθείς στην περαντζάδα του δρόμου ή στις συζητήσεις των υπόλοιπων θαμώνων.
3. Παντόφλα
Μια «παντόφλα», ήτοι ένα φέρι, ενώνει αμφίδρομα δύο μέρη. Με τη συγκεκριμένη, ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ενός παράδοξου: νομίζεις ότι η διαδρομή που καλύπτεται είναι μονόδρομος. Εξηγούμαι: Αυτοί που κάνουν το καλοκαίρι διακοπές στην Αντίπαρο σπάνια θα την ξαναχρησιμοποιήσουν, παρά μόνο για να φύγουν από εδώ. Η Αντίπαρος, αντίθετα, αποτελεί προορισμό από την Πάρο, είτε για απογευματινή βόλτα είτε για βραδινή έξοδο φαγητού και ποτού (η βόλτα συνήθως συνοδεύεται από ένα σχετικό άγχος να προλάβεις το τελευταίο δρομολόγιο). Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κάτι το συμβολικό σε αυτήν την παντόφλα, δύο προορισμοί που τους ενώνει ένα βασικό συστατικό και τους χωρίζει ένα «αντί». Το αρχαίο όνομα της Αντιπάρου όμως ήταν Ωλίαρος, άρα εντέλει είναι δύο εντελώς διαφορετικοί προορισμοί.
Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 παραθαλάσσια εστιατόρια της Χαλκιδικής, από την insider Μαρία Νέτσικα
4. «Vicky’s», Παγωτό
Δεν είναι μόνο το παγωτό της, αλλά και η ίδια η Βίκυ σημαντική για το νησί. Πρόκειται για ένα διπλό σαξές στόρι. Ένα νέο ζευγάρι Αθηναίων φεύγει από την πρωτεύουσα και εγκαθίσταται στην Αντίπαρο. Φτιάχνει οικογένεια και δύο μαγαζιά (και το «Ναυάγιο») για να πουλάει σπιτικά γλυκά και παγωτά. Είναι τέτοια η επιτυχία των παγωτών, που έχει συντρίψει αντιπάλους –και τέτοια η κατανάλωση τον Αύγουστο, που τα παγωτά δεν προλαβαίνουν να παγώσουν κι έτσι τρως σοκολάτα με αίσθηση σεμιφρέντο.
5. Πιτσαρία «Lollos»
Το άνοιξε ένα ζευγάρι Ιταλών πριν από κάποια καλοκαίρια και ξαφνικά έχει γίνει απαραίτητο. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει επισκεφτεί την Αντίπαρο, σίγουρα έχει ακούσει για το «Lollos», χάρη στο θρύλο ότι σερβίρει την καλύτερη πίτσα στην Ελλάδα. Απορώ τι κάναμε πριν χορτάσουμε με τις λευκές και κόκκινες «πίνσες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κατάλογος. Πίτσες με λεπτή ζύμη και σαλάτες είναι ό,τι μπορείς να φας εδώ. Δεν είναι απλώς ότι προστέθηκε στις διατροφικές συνήθειες ντόπιων και παραθεριστών, το «Lollos» αποτελεί έναν δημοκρατικό προορισμό για το νησί: είναι ανοιχτό από το απόγευμα για οικογένειες με παιδιά και ισχύει το καθεστώς «όποιος έρθει πρώτος» –κρατήσεις δεν γίνονται.
6. Μοντέρνα αρχιτεκτονική
Πώς έγινε και τα μοντέρνα σπίτια του νησιού γίνονται εξώφυλλο σε διεθνή περιοδικά Αρχιτεκτονικής; Στο μυαλό όλων τριγυρνάει το ίδιο όνομα – και αφού ρωτάτε, θα σας πω ποιος ευθύνεται: ο Ιάσων Τσάκωνας είναι εν πολλοίς ο συντονιστής και η εταιρεία του, Oliaros, αυτή που προσθέτει ένα άλλο ύφος στην αρχιτεκτονική του τόπου πάνω από δέκα χρόνια τώρα. Η αρχιτεκτονική αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε εναλλακτική ούτε πειραματική. Με τη συμβολή Ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων, τα κτίσματα αυτά, πριν βραβευτούν, αφομοιώθηκαν στο τοπίο καθώς φτιάχτηκαν καθ’ υπόδειξή του, με άπειρο σεβασμό στις κατευθυντήριες γραμμές και στα υλικά της φύσης.
7. Κτήμα Αγριλιά
Ένα κτήμα πρότυπο, που βρίσκεται στον Κάμπο και ανήκει στην οικογένεια Λαμπαδάριου, η οποία επισκέφτηκε την Αντίπαρο πολλά χρόνια πριν, την αγάπησε και αποφάσισε να μεταμορφώσει το κτίσμα ενός τυροκομείου και ενός περιστερώνα σε σπίτι. Το υπόλοιπο κτήμα καλύπτεται από 3.000 ελιές που βγάζουν δέκα τόνους από το ομώνυμο λάδι, το οποίο διοχετεύεται στην αγορά βιολογικών προϊόντων και στο εξωτερικό. Κατά τα άλλα, η οικογένεια πίνει το δικό της τσίπουρο και είναι αυτόνομη ως προς την κάλυψη των διατροφικών της αναγκών.
8. Ταβέρνα «Γιώργης»
Τα τραπέζια της καλύπτουν και το δεξί και το αριστερό τμήμα του δρόμου του χωριού, σπάνια όμως βρίσκεις να κάτσεις τον Αύγουστο, γιατί Έλληνες και αλλοδαποί σπεύδουν εν σώματι για να φάνε το αυτονόητο: φαγητό ταβέρνας μαγειρεμένο σπιτικά, με τα δυο επιπλέον must του Γιώργη: αμπελοφάσουλα και ξινομυζήθρα παραγωγής τους.
9. Ταβέρνα «Πιπίνος»
Από τις λίγες ταβέρνες του νησιού που μένουν ανοιχτές και το χειμώνα. Το βασικότερο από όσα σημαίνει αυτό είναι ότι την εμπιστεύονται οι ντόπιοι για τις εξόδους τους χειμώνα-καλοκαίρι. Τα κρεμασμένα χταπόδια απέξω θα σας πληροφορήσουν πως έχετε φτάσει στο σωστό μέρος. Δεν αποτελούν μέρος του ντεκόρ: όπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, είναι αληθινά, φρέσκα και συνδυάζονται με τηγανητές πατάτες και χόρτα. Όλα με θέα στον κόλπο του Δεσποτικού.
10. Το τοπίο
Η Αντίπαρος δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια: αέρας και ξεραΐλα. Ξαφνικά όμως, σαν παρένθεση στην αγριάδα του τοπίου, εμφανίζεται μπροστά σου μια ροζ μπουκαμβίλια κι ένας ωραίος κέδρος. Υπάρχει μια ανθρώπινη διάσταση στο τοπίο του νησιού και για αυτό ευθύνεται το μέγεθός του. Αν ακολουθήσετε ένα μονοπάτι στο κέντρο του, έχετε ταυτόχρονη θέα από δύο πλευρές: Πάρο και Σίφνο. Αν περπατήσετε λίγο περισσότερο, πέφτετε πάνω στην πιο εξημερωμένη περιοχή, τον Κάμπο, με τα αμπέλια και τις ελιές του. Μοναδική παραφωνία αποτελεί η Ιπποδάμεια ρυμοτομία στην περιοχή του Αϊ Γιώργη, κατάλοιπο κινηματογραφικών ηθών του ’70.
1 2