lrmobile2206-2016-06131579920134489389

Η λέξη καλλισθενική είναι αρχαιοελληνική και προέρχεται από τις λέξεις κάλλος και σθένος. Πιθανολογείται πως η γυμναστική αυτή πήρε το όνομα της από τον ιστορικό Καλλισθένη τον Ολύνθιο.

Τι είναι η καλλισθενική γυμναστική;
Η καλλισθενική γυμναστική είναι ένα σύστημα προπόνησης όλου το σώματος κατά βάση αναερόβιο. Βασικός σκοπός του είναι η αύξηση της δύναμης του σώματος, όπως άλλωστε δηλώνει και το δεύτερο συνθετικό της λέξης «σθένος», χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως παραμελούνται άλλες ιδιότητες όπως η αντοχή, η ευλυγισία, η ισορροπία, η ιδιοδεκτικότητα, ο συντονισμός και άλλες εξίσου σημαντικές. Το σύστημα αυτό βασίζεται στη χρήση του βάρους του σώματος και δεν χρησιμοποιούνται εξωτερικά βάρη ή μηχανήματα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το βάρος κάποιου συναθλητή.

Ποια είναι η ιστορία της;
Η λέξη καλλισθενική είναι αρχαιοελληνική και προέρχεται από τις λέξεις κάλλος και σθένος. Πιθανολογείται πως η γυμναστική αυτή πήρε το όνομα της από τον ιστορικό Καλλισθένη τον Ολύνθιο. Η ονομασία της δηλώνει και τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που αποκτάει το σώμα του ασκούμενου την ομορφιά (χάρη) και τη δύναμη.

lrm_export_20160909_161146

Η ομάδα Greek Calisthenics Movement αποτελείται από τον Δημήτρη Γιαμπουρά, τον Τάσο Βορέα, τον Άγγελο Σκρέτα και την Ηλέκτρα Ραδιώτη.

Πώς ήρθατε σε επαφή με αυτού του είδους τη γυμναστική;
Πρώτη φορά είδαμε τη γυμναστική αυτή μέσω ίντερνετ όταν άρχισε και πάλι να γίνεται γνωστή στο εξωτερικό λόγω του ότι είχε ξεχαστεί για αρκετά χρόνια. Από εκεί και επειδή μας κέντρισε το ενδιαφέρον, το ψάξαμε περισσότερο, μάθαμε τις ρίζες της, βρήκαμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορέσαμε σχετικά με αυτόν τον τρόπο προπόνησης και τη λειτουργία των ασκήσεων. Τελικά, την εξελίξαμε σε αυτό το σύστημα που διδάσκουμε.

«Το βασικό χαρακτηριστικό της καλλισθενικής γυμναστικής είναι η δύναμη. Ωστόσο δίνεται έμφαση σε ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού, ευλυγισίας, ευκαμψίας, μυικής αντοχής και ιδιοδεκτικότητας».

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος γυμναστικής;
Αρχικά ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε κάποιες ασκήσεις που βλέπαμε, για να δούμε πόσο δύσκολες είναι. Αυτό που καταλάβαμε ήταν πως αυτά που βλέπαμε ήταν ακόμη πιο δύσκολα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό μας έκανε να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο για να τα πετύχουμε και κάθε φορά που έβγαινε μία άσκηση η ανταμοιβή ήταν μεγάλη. Το γεγονός πως υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να πετύχεις με το ανθρώπινο σώμα, που μια ολόκληρη ζωή προπόνησης δεν φτάνει για να τα καταφέρεις, μας έχει κάνει να γυμναζόμαστε ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν (ασκήσεις, δύναμη , αντοχή, τεχνική) και τη διαφοροποιούν από τα άλλα είδη γυμναστικής;
Το βασικό χαρακτηριστικό της καλλισθενικής γυμναστικής είναι η δύναμη και γι αυτό οι περισσότερες ασκήσεις δίνουν έμφαση εκεί. Πέρα από τη δύναμη όμως δίνεται έμφαση σε ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού, ευλυγισίας, ευκαμψίας, μυικής αντοχής και ιδιοδεκτικότητας. Αυτό που τη διαφοροποιεί από άλλα είδη γυμναστικής είναι ότι χρησιμοποιείται μόνο το σωματικό βάρος, επομένως μπορεί να γίνει οπουδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι ασκήσεις είναι πολυαρθρικές, δεν υπάρχει απομόνωση και με τον τρόπο αυτό η δύναμη που αποκτάται είναι λειτουργική και χρήσιμη στην καθημερινή μας ζωή. Λόγω της φυσικότητας της άσκησης αποφεύγονται τραυματισμοί και βοηθάει το σώμα να θεραπευτεί από παλιότερους τραυματισμούς.

