Ο Τόνι Κούκοτς (αριστερά) ήταν ένα από τα παιδιά θαύματα της Γιουγκοπλάστικα. (Φωτογραφία: solobasket.com)

  Η μεγάλη των Πλάβι σχολή

  Πολλά χρόνια πριν η Ισπανία κυριαρχήσει στο μπασκετικό στερέωμα, προτού οι ελληνικές ομάδες κάνουν τα δικά τους όργια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μια ήταν η μεγάλη σχολή του μπάσκετ: η Γιουγκοσλαβία. Από το 1989 έως το 1991 τα παιδιά της Γιουγκοπλάστικα έκαναν στην Ευρώπη πλάκα, σαρώνοντας τους τίτλους και διδάσκοντας το μπάσκετ της επόμενης δεκαετίας.

  Και όταν λέμε παιδιά, μιλάμε για παίκτες που στα nineties έγραψαν ιστορία στο άθλημα: Κούκοτς, Ράτζα, Παβίσεβιτς, Σάβιτς, Περάσοβιτς ήταν μερικοί από αυτούς. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα, η Γιουγκοπλάστικα είναι η μοναδική ομάδα που έχει πάρει τρεις συνεχόμενους τίτλους στην EuroLeague.

  Ένα χρόνο αργότερα, με τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας σε εξέλιξη, οι μεγαλύτεροι αστέρες εκείνης της φουρνιάς είχαν φύγει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα ξέχασε το μπάσκετ. Έτσι το 1992, τα «παιδιά του πολέμου» της Παρτιζάν ήταν η σειρά τους να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου – και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κατακτήσει τον πρώτο από τους 8 τίτλους του ως προπονητής.

   

  Στην επόμενη σελίδα: Κεφάλαιο «Γκαστόνε».

  1 2 3 4 5 6

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top