SONY DSC

Angkor Wat, Καμπότζη, 15 Οκτωβρίου 2008: Ο κεντρικός ναός του πιο μεγαλειώδους αρχαιολογικού χώρου στον κόσμο είναι χώρος εργασίας, ηρεμίας και προσευχής για εκατοντάδες νέους και νέες της βουδιστικής χώρας. (Φωτογραφία: Άκης Τεμπερίδης)

Οι κοπέλες της φωτογραφίας έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενες. Ζουν στο Siem Reap της Καμπότζης και εργάζονται στους ναούς Angkor πουλώντας μικροαντικείμενα τέχνης. Πριν το σούρουπο –οπότε τραβήχτηκε η φωτογραφία–έχουν βγάλει το μεροκάματο και πλέον μπορούν να ξεγνοιάσουν, λίγο πριν επιστρέψουν με το χαρτζιλίκι της ημέρας στα σπίτια τους. Είναι πολύ νεαρές, γι’ αυτό δεν έχουν ζήσει τον πόλεμο των Αμερικανών στο γειτονικό Βιετνάμ, την εισβολή των Βιετναμέζων και το πραξικόπημα των Κόκκινων Χμερ, οι οποίοι στο βωμό μιας κομουνιστικής ουτοπίας απομόνωσαν την πανέμορφη χώρα και προέβησαν στην πιο ανατριχιαστική γενοκτονία της σύγχρονης ιστορίας. Μεγάλη ιστορία η Καμπότζη…

 

Η είδηση: Ο αρχαιολογικός χώρος Angkor της Καμπότζης μπήκε από τον Απρίλιο στο Street View των χαρτών Google. Από την εφαρμογή μπορείς πλέον να περιηγηθείς στην πρωτεύουσα πόλη –αυτό σημαίνει Angkor– των Χμερ, έναν πολιτισμό που άνθισε κυρίως από τον 9ο έως τον 14ο αιώνα.

Φανταστείτε μια έκταση 400 τετρ. χλμ. τροπικής βλάστησης, γεμάτη ναούς, κανάλια, μονοπάτια και δεξαμενές. Περίφημοι ναοί όπως ο Angkor Wat, ο Preah Khan, ο Ta Prohm και το Bayon ήταν off-limits όσο την Καμπότζη κυβερνούσαν με φανατισμό και μπόλικο αίμα οι Κόκκινοι Χμερ.

Από το ’92, όταν το Angkor μπήκε στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και ιδίως από το 2001 που η Angelina Jolie ίδρωσε, έβρεξε και έσφιξε το υπέροχο κορμί της με φόντο τους ναούς υποδυόμενη τη Lara Croft, το βασίλειο των Χμερ ξεπετάχτηκε τουριστικά.

Η φωτογραφική επιχείρηση της Google ήταν γιγαντιαίων διαστάσεων. Αυτοκίνητα, τρίτροχα ποδήλατα και πεζοί εξοπλισμένοι με τις ειδικές πανοραμικές κάμερες αποτύπωσαν τους ναούς από 90.000 διαφορετικά σημεία, τραβώντας πάνω από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες. Παράλληλα, στο πολιτιστικό site της Google, το Art Project, έχουν ήδη ανέβει έργα τέχνης από την εποχή των Χμερ σε υψηλή ανάλυση, που επιτρέπει τη μελέτη τους σε λεπτομέρεια που είναι αδύνατη ακόμη και για τον πραγματικό επισκέπτη.

 

Το σενάριο: Στους ναούς Angkor περιηγηθήκαμε τον Οκτώβριο του 2008. Ερχόμασταν από την Ταϊλάνδη κατευθυνόμενοι προς το Βιετνάμ, το οποίο διασχίσαμε από το νότο μέχρι το βορρά. Στο Angkor διανύσαμε πάνω από 100 χλμ. με το αυτοκίνητο, 30 με τα πόδια και φορτώσαμε 800 εικόνες στο σκληρό μας δίσκο μέσα σε δύο ημέρες. Όμως με τίποτα δεν εξαντλήσαμε το μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο του πλανήτη. Θα μπορούσαμε να μείνουμε άλλη μια εβδομάδα στη γειτονική –και ακμάζουσα χάρη στους τουρίστες της– πόλη Siem Reap, αν εκείνες ακριβώς τις μέρες, η Καμπότζη δεν προχωρούσε σε επιστράτευση κατά της Ταϊλάνδης, που απειλούσε να προσαρτήσει στα εδάφη της ένα μικρό, άγνωστο, ναό των Χμερ πάνω στα σύνορα.

 

Διαβάστε ακόμα: «Η μέρα που τα παράτησα και έφυγα στην Ινδία»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top