lrm_export_20160806_203944

«Προπονούμαστε καθημερινά 2,5 με 3 ώρες. Κάποιο χρόνο της προπόνησης μας αφιερώνουμε σε ατομική προπόνηση και τον υπόλοιπο σε ομαδικές ασκήσεις».

Πως γνωριστήκατε μεταξύ σας και πόσα μέλη έχει η ομάδα σας;
Κάποιοι από εμάς ήμασταν φίλοι από το πανεπιστήμιο και άλλοι γνωριστήκαμε στην πορεία μέσα από την αγάπη μας για τον αθλητισμό και για το συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης. Σήμερα η ομάδα αποτελείται από τον Δημήτρη Γιαμπουρά, τον  Τάσο Βορέα, τον Άγγελο Σκρέτα και την Ηλέκτρα Ραδιώτη. Επίσης έχουν δημιουργηθεί και άλλες δύο ομάδες η μία στη Θεσσαλονίκη και η άλλη στην Κόρινθο.

«Η καλλισθενική γυμναστική είναι ένα σύστημα προπόνησης που συνδυάζει τα οφέλη από όλα τα συμβατικά είδη εκγύμνασης, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί τη συμμετοχή -όχι μόνο του σώματος- αλλά και του πνεύματος».

Που προπονήστε και πόσες ώρες την ημέρα;
Προπονούμαστε καθημερινά 2,5 με 3 ώρες. Κάποιο χρόνο της προπόνησης μας αφιερώνουμε σε ατομική προπόνηση και τον υπόλοιπο σε ομαδικές ασκήσεις ή προετοιμάζοντας κάποια χορογραφημένα ακροβατικά για την τηλεόραση ή όποιο άλλο event είμαστε καλεσμένοι. Έδρα των προπονήσεων μας πλέον αποτελεί το acrobatic academy στον Γέρακα.

lrm_export_20161020_160428

«Η καλλισθενική γυμναστική αναπτύσσει και ενδυναμώνει συμμετρικά όλους τους μυς του σώματος , επιφέροντας βελτιώσεις στη λειτουργική δύναμη και την κινητικότητα».

Ποια είναι τα οφέλη της;
Η καλλισθενική γυμναστική είναι ένα σύστημα προπόνησης που συνδυάζει τα οφέλη από όλα τα συμβατικά είδη εκγύμνασης, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί τη συμμετοχή -όχι μόνο του σώματος- αλλά και του πνεύματος, προκειμένου ο ασκούμενος να πετύχει το στόχο του και να ανταπεξέλθει στην πρόκληση που έθεσε στον εαυτό του.
Πιο συγκεκριμένα, η καλλισθενική γυμναστική αναπτύσσει και ενδυναμώνει συμμετρικά όλους τους μυς του σώματος , επιφέροντας βελτιώσεις στη λειτουργική δύναμη και την κινητικότητα. Λειτουργεί ευεργετικά στην τόνωση του μεταβολισμού, βελτιώνει την ευκαμψία του ασκούμενου, την ισορροπία , το νευρομυϊκό συντονισμό και γενικά το σωματικό έλεγχο. Επιφέρει αλλαγές στη στάση του σώματος, προάγει την αρμονία της κίνησης, ενώ καλλιεργεί ταυτόχρονα την πειθαρχία την επιμονή και τον αυτοέλεγχο.
Πρόκειται για ολόκληρη φιλοσοφία ζωής και τα αποτελέσματα της εκγύμνασης με την καλλισθενική γυμναστική, δε φαίνονται μόνο σε ένα καλογυμνασμένο σώμα αλλά επιδρούν καταλυτικά στην προσωπικότητα και την καθημερινότητα του αθλούμενου.

Ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες της;
Παρά το εντυπωσιακό ακροβατικό και εκρηκτικό κομμάτι της καλλισθενικής γυμναστικής , στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες σε αυτό το σύστημα προπόνησης, καθώς το υψηλό επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά και ευκαμψίας που απαιτείται για να κάνει κάποιος όλες αυτές τις εντυπωσιακές ασκήσεις αποκτάται και βελτιώνεται στην πορεία μέσω προοδευτικών ασκήσεων.
Δύσκολο, θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το γεγονός ότι, από ένα επίπεδο και πάνω, στα ομαδικά ακροβατικά, απαιτείται καλή συνεργασία, συντονισμός και σύμπνοια μεταξύ των μελών της ομάδας, αφού ο ένας στηρίζει και βοηθάει τον άλλον. Εάν ένας λυγίσει και κρεμάσει τον συνασκούμενό του, τότε όλη η προσπάθεια γκρεμίζεται.
Άρα, αναγκαία προϋπόθεση είναι να συμπληρώνει ο ένας αθλητής τον άλλον και να δένουν μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

lrm_export_20161122_132937

«Η καλλισθενική γυμναστική απευθύνεται σε όλους. Η ηλικία, το φύλο, ακόμα και το παραπανίσιο σωματικό βάρος, δεν αποτελούν εμπόδιο».

Μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί με αυτού του είδους τη γυμναστική;
Η καλλισθενική γυμναστική –ειδικά σε προχωρημένο επίπεδο- είναι ένας θεαματικός τρόπος εκγύμνασης και αυτό δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση ότι μόνο οι άνθρωποι με πολύ καλή φυσική κατάσταση μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το είδος προπόνησης.
Στην πραγματικότητα όμως, η καλλισθενική γυμναστική απευθύνεται σε όλους. Η ηλικία, το φύλο, ακόμα και το παραπανίσιο σωματικό βάρος, δεν αποτελούν εμπόδιο. Οι ασκήσεις είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και ο καθένας –ανεξαρτήτως αθλητικού υποβάθρου- μπορεί να ξεκινήσει από τα απλά και εύκολα και να προχωρήσει σταδιακά σε ασκήσεις πιο σύνθετες και απαιτητικές.

Και τι πρέπει να προσέξει κάποιος που αποφασίζει να ασχοληθεί τώρα με την καλλισθενική γυμναστική;
Δεν πρέπει να προσέξει κάτι ιδιαιτέρως, αλλά, όπως είναι αυτονόητο, αν συνδυάσει την καλλισθενική, με μία σωστή διατροφή και γενικότερα έναν πιο «καθαρό» τρόπο ζωής, θα έχει μέγιστα οφέλη στην υγεία και την ζωή του. Το να κάνει την προπόνησή του συστηματική, επίσης θα βοηθήσει πολύ.

Κάνετε ανοιχτά μαθήματα ή personal και που μπορούν να σας βρουν όσοι επιθυμούν;
Αυτήν την στιγμή λειτουργεί η σχολή στον Γέρακα (Λεωφόρος Μαραθώνος αρ.45, Σταυρός), που εξυπηρετεί τμήματα σε group με περιορισμένο αριθμό ατόμων ή personal κατόπιν συνεννόησης. Επίσης mini group ή personal οργανώνονται στην περιοχή των Μελισσίων και της Γλυφάδας, όπου και σύντομα θα ανοίξει η δεύτερη σχολή καλλισθενικής. Μας βρίσκετε και στην σελίδα μας στο Facebook «Greek Calisthenics Movement», καθώς και στην ιστοσελίδα μας www.calisthenics.gr.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